Bakan Özer: Mülakat olmasın diye sınav yapalım dedim

Öğretmenlik meslek sınavı için köşesinden tepki gösteren Fatih Altaylı bakanlar ve bakan yardımcıları için sınav getirilmesini istemişti. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in kendisini aradığını söyleyen Fatih Altaylı köşesinden bu görüşmeyi aktardı.

İşte o köşe yazısı:

Dün “Bakanlar da sınava girsin o halde” deyince Bakan Mahmut Özer aradı.

Yemin ederim aradığı sırada ben yazımın yayına alındığını dahi bilmiyordum.

Sürate şaşırdım.

Bakan Özer lafa şöyle girdi, “Ah Fatih Bey ah, bilgiye bilime bu kadar önem veren siz bile bu sınava böyle karşı çıkıyorsanız, ben artık ne diyeyim, derdimi kime anlatayım” diye.

Ben de “Mahmut Bey, ben sınava karşı çıkmadım ben adaletsizliğe karşı çıktım” dedim.

“Peki nasıl yapacaktık, öğretmenlere verdiğimiz ara eğitimlerin sonuçlarını nasıl ölçecektik, siz söyleyin” dedi.

“Sizinle daha önce yaptığımız bir sohbette siz bir örnek vermiş ve eğitimde başarılı ülkelerde öğretmenler arasında lisansüstü eğitim ve doktora derecelerine sahip öğretmenlerin oranının çok yüksek olduğunu belirtmiştiniz. Sizin bu önermenizden yola çıkarak böyle bir sınav yerine öğretmenlerin lisansüstü eğitim ve doktoraya yönlendirilmesi çok daha doğru olmaz mıydı, uzman öğretmen ve başöğretmen olmayı bu eğitimlere bağlamanız tüm bu tartışmaları bitirmez miydi? Üstelik doktora yapmanın bir yaşı da yok” dedim.

Bakan Özer yine derin bir “AH” çekti.

“Biz de tam bunu düşündük. Ama ne yazık ki, öğretmen sendikaları ayağa kalktı. Kabul etmeyiz dediler. Bu sizin söylediğiniz yine de var. Eğer lisansüstü eğitiminiz var ise, doktoranız var ise, bu lisansüstü eğitim ve doktoranız öğretmenlik yaptığınız branş ile yüzde yüz alakalı değilse bile bu sizi sınavdan muaf tutuyor ve lisansüstü eğitimle uzman, doktora ile doğrudan başöğretmen oluyorsunuz. Ama ya gerisini ne yapacağız. Burada sayı yetersiz kalıyor” dedi.

Bakan Özer Kamu Personel Kanunu’nda olmayan bir şeyi icat etmediklerini söyleyip başka meslek alanlarında yükselmek için sınavlar yapıldığına değindi.

“Bu sınav başından belli idi. Uzaktan eğitimle 180 saatlik eğitim ve bu eğitimin sonuçlarını ölçmek için bir sınav yapacaktık. Burada ne ayıp var? Bakın Fatih Bey, mülakat da yapabilirdik. Ama mülakatlar ile ilgili Türkiye’de durumu siz de biliyorsunuz. Bitmek tükenmek bitmeyen spekülasyonlar olacaktı. Bu yüzden mülakat istemedim. Mülakatı kaldırdım. Adil, tartışmasız bir sınav yapılsın dedim. Eğitim verdiğimiz öğretmenlerin bu eğitimden ne aldığını ölçmenin başka yolu var mı, varsa birisi söylesin. Anlamadığım, bir öğretmen nasıl olur da ölçme ve değerlendirmeye karşı çıkar.”

 

Fatih Altaylı'nın yazısının devamı için tıklayınız...

 

  • 11 24
  • 14 Ağustos 2022 23:19 11.357
  • Aktif Haberler
  • korhan83
    17 Ağustos 2022 11:47
    1 2
    Sınavın kazananı Promter oldu...
  • defne1020
    16 Ağustos 2022 13:07
    4 1
    "Ama ya gerisini ne yapacağız?"
    dert olmuşuz kendilerine gerisi olarak. yazık, gerçekten yazık. bizleri tanımlamaya bakın. evet biz gerisiyiz ama eğitimde en öndeyiz bunca olumsuz şart altında yine de işimizi, öğrencimizi, ülkemizi sevmekten vazgeçmediğimiz için.
  • D.Hoca7
    16 Ağustos 2022 11:28
    1 1
    Öğretmenlere verdiğimiz eğitimi ölçeceğiz diyor bakanım
    Bize eğitimi MEB mi verdi :)
  • D.Hoca7
    16 Ağustos 2022 11:27
    3 0
    Sınava itiraz edip bana karşı çıkarsanız mülakat yaparım diyor sayın bakanımız
  • gökalioğlu
    16 Ağustos 2022 01:13
    1 2
    Mülakat mı var?
  • balamirkan
    15 Ağustos 2022 22:55
    9 0
    Mesele öğretmenlikte kariyer sistemi dedikleri şey maaş farkından başka birşey değil. Sınava girersen isminin önünde uzman, maaşının içinde paradan başka bir fark yok. İnsana kalite, bilgi, deneyim sunan bir sistem yok.
  • smyi
    15 Ağustos 2022 22:05
    1 3
    Bırak bu ayakları Fatih.
  • ssszmzh
    15 Ağustos 2022 20:39
    4 1
    Hmm, mülakat ölümünü gördüm. Şahsen ben sıtmaya razıyım...
  • hamurcu38
    15 Ağustos 2022 19:16
    16 4
    Ben şunu anlayamıyorum sadece..Tıp bitiren,uzmanlık sınavına giriyor ve bu sınav sonucunda bir branşa yöneliyor..Hukuk bitiren bir sınava giriyor ve sonucunda yoluna hakim,savcı ya da avukat olarak devam edeceği belli oluyor..v.s örnekler çoğaltılabilir..ben bir sınava gireceğim ama sonunda bir miktar paradan başka bişey yok..ertesi gün yine aynı sınıf,aynı öğrenciler ve velilerle hayatıma devam edeceğim..yani amaç ne acaba ben bunu anlayamadım 😂
  • turko_
    15 Ağustos 2022 18:46
    16 4
    2014'te sadece maaşımla 1000 dolar alabiliyordum.
    Şimdi 580 dolar.
    Aradaki 420 dolarlık kaybım var. Öğretmen maaşı en az 2014'teki seviyeye çıkarılmalı.
  • daywalker_01
    15 Ağustos 2022 17:34
    8 0
    O diyor ben demedim öbürü diyor bende demedim peki kim dedi yahu😀😀
  • kum gibi
    15 Ağustos 2022 13:43
    15 4
    Anayasa mahkemesi eşitlik ilkesine aykırı diye iptal eder.
  • hakan_demir87
    15 Ağustos 2022 12:24
    23 4
    Ben de dün itibariyle semineri bitirdim. Kendimi çok daha uzman hatta baş uzman hatta ultra uzman hissediyorum. Eğitim içeriği süper, tam ihtiyacımız olan harika bir eğitim oldu. Okulların açılmasını da dört gözle bekliyorum. Bu sene artık verilen eğitim sayesinde çok daha uzman bir şekilde görev alacağım.

    Kimse kimseyi kandırmasın... Sadece bir miktar ödeme verilecek diye bu kadar tantanaya gerek yoktu. Uzman öğretmenlerle diğer öğretmenlerin işi veya pozisyonu mu değişecek... Yoook. O zaman ne gereği var
  • 131981
    15 Ağustos 2022 10:26
    36 2
    Eğitim fakültesi mezunu olmayan bakanlıktaki tüm kişileri göndermeden eğitim sorunları asla çözülmez. Bakanlıktakiler sadece öğretmenlik mesleğini değersizleştirmek için çalışıyorlar.
    Semineri sunan sizin prof vb. kariyerli kişilerinizin % 98'i promter veya ekrandan okuyup sundular.
    İşte sizlerin profesörlüğü, uzmanlığı, öğretmenliği vb. bu kadardır.
  • tosbik
    15 Ağustos 2022 08:49
    42 4
    Dün saglik çalışanı arkadaşlar ile sohbet ederken maaş bordroları yapılmış dediler. Baktık bordrolara.
    19 yıllık ogretmenim ve 10900 yatmış. Arkadaşin ise 12760 yatmış. Bırakın yüksek lisansı 4 yıllık fakülte mezunu değil. Liseden sonra sağlık memuru olmuş. Şimdi arkadaşımın ağzından yazayım:" Memurlarda 2 yıllık mezun , 4 yıllık mezun , yüksek lisans ....gibi kriterlere bakılıp maaşlar verilmeli. Ama sağlık, eğitim , güvenlik diye ayrım yapilmamali. Polislerin maaşı hepimizi geçti. En düşük maaş ogretmenlerin. "

    En düşük k maaşı bize reva gördüler. Şimdi de sınav , yüksek lisans, eğitimde başarısızlığın ölçülmesi için ogretmenler sınava tabi olsun🤣🤣🤣.... İyi de ölçme aleti biz yanlış bir kere. Kapsam geçerliliği yok. Ölçmeye çalıştığınız kriter ile ölçüm aracınız yanlış. Siz performansa bakacaksınız. Tecrübeye bakacaksınız. 9 sezon 180 bölümlü sıkıcı videolardan öğretmen ne kadar anlamış , ne kadar okuduğunu anlıyor , ne kadar hafızasını genç tutabilmis mıdır sizin olceginiz ? Şimdi bu yapılan yanlış ölçme aracini kim ölçecek ? Fatih Altaylı mi ? Madara edildik ülkeye . Ama ilknkez birlik oldu ogretmenler. Tebrikler ....
  • adaletlazım
    15 Ağustos 2022 07:24
    26 2
    Kimse de sayin bakana sormuyor ki yaz tatilinde günde ortalama 5 saat video izleyerek verilen eğitimden nasıl bir fayda bekliyor
  • Petrucci
    15 Ağustos 2022 07:22
    26 2
    Öğretmen maddi acmazın içerisinde. Sözde enflasyon farkları dışında hiçbir iyileştirme yapılmadı uzun yıllardır. Doktorların 10 bin ek ödeme aldığı yerde sana 1000-2000 reva görülüyor. Sınavdan ziyade asıl üzerinde durulması gereken bu miktarın yetersizliğidir.
    Sen önce tüm öğretmenlerine eski alım güçlerini sağla. Ardından kıdemler arası maaş artış miktarını artır. Ondan sonra akademik teşvik için alanında yl ve doktora yapana uzmanlık ver, ek ödeme yap.
    Düzenleme şart. Sen öğretmenine iyi imkanlar sunmazsan başarı falan bekleyemezsin. Aklı borçlarda olan, geçinemeyen insanlarsan sınıfta tam performans bekleyemezsin.
  • hayat_turkusu
    15 Ağustos 2022 03:44
    11 3
    Arkadaşlar uzaya falan cikabiliriz artık bize de mustehak bu dayatmalar
  • Mütefekkir
    15 Ağustos 2022 01:38
    17 5
    Madem bizi ölçmekte bu kadar kararlısınız; eğitimi uzaktan aldık bari sınavı da uzaktan olsun!
  • demirfeza
    15 Ağustos 2022 01:33
    48 2
    Sayın bakan empati yaparak kendine şu soruyu sorsa ve: "Yahu bu öğretmenler uzaktan eğitimi hakkıyla yerine getirdi, iki defa başarı belgesini kendimiz takdim ettik, o da yetmedi kendi imkanlarıyla göçmeniydi, velisiydi hepsiyle uğraşırken elini taşın altına koydu. Ayrıca yıllarca okudu, sayısız ölçmeleri aştı , kpssiydi, müfettişiydi, idarecisiydi, velisiydi hepsinin ölçmesinden defalarca geçti. Biz bu öğretmenlere bu yazı da zehir ettik 3 kuruş fazla vereceğiz diye. Yahu biz bu öğretmenlere seçim geldi zorla görev verdik, sınavlarda zorla sınav görevi verdik. Şimdi bunca eziyeti biz bu öğretmenlere yapmak zorunda mıyız? " diye bir düşünse.
  • nurdan90
    15 Ağustos 2022 00:13
    28 2
    Bakanlık eğitimdeki başarısızlığını öğretmenlere yıkacak.Ben böyle anladım.Öncelikle bakanlık çalışanlarının sınıflardaki öğretmenlerle ne alıp veremediği var ki düşman gibi davranıyorlar.Öğretmenlik mesleğinden çok uzaklar.Bizim sesimiİzi dikkate almalılar.
  • investvoyager
    15 Ağustos 2022 00:07
    10 2
    Lütfen yapılanları,söylenilenleri unutmayın.Lütfen..
  • investvoyager
    15 Ağustos 2022 00:05
    0 0
    🤣🤣🤣
  • hazan_gazel
    14 Ağustos 2022 23:28
    58 5
    “Anlamadığım, bir öğretmen nasıl olur da ölçme ve değerlendirmeye karşı çıkar.”
    Diyen bir bakana ne anlatacaksın ve nasıl ..?

    Ar-Ge çalışmalarını bilmenin 1. Sınıf öğretmenine katkısı ne olabilir ki sayın bakanım

    Akademisyenlerin düz bir ses tonu ile zerre mimiksiz önündeki ekranda akan yazıları tek düze okumaları mı eğitim oluyor ?

    Neresinden tutsak elimizde kalan bir durum ..


UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK