Bakan Selçuk Ntv'de Soruları Yanıtladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk NTV'de merak edilen sorular yanıtladı. 

Öğrenci ve velilerin sorularını Berfu Güven ve Ahmed Arpat, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sordu.
 
Milli Eğitim Bakanı Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları;
Pazartesi sabah saat 9'da okullarımızda İstiklal Marşı okunacak ve ziller çalacak, çocuklarınızın bize evlerinden eşlik etmelerini bekliyoruz.
 
(Uzaktan eğitim nasıl olacak?)Bu sürecin nasıl işleyeceğini kademe kademe belirlemiş durumdayız. Bütün içerikler gün gün bütün okullarımıza ulaştırılmış durumda.
 
Uzaktan eğitim konusunda Mart'tan beri bir deneyim kazandık. Her sabah bir spor olacak, çocuklarımızın o hareketleri yapmalarını çok önemsiyoruz. Her gün canlı ders olacak.
 

Canlı ders dışında da öğretmenlerle öğrenciler arasında iletişim olacak.
(Öğretmenler her gün okula gidecek mi?) Hangi öğretmenlerimizin hangi günler okuldan eğitim yapacaklarını belirledik. Bazı okullarda kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş üstü olan öğretmenlerimiz fazla olabilir, onlara zaten esneklik tanımıştık. Belirli öğretmenlerimiz bazı günler evden bazı günler okuldan eğitim verecekler.
 
Biz öğretmenlerimizin tam gün okulda olmalarını istemiyoruz. Benim bu tüm okul yöneticisi arkadaşlarıma çağrımdır.
 
Sürekli okulda bulunmayı, öğretmenimizi rahatlatmak için istemiyoruz. Bazı çalışmalar evden de yapılabilir. Önemli olan çocuklarımıza ulaşmak, onların ihtiyaçlarına gidermek.
 
(Öğrencilerin hepsi uzaktan eğitime katılabiliyor mu?) Biz televizyondan erişime baktığımızda yüzde 99'a yakın bir etkileşim gördük. Küçük de olsa televizyona erişimde sıkıntı vardı. Bazı öğretmenlerimiz kendi ders ücretlerinden toplayarak televizyon bilgisayar verdi, bu beni çok etkiledi.
 
Cihazı olmayan 1,5 milyon çocuk var. Nereden biliyoruz? EBA'ya kimler giriyor, kimler ne yapıyor. Bunların hepsini belirliyoruz. Cihaz temini anlamında da çalışmalarımız var. EBA destek noktaları kuruyoruz. Belli bölgelerde 8-10 bilgisayarın olduğu, bir okulun içi, bir eğitim merkezi olabilir. Bunun bir kısmı gezici olabilir, araçlar vasıtasıyla. Erişimi olmayan çocukları bu EBA destek noktalarıyla buluşturacağız.

Öğrencimiz isterse dersi kendi öğretmeninden dinleyebilir, isterse animasyonlardan izleyebilir, videolardan izleyebilir.
Yüz yüze sınavlar yapmakla ilgili çalışmalarımız var. Bunlar şu anda net değil, birkaç alternatifimiz var. Öğrenciler televizyondan verilen eğitimden de okulda verilen eğitimden de sorumlu olacak.
Bütün kitaplarımız okullara ulaştı. İstisnai olarak bazı okullarda sorun çıkmışsa onlar bu hafta halledilir. Eğitim başladığı günden itibaren velilerimiz okullardan alabilir. Ayrıca destek kitapları da vereceğiz.

Öğretmenlerimizin Mart ayından itibaren tarihe geçecek gayretlerinin bire bir hikayelerini biliyorum Öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz.

Öğretmenlerimizin çalışma koşullarıyla ilgili karar verirken yetkililere danışıyoruz, istatistiklere bakıyoruz. Virüs tespit edildiğinde yapılacakların hepsi belirlendi.
(Okullar 21 Eylül'de açılacak mı?) Birçok faktör değerlendirilecek ve tavsiye edilecek. Onlarca parametrenin tekrar tekrar bakılarak değerlendirerek bir karar süreci oluşturuluyor. Vaka sayısı tek başına yeterli değil birçok faktör var.
Karar şu anda belli değil, hangi sınıfların yüz yüze eğitim yapacağı belirlenmedi.Bizim okullarımızda bazı eksiklikler söz konusu. Her okulumuzda standartlara uygun şartlar yerine getirilmiş değildi. Bu bizim için fırsat oldu, bu eksiklikler belirlendi. Dezenfektan temini, maske temini gibi malzemeleri biz üretmeye başladık. Daha önceden bunları satın aldığımız malzemelerdi.
Maske eksiği olan okulumuza yarım saat içinde gönderiyoruz.
Bütün senaryolar fizik olarak çalışıldı. 25 kişilik sınıflarda 10-15 kişi olabilir. Biz kronik hastalığı olan ailelerde olan çocuklar olabilir, kronik hastalığı olan çocuklar olabilir. Biz öğrencilerimizi zorlamanın çok doğru olmadığını düşünüyoruz.Devamsızlık konusunda esneklik için çalışıyoruz.Kitap almak için öğrenciler okula gidecekler.Birkaç çocuk öğretmeniyle kitap almak için rehberlik çalışmak için gidebilir. Bizim şu anda başlamasın dediğimiz şey ne? öğrencilerin tamamının bütün sınıfların okula devamının olmaması. Problemleri için tabi ki okula gidecek.
 
(Yüz yüze eğitim nasıl olacak) Öğrencilerimiz okula geldiklerinde öğretmenleri tarafından rehber öğretmenler tarafından karşılanacak. 1 hafta boyunca ders olmayacak, uyuma ayrılacak.
 
Öğrencilere maske dağıtılacak, buna hazırlanıyoruz. Bunları danışıyoruz. Vaka olursa tüm protokoller hazır. Okula girişte ateş ölçmeyeceğiz, yığılma olmasını diye.
 
Okula gönderilmeyen öğrenciler için uzaktan eğitimimiz olacak.
(Özel okullar ücret iade edecek mi?) Özel okulların yöneticileriyle toplantılar yaptık. Öğretmen uzaktan eğitim yaparken görevinin başında. Okulda servise biniyor mu binmiyor, yemek yiyor mu yemiyor, okulda öğrenci olmadığı için bazı masraflar yapılmıyor. Servis ve yemek ücretleri iade edilmesi için kanaat koyduk. İndirim bekleyen bir velinin hakkını gözetmek tabi ki bizim de işimiz. Vergi kolaylıklarıyla ilgili de kısa süre içinde bazı belirlemeler oluşacak. Özel okulların gereğini yapacağına inanıyorum. Gereğini yapılması konusunda konunun takipçiyiz.
Öğrencilerin yarısı gelecekse servislerde kapasitenin yarısı kullanılacak. Servislerin de kendi içerisinde getirdikleri standartlar var. Bizim de istediğimiz standartlar var.
 
(Üniversite sınav konuları) Üniversite sınavında hangi konular olduğunu Eylül ayında duyuracağız.
 
(Okullar 21 Eylül'de açılacak mı?) Risk varsa kesinlikle açmayız, Bilim Kurulu'nu izliyoruz.
 
(2019 KPSS sınavı) Sınavı yapan kurum tarafından 2019 KPSS kılavuzlarında sınavın uygulanması ve değerlendirmesiyle ilgili tüm koşullar önceden tebliğ edildi. Bilinen bir durumdu. Konu bizim açımızda çok açık ve net. 
 
Türkiye artık uluslararası sınavlarda farklı noktalara geliyor, daha yukarılara çıkacağız.
 
Öğretmenlerimize daha fazla yatırım yaparak, eğitim sistemimizi daha da geliştirmekle ilgili planlarımız var.

  • Aktif Haberler
  • serkanbulut
    02 Eylül 2020 15:31
    0 0
    20 yıldır özel eğitimde çalışıyorum kendimizi hiç kimseye anlatamadık.yeri geldi 16metre hizmetli odasında 16 öğrenciyle çalıştık yeri geldi 2 öğretmen tek ek ders aldık yeri geldi okulda fazlasınız hadi gidin dendi şimdi risk grubu enaz özel eğitim miş bajkan söylüyor.ne diyeyim böyle gelmiş böyle gider
  • serkanbulut
    02 Eylül 2020 15:28
    1 0
    bakanımızı özel eğitim hakkındaki söyledikleri kesinlikle gerçekleri yansıtmıyor.çok yanlış bilgilendirilmiş.öyle sınıfımızdaki öğrenci sayıları hiçde az değil fiziksel mekanlarımız çok sınırlı.çğrencilerimizin bir çoğu özbakım becerilerini yerine getiremeyen öğrenciler ve bir çoğunun kronik hastalık problemleri var. bakanımız ekranlarda bence çok komik duruma düştü.özel eğitimin gerçeklerini bence yerinde görmesi gerekir.yoksa yeni proje okullara bakarak konuşursa ortaya bu durum çıkar.başkalarından rapor almayla sorunlar çözülmez
  • ahmethoca3474
    31 Ağustos 2020 02:43
    23 1
    Özel okullar derneği başkanı biz devletin öğretmenlerinden ne istiyor.Bizim aldığımız maaşın yarısını bile alamıyor özel okullardaki öğretmenler o kadar da para topluyorlar neymiş öğretmenler yatmaya alışmış Bu sitede özel okullarda öğretmenlik yapıp etkinlik paylaşımı yapan bir öğretmen var mı acaba?23 yıllık öğretmenim eğitimhane sitesinde kenann35 ve ahmethoca3474 rumuzlarıyla 400 ü aşkın etkinlik paylaştım.2 kere yıl boyunca yaptığım etkinlikleri kitap olarak bastırıp öğrencilerime dağıttım.Salgın döneminde gerek eba gerek matematik eğitimhanede öğrencilerimize online ödevler verdik takip ettik .Gecenin 3 ü olmuş hala etkinlik hazırlıyoruz paylaşıyoruz öğretmenlerle kimse uğraşmasın öğretmeni küstüren bir toplum ilerleyemez
  • gulteknkaya
    30 Ağustos 2020 21:58
    11 3
    Asgari ücretliye de işsizi işsize de borçluyu borçluya da hastayı hastayaysa hem borçlu hem hastayı gösterirler.Ona da neyse asgari ücret kader değildir.
  • hanisa7
    30 Ağustos 2020 20:32
    13 56
    Keşke öğretmenler de biraz şükretmeyi bilse... Asgari ücretli insanlar geçinmek için uğraşıyor. Bizim camianın para para diye bu kadar ortalığa düşmesi içler acısı.
  • mert333
    30 Ağustos 2020 20:24
    8 24
    TC kurulduğundan beri yaklaşık 1175 aydır maaşımızı eksiksiz ödüyor devletimiz 4 ay okul fazladan kapalı kaldı diye maaşımızı ödemeyecek hali yok galiba büyük devletimiz maaşımızı yatıracaktır merak etmeyin.
  • hersoy13
    30 Ağustos 2020 19:28
    15 36
    Bakanın anlatmaya çalıştığı şeyi anlamayıp linç etmek kolay. Dilinden öğretmeni düşürmeyen, iyi niyetle çabalayan bir bakan Ziya Selçuk. Hayretler içinde izliyorum konuşulanları. Aylardır evlerimizdeyiz. Ek dersimizi aldık. 5 gün seminere çağırdılar diye kıyamet koptu. Kim çalışmıyor bir bakın çevrenize. Yarın 8-5 okula geleceksiniz dense kim hayır diyebilecek merak ediyorum. Bu bakanın kıymetini bilin lütfen. Ne bakanlar gördü bu gözler.
  • JAN1
    30 Ağustos 2020 18:43
    16 29
    6 aya yakın bir zamandır izin yapmadan çalışan bir bakan. Söylemek istediği öğretmen maaşlarının bütçeye oranıydı. Her zaman öğretmenin arkasindayim diyen bir bakanı linç etmek isteyenlere prim vermeyin.
  • creasy
    30 Ağustos 2020 18:38
    17 34
    Meb 2020 bütçesi 127 milyon lira
    Personel giderleri 105 milyar lira
    Bunu soranlara sesli cevap verdi diye
    vurun öldürün siz de

    Bunun nesini anlamadık bilmiyorum!
    Meb de torpilin belini kırdı
    Hiçbir görüşe üstünlük vermedi
    Kronik hataların üstüne gitti
    Gecesini gündüzüne kattı
    Giderse mumla ararız.
  • serdarsa48
    30 Ağustos 2020 15:07
    25 12
    Bakan dan maaş istemiyorum 3 ay bizim aldığımız maaşla geçinsin yeter
  • eylulonur
    30 Ağustos 2020 13:41
    26 3
    (Öğretmenler her gün okula gidecek mi?) Hangi öğretmenlerimizin hangi günler okuldan eğitim yapacaklarını belirledik.

    keske bize de söyleseniz sayın bakanım
  • mü_ce
    30 Ağustos 2020 13:40
    37 14
    "Paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz ne kadar verelim?"
    Atatürk: "Öğretmen maaşlarını geçmesin."

    Söyleyeceklerim bu kadar.

    Bu diyaloğun doğru olup olmadığını net olarak bilmiyorum, ispatlayamam. Ancak Atatürk'ün böylesi bir konuda bu cevabı verebileceğini adım gibi biliyorum...
  • yakamoz95
    30 Ağustos 2020 13:11
    33 9
    Emeğinin hakkını almak isteyen öğretmenleri yük olarak gören Ziya Selçuk.Ne diyeyim.Çok üzüldüm..
  • 10minutes
    30 Ağustos 2020 13:10
    30 3
    Yine bir arpa boyu yol kat edemedik. İş döndü, dolaştı yine öğretmenlere geldi. Günah keçisi lazımdı ve bulundu.

    Tabi 1 milyon öğretmenin hepsi ayrı telden çalınca bunlar normal. Değişecekse bir şey, verelim maaşlarımızı. Yeter ki bizi bu kadar itibarsızlaştırmayın. Varlıktan gelmedik ki, yokluğu bilmeyelim.
  • kutay07
    30 Ağustos 2020 12:57
    1 8
    Hayırlısı diyelim
  • kutay07
    30 Ağustos 2020 12:48
    45 5
    Olayı özetleyelim :
    Öğretmen maaşları yüksekmiş.
    Öğretmenler yatana kadar okulu beklesinler.
    Pazartesi okula gidilecekmiş.
    Pazartesi gidilmese de olurmuş.
    Pazartesi esnek olsun birkısmı gitsin.
    Pazartesi uzaktan eğitim başlayacakmış.
    21 eylül de Okullar açılacak.
    21 eylülde açılabilir.
    Önce küçüklere açılacak.
    Bütün öğrencilere açılacak.
    Okulların açılması belli değil.
    .....
  • gulteknkaya
    30 Ağustos 2020 12:17
    15 1
    Maaşları bu şekilde bakanlar kurulunda bütçe artırımı isterken ancak bu şekilde konu edebilirdi orda da yük dememesi lazımdır.Bu şekilde ise ya öğretmenin maaşının fazla olduğu anlamı ya da bazı ülkelerde beleşe çalışan öğretmen var da biz maaşlı çalışıyoruz anlamı çıkıyor.Yani öğretmenlerin maaşlı çalıştığı zaten belli malumu ilan etmenin bi anlamı yoktu.
  • çıracı
    30 Ağustos 2020 11:39
    4 33
    Bence sayın bakanımız bizim maaşları söylerken asıl vurgulamak istediği elektrik ve su ücretlerinin; ayrıyeten vergilerin çok yüksek olduğudur. En azından ben öyle olduğunu düşünmek istiyorum.
  • glsln
    30 Ağustos 2020 07:53
    53 5
    Öğretmen maaşları yük diyene kadar, milli eğitime ayrılan bütçenin yetersizliğine dikkat çekilseydi mesela.. zaten eleştirmeye hazır bir güruh varken önlerine yem gibi atılmasaydık. Uzaktan eğitim yapan öğretmen işinin başında evet, vurgu yapılması gereken yer burası..
  • mayıss
    30 Ağustos 2020 07:44
    48 3
    Bizi o kadar çok seviyor ki bakanımız toplumun önüne parçalanmaya hazır av gibi sunuyor.
  • PAYİTAHT34
    30 Ağustos 2020 06:47
    10 64
    Bakanımıza yapılan haksız eleştirilere katılmamakla birlikte, işin mutfağında olan birisi olarak bazı öğretmen ve idarecilerin gerçek manada yük ve kambur olduğunu iki kere iki dört eder derecesinde ispat edebilirim.
  • masalcam
    30 Ağustos 2020 05:58
    13 59
    Ziya Selçuk, "öğretmen maaşı yük" derken, "kesinti yapılsın, maaşlar fazla" anlamında demiyor. MEB'in bütçesinin büyük kısmının oraya gittiğini söylüyor.
  • Gaviscon
    30 Ağustos 2020 03:23
    12 57
    Ben hiç kırılmadım.Bakan'ın bizi ne kadar sevdiğini biliyorum ve iyi niyetinden asla şüphem yoktur.
  • HLDD
    30 Ağustos 2020 02:01
    43 6
    Ulkenin gelecegi olan cocuklari yetistiren ogretmenlere verilen maasin yuk olmasi uzucu.
  • sINIFÇI SELİ
    30 Ağustos 2020 00:54
    61 8
    öğretmen maaşları ülkeye yükmüş, kirdiniz ve üzdünüz bizi sayın bakan.
  • hagrid34
    29 Ağustos 2020 23:52
    45 6
    Bakan konuştukça kafalar iyice karışıyor...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK