Babası İçin İcat Çıkardı

Vanlı lise öğrencisi Mehmet, babasının yıllardır çektiği bel ağrısana dayanamadı. Eskiden inşaatlarda çalışan babasının acısını dindirmek için omurga destek aparatı geliştiren genç, SEY (Semra-Enver Yücel) Vakfı tarafından özel ödüle layık görüldü.

Van Muradiye Alparslan Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Mehmet Emin Kaya, babasının yıllardır çektiği bel rahatsızlığı sebebiyle kullandığı korseler bir işe yaramayınca iş başa düştü diyerek bir omurga destek aparatı geliştirdi. Projesiyle SEY (Semra-Enver Yücel) Vakfı tarafından ‘Gelecek Vaat Eden Özel Ödül’e layık görülen genç girişimci, üretime geçerek hem babasının hem de bel rahatsızlığı çeken diğer insanların acısını dindirmek istiyor. Küçük yaşlardan bu yana bilime hep meraklı olduğunu söyleyen Mehmet, aparatı geliştirme sürecini şu sözlerle anlatıyor:

PANDEMİNİN FAYDASI OLDU

Pandemiyi herkes kötü olarak nitelendiriyor ancak benim için iyi oldu. Birçok kurum online platforma geçtiği için onların kaynakları da önüme dökülmüş oldu. İstanbul’da olan birçok yarışma ve etkinliğe katıldım. Bazı girişimcilik kulüplerinde başarı elde ettim. İmkanlarımız büyük şehirlerde yaşayanlara göre tabi daha kısıtlı. Ama ben yine de kendi başıma da olsa çevrim içi etkinliklere dahil oldum. Son olarak da SEY Vakfı’nın Girişimci Gençler Yarışması’na katıldım.

BABAMIN RAHATSIZLIĞI ÖDÜL GETİRDİ

Bu yarışmada çevremde hatta en çok da babamda gördüğüm bir sorunu ele almak istedim. Babam şu an esnaf ancak eskiden inşaat işçisiydi. O yüzden şiddetli bel ağrısı çekiyor. Sadece babamda değil araştırdıkça yaşadığım çevrede birçok kişide bu rahatsızlığın olduğunu gördüm. Omurgada bulunan lomber bölümün ağırlık ve baskı sonucu tahrip olması babamda ciddi bir rahatsızlık oluşturmuştu. Bunu hafifletmek için de bel korsesi takıyordu ancak ağrıyı çok da azaltmıyordu. En işe yarar yanı belini az da olsa sıcak tutarak günlük kullanıma uygun olmasıydı. Acıyı hafifleten başka çeşidi de var yastıklı ve üzerine uzanabileceği türden. Ama o da günlük hayattan soyutluyor insanı. Ben ikisini birleştirmeye karar verdim. 

DESTEK BEKLİYOR

“Ben küçüklükten beri bilime fazlasıyla meraklıydım. Hatta bu merak yüzünden evi yakacaktım neredeyse. Kolonya ile deney yaparken bir anda halıları tutuşturmuştum. Babam için hem ağrıyı hafifletecek hem de günlük hayatta rahatça kullanılabilecek bir model tasarladım. Benimkini diğerlerinden ayıran en önemli özellik içinde bulunan ısıtıcıyla sıcak tedavi uygulaması. Hem omurgayı düzeltiyor hem de sıcak tedaviyle kullanan kişiyi rahatlatıyor. Tasarımını yaptım, her şeyiyle hesapladım ve şimdi üretime geçme safhasına geldik. Amacım buna destek bulup kullanıma sunmak. Başta 3D baskı makinesi, dikiş makinesi olmak üzere birçok farklı malzeme lazım olacak. İşçiliği hesaba katmadan sanırım 30-40 bin lira gibi bir bütçeyle ilk üretimi gerçekleştirebilirim.”

 ‘OĞLUM BENİM GURURUM’

Baba Mahsun Kaya, pek çok ebeveynin aksine “Oğlum durduk yere icat çıkarma” dememiş, ona tam destek vermiş. Şimdi oğluyla hem ağrılarını dindirdiği hem de böylesine önemli bir buluşa imza attığı için gurur duyuyor.

 

Abdullah ŞANLI -

  • 8 0
  • 19 Nisan 2021 04:33 1.505
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    20 Nisan 2021 08:23
    1 4
    Anladığım kadarıyla sadece tasarımını bilgisayarda çizip yapmış ve böyle bir tasarım 2d ve 3d olarak zaten hazır var.Ortaya fiziksel olarak çıkmış bir tasarım yok.Bu aparatlar Ankara'da var ve daha ucuz.
  • öğretmen1934
    20 Nisan 2021 03:25
    0 4
    Nedense icatları ortaokul lise öğrencileri yapıyor, onları yetiştiren öğretmenler hiçbir şey bulamıyor))
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK