Bakan Özer'den Mesajlar: Hedef Reform Değil, Kalite

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, göreve geldiği günden itibaren eğitimde çözüm odaklı hareket ediyor. Yoğunlaşacakları konuların; okul öncesi eğitime erişimi arttırmak, okulların imkân farklılıklarını azaltmak ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine sürekli destek vermek olduğunun altını çiziyor.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre, aslında, uzun zamandan beri aileler ve öğrenciler, eğitimde sürekli değişiklik yapılmasından bıkmıştı. Her yeni bakan ile eğitim sisteminde değişiklik yapılması artık sıradan bir hal almıştı. Özellikle sınav sistemindeki değişiklikler herkesi yormuştu.

Dolayısıyla, yeni Milli Eğitim Bakanı’nın eğitimde reform ve köklü değişiklikler yerine, eğitimde kaliteyi sürekli arttırarak fırsat eşitliğini güçlendirmeye odaklanması oldukça sevindirici. Gerçekten yıllardan beri eğitim sistemimizin en önemli sorunu da eğitimde fırsat eşitliği konusundaki sıkıntılar oldu.

Bir başka deyişle, okullar arası başarı farklarının bir türlü azaltılamaması hep konuşuldu. Bu farkların özellikle bölgeler arasında çok daha fazla görünür olması dikkat çekti. Bu nedenle, bu farkları azaltmaya yönelik yapılacak iyileştirmeler, eğitim sisteminin çok daha kaliteli olmasını sağlayacak.

OKUL ÖNCESİNDE ORAN ARTACAK

Bakan Özer’in vurguladığı konulardan ikisi özellikle çok önemli. Birincisi, okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını yükseltmek. Artık, gelişmiş ülkeler eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını yüzde 100’e çıkarmaya çalışıyorlar. Bu ne demek? Bu, gelir seviyesi ne olursa olsun aynı yaş grubundaki tüm çocukların okul öncesi eğitime erişebilmesi demek. Böylece, okul öncesi eğitime erişimdeki eşitsizlikler ortadan kalkacak ve çocuklar ilkokula başladıklarında hazır oluşlarında önemli bir fark olmayacak. Aksi takdirde başlangıçtaki fark sürekli büyüyecek ve eğitimin ilerleyen kademelerinde okullar arası başarı farkları olarak önümüze çıkacak. Bir diğer konu ise okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak. Şu anda en önemli sorun da bu. Her kademeden tüm okullar aynı imkânlara, aynı altyapıya sahip değil. Bu nedenle bu farkları azaltmak için yapılacak yatırımlar eğitimin kalitesini yükselteceği gibi okulları da imkânları bakımından eşitleyecek demek. 

MESLEKİ EĞİTİMDE 1000 OKUL PROJESİ

Bakan Özer, ‘Mesleki eğitimde 1000 okul’ projesini tamamladıklarını dile getirdi. Bu projeyle meslek liseleri arasında imkân bakımından en dezavantajlı olan 1000 okulu seçtiklerini belirten Özer şunları söyledi: “Bir yıl gibi kısa sürede bu projeyle 1000 okula 1 milyar TL’lik yatırım yaptık. Okullarımızı öncelikle bakımdan geçirdik. Fiziki eksikliklerini giderdik. Diğer taraftan 1000 okula 1000 kütüphane, 1000 fizik-kimya-biyoloji laboratuvarı kurduk. Bine yakın yeni atölye ve laboratuvarlar hazırladık, mevcutlarını güncelledik. Öğrenci ve öğretmenlerimize ve okul yöneticilerimize kapsamlı eğitimler düzenledik.” Bakan Özer, bu deneyimi şimdi tüm okullara yaygınlaştırmak istediklerinin altını çiziyor. Elbette, bu sorunun kısa vadede tamamen çözülmesi zor. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu odak noktası yapması çok önemli. Çocukların okullarında aynı imkânlara sahip olabilmeleri çok değerli. Öte yandan ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesi de yapılabilirse önemli bir adım daha atılmış olacak. Bakanlık tüm okullarda bir taraftan mevcut kütüphaneleri zenginleştirmeye çalışırken diğer taraftan kütüphanesi olmayan okullara da yeni kütüphaneler kurmayı planlıyor. Projenin tanıtımı Emine Erdoğan tarafından yapıldı. Hedef çok büyük. İki ayda bu proje tamamlanacak. Yani, 2021 yılının sonunda kütüphanesiz okul kalmayacak. Bu gerçekleşirse işte o zaman önemli bir reform yapılır.

İKİNCİ TATİL 24 OCAK’TA 

Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

-İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak.

- Yaz tatiline 17 Haziran 2022 Cuma günü karnelerin dağıtılmasıyla girilecek.

- İkinci dönem ara tatili ise 11-15 Nisan tarihleri arasında olacak.

ARA TATİLDE NE YAPMALI?

Bir buçuk yıllık uzaktan eğitimin ardından eylülde yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerin ilk ara tatili dün başladı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 100 binin üzerindeki öğretmenin bu tatilleri 19 Kasım’a kadar sürecek. Bu dönemin bu ilk molasında öğretmenler ve öğrenciler heyecanlı. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe’ye, ara tatilde çocukları için ailelerin neler yapması gerektiğini sordum. İşte önerileri:

DİNLENMELERİNİ SAĞLAYIN: Başta küçükler olmak üzere, dikkatleri kolayca dağıldığı ve sürekli aynı şeyle uğraşamadıkları için çocuklar bu ara tatillere çok ihtiyaç duyar. Tatiller onların enerjilerini tekrar toplamalarına yarar. Onun için öncelikle bu tatilden faydalanıp biraz dinlenmelerini tavsiye ediyoruz.

AİLECE KİTAP OKUYUN: Kitap okumak her yaşta yapılabilecek hem faydalı hem de keyifli bir etkinliktir. Tatiller okumayı tüm yılda yapabilen bir alışkanlığa döndürmek için çok iyi bir fırsattır. Bazı kitaplar ailece de okunabilir.

 

BİRLİKTE ETKİNLİK YAPIN: Çocuklarla çeşitli etkinlikler yapılarak tatil değerlendirilebilir. Eğer mümkünse, anne-babalarıyla beraber en az bir günü bir şeyler yaparak geçirmeliler. İçinde bulundukları şehrin tarihi yerlerini gezebilirler. Ailece yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek, oyun sahalarına-parklara gitmek, tabiattan yaprak-dal gibi bir şeyler toplamak, belki onları evde boyayıp değişik şekiller vermek hep eğlendirici etkinliklerdir.

İSTEMEDİĞİ ŞEYLERİ YAPMAYIN: Ailelerin, çocuklarına onların istedikleri etkinlikleri yaptırmaları, istedikleri yerlere götürmeleri önemli. Çünkü onlara istemedikleri bir şeyi yaptırmak, bu işi eğlence halinden çıkarır, zorunluluğa sokar. Bu da çocukların keyfini kaçırabilir. Fotoğraf çekmek, resim yapmak ve çekilen fotoğraf ya da resimlerden bir albüm oluşturmak iyi bir fikir olabilir. Yemek yapmak da çok eğlenceli olabilir. Kız ya da erkek çocuk fark etmez, aileler onlarla mutfakta da çok keyifli saatler geçirebilirler.

 

  • 2 11
  • 14 Kasım 2021 19:48 3.125
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    15 Kasım 2021 14:55
    4 0
    Kitaplarda kalite, ders sürelerinde kalite, öğretmenlerin günlük hayatlarında kalite(ücretsiz ulaşım, ücretsiz internet, YL ve doktora için özel izinler).........
    Kalite bunlarla olur.
  • halisane42
    14 Kasım 2021 22:59
    2 1
    Her gelen böyle başlar ama tüm yapılan değişiklikler hep yüzeysel kalır, hiçbiri çözüm odaklı değil günü kurtarma amaçlıdır çünkü. Baksanıza Ziya öğretmenimiz bile çok azimliydi, süper projeleri de vardı ama noldu, maalesef o da siyasete takıldı..!
  • halisane42
    14 Kasım 2021 22:24
    2 3
    Mühendis Bey, eğitimi geliştirecekmiş, asıl Ziya Öğretmen geliştirecekti hatta öğretmenlik kanunu çıkartmayı denedi ama maalesef siyasete takıldı, Mühendis Bey siz de siyasete takilmayasiniz sonra..!
  • kont142
    14 Kasım 2021 21:44
    3 1
    Keşke şu öğretim işini üniversitelere bıraksak
  • ütopya27
    14 Kasım 2021 20:19
    11 0
    Reform 1923^te yapıldı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK