Bakan Selçuk: Okullar 2 Temmuz'a kadar açık olacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TRT Haber'e konuk oldu. Bakan Selçuk öğrencilerin merakla beklediği soruları cevaplandırarak, "Okullar 2 Temmuz'a kadar açık olacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Selçuk'un konuşmasından satır başları şu şekilde:

Bilim Kurulu bir tavsiyede bulunduğundan, Sağlık Bakanlığımız bir tablo ortaya koyduğundan sağlık neyi gerektiriyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Tam kapanma sürecinin vakaların azalması için bir umut olarak görüyorum. Amacımız öncelikleri de dikkate alarak tüm sınıfları açabilmek.

17 Mayıs'tan sonra şu an için verilmiş bir karar yok. Aynı şekilde devam edeceğiz. 

Temel eğitime ortaokullarda ikinci dönemin sınavlarının tamamlandığını söylebiliriz. Liselerde yüzde 40'a yakın sınavlar tamamlandı. Liselerde ikinci dönemde de tek bir sınav olacak.

YKS ve LGS ertelebilir mi?

Öğrencilerimizin yarısına yakını sınavların zamanında yapılmasını istiyor, bir kısmı da biraz daha erteleyin diyor. Bizim şu anda bunların ertelenmesine dair bir kararımız söz konusu değil.

Yüz yüze eğitim bulaşı artırdı mı?

Biz her gün bütün sınıf düzeylerinde hangi gün kaç temaslı ve pozitif var bizim çocuklarımızın ailelerinde bunların tablosuna bakıyoruz. Genel tabloya baktığımızda ailelerde görülen temaslı sayısı ile toplumun genelinde görülen temaslı sayısı arasında fark var. Öğrencilerin ailelerinde görülen temaslı sayısı daha az görünüyor. Öğrencilerin ailelerinde görülen vaka sayısı yüzde 20 daha düşük. Okul daha kontrollü bir ortam. Öğretmenlerimiz çok dikkatli.

Öğretmenlerin aşılanma süreci

Öğretmenlerin aşılanması 24 Şubat'ta başladı. En son 425 bin öğretmenimize randevu açıldı. 

Özel eğitim kurumlarının durumu

Biz diyoruz ki bizim en riskli gruplarımız hangi gruplardır? Kazanımlarda en çok eksiği olan, öğrenme açığı en çok olan hangisi diye bakıyoruz. Özel eğitimle ilgili sınıflarda 8 ve 12. sınıflarda bu tür öğrenme eksikliklerimizi gördüğümüz için dikkat ederseniz köy okullarımızı 5 gün açtık, İlkokullarımızı daha çok açtık. Çünkü buralarda problem gördük. Şimdi tam kapanma ile ilgili süreçte tüm kurumların kapanması tavsiyesi geldi Bilim Kurulu'ndan. Tam kapanma sürecinde bu okullarımız da kapalı kalacak.

Telafi eğitim olacak mı?

Bizim karşımızda küresel bir problem var. Bizim başımızda da var. Böyle bir süreçte bize düşen gereken eğitimsel önlemleri almaktır. Yüz yüze eğitim döneminde de eğitim kayıpları vardı. Şimdikinin niceliği biraz daha farklı.

Okullar 2 Temmuz'a kadar açık

Okullar 2 Temmuz'a kadar açık olacak. Karneler de bu tarihte verilecek. Arzumuz karneleri çocuklarımıza yüz yüze vermek. Ancak böyle bir durum söz konusu olmazsa karneleri dijital olarak vereceğiz. 

Tam kapanmada öğretmenler okula gitmeyecek

Tam kapanmada öğretmenlerin 1 gün okula gitme zorunluluğu olmayacak. 

Tablet dağıtımı

750 bine yakın tableti öğrencilerimize teslim ettik. Onların da takibini yapıyoruz. Bir evde 2 kardeş var 3 kardeş bazen kardeşler ortaklaşa kullanılabiliyor. Hiçbir öğrencinin hiçbir dersi kaçırması söz konusu değil. EBA destek merkezlerimizden de öğrencilerimiz yararlanabilir.

Evde kalan çocukların psikolojisi

Öncelikle şunu söylemek lazım biz bakanlık olarak akademik açıkları kapatmak konusunda hızlıca yol alabiliriz. Sosyal ve duygusal problemlerin iyileştirilmesi buralar uzun soluklu konular. Bir çocuk sosyal duygusal açıdan problemler yaşarsa diğer derslerde de yaşar. Sosyal duygusal gelişim diğer dersler için de çok önemli. Çocukların sosyal duygusal anlamda desteklenmesi lazım. Psikososyal destek veren hatlarımız var. Ayrıca rehber öğretmenlerimiz bu desteği sağlıyor. Öğretmenlerimize eğitim veriyoruz. Çocuklara psikososyal ilk yardım nasıl yapılır bunu öğretiyoruz. Salgında 560 bin civarında öğretmenimizle görüşme fırsatı buldum. Öğretmenlerimiz için çok zorlu bir süreç. Yüz yüze eğitimden daha meşakkatli bir iş. Gerekirse kendi çocuklarını ihmal ederek öğrencilerimizin eksikliklerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Salgın sonrası için planlama ne?

Öğretmen destek paketlerimizle hangi sınıfta hangi düzeyde nasıl çalışmalar yapılacak öğretmenlerimize sunuyoruz, sunacağız. Hem akademik olarak çocuklarımızı izleyip öğrencilerimizn hangi konuda eksikleri var bunları belirliyoruz. 

 Yeni atama müjdesi var mı?

Öğretmenlerimiz adına bu işin takipçisiyiz. Şu anda 20 bin ile kısıtlı.

 

  • 5 43
  • 28 Nisan 2021 21:46 15.473
  • Aktif Haberler
  • kangurum
    30 Nisan 2021 22:55
    2 1
    Anlamadım, anlamıyorum, anlayamayacağım ! hafta içi 6 saat dersimizi yapıyoruz, hem de bazı derslerin yerine de ana dersleri yapıyoruz, konular mayıs sonu biter, girmeyen zaten derse girmiyor (giremiyor demiyorum ben, çünkü keyfi girmeyenler
    sene başından beri bu böyle ben de) 2 temmuz kapanış eee ne yapacağız?, derse girmeyenleri belirleyip onlara zorunluluk getirip, şartlarını sağlayıp, onların eksiklerine yönelik telafi mi yapacağız? Hayır. Derslere katılan Çocuklar bunaldı Haziran başına zor zapt ederiz. 2 temmuz kesinlikle HAYAL EDİLEN amaca hizmet etmeyecektir.
  • Antimat
    29 Nisan 2021 19:37
    10 1
    Hayır okulu yüzyüze sağlıklı bir şekilde açarsın . Dersin ki uzaktana telafi bu yıllık uzattık amenna hiç lafım yok ama bu dönemin uzaktanla biteceği belli zaten öğrenciler , veliler , öğretmenler bunaldı katılım büyük ölçüde düştü yine de dönemi uzatmada ısrar etmek niye ben anlamıyorum .
  • losar
    29 Nisan 2021 16:50
    12 2
    konularım nerdeyse bitti, 2 temmuza kadar nasıl geçecek dersler şimdi ?
  • wenda2121
    29 Nisan 2021 15:45
    15 2
    Geldim çarpımı attım gidiyorum.
  • AlperenAlp
    29 Nisan 2021 15:11
    12 2
    Sayın Bakan ..Turkcell e ek ders yetmiyor artık !......
  • cmustafaengin
    29 Nisan 2021 15:09
    12 2
    Bir insan milyonlarca kişinin gözünün içine baka baka öğrenci velilerinde oran %20 daha az der mi? Diyormuş!

    Uzak köy okulu yüz ve eğitime başlanan 2. Dönemden bu yana defalarca sınıflar karantinaya alındı. Sınıflar diyorum sınıflar! Birde 2 Temmuz deniyor. Uzaktan eğitim niye yapıyoruz o zaman? Benim konular bitti bile bu işin böyle olacağını bilerek de sürekli test çözüyoruz dersane gibi.

    Son olarak da keşke Milli eğitim bakanı, bu süreçte vefat eden öğretmen ya da milli eğitim personeli sayısını söyleyip baş sağlığı dileseydi! Ha pardon o sayıyı söylerse baştaki %20 anlaşılır ..
  • hayber_38
    29 Nisan 2021 14:50
    11 3
    2 temmuz süpermiş. Aya yolculuk başlasın nasılsın. Eksik hiç birşeyimiz kalmayacak. Her duruma uygun senaryomuz çalışıyor. Ama derse 1 kişi giriyor.
  • pucca
    29 Nisan 2021 14:32
    18 1
    Geceleri de ders yapalım.24 saat olsun!
  • Petrucci
    29 Nisan 2021 13:19
    30 2
    Mantık falan aramayın, niyet baştan belli. Her şey sırayla. Önce seminer diye bir icat çıkardılar, yaz tatili 2 aya indi. Ardından öğretmen (ve dolayısıyla öğrenci) okulda daha çok kalsın diye tekli öğretime geçildi. Şimdi de korona bahanesiyle tamamen kaldırmanın peşindeler. Çünkü öğretmeni daha da bakıcı haline getirmek amaç. En düşük ücretle ev-okul demeden en uzun süre çalıştırmak. Özlük haklarını birer birer elinden almak...
  • cbci
    29 Nisan 2021 12:36
    22 3
    mayıs sonu konular bitiyor. hadi 2 hafta da tekrar ettik diyelim sonra ne yapacaz? sınıfta oturup birbirimize mi bakacaz?o sıcakta okula kimse gelir mi o da ayrı konu. ya da uzaktan eğitim yapıyorsak sessiz sinema mı oynayacaz?
  • alyazeynepkara1
    29 Nisan 2021 12:16
    11 3
    2 temmuza kadar uzatmışlar ya 18 haziran olsun 2 temmuz ne ya evde öldük çalışıcağız diye 18 haziran olsun daha iyi
  • DELİNİNYEKİ
    29 Nisan 2021 11:09
    8 2
    işin özeti:ölen ölür kalan sağlar bizimdir.herkes başının çaresine baksın diyorlar açık açık.
  • HAMZA97
    29 Nisan 2021 10:42
    11 3
    istersen yaz tatilinde de devam etsin. kimse göndermez .sıcakta ders işlenmez klimalı ortamda karar almak kolay urfa sıcağında yap ta göreyim klima ya ödenek var mı yok
  • zorunlu hizmet
    29 Nisan 2021 10:38
    24 2
    Bu sene eğitim uzaktan ya da yüz yüze kesintisiz devam etti. Bizler 31Ağustos tarihinden beri eğitim yapıyoruz. Okul neden 2 Temmuz'da kapanacak anlamış değilim. 2 Temmuz'a kadar öğrenciyi nasıl tutacağız ?
  • ealinca
    29 Nisan 2021 10:31
    21 4
    emekli maaşlarını artırsınlar da emekli olalım artık
  • kutlu11
    29 Nisan 2021 10:23
    4 4
    Açalım.hemde Eylül e kadar ama öğrenci yok.
  • caglayantilsim
    29 Nisan 2021 10:02
    14 4
    İmkanı olmadığı için derse gelemeyen öğrenci yine gelemeyecek, istersen eylüle kadar okulları açık tut. Tableti, internet bağlantısını sağladın mı da eğitime devam diyebiliyorsun?
  • kadriye71
    29 Nisan 2021 09:50
    16 1
    Sıkıntı öğretmen değil, öğrenci. Yüz yüze, ya da uzaktan, bütün öğretmenler özveri ile çalıştı. Maddi, manevi yıprandı.
    Derse girmeyen, ya da giremeyen öğrenci. 2 Temmuz’a kadar okul uzarsa, öğrenci bulunabileceğini mi sanıyor Sayın Bakan? Sıcaklarda hiç kimse derse girmek için okula gelmez. Uzaktanın hali de belli! Köylerde katılım yüzde elli bile değil.
  • ütopya27
    29 Nisan 2021 09:05
    10 1
    Herkesi aşıladılar da sanki...2 Temmuz'a uzatmışlar okulu.
  • Kuzey38.
    29 Nisan 2021 08:50
    20 2
    Ağam bırak bizi de gidek:)
  • karel81
    29 Nisan 2021 04:20
    16 4
    Tüm öğretmenleri aşıla, haftalık öğretmen ve öğrencileri test yap.Bunlari yaparsak sorun olmaz.Diger türlü bunları yapmayıp, surekli en güvenli yer (!) okullar guzellemeleri vaka artışını engellemez .Hem temmuza kadar bu köprünün altından çok sular geçer.
  • hacker0707
    29 Nisan 2021 01:33
    47 4
    2 temmuza kadar açıkmış okullar neden???normalde 19 mayistan sonra sinifin yarısı okula gelmiyordu.haziranda ogrenci görmüyorduk okullarda.amaç ne dostlar alışverişte görsün. Sanki yuzyuze acabilecekler o tarihe kadar.acilsa ogrenci gelecek o sıcakta okula öyle mi. Okullar tatil değildi.31 ağustostan beri gerek yuzyuze gerek uzaktan dersimizi verdik.neyin telafisi bu. Rahat bırakın bizi artık.
  • koyay
    29 Nisan 2021 01:02
    22 1
    Bir çok asemptomatik ve hafif covid geçiren insan soğuk algınlığı, bahar alerjisi vs. nedeniyle semptom gosterince test oluyor. Hava ısınınca test sayısi düşecek vaka da düştü diyecekler. Takip edilmesi gereken yoğun bakım ve vefat sayilarıdır. Yarım yamalak tam kapanma ve hızlı aşılama olmadan hicbir iyilesme olmaz. İşın kötüsü ortada aşı da kalmadı yaza anca gelir. Okulu nasıl açacaksınız? Değil Mayıs Eylül bile hayal yuzyuze egitim icin şu anda.
  • cihangir4010
    29 Nisan 2021 00:28
    9 1
    hep aynı...!
  • hagrid34
    29 Nisan 2021 00:11
    30 4
    Kaç öğretmen pozitif oldu ?

    Kaç öğrenci pozitif oldu ?

    Vefat eden öğretmen sayısı kaç ?


    Öğretmenlere 2. doz aşıyı yapacak mısınız?


    Verileri niçin paylaşmıyorsunuz ?
  • jsmn1
    29 Nisan 2021 00:08
    13 2
    Açamayacaklar yıne..çünkü bu tablo 17 günde düzelmez..ayrıca turizm zamanı..
  • onurum10
    29 Nisan 2021 00:06
    29 1
    biz sınıf öğretmenleri 31 ağustos 2020 başında yeni eğitim öğretim yılına başladık. okul açıldığında okulda, diğer günler her gün 6 ders saati zoom platformundaydık. sizin 2 temmuz açıklamanız hakkındaki düşüncelerinizi inanın anlayamıyorum. mutlaka bir şeyleri çözmeye yönelik olmalı? öğretmenler görev başında olduğuna göre, derslere katılmayan öğrenciler temmuz ayında katılacak mı? temmuz ayında tüm öğrencilere internet bağlantısı ve buna uygun bir cihaz mı verilecek? 2 temmuza kadar bir şeyler mi değişecek?
  • Fani
    28 Nisan 2021 23:17
    7 4
    Okul müdürleri de okula gitmeyecek diyor sayın bakan. Ee okulları kapatacak mıyız
  • neolacak
    28 Nisan 2021 23:13
    11 3
    Anasınıfı öğretmeniyim son 1 ay içinde sınıfımdan 5 aile pozitifti karantinaya alındı nasıl bulaş az anlamadım, öğrenci temaslı sayıldığı için biz devam ettik okula
  • mosit
    28 Nisan 2021 22:57
    45 3
    2 Temmuza kadar ders yapılırsa eğitim uçar bu sene.
  • smyi
    28 Nisan 2021 22:43
    21 7
    "17 Mayıs'tan sonra şu an için verilmiş bir karar yok."
    yarınlar yokmuş gibi yaşıyoruz. o zaman haydi dans...
  • DenizYesil
    28 Nisan 2021 22:36
    29 2
    "Tam kapanmada öğretmenlerin 1 gün okula gitme zorunluluğu olmayacak."
    Çok şükür, işgüzar insanlar susar artık.
  • nurdan90
    28 Nisan 2021 22:25
    21 3
    Tam bir politikacı gibi konuları ele almış.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK