Bakan Özer'den 'Vakalar Artarsa Okullar Kapatılır Mı' Sorusuna Yanıt

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimle ilgili öne çıkan başlıkları CNN TÜRK'te değerlendirdi. 'Vakalar artarsa okullar kapatılır mı?' sorusuna yanıt veren Özer, "Kesinlikle hayır. Bizim geliştirdiğimiz sistemde okulları kapatmayı değil, sınıfları kapatmayı gerektiriyor. Şuan ülkemizde en güvenli yer okullarımız. Bu kadar denetimin olduğu başka bir yer yok." yanıtını verdi.

Bakan Özer'in açıklamaları şöyle:

Bildiğiniz gibi 6 Eylül'de eğitim öğretim başlamış olmakla beraber aslında 1 Eylül itibarıyla başladı. Tüm kademe ve sınıflarda yüz yüze eğitim başladı. 6 Ağustos'tan itibaren tüm hazırlıklarımızı yaptık.

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ile birlikte herhangi bir vaka olması durumunda nelere uyulması gerekiyor, prosedürleri belirledik. Süreci başladık.

NE KADAR SINIF KAPATILIP AÇILDI?

Bu sistem çalışırken mutlaka problemler olacak. O süreçte sınıflar ara verdi ve daha sonra sisteme dahil oldu. Bir okuldaki aşılı çalışanları, PCR yaptırması gerekenleri kapatılan sınıf ve okul sayısını elektronik sistemle izliyoruz. Sadece devlet okulları değil, tamamını kapsayacak şekilde süreci yönetiyoruz. 5 bin 900 kapatılan sınıf tekrar açıldı. Vaka olan her sınıfa 14 gün ara verdirip geri açıyoruz.

VAKALAR ARTARSA OKULLAR KAPATILIR MI?

Kesinlikle hayır. Bizim geliştirdiğimiz sistemde okulları kapatmayı değil, sınıfları kapatmayı gerektiriyor. ABD'de yayınlanan veriler bize şunları gösteriyor, kaygı yaratan delta varyantı beklenene göre çok daha az gerçekleşti. ABD'de şuan okulların %2'si kapalı. Aslında çok daha yüksek oran bekleniyordu fakat düşük oran gerçekleşti. Şuan ülkemizde en güvenli yer okullarımız. Bu kadar denetimin olduğu başka bir yer yok.

6 Eylül'den şu ana kadar kapanan sınıf oranları, günlük olarak, kapanan ve açılan sınıfların toplam sınıf sayısına oranı yüzde 1'in altında görünüyor. 25 Eylül tarihinden sonra yüzde oranının negatife düşme oranı artıyor, yani kapanan okullar gittikçe açılmaya başlıyor. Amerika'daki okulların yüzde 2'si kapalı. Türkiye'de kapanan sınıf oranları bile oldukça düşük.

Vakalar artar, okullar kapanabilir, toplumun buna alışması lazım. Önemli olan açık okulların varlığını sürdürmesi. Öğrencilerin çoğu okulda kalabilmek için zorunluluk olmasına rağmen sorumluluk duyarak aşı olmuşlar.

Şu andaki oranlarımız alarm verebilecek bir düzeye hiç ulaşmadı. Onun için tekrar söylüyorum: Okulları kapatmayacağız.

DERS SÜRELERİ AZALTILIR MI?

40 dakikayı azaltmamız için bazı koşulların değişmesi lazım. Vaka bazlı, okul bazlı yaklaşıyoruz olaya. 850 bin dersliğimiz var, çok az kısmında kalabalık sınıflar var. Bu sınıfların olduğu yerlerde "süreyi kısaltabilirsiniz, günlere ayırabilirsiniz" diye yetki veriyoruz. Bu süreç çok verimli işliyor. Ama tüm okullarımızda ders saat süresini azaltıyoruz diye bir beklenti olmasın. Süreç bizim beklediğimizin çok daha ötesinde pozitif şekilde gidiyor.

OKULLARIN AÇILMASI VAKALARI TETİKLEDİ Mİ?

Problem olan sınıf yüz yüze eğitime zaten ara veriyor ama yüzde 99'un ötesindeki bir oran okula devam ediyor. Okulların açılmasıyla vaka sayılarının toplumda arttığı iddiasının bilimsel hiçbir dayanağı yok, Avrupa ve Amerika'da da yok. Tam tersine tüm bilimsel çalışmalar toplumdaki vakaları azaltma işlevi gördüğünü söylüyor çünkü korunaklı bir ortam ve kurallara riayet ediliyor.

ÖĞRETMENLERDE AŞILANMA ORANI NE?

1. doz aşı olan öğretmen oranımız yüzde 92. 2 doz olan öğretmen oranımız yüzde 83. Aşı olmayıp antikor oluşturmuş olan öğretmen oranımız da yüzde 5'ler civarında. Türkiye ortalamasının çok çok üstünde. 6 Ağustos itibarıyla aşı oranında inanılmaz bir artış var.

Şu an okulları açık tutmamızdaki en büyük avantajımız öğretmenlerimiz en az 2 doz aşı olma veya antikor oluşturma oranlarının çok yüksek olması. Ayrıca öğretmenlerdeki vaka oranlarının çok düşük olduğunu görüyoruz.

OKULA UYUM SORUNU ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR

Sadece öğrencilere değil, öğretmenlere ve vatandaşlara yönelik takviye ve destek çalışmaları sürekli yürütüldü, milyonlarca kişiye ulaşıldı. Şu anda okulların yüz yüze açık olmasıyla öğrencilerimizin psikososyal kayıplarıyla ilgili telafi mekanizmaları okullarda uygulanmaya başlandı.

TELAFİ EĞİTİMİ

Birinci odağımız okulların yüz yüze eğitime devam etmesi, bunun sürdürülebilir kılınması. Biz kasım ayını da atlattıktan sonra farklı mekanizmalarla geçmiş öğrenme kayıplarına yönelik ciddi destek programları, paketleri uygulayacağız. Bunları uzaktan değil, yüz yüze eğitimle yapacağız.

GENÇ İŞSİZLİĞİNİ AZALTMA ÇALIŞMALARI

Bunu azaltmak için kullanılabilecek en güçlü enstrüman mesleki eğitim. Son yıllarda yapılan müdahalelerle mesleki eğitim artık çok daha iyi noktalara geldi. Son 3 yılda iş gücü piyasasında işverenlerle birlikte ciddi bir adım attık. Mesleki eğitime sadece başka seçeneği olmayan Öğrenciler değil, orada bir ufuk gören akademik olarak başarılı öğrenciler de katılmaya başladı artık.

Önümüzdeki günlerde genç işsizliğini azaltmayla ilgili farklı açılımlarla güçlü hamlelerimiz olacak. Artık otellerin içinde mesleki eğitim merkezleri kuracağız. İlk defa, mesleki eğitim merkezlerinde yabancı dilde eğitim olacak. Yaklaşık 25 bin vatandaşımıza turizmle ilgili hem mesleki eğitim hem de istihdam imkanı vermiş olacağız.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

8 Ekim'e kadar süreç devam edecek. 15 bin yeni öğretmenimizi ikinci döneme yetiştireceğiz. 2022'de ikinci dönemde 15 bin yeni öğretmenimizle yola devam edeceğiz.

MİLLİ EĞİTİM ŞURASI

Bu dönemde MEB olarak ana odağımız eğitimde fırsat eşitliği. Eğitim sistemimizde 2002 yılından itibaren çok ciddi iyileşme sağlandı, çok ciddi yatırımlar yapıldı. Sadece fiziksel yatırımlar yapılmadı; bunun kalite sürecine yansıdığını da görüyorsunuz. Orta okul çağındaki kızlarımızın okullaşma oranı 2002'ye göre yüzde kırk yedilerden yüzde seksen sekizlere geldi.

Eğitim sistemimizdeki en büyük sıkıntımız bölgeler, okullar arası başarı farkı. Artık MEB olarak odağımız eğitimdeki fırsat eşitliğini çok daha iyi noktaya getirecek hamleler yapmak. MEB olarak 3 tane odağımız olacak. Bir, okul öncesi ve temel eğitimin güçlendirilmesi. İkincisi mesleki eğitim. Üçüncüsü de öğretmenlerin gelişimi. Milli Eğitim Şurası'nda ana temayı fırsat eşitliği yaptık.

 

  • 3 25
  • 01 Ekim 2021 08:52 16.311
  • Aktif Haberler
  • delireis
    06 Ekim 2021 08:50
    3 1
    bu hafta 4 sınıf kapattık diğerleri sırada
  • adanadas
    05 Ekim 2021 21:51
    3 0
    En güvenli yer mi????
  • g_k_c
    04 Ekim 2021 23:27
    9 1
    850 bin dersligin cok az kısmı kalabalikmis ve ne yazikki ben o kalabalik gruptayim. Uzgunum öğretmenim sen de kalabalık sinifin ogretmeni olmasaydin, bu senin sorumlulugun. Bizim ulkemizde kurunun yaninda yaş da yanar, sana özel uygulama çıkarıp sureni azaltamam ya da sınıfını bolemem.. Bizim okulumzdan atanan bir arkadasim 14 öğrencim var, evcilik oynuyor gibi hissediyorum kendimi dedi. Cunku bizim okulda 40 in altında mevcut yok, benm mevcut 49, nerde kaldi 10 lu sayilar.. Bilmiyorum artik kelimeler kifayetsiz kalıyor. Tamam röportaj yapın, insanlari sakinlestirin de bu kadar da atıp tutmayin en güvenli yer okullar nedir Allah aşkına.. İstanbul da siradan bir devlet okulunu ziyaret edin bir bakalim, velilerin izdihamindan iceri girebilirseniz tabii.
  • pucca
    04 Ekim 2021 18:52
    6 1
    Karantina sürelerini hangi bilmsel verilere dayanarak kısaltmışlar çok merak ediyorum!..Çünkü yeni vaka sayısında dünya üçüncüsü , Avrupa birincisiyiz.Ben yaptım oldu mantığıyla bu iş yürümez . Bizler okulların açık kalmasından yanayız ama canımızı da sokakta bulmadık.Sayılar yukarıya tırmanmaya devam ederken artık aşısız veli de okula girip çıkabilecekmiş. Çevrimiçi toplantı yapıp karar almak çok kolay...
  • murat5535
    04 Ekim 2021 00:34
    20 0
    Okullar kapatılamaz gerekçelerimiz var derse anlarım ama en güvenli yer okullar denilirse benimle alay edildiğini düşünürüm neye dayanarak en güvenli. Bana göre en güvenli yer bankalar kesinlikle içerideki kişi çıkmadan içeriye kimseyi almıyorlar girişte hes kodu sorgulayan ekranlar ve ateş ölçerler var ve bunun dışında görevliye yaklaşmaman için bariyer ve siperlik var şimdi soruyorum bu saydığım önlemler hangi okulda var
  • LegendArrow
    03 Ekim 2021 19:57
    16 0
    Sağlık Bakanı açıklama yapıyor; toplam vakaların 4'te 1'i 0-17 yaş arası diyor. Milli Eğitim Bakanı şimdiye kadar 5900 sınıf kapatıldı diyor. Ama en güvenli yer okullardır diyor. Yeni bir açıklamasında ise okullar sayesinde vakalar yükselmiyor diyor. Bu açıklamaya güldüm açıkçası. Tamam okullar kapatılmasın. Açıp kapatmakla bu iş olmuyor. Geçen sene bir açılsın dedik bir kapansın dedik. Bir ayar tutturamadık. Ama okullar en güvenli yerler mi, bence değil. Maske deseniz hak getire. Mesafe deseniz yok denecek kadar yok. Hijyen deseniz bulursanız bana da söyleyin. Denetim var mı? şahsen görmedim. Hasta olanlar eve gönderiyoruz, hasta olup okula gelmeyenlere test yaptırın diyoruz. Çocuklara test yapılmıyor deniliyor, bizim burada böyle başka yerde farklı olabilir. Okullar açık kalmalı bunda hem fikiriz, ama böyle değil. Biraz tedbir lazım
  • huseyinyesilot
    03 Ekim 2021 19:14
    12 2
    Sınıfımda bir pozitif öğrenci çıktı.Neredeyse her gün bir öğrenci okula gelmiyor.Eni sonunda ben de hasta oldum.Şiddetli baş ağrısı,eklem ağrısı,boğaz ağrısı ,ateşim inip çıkıyor...Üstüne üstlük garantina süresini kısaltıyorsunuz.Şaka gibi.Yakınımızdaki bir lise de tam 7 sınıf kapalı.Allah sonumuzu hayreder inşallah.
  • yinkocaman
    03 Ekim 2021 18:37
    9 0
    Ders anlattığım sınıflarda birer birer öğrenciler pozitif çıkıyor.
    Aralık 2020'de hastalığı orta şiddette geçirmiştim. Aşı oldum. Ben de hastayım, üç çocuğum da benimle birlikte hasta.
    Bugün test verdim.
    Umarım korktuğum olmaz, sağlık her şeyden öncelikli.
  • cihangir4010
    03 Ekim 2021 17:02
    16 0
    otomatiğe bağlanmış konuşmalar Arkadaşlar, başka bir fikri olmadığı ve farklı bir çözüm getiremediği için ezber cevaplar. Okullar en güvenilir yerler :) en komiğide bu!
  • goldie
    03 Ekim 2021 16:11
    14 0
    Neden havalandırma sistemi yapılmadı?Havalar soğuyunca nasıl olacak bu iş?Neden çocuk maskesi dağıtılmadı ?Neden küçücük sınıflara dip dibe çocukları oturtuyorlar? Fiziksel koşullara ,sınıf büyüklüğüne göre neden mevcut belirlenmiyor?
    Ezbere cevaplar yapılan bir şey yok,ne çocuklar ne eğitim çalışanları önemseniyor.
  • zgryks
    03 Ekim 2021 15:03
    15 0
    Öğretmenler sahipsiz.Kesinlikle hayır ne demek ortalık salgından kırılacak ama okullar online eğitime geçmeyecek sınıf bazlı kapatmada öğretmen 10 sınıfla temaslıda olsa devam ediyor ölene kadar devam yani pes diyorum.
  • metzel
    02 Ekim 2021 14:44
    11 0
    "Biz kasım ayını da atlattıktan sonra farklı mekanizmalarla geçmiş öğrenme kayıplarına yönelik ciddi destek programları, paketleri uygulayacağız. Bunları uzaktan değil, yüz yüze eğitimle yapacağız."

    Şunu mu anlamalıyız; Pandeminin yoğunluğu ve risk sezonu geride kalmaya başlayınca öğretmenleri ve öğrencileri daha çok okulda tutup ders sayısını artırıp hafta sonları dahil eğitim-öğretim yapacağız.
  • naciekinci
    02 Ekim 2021 12:30
    11 0
    Daha kış gelmedi. Şimdiden böyle ise kapalı ortamda kışın bu iş nasil olacak bilemiyorum.
  • uNNamed
    02 Ekim 2021 11:57
    17 0
    Okullar neye göre güvenli yer? Yerlere 3-5 mesafe etiketi yapıştırdık, koridorlara genelde boş olan ne olduğu belli olmayan dezenfektan koyduk. Böyle mi güvenli yer oldu? Taşımalı eğitim veren bir okuldayım. Öğle arasında yemekhanede nasıl bir kalabalık oluşuyor gelin görün. Camları açsan dert açmasan başka dert. Havalar soğumaya başladı. Açık açık şöyle deseler bu kadar üzülmeyeceğim. Giden gider kalan sağlar devam eder...

    Öğretmenler olarak bizler okulların açık kalmasını istiyoruz zaten. Ancak önlemler alınarak. Şu anda hastalık öncesinden tek fark , çenelere takılmış 1 haftalık maskeden başka bir şey değil.
  • Karakedi
    02 Ekim 2021 10:58
    13 0
    1.sinif 40 kisi sicak camlar acilmiyor acilinca kafalarina carpiyor kapi acik devamli kapanmiyor haftada 5 6 cicuk hasta oluyor testi birinin _ cikti ama digerlerine test yapilmadi bilinmiyor bizim gibi siniflar seyreltilmiyosa hangi siniflar seyreltiliyor 60 kisilikler heralde
  • göbekligeneral
    01 Ekim 2021 21:18
    16 0
    hani en güvenli yerler evler diyordu sağlık bakanı.
  • koyay
    01 Ekim 2021 21:03
    24 0
    hizmetli yok, güvenlik yok, vakaların önü arkası kesilmiyor. İnsanları yanıltmasın, vebaldir
  • metzel
    01 Ekim 2021 18:20
    10 0
    İnşallah MİLLİ EĞİTİM ŞURASI'ndan öğretmene yeni angaryalar çıkmaz.
  • metzel
    01 Ekim 2021 18:18
    16 1
    En güvenli yerler okullar olduğu için mi aktif vakaların dörtte biri çocuk?
    Not: Veri sağlık bakanlığından alınmıştır.
  • RAY_J
    01 Ekim 2021 13:44
    16 0
    Okullarda güvenlik görevlisi yok. Bakanımız hala en güvenli yerler okullardır diyor.
  • kutlu11
    01 Ekim 2021 13:43
    10 0
    4.hafta 30 ögrencim Var.enfazla 28 Gördüm.enaz 21 ürekli Karın Ağrıı şikayeti Var.
  • CetinK
    01 Ekim 2021 13:42
    18 0
    Mühendis bey iş başında...
  • mrcmrt
    01 Ekim 2021 13:37
    14 1
    Okulları Kapattırmam kapatamazlar kapattıramazlar çünkü bizim virüs akıllı
  • enes5838
    01 Ekim 2021 13:27
    35 0
    Okullarıma temizlik görevlisi veremeyen bir bakan olsam ekranlara çıkıp "Şuan ülkemizde en güvenli yer okullarımız. Bu kadar denetimin olduğu başka bir yer yok." derken yüzüm kızarırdı.

    Yönetenler neden tabandan bihaber?

    Temizlik görevlisi olmayan, tek başına bir köy öğretmeni ne yapacak;

    Öğretmenlik mi?
    İdarecilik mi?
    Nöbetçilik mi?
    Güvenlikçilik mi?
    Temizlikçilik mi?
    Yakıcılık mı?
    Bakıcılık mı?
  • pavalı
    01 Ekim 2021 13:05
    19 1
    En Güvenli Olmayan Yerler Okullar..kalabalık Okullarda Maske Yok..
  • php_korsan
    01 Ekim 2021 12:56
    11 0
    Bence evet kapanir
  • carpediem03
    01 Ekim 2021 12:02
    17 1
    Bizim geliştirdiğimiz sistemde.... Yerli ve milli sistem :D
  • Hurinur
    01 Ekim 2021 11:50
    19 0
    Çocuklara test yapılmıyor. Bu yüzden vaka sayısı düşük. Sinif mevcudu 40 olmasına rağmen hala seyreltilmis sinif ya da kısaltılmış ders süreleri uygulamasına geçmedik.
  • cmustafaengin
    01 Ekim 2021 11:35
    27 4
    Bence en güvenilir yer olan okullarda maske takma zorunluluğu da kaldırılsın. Zaten çok çok güvenli. Hatta virüs sadece kapıda bekliyor ama içeri giren sınıf olursa da karantinaya girer. Soğuklar başlayınca bence hiç kimse de hasta olmaz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK