Aşı Kimliği Uygulaması Hayata Geçiriliyor

Aşı kimliği uygulaması hayata geçiriliyor. Prof. Dr. Kemalettin Aydın uygulamayla ilgili, "Sosyal organizasyonlarda aşı bir ödül gibi olacak. Aşı kartı ile aşılanmış olanların sosyal özgürlüklerini rahatlatacak imkan vermek gibi" dedi.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı olanlar için yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Artık aşının 2 dozunu da olanlar, Hayat Eve Sığar uygulamasından Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği oluşturabilecek

Bu kimlik kartları yurt dışı seyahatlerde aşı pasaportu olarak kullanılabilecek. Seyahat edilen ülkeye girişte barkodların okutulmasıyla kişinin aşı bilgisine ulaşılabilecek.

Pasaport bilgileri de eklenebiliyor

Hayat Eve Sığar uygulamasına girdikten sonra "aşı bilgilerim" kısmına gelmek gerekiyor. Uygulama bu bölümde, eğer aşılar tamamlanmışsa "aşı kartlarım" bölümüne ilerlemeye izin veriyor. Burada ise "aşı kartı oluştur" diyerek devam ediliyor.

Aşı kartlarına pasaport bilgileri de eklenebiliyor. Bunun için "hesabım" bölümünden pasaport numarası girilmesi gerekiyor. 

İngilizce ve Türkçe alınabiliyor

Aşı kartı dakikalar içerisinde oluşturulabiliyor. İsteyenler belgeyi cihazlarına indirebiliyor ya da çıktı olarak alabiliyor.

Aşı kimliklerinde aşılama, barkod ve kimlik bilgilerinin yanı sıra güvenli turizm logosu da yer alıyor. Barkod okutulduğunda, e-Nabız üzerinden İngilizce ve Türkçe olarak aşılama bilgilerine ulaşılabiliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, vatandaşların bu kimlik kartlarının çıktısını ya da fotoğrafını alacağını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Aşılanmış kişiler aşı belgesini, aşılanmayıp koronavirüsü atlatanlar da buna dair antikoru göstererek kendisinde aşının elde edeceği bağışıklığın var olduğunu gösterebilir."

"Sosyal özgürlükleri rahatlatacak bir imkan"

Aşı kartının faydalarını anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde hatırlarsanız bir deney yapıldı. Konsere aşılı insanlar alındı, ne kadar enfeksiyon bulaşabilir diye ölçüldü. Toplumun bir araya geleceği tüm sosyal organizasyonlarda aşı bir ödül gibi olacak. Aşı kartı ile aşılanmış olanların sosyal özgürlüklerini rahatlatacak imkan vermek gibi. Bir kısım yaşam alanlarını kısıtlamak değil, bir kısım yaşam alanlarını kullanabilme özgürlüğü verirsen artırırsın aşı uyumunu."

30'lu yaşlara ne zaman sıra gelecek?

Bayramdan sonraki 10 gün içerisinde bir miktar aşı beklendiğini aktaran Aydın, aşılama kademeleri ile ilgili, “Haziran sonuna kadar planlandığı gibi olursa 20’li yaşlara kadar iner. 50 milyon doz gelirse 30 yaşa kadar iner. Bu hafta başı en düşük rakamla girecek Türkiye kademeli normalleşmeye. En düşük rakamla girdiğinde ama bu belirli bir ivmeyle yine artış gösterecektir. O artış süreci ile aşılamada elde edeceğimiz 30 milyon sürecinin kesiştiği yer kırılma anı olur" dedi.

Prof. Dr. Aydın, toplumsal bağışıklık için dünyanın yüzde 70’inin aşılanması gerektiğini vurgulayarak, “Şu anki sistemle 5 milyar insanı birkaç yıl içerisinde ancak aşılayabilirsiniz. 10 milyar doz demektir, 10 milyar doz 3-4 yıl içerisinde ancak üretilir. 3-4 yıl içinde de zaten ikinci tekrar dozlar girmeye başlar devreye. Bugünkü aşı üretim hızı kapasitesiyle dünyanın toplumsal bağışıklığa kavuşmasını mümkün görmüyorum” ifadelerini kullandı.

 

  • 7 23
  • 14 Mayıs 2021 02:45 9.674
  • Aktif Haberler
  • Karakedi
    18 Mayıs 2021 08:45
    2 1
    ben asi oldum 1 hafta sonra da covid oldum eeee bana da asi karti var mi 2.asiyi covidin kendisi yapti da...
  • smyi
    17 Mayıs 2021 17:39
    9 3
    aşı olanlara sarı küpe takalım, böyle ayırt etmesi kolay olur.
  • hazanın dünyası
    16 Mayıs 2021 01:38
    8 7
    İyi hatırlattınız 2.doz aşı vakti geldi. COVID Ölümleri yakınına uğramayanlar inanmakta zorlanıyor sanırım..
    Gripten yıllarca insan ölüyor biliyoruz lakin bu sinsi ve ağır bir versiyon, aşıdan başka çare göremiyorum. Sorun şu ki aşıya inanmayanlar "istemiyorum" diye seçenek işaretlese de 55 yaş altı isteyenlere, aşı bir an önce gelse.. vefat edenler 30lu yaşlarda..
  • semrayegin
    16 Mayıs 2021 01:02
    10 1
    Virüs ve aşının gerçek anlamını anlayanlara selam olsun.
  • BİRLEŞTİR-ME
    15 Mayıs 2021 22:15
    9 5
    "Efruz19" hocam,

    Hatta coronaya tiyatro dedik diye "burayı liseliler basmış" diye hakaret eden öğretmenler bile vardı!!!
  • Efruz19
    15 Mayıs 2021 01:02
    25 16
    birkaç hafta önce bu platformda aşı olmayacağımı, pandeminin küresel bir tezgah olduğunu, corona virüsün son versiyonunun; bir taşla birkaç kuş vurmak isteyen küresel elitlerin laboratuvarda ürettiği bir virüs olduğunu ifade etmiştim. Grip virüsünden daha tehlikeli olsa da pek farklı bir etki yapmayan bu virüsün; kapanma vs olmasa da kendiliğinden kaybolup gideceğini ifade edemeden linçe maruz bırakılmıştım. Önlerine servis edilen haberlere araştırmadan soruşturmadan inanan meslektaşlarımın olması beni mahzun etmişti. Çok şükür burada bugün benimle aynı fikre sahip meslektaşlarımın da olduğunu gördüm ve mesrur oldum. Öğretmenler uyanık kalıp dik durmazsa bu toplumu kimse ayakta tutamaz. Virüs var ama pandemi küresel elitlerin bir yalanıdır. İnanma, aşı olan olsun ama aşı mecburi olmasın. Zaten hasta olmanı engellemez, bulaşmayı ise asla engellemez.
  • göbekligeneral
    14 Mayıs 2021 17:13
    25 7
    şu ana kadar aşı olmadım.Turistler gelsin diye ben de mi aşılansam acaba reklam filmindeki gibi? yeter ki ülkeye döviz girsin. Sonunda ben de yüzümde kocaman bir şekilde "Siz eğlenmenize,yiyip içmenize bakın,ben aşılıyım,benden size zarar gelmez artık." yazılı bir maskeyle dolaşırım ortalıkta.yeter ki vatan sağolsun aşımı yaptırdım bundan sonra ısırsam bile zarar gelmez kimseye.
  • sevfer
    14 Mayıs 2021 16:36
    34 6
    Böyle kademeli olarak bilim, salgın vs. maskesi altında insanlığa ait değerlerimizi, haklarımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Mesele insan sağlığı olmadığını artık sorgulayıp görmemiz gerekiyor. Bu projeler neden bir anda ortaya çıkıp inanılmaz bir hızla ilerledi. Uzaktan eğitim, Hes uygulamaları altyapıları, sistemleri ve hatta aşıların bulunması yılar sürecek çalışmalar gerektirirken üç beş ayda insanlığın “hizmetine” sunuldu. Büyük bir oyunun içindeyiz ülke olarak bu zor zamanları en az zararla atlatırız umarım.
  • selek03
    14 Mayıs 2021 13:31
    30 10
    Aşısı var ısırmaz....
  • carpediem03
    14 Mayıs 2021 12:40
    23 6
    Sloganımız bile hazırdı oysa ; (!)
    Korkmayın aşılıyım
    Yüz yüze eğitimin aşığıyım.
    Nasıl oldu da önceliği turizm çalışanlarına kaptırdık hayret (!!!!)
  • mrcmrt
    14 Mayıs 2021 12:10
    13 3
    85 90 yaşındakilerin tekrar aşılanması gerekiyor 6 aylık süreleri doldu
  • öğretmen1934
    14 Mayıs 2021 12:08
    27 4
    Aşı olmayanlar Ortaçağ Avrupa'sında kiliseye karşı gelenler gibi aforoz edilecek galiba.
  • asya10
    14 Mayıs 2021 12:03
    24 2
    Malum reklamı izlediğimden beri yüreğim sıkışıyor. Böylesine çılgın bir proje nasıl olur da önce turizm camiasında denenir? Bizim a'dan z'ye her türlü planı senaryosu hazır bakanımızdan beklerdim doğrusu. Öyle ya, geçen yıldan beri en çok aşağılanan meslek grubu biz öğretmenler olduk.
    Aşı olan öğretmenlere
    "Kuzucuklarım, Aşılıyım" aşılanmayanlarımıza "Aşısızım, Kıtlarım" baskılı maskeler....
  • İMPARATOR1
    14 Mayıs 2021 11:35
    28 2
    Toplum aşılı ve aşısız diye ayrıştırılıyor.


    Başlığın altında ki paragraf bu ayrıştırmayı gayet net ifade etmiş.

    Aşı kimliği uygulaması hayata geçiriliyor. Prof. Dr. Kemalettin Aydın uygulamayla ilgili, "Sosyal organizasyonlarda aşı bir ödül gibi olacak. Aşı kartı ile aşılanmış olanların sosyal özgürlüklerini rahatlatacak imkan vermek gibi" dedi.


    Aşı gelmemişse, aşı olamamışsa vatandaş sosyal özgürlüğünden mahrum mu kalacak ?
  • sINIFÇI SELİ
    14 Mayıs 2021 11:34
    38 2
    dünkü o rezil videodan sonra aşı yaptırmaktan vazgeçtim. kesinlikle yaptırmayacağım! onume çıkan tüm turistleri ısıracağım ! enjoy, i am vaccinated maskesini de o videoyu hazırlayanlar taksin. videoyu hazırlayanlar adına ben utandım! böyle bir şey kabul edilemez
  • murat5535
    14 Mayıs 2021 09:28
    49 1
    Turizmde ingilizce aşılarımı oldum yazan maskelerle reklam filmi çekilmiş kimin aklına geldiyse tebrik ederim çok dahiyane fikir. Bu ülkede ki vatandaşlar olarak daha ne kadar aşağılanabiliriz acaba
  • davlumbaz
    14 Mayıs 2021 08:51
    16 5
    Haziran sonuna kadar 30'lu yaşlara sıra gelecekmiş. İnanmıyorum. Baştan aşağı yalan dolan.
  • Oguz3842
    14 Mayıs 2021 04:28
    38 11
    2021 yılındayız. Hala sadece televizyon izleyen ve televizyondaki haberlere inanan öğretmenler var. Pes!
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK