Bakan Selçuk'tan Okullarla İlgili Açıklamalar!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Öğretmenlerin aşılama takvimi nasıl olacak? Tüm sınıflar yüz yüze eğitime ne zaman geçecek?' sorularını ve daha fazlasını A Haber'de yanıtladı.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından öne çıkan satır başları:

Köy okullarındaki öğretmenlerimizden başlamak gibi bir planımız var. Sağlık Bakanlığı, öğretmenlerimizin de planlamasını yapıyor. Bu düzenlemenin bir parçası olarak da dün Çorum'da aşımızı olduk.

Aşılama çalışmasına özel okullardaki öğretmenlerimiz de dahil.

KÖY OKULLARINDAKİ DURUM

İstatistikleri günlük olarak topluyoruz, devam oranı yüzde 90'ın üzerinde. Köy okullarında öğrencilerimizin eğitim imkanlarının genişlemesi önemsediğimiz bir konu bu yüzden mutluyuz.

DERS SAATLERİ

Bilim Kurulu'nun önerisi ile oluşturduğumuz standartlar var. Sınıftaki kişi sayısı, mekanların nasıl düzenleneceği, riskler nelerdir, temizlik durumu nedir? Asgari 16 saatten başlayan bir ders çizelgesi var. Ama her okulun kendi imkanları ve kapasitesi var.

Lise sonlar okula gelecekler. Okula öğrencilerimiz geldiğinde okulun tamamı boş. Yönetim diyebilir ki, burada soru çözme grubu oluşturdum. Şu kadar öğrenciden fazla olamaz, temizlik standartı bu diye belirlediklerimize uyarak okul yöneticilerimiz kendi kararlarını alabilirler.

OKULLARDAKİ TEDBİRLER

TSE ile bir çalışma yaptık. Kılavuz hazırladık. Hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda çok ayrıntılı standartlar var. Çok ayrıntılı bir kılavuz. Velilerimiz, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz, öğrencilerimiz için ayrı... Dijital olarak tüm okullara gönderildi.

Dış denetim ekibi risk değerlendirmesini yapıyor. 3 bin kişilik bir ekip. Teftiş sonrasında bu eksik, bunu almalısınız, bunu tamamlamalısınız deniliyor.

Ateş ölçer, dezenfektan ihtiyacı, bunları nasıl karşılayacağız derken, 'yaşasın meslek liseleri' dediğimiz bir noktaya geldik. Kendi ihtiyaçlarının dışında ülke ihtiyacını karşılayan bir noktaya geldiler.

8 VE 12. SINIFLARDA MÜFREDAT NASIL OLACAK?

Hafta sonu tamamen 8 ve 12. sınıflar için özel kanallarımız var. Öğretmenlerimiz sınav için ders veriyor ayrıca hafta içi kendi öğretmenler aynı dersi veriyor. Yine ayrıca başka öğretmen aynı dersi hafta içi anlatıyor. Kütüphanemizden de eğitim alabiliyor bir de telefonla arayıp çözemedikleri konular hakkında öğretmenlerden destek alabilirler 6 Haziran'a kadar.

YÜKSEK RİSKLİ İLLERDE EĞİTİM NASIL OLACAK?

Liseli öğrencilerimizin sınavları, önümüzdeki ay Mart ayı sonuna kadar da illerin risk değerlendirmesine bakarak karar verilecek.

SINAVLARIN ERTELENMESİ

Karne verebilmemiz için bizim bir sınav da yapabilmemiz gerekiyor. İllerin risk durumuna bakarak, yerinde karar dönemi var. İl Hıfzıssıhha Kurulu burada risk çok yüksek okulu açamayız, sınav yapamayız diyebilir. Filanca ilde hiç vaka yok, şu kademelerde biz okulları açıyoruz diyebilir. Başka bir il risk yüksek açmıyoruz diyebilir. Kabine toplantılarında Sağlık Bakanlığı'ndan onay gelirse, sınıflar genişletilebilir. Mart sonuna kadar illerin durumuna göre karar verilecek.

Biz hiçbir sınav yapmazsak, eğitim faaliyetlerini dikkate almazsak, sürekli olarak bir birikim oluşacak ve öğrencilerimizin geleceğe ilişkin yükleri artacak. Bizim geleceğe dönük ihtiyaç nedir diye bir bilgiye de ihtiyacımız var. Tamamlayıcı ve destekleyici politikaları üretmek için verilere ihtiyacımız var. Tamamen kontrollü olarak, belli saatler arasında okula gelerek sınava geldik, bunun riski nedir? Bunu elbette danışıyoruz. İstişare ediyoruz. Bu masa başında alınacak bir karar değil. İstişare ile alınabilecek bir karar.

SINAV İÇİN SEYAHATE GEREK YOK

Bizim bir ulusal destekleme programımız hazırlanıyor. Türkiye 3 kanal kurabilen ve her yayını 3 kez tekrar eden bir altyapı kurabilmiş birkaç ülkeden biri. Erişimi az olan öğrencilerimize tablet dağıttık EBA destek noktalarımız var. 25 bin sorunun olduğu mobil soru bankamız var internet olmadan da izleyebilirsiniz. Bütün bunlar destekleniyor. Öğrencimiz isterse yüz yüze görmek isterse ağustostan beri kapı açık. Şehir dışındaki bir öğrenci kendi okul türünden herhangi bir okula gidip sınava girebilir.

YAZIN YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDECEK Mİ?

Her türlü eğitim platformumuz açık olacak. EBA dünya birincisi. Bunu ben değil Google verileri söylüyor. Bu yüz yüze eğitim kadar iyi demek değil. Daha iyi olması için de risk değerlendirmesi yaparak sınıfları açmaya çalışıyoruz. Okullarını en fazla kapatan ülkeler arasında Türkiye listede yer alıyor. Riski gördüğümüz an kapatırız. Risk değerlendirmesi böyle dediği için kapatıyoruz. Riske minumum girerek kararlar alıyoruz. Eğitimi hallederiz bir şekilde. Bizim halledemediğimiz yer bu işin psikolojisi.

TÜM SINIFLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇECEK Mİ?

Bilim Kurulu bir tavsiye kararı alıyor. Kabine'de görüşülüyor, Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu açıklıyor. 15 günde bir değerlendirme yapıyoruz. Bunun uygun olup olmadığı eğitimsel olarak değerlendirilecek.

ÖĞRENCİLERE TABLET DAĞITIMI NE AŞAMADA?

Hayırseverler, belediyeler çok sayıda tablet bağışında bulunuyor. Salgın döneminde 657 bin tabletin büyük kısmı dağıtıldı.

UZAKTAN EĞİTİMİN KATKILARI NASIL OLDU?

Umudu kaybetmemek lazım. O çocuğun geleceğinin vebali bizde. Bu iyimserliğim doluyu da görelim boşu da görelim. Bakanlık bin iş yaptı hepsi kötü olur mu ya da hepsi iyi olur mu? 128 bin öğretmenimiz dijital becerilerin tamamını kazanarak dijital sertifika aldı. Ben hiç bu kadar öğretmen adanmışlığını görmedim. Çocuğu çaresiz veliyi kimsesiz bırakmamak neymiş onu gördüm. Çocuklar yeni durumlarda nasıl davranır veliler bu konuda inanılmaz yetkinlik kazandı.

20 BİN ÖĞRETMEN NE ZAMAN ATANACAK?

Dün toplantısı yapıldı. Önümüzdeki aylarda bu takvim nasıl olacak, nasıl işleyecek, personel müdürlüğümüz bunu getirdi bize. Ben döndüğümde tekrar konuşacağız ve atama takvimini ilan edeceğiz.

 

  • 4 27
  • 25 Şubat 2021 23:20 7.392
  • pucca
    26 Şubat 2021 21:09
    4 0
    Okulları açmadan önce kaç kişi gönderecek bir anket yapılabilir ya da dilekçe alınıp belirli bir yüzde oranına göre açılabilirdi.Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde uzaktan eğitim oturmuş durumda.Yine düzenimiz bozulacak.Veliler okula da göndermeyeceği için eğitim aksayacak.Planlama eksik.Herşey son dakikada belli oluyor.
  • m_aslan
    26 Şubat 2021 10:28
    4 1
    Bilim Kurulu'nun önerisi ile oluşturduğumuz standartlar var. Sınıftaki kişi sayısı, mekanların nasıl düzenleneceği, riskler nelerdir, temizlik durumu nedir? Asgari 16 saatten başlayan bir ders çizelgesi var. """"Ama her okulun kendi imkanları ve kapasitesi var."""" Şu son cümle, yukarıdakilerin ne kadar uygulanabilir olduğunun özeti oluyor.
  • cmustafaengin
    26 Şubat 2021 08:32
    17 1
    Bir şey yazarım da Silivri tarafında tanıdık yok. Yoksa neler derdim de... En basitinden 2 haftadır okuldayız ama aşı daha şimdi olacak ve diyor ki sağlık bakanı, ilk aşıdan 40-45 gün sonra koruma oluyor. Yoksa etkisi yok
  • Oguz8
    26 Şubat 2021 01:29
    34 1
    Biraz da siz öğretmenin kıymetini bilip öğretmenin hakkını verin artık.
    Öğretmenin çeyreği kadar yorulmayan meslekler öğretmenden 2 bin lira fazla alıyor. Ve mesleği için cebinden kuruş harcamıyor.. Mesaisi 5'te dolan bazı meslekler saat 1-2'de gidiyorlar. Bazıları geli spor salonunda mesai dolduruyorlar.
    Ama yatan algısı hep öğretmene yapılıyor.
    Meb bakanları hep bakıyor.
    Hey gidi hey...
  • 16Öğretmen
    26 Şubat 2021 00:07
    21 2
    "Köy okullarında öğrencilerimizin eğitim imkanlarının genişlemesi önemsediğimiz bir konu bu yüzden mutluyuz."
    Bu imkanların genişlemesinin yolu tedbir almadan aşılama yapılmadan öğretmenleri okullara göndermek değil, köy okulları için yatırım yapmaktır.
    'Fedakâr, cefakâr, adanmış' vs. etiketleriyle sırtımıza binmekten, maddi manevi ezmekten, vatandaşa ezdirmekten vazgeçin artık...
  • Karakedi
    25 Şubat 2021 23:42
    10 3
    ogrenciler uzaktan egitimle birsey ogrenenediklerini bu yuzden de sinav yapilmamasi gerektigini dusunuyor bunun aciklamasi yok.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK