Betimsel Analizde Geçerlilik Ve Güvenirlik Nasıl Sağlanır?

davlumbaz
02 Şubat 2023 10:00

Merhaba arkadaşlar,
Danışman öğretmenim geçerlilik ve günenirliği nasıl sağladığımı açıklamamı istiyor. Katılımcılarla görüşme yapıp ses kaydı almıştım. Sonra çetele ile söylenenleri gruplamıştım. Bu işi yapabilen ve kendi bulgularımı karşılaştırabileceğim bir program var mı? Ya da nasıl yapabilirim?

Petrucci
02 Şubat 2023 13:39

Eğer yarı yapılandırılmış bir görüşme yaptıysanız öncesinde çalışacağınız gruptan birkac kişiyle pilot uygulama yapmanız, bu uygulamaya binaen sorularda yapacağıniz değisiklikler, eklemeler, çıkarmalar geçerliliğe olumlu etki edecektir. Güvenlik için yaptığınız uygulama dogru. Ses kaydını bire bir transiktipt yapmanız, görüşme yapılan ortam, süre vs güvenirliği artıracaktır.

davlumbaz - 02 Şubat 2023 16:31
İki kişiye uygulama yaptım. Sonrasında sorulara ekleme yaptım. 3 tane akademisyenden yardım istedim. Onlar da soruların yakın olanlarını birleştirip, açık ifade edilmeyenleri sadeleştirdiler. Sonra 12 kişiyle görüşme yaptım. Görüşmelerin hepsini yazıya geçirdim. Sorulara verilen cevaplara göre bölüm başlıkları oluşturarak cevapların frekansını tablo yaptım. Alta da doğrudan alıntılar verdim. Oluşturduğum temalar için güvenirliği sağla diyor. Başka da bir açıklama yapmıyor. Ben de şaşırdım kaldı
Petrucci - 02 Şubat 2023 17:08
Evet hocam, uzman görüşünü yazmayı unutmuşum ki yapılmış zaten. Tematik kodlama yapmışsınız, doğrudan örnekler de sunmuşsunuz. Kodlama için sanırım hoca tutarlığı görmek istemiş. Yine uzman görüşü alacaksınız. Miles ve Huberman' in formülü var, kodlayicilar arasi uyum oranini gosteren. Onu uygulayin. Gorus birliginin en az %80 olmasi gerekir.
davlumbaz - 02 Şubat 2023 17:35
Tamam hocam bunu ben bir araştırayım bakalım uygulamaya çalışayım. Dünden beri moralim çok bozuldu.
Raska_
02 Şubat 2023 17:25

Hocam özel eğitimle ilgili çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum ve ne güzel demişsiniz Danışman öğretmenim diye. O kişiye danışmaktan çekinmemeniz gerekiyor.
Ama sanırım Danışman Öğretmeniniz Klişe bir hata bularak sizi biraz daha araştırmaya sevk etmiş. Biraz üzerine gitseniz sis perdesi aralanacak diye düşünüyorum.
Konuya gelince yarı yapılandırılmış nitel bir araştırmada güvenilirliği arttırabilmek için açıklama yapmanız önerilir analizini yapıp Ulaştığınız bulguların farklı zamanlarda farklı araştırmacılarla Aynısının veya benzerinin bulgulanmış olması ya da tekrar edilmesini terminolojiden sağlayabilirsiniz
Hocam bir de iç ve dış güvenilirlik konusu var araştırmanızın ilgili yerlerine Bu konuyla ilgili yerleştirmeleri yapmanız araştırma okuyanına güvenilir veri hissini uyandırabilir bunların bir çoğunu sağlamışsınız ama ilgili araştırmaların taranması hazırlık görüşmeleri uzman görüşleri verileri toplamada ve analizde başka yardımcı araştırmacıların kullanılması gibi

davlumbaz - 02 Şubat 2023 17:43
Araştırma konum çok yeni ve bu konuda bire bir yapılmış araştırma yok. Benzer araştırmalardan yararlanarak söylediğinizi yapabilirim. Aslında danışman öğretmenim çok yapıcı bir insan, dışardan gelen hoca da eksikleri ve yanlışları gösterip telafisinin nasıl yapılacağı ile ilgili oldukça güzel dönütler verdi. Aynı üniversiteden olan ve daha önce dersime giren hocanın eleştirileri bana çok ağır geldi. Hakaret gibi hissettim. Danışmanımı da rezil ettim diye düşündüm çok üzüldüm.
Migren - 02 Şubat 2023 20:02
Son iki cümlemizi yıllar önce ben de yaşamıştım. Yapıcı olanları aldım, diğerlerini bıraktım. Danışman baya beğenmişti. Bu bana inanılmaz derecede enerji vermişti. Siz de enerjinizi yükseltecek noktalara yoğunlaşın bence.
davlumbaz - 02 Şubat 2023 20:14
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Herşeyi kendim yaptığım ve akademik dile hakim olmadığım için zorlanıyorum. Anladım ki araştırma sonucunda ne çıkarsa çıksın alanyazınla karşılaştırıp burası benzer burası farklı deyip bırakmak. Kanun bile olsa, MEB yönerge de yazsa elli farklı kişinin yazdığı şeyi farklı kelimeler kullanarak tekrar yazmak.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK