Bakan Özer: Yarıyıl Tatili Uzamayacak

TÖZOK’un 20. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitime devam konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Özer, TBMM’ye gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda da asgari anlaşma sağlanacağını kaydetti.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) Antalya’da düzenlediği 20. Geleneksel Eğitim Sempozyumu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk’ün açılış konuşmalarıyla dün başladı. 680 okuldan 1400’e yakın eğitimcinin ve 91 eğitim firmasının katıldığı sempozyum, “Eğitimin Dönüşümü” başlığı altında üç gün sürecek, yarın sona erecek.

Yüz yüze eğitime devam

Sempozyumda konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yarıyıl tatilinden sonra aynı kararlıkla yüz yüze eğitime devam edileceğini kaydederek, şunları söyledi: “En sık sorulan sorular, ‘Acaba tatil uzayacak mı?’ Ben de o soruyu soranlara şöyle cevap vermek istiyorum. Neden herhangi bir kapanma olacağı zaman ilk başlanılacak yerler okullardır? Neden kafeler, restoranlar, AVM’ler değildir? Bizler eğer 21. yüzyılda iddialı bir ülke olmak istiyorsak, beşeri sermayemize sürekli yatırım yapmak zorundayız. Eğitimde fırsat eşitliğini sürekli yükseltmek zorundayız.”

3 bin anaokulu yapılacak

Görevine başladığı 6 Ağustos’tan itibaren üç önemli konuya önem verdiklerini hatırlatan Özer, birincisinin okulların yüz yüze açık kalması olduğunu belirterek bunu tüm eğitim kademelerinde başarılı bir şekilde tamamladıklarını söyledi. Özer,  bu konuda sürecin kahramanları olarak tanımladığı öğretmenlere tekrar teşekkür etti.

Uzun yıllardan beri kronik bir sorun olan okullararası başarı farkını azaltmak için çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Özer, eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için üç ana konuya ağırlık verdiklerini söyledi ve ekledi: “Birincisi, okul öncesi eğitime erişimi artırmak, bir diğeri okulların imkân farklılığını azaltmak, üçüncüsü de öğretmenlerimize çok yönlü mesleki gelişimleri için destek vermek.” 2022’de Türkiye genelinde 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin anasınıfı yapacaklarını söyleyen Özer, kütüphanesi olmayan 16 bin 361 okulun tamamına kütüphane kazandırdıklarını, kitap sayısını 28 milyondan 42 milyona çıkardıklarını, yılın sonunda ise hedeflerinin 100 milyon kitap olduğunu açıkladı.

Talepler toplanacak

Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimini desteklemek için sunulan eğitimler hakkında da bilgi veren Özer, okul bazlı öğretmen eğitimine geçeceklerini kaydetti ve ekledi: “Okullarımız, öğretmenlerinin, eğitim taleplerini toplayarak bakanlığa bildirecek, biz de gerekli finansmanı sağlayacağız. Artık öğretmen eğitimlerini merkezilikten çıkartarak yerelde kendi hedeflerine odaklanacak bir şekilde yeniden yapılandırmak için önemli adım atacağız.”

‘Değişime sırtımızı dönemeyiz’

TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ise açılış konuşmasında pandeminin dönüşüm sancıları yaşayan aynı zamanda dönüşmek zorunda olan eğitimde dengelerin değişmesine neden olduğunu kaydetti. Türkiye’nin yıllardır yaptığı yatırımların, büyük çapta faydasını gördüğünü, dağıtılan tabletler, EBA ve TRT yayınlarıyla öğrencilerin önemli ölçüde eğitim imkânına kavuştuğunu belirten Öztürk, bu dönemde özel okulların daha fazla teknolojik imkâna sahip olmaları, süratle yazılım ve program satın alabilmeleri, dinamik yapıları ve değişime uyum kabiliyetleriyle, sıkıntı çekmeden bu süreçten başarıyla çıktıklarının altını çizdi.

“Eğitimin Dönüşümü” başlığı altında değinilen bu sürecin yaşanılan değişimin ta kendisi olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bugün eğitim verdiğimiz öğrencilerin özelliklerine, mesleklerin dönüşümüne ve dünyadaki değişime sırtımızı dönemeyiz” dedi.  Dünyanın Eğitim 5.0’ı konuştuğunu ve eğitimcilerin de bu konuyu geç kalmadan konuşması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Toplum 5.0 için kilit kelimeler; teknoloji, teknolojinin yarattığı imkânlar, toplum ve bütünleşme olarak sıralanabilir. Amaç teknolojinin sunduğu tüm imkânları yaşamı ile bütünleştiren, imkanları değerlendiren, yeni ve yaratıcı fikirler, buluşlar üreten bir toplum yaratmak” diye konuştu.

Okul öncesi eğitimin Türkiye’nin geleceği için hayati önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde yüzde 100’lere varan okul öncesi eğitim, ülkemizde 5 yaş gurubunda yüzde 85’e yakındır. Bir çocuğun gelişim aşamasında 6 yaş sonuna kadar olan dönem, en önemli gelişim basamaklarından biri. Özel okullar olarak resmi okul öncesi kurumların yüzde 100’e ulaştırılması bizleri mutlu eder.”

Eğitimin geleceğine ışık tutacaklar

Sempozyumda, bu yıl, son 20 yılın en iyi konuşmacıları yer alacak. Konuşmacılar ve konferans başlıklarından bazıları şöyle: MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne Eğitimde Modernleşme”; Psikolog Acar Baltaş “Hayatın Hakkını Veren Gençler Yetiştirmek”; MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin “Değişen Gelecek ve Dönüşen Eğitim”; Çocuk Genç ve Yetişkin Psikiyatristi Yankı Yazgan “Okul ve Ruh Sağlığı; Koruma, Güçlendirme, Saptama ve Önleme”; İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul “Başka”; Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinan Canan “Yeni Dünyanın Cesur Eğitimi”; Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Murat Ferman “Eğitim-Öğretimde Yeniden Optimizasyon Makul’e Davet”; MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut “Eğitim Evriliyor mu, Devriliyor mu?”; ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım “And The Oscar Goes To...”

‘Anlaşma sağlanacak’

Konuşmasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’na da değinen Bakan Özer, Kanun’un toplumun eğitime vermiş olduğu değerin de en somut göstergesi olacağını söyledi. “60 yıllık özlem nihayete ermiş olacak. Elbette Kanun’la ilgili herkesin farklı görüşleri var. Ama şunu bilmeliyiz en iyi her zaman iyinin düşmandır” diyen Özer, bir başlangıç yapılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Bu eğitimin tüm paydaşlarını tatmin edecek bir metin değil ama asgari uzlaşı metnidir.”

Kanun yasalaştığında ilaveler olabileceğini belirten Özer, özel öğretim kurumlarında da öğretmenlere benzer haklar tanınacağına inandığını dile getirdi.

 

  • 6 14
  • 28 Ocak 2022 16:52 5.900
  • t._yildirim
    29 Ocak 2022 21:02
    0 0
    Muhtemelen valiliklere birakacak karari... kovid nedeniyle degilde kar ve soguk tatilleri gelebilir
  • php_korsan
    29 Ocak 2022 15:49
    1 3
    Sabahçıyız hava yine sabah -10'larda olursa günlük ilk hafta 10 kişinin gelmeyeceğini biliyorum.
  • hazer
    29 Ocak 2022 11:47
    5 3
    Kar kış çok oldu ..Hep evdeydik...1 hafta uzatılsa çok şahane olur...
  • cybermavi
    29 Ocak 2022 08:41
    5 2
    Yani bizim burda 2. Dönemin ilk haftasi çoğunlukla kar tatili oluyor.sahsen ara tatilin 15 tatile eklenmesini isterdim.
  • seyfi ünaldı
    28 Ocak 2022 22:14
    5 3
    Tatilin uzaması için en geçerli neden soğuk, kar ve ulaşım zorluğu. İnşallah dönüş yolları tatilin başlangıcı gibi olmaz.
  • daywalker_01
    28 Ocak 2022 21:41
    8 3
    Nisanda havalar güzel o ara tatili soğuk gecen şubat ayına almak bukadar zor olmamalı,...enerjiden tasarruf etmiş oluruz...
  • naciekinci
    28 Ocak 2022 21:35
    10 1
    Kapanmayacagini buna benzer tüm başlıklarda belirtmiştim. Şahsi görüşüm, uzaktan eğitim olacak iş değil. Çocuklarımız kendi sorumluluklarını alıp uzaktan eğitim sürecini sağlıklı takip edecek donanıma da bilince de sahip değiller maalesef. Kapanmanin zararı da büyük oldu. Sınıf içi kontrol önceki döneme göre zorlaştı. Pandeminin etkisinin olduğunu düşünüyorum. Soğuk noktasında katılıyorum belki ara tatil eklenebilirdi, bu şekilde 23 Nisan haftasi da bolunmemis olurdu.
  • deniz777
    28 Ocak 2022 21:28
    7 3
    1,5 metre kar varmış taşıma köyümüzde. Bakanın haberi var mı acaba, taşımalı öğrenciler okula gelemiyorlar...
  • bekhas
    28 Ocak 2022 19:04
    16 2
    Bakanın yarinki, gelecek haftaki, gelecek ayki açıklaması:
    Yariyil tatili uzamayacak
    okullar kapanmayacak
    hcbir sey yapilmayacak
  • adanadas
    28 Ocak 2022 18:44
    7 3
    Havalar soğuk. Ara tatilin eklenmesi mantıklı olurdu.
  • CetinK
    28 Ocak 2022 18:43
    17 2
    Sanırım bu bakanı; 'okullar kapanmayacak' şeklinde sürekli açıklama yapacaksın, göreviyle getirmişler.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK