Ateş Düşüren Havlu Yaptılar

Afyonkarahisar’da ortaokul öğrencileri tarafından geliştirilen “Ateş Düşürücü Havlu”, ateşli hastalıklar, sporcuların sakatlanmaları ve yanıklara çare olacak. Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri bu projeleri ile TÜBİTAK’tan biyoloji alanında teşvik ödülü aldı.

Dumlupınar BİLSEM öğrencileri Furkan Gök, Elif Ece Malkondu ve Ramazan Reşat Kır ve danışman öğretmen Yıldız Leblebicier, tamamen doğa ve insan dostu “Kahverengi Alglerden Biyobozunur Ateş Düşürücü Havlu” geliştirdi. TÜBİTAK tarafından biyoloji alanında Türkiye 4’üncüsü olarak Teşvik ödülü alan havlu, özellikle ateşli hastalıklar, sporcuların sakatlanmaları ve yanıklarda etkili olacak. Havlunun en önemli özelliği ise serin kalabilmesi ve bu özelliğini uzun süre koruyabilmesi.

DENEY SIRASINDA FARK ETTİLER

Projenin danışman kimya öğretmeni Yıldız Leblebicier ateş düşüren havlu ile ilgili şunları söyledi: “MEB’e bağlı bir kurumuz. Üstün yetenekli çocuklarla çalışıyoruz. Okuldan sonra haftada birkaç gün kurumumuza geliyorlar ve onları burada kimya gibi farklı alanlarla tanıştırıyoruz. Aslında düşünen, sorgulayan ve öğrenmeyi öğrenen çocuklar yetiştirerek, bilim insanı olmaları için ilk adımı sağlıyoruz. Bunun içinde birçok laboratuvar çalışması yapıyoruz. Bir gün polimerle çalışıyorduk. Kahverengi alglerden elde edilen polimerlerin kimyasal reaksiyonlarını inceliyorduk. Bunların sonunda seçici geçirgen özelliğine sahip membranlar elde ettik. Bu deneyler sırasında 6’ncı sınıf öğrencilerimden bir grup, bu membranların serinletici özelliğini fark ettiler. Bunun için de ne yapabiliriz derken, internette serinletici havlular gördük. Ancak bunların hepsi polyesterdi. Yani çevreyi kirleten bir numaralı petrol maddeleri. Öğrenciler de bu kirliliği engellemek için doğada yok olabilen bir havlu yapmak istediler. Böylece hikayemiz başladı.

TEŞVİK KAZANDIK

Bu havluları ateşli hastalıklarda kullanabiliriz. Çocuklar çok sık hastalanıyor. Havlu ıslatma sıklığı ve temizliğini yapmak çok yorucu olabiliyor. Diğer yandan sporcu yaralanmalarında buz uygulamalarında kullanmak için daha kolay ve doğa dostu bir ürün. Yanıklarda da kullanılabilir. TÜBİTAK 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına başvurduk. 31 Ekim’de Diyarbakır’da biyoloji alanında teşvik ödülü kazandık. 2021 yılının mart ayından beri verdiğimiz emeklerin karşılığını aldık. Çocukların tahtada atom nedir, madde nedir diye anlatılandan daha çok şey öğrendiğini düşünüyorum. Kendileri fark ediyorlar, kendileri üretiyorlar, projeyi yazıyoruz, yarışmalara başvuruyoruz, kendilerini katılıp, kendilerini ifade ediyorlar ve öz güvenleri gelişiyor. Bunları görmek çok keyifli.

PATENT HAZIR SIRA YENİ HAYALLERDE

Havlumuzun patentini aldık, şimdi daha farklı üretim fikirleri üzerine çalışıyoruz. Bu grupla lise bitene kadar kimya ve biyoloji alanında çalışmaya devam edeceğiz. Hayaller çok imkanlar da el verirse yeni buluşlar yapmayı hayal ediyoruz.”

ÖĞRENCİLER NELER SÖYLEDİ?

Elif Ece Malkondu (12): “Bu yarışmaya katılmak beni çok heyecanlandırdı. Hem bölge yarışmasında hem de ulusal yarışmada çok heyecanlandım. Bu projeyi geliştirdiğim ve yarışmalara katıldığım için çok mutluyum.”

Furkan Gök (12): “Yarışma öncesi aylar süren bir laboratuvar çalışmamız oldu. Hem eğlendik hem öğlendik. Kimya bilimi ile tanıştık. Danışman öğretmenimizle birlikte insanların işine yarayacak doğa dostu bir havlu ürettik. Bunu gerçekleştirmek kendime olan inancımı arttırdı. “

Ramazan Reşat Kır (12): “Arkadaşlarımla hem öğrenerek hem araştırarak bir proje yaptık. Kimyayı çok sevdim. Ayrıca Türkiye çapında prestijli bir yarışma olan TÜBİTAK yarışasına katılmak çok güzeldi. Bizim gibi çok öğrenci ile tanıştık ve bilgi alışverişi yaptık. Kendime olan güvenim çok arttı.”

 

  • 24 3
  • 08 Aralık 2022 17:23 6.649
  • Aktif Haberler
  • Sencer Melik
    13 Aralık 2022 14:20
    1 0
    Güzel ama ateşin sebebini yok etmedikçe ateş yine çıkar.
  • sehery
    13 Aralık 2022 10:00
    3 0
    uzak doğuda yüzyıllardır kullanılan yöntemler bunlar. bilimselliği tartışılabilir.. sorumlu hocalar fazla kore dizisi veya filmi izlemiş olabilirler.. artı ben okullarda ciddi anlamda proje geliştirildiğini düşünmüyorum, atıyorum bakanlık her ilçeden bir proje diye emrediyo uyduruk uyduruk şeyler proje kabul ediliyor. zamana ve emeğe yazık...
  • Bigsur
    10 Aralık 2022 17:59
    3 0
    Ateşi düşürecek çok bilinmeyen hatta imkansız bir sıvı icatwtmis olmalılar.Yada şu veya sirkeyi bunyesinde bir şekilde muhafaza eden bir şey yapmış olmalılar.
  • mosit
    10 Aralık 2022 12:35
    7 4
    Tebrik ederim ancak bu yapılanlar ne hayata geçecek ne de yaşamımıza katkı sağlayacak. Minareden ezan okunurken ezan okuyan saat yapmak gibi bir şey. Bunları icat gibi görüp abartmamak lazım. Çocukları farklı düşündürüp yapılmayanı yaptırmaya yönlendirmek lazım. Bunlar bana göre basmakalıp icadımsı çalışmalar.
  • mamox
    10 Aralık 2022 11:49
    10 2
    Ben yillardir bu tur projeleri takip ediyorum. Genellikle bazi okullarin reklamlarinin yapildigi , incelemelerin hakkaniyetli olmadigi, projelerin sekillerine ve raporlarinin suslu kelimelerle bezeli olmasina dikkat edildigi yarismalar. Genellikle ogretmenler yapar ogrenciler ezberleyip sunar.Zaten bakarsaniz bu projelerin ezici cogunlugu youtube gibi kanallardan bakilarak yapilmis projeler.Fen dersinde pamukta fasulye yetistirme klişesi neyse,bilim fuarlarinda birbirine benzeyen projeler gorursunuz.Tamam bilimde hayal gucu onemli ama bu kadar da her yapilani alkislamamak gerek. gaza gelince yapilan projelere butceden cok para akiyor.Fuar sonrasi bu urunler okullarin depolarinda çöp olarak bekliyor.
  • KDesigner
    09 Aralık 2022 22:58
    8 2
    Öğrencilerin bir şeyler yapmış olması çok önemli bir şey ama ben genel olarak böyle haberlere inanmıyorum. Yıllardır verilen kanserin kesin çaresi bulundu haberlerine benzetiyorum. Bu iş o kadar kolay olsaydı bundan önce de mutlaka yapan birileri olurdu ve seri üretime çoktan geçmişti bile. Ateş; ilaç içmeden, hastanede adam akıllı tedavi olmadan düşecek bir şey değil. Dışarıdan herhangi bir nesne ile düşmez, vücudun içindeki hücresel mekanizmalar, bağışıklık sistemi tepkileri vb. çok daha karmaşık bir süreç gerektiriyor
  • ışık.a
    09 Aralık 2022 08:39
    3 3
    Maşallah. Allah'ım başarılarını daim eylesin. Keşke sınavlardan çok böyle projeler başarı olcegimiz olsa.
  • mamox
    09 Aralık 2022 07:41
    17 1
    yillardir bir seylerin icat ve kesfi yapiliyor . ancak gercek hayatta bunlari ne goruyoruz ne duyuyoruz. bu iste bir yanlislik var
  • Oguzzz
    08 Aralık 2022 21:29
    10 0
    Allah daim etsin başarılarınızı; aklınızı hep hayırda kullanmayı, vatana-millete fayda sağlamayı nasip etsin.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK