Bakan Özer: Öğretmenlerimizin yüzde 59'u kadın

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İstanbul Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Sanat kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'ün haberine göre; Resim, grafik, geleneksel sanatlar, fotoğraf, heykel, mimarlık, tasarım, tekstil, moda, Sinema, tiyatro, müzik, arkeoloji dallarında 10 bini aşkın kitabın yer aldığı kütüphanenin açılışında konuşan Bakan Özer 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için “Bizim eğitim sistemimizde 1 milyon 200 bin öğretmenimizin yaklaşık yüzde 59’u kadın öğretmen. Bu vesileyle çocuklarımızın eğitiminin güzelleşmesine katkıda bulunan tüm öğretmenlerimizin 8 Mart dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi ve Zeytinburnu’na sanatlar lisesi kurulacağını duyurdu. Bakan Özer açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

ZEYTİNBURNU’NA GÜZEL SANATLAR LİSESİ

“İstanbul’un farklı ilçelerinde güzel sanatlar lisemiz olmasına rağmen Zeytinburnu’nda yok. Kültür ve sanatla bu kadar iç içe faaliyetlerin yürütüldüğü bir belediyemizin olduğu ilçemize güzel sanatlar lisesi yakışır. İnşallah yarından itibaren Zeytinburnu’na bir güzel sanatlar lisesi kuruyoruz. Belediye başkanımız da burada yer alan 10 bin kitabın iki katı, 20 bin kitabı o lisemizde öğrencilerle buluşturacak. 20 bin kitaplı Zeytinburnu Güzel Sanatlar Lisesi’nin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMADI

26 Ekim 2021 tarihinde tüm okullarımızda kütüphane yapmak için yola çıkmıştık ve iki ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 kütüphaneyi okullarımıza kazandırdık. Bu kütüphanelerimizin tamamının mobilyalarını ve tefrişatını meslek liselerimiz yaptı. Projeye başlamadan önce tüm okul kütüphanelerimizde yaklaşık 7-8 milyon kitap vardı şu an 51 milyon kitap var. Bir taraftan kütüphanesi olmayan hiçbir okulumuz yok derken diğer taraftan hiçbir kütüphanede bu kadar kitap yoktur diyoruz. Bu kütüphanelerimizi ne kadar yaygınlaştırırsak, kütüphanelere ulaşımı ne kadar kolaylaştırırsak geleceğe çok daha güvenli bir şekilde adım atacağız.

KÜTÜPHANELER OKULLARIN KALBİ OLACAK

Sadece kütüphane yapmakla bırakmayacağız. Kütüphaneler aynı zamanda okullarımızdaki kültür-sanat etkinliklerinin kalbi olacak. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı 2022 yılının sonuna kadar 100 milyona ulaşacak. Bu proje başlamadan önce öğrenci başına düşen kitap sayısı 1,6’ydı. İnşallah bu projenin sonunda öğrenci başına düşen kitap sayısı tüm Türkiye’de 7’ye çıkacak. Bu hakikaten OECD ülkelerindeki, kıta Avrupası’ndaki gelişmiş ülkelerdeki okullardaki kitap sayılarıyla yarışabilir bir düzeye tekabül etmektedir.”

İstanbul’daki programı kapsamında öğleden sonra da Gaziosmanpaşa Süleyman Şah Anadolu Lisesi’nin açılışına katılan Bakan Özer burada yaptığı konuşmada da şunları söyledi: “Ülkelerin en değerli sermayesi beşeri sermayesidir. Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranını artırmak için devasa yatırımlar yapıldı. Derslik sayıları 200-300 binli rakamlaran 630 bini devlet okulları olmak üzere 855 bine ulaştı. Derslik başına düşen öğrenci sayısı öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da OECD standartlarına ulaştı. Eğitimin tüm kademelerinde OECD ülkelerinin 1950’li yıllarda ulaşmış oldukları hedeflere biz maalesef 70 yıl gecikmeyle ulaştık. Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinin önemi çok büyük.

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI ARTTI

Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları artarken kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında da ciddi bir artış oldu. Ortaöğretimde 2000’li yıllarda kız çocuklarımızın yüzde 39 olan okullaşma oranı bugün yüzde 88. Yükseköğretimde 2000’li yıllarda kadınların okullaşma oranı yüzde 11, bugün yüzde 48 buçuk. Yani Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki eğitim seferberliğinden en fazla yararlananlar kadınlarımız ve kız çocuklarımız oldu. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir taraftan kız çocuklarımızın okullaşma alanlarını arttırırken bir taraftan da kadınlarımızın eğitim sistemindeki temsiliyetini artırıyoruz.

İSTANBUL’A EĞİTİM YATIRIMI 8.9 MİLYAR LİRA

2022 yılında İstanbul’a 8.9 milyar liralık yatırım yapacağız. Milli Eğitim Bakanlığının en büyük bütçesini İstanbul’a verdik. Sadece eğitim binaları da değil öğretmen atamalarında da İstanbul’u merkeze aldık. Son iki atamada en büyük payı İstanbul’a verdik. 31 Ocak 2022 tarihindeki 15 bin öğretmenimizin yüzde 50’si yani 7 bin 500’ünü İstanbul’a verdik. İnşallah bu yatırımlarımız devam edecek.”

FARİKA KÜTÜPHANESİ’Nİ ZİYARET

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İstanbul programının devamında Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından hizmeye açılan Farika Kitaplı Kahve’yi ziyaret etti. Özer burada ders çalışan öğrencilerle sohbet etti ve çoğunlukla üniversiteye hazırlanmak için orada bulunan öğrencilere başarılar diledi. Öğrencilere yardımcı kaynak kitapları faydalı bulup bulmadıklarını soran Bakan Özer, bir öğrencinin çay ikramını da geri çevirmedi.

BAKAN’DAN ATAMA YANITI

2021 yılında KPSS’ye giren ve atanama beklerken bir yandan da yeniden KPSS’ye hazırlanan Filiz Yavuz’un, “atama kararıyla ilgili haberlerinizi heyecanla bekliyoruz” demesi üzerine Bakan Özer; “ben de heyecanla bekliyorum” dedi. Bakan Özer ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu güzel kütüphaneyi ziyaret etme imkanımız oldu. Eğitimin tüm kademelerinden gençlerimizin soluklanıp çalışabildiği, kitaplarla temas ettiği bir ortam hazırlanmış. Gençlerimize imkan sunulduğu zaman onların aktif kullandığını da gösteren güzel bir örnek. Buradaki rağbet kitaplara, böyle mekanlara açlığı gösteriyor.”

 

  • 3 12
  • 09 Mart 2022 09:57 5.344
  • Aktif Haberler
  • 12345
    10 Mart 2022 23:02
    0 1
    Bizim memlekette istatistikler böyledir işte. Erkek Kadın oranları. Çok önemliydi. Merak ediyorduk. Öğrendik.
    Acaba müdürlerin, anasınıfçıların, milli eğitim Md, memurların, hizmetlilerin, branşların yüzdelerini de alabilir miyiz?
  • hamurcu38
    10 Mart 2022 10:59
    5 9
    Benim eşim de bir erkek öğretmen ama yine de öğretmenliğin kadın ruhuna daha uygun bir meslek olduğunu düşünüyorum 😁
  • sulo555
    10 Mart 2022 00:23
    9 0
    Müdür yetkili öğretmen olmak istemezsin Erkek öğretmeni mecbur yaparlar sormazlar bile...
  • mosit
    09 Mart 2022 23:19
    6 0
    Erkeklere eşitlik hep yetmiştir yetecektir. Ama bulabilirlerse..
  • mustafa_tekman
    09 Mart 2022 22:50
    1 1
    Siyaset yapmayacağım.Allah beni affetsin.
  • bekhas
    09 Mart 2022 11:53
    15 3
    Buna rağmen yükün çoğu bizim omuzlarımizda, eziliyoruz..
    Oran olarakta azinliktayiz
    Erkeklere pozitif ayrımcılık istiyoruz 😁👍
  • Oddo38
    09 Mart 2022 10:22
    10 6
    İstatistiklerle kendini kandıran başka bir ülke daha var mıdır acaba?
  • Bünyamin_F
    09 Mart 2022 10:21
    19 3
    Bunu tersinden okursanız; firsat eşitsizliğinin ve Tr de hayatın erkekler için daha zor olduğunun deşifresidir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK