Beyaz Kıta'ya 7'nci Sefer: Liseli Üç Kız Öğrenci Antarktika Yolunda

Antarktika Kıtası'na daha önce gerçekleştirdiği 6 bilim seferi ile birçok yeni araştırmaya imza atan Türk bilim insanları, Dünyanın kara kutusunu keşfetmek üzere yeni bir yolculuğa daha başladı.

Sabah'tan Cevdet Özdemir'in haberine göre; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen Antarktika çalışmaları kapsamında 7'nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi dün başladı. 19 Türk'ün yanı sıra 2 Ekvador ve bir Kolombiyalı bilim insanın yer alacağı sefere ilk kez liseli 3 kız öğrenci de katılıyor.

18 FARKLI PROJE

Hareketlerinden önce İstanbul Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilere TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, 19'ü Türk 3 yabancı bilim insanı yer alacağı seferde 18 farklı bilimsel proje üzerinde çalışacaklarını söyledi. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen 'Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan 3 kız öğrencinin yanı sıra bu seneki seferde bilim kadını sayısının çok olmasının kendilerini ayrıca mutlu ettiğini belirten Özsoy, lise öğrencilerinin diğer dünya ülkelerinin üstlerini ziyaret ederek uluslararası bilim insanları ile tanışarak bilim laboratuvarlarında çalışma imkanı bulacaklarını ifade etti.

SAHADA YOĞUN BİR ŞEKİLDE OLACAĞIZ

Türkiye'nin Santiago Büyükelçisinin de bu seferde kendileri ile birlikte olacağını kaydeden Özsoy, atmosfer bilimlerinden mikroplastiklere kadar çok geniş geniş yelpazede çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Daha önce kurdukları meteoroloji istasyonu sayesinde günlük verileri alabildiklerini ve bunun kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Özsoy "Sahada yoğun bir şekilde çalışacağız. Geçici yerleşkemizin olduğu alanda göllerin korunması ile ilgili İngiltere ile ilgili yürütülen ortak çalışmaya devam edilecek. Çek ve Şili üssüne, İspanyol gemisine Türk bilim inşaları da dahil oldu. Bilimsel çalışmalarını diğer uluslarla beraber yapacaklar "dedi.

Buzul çalışmalarıda yapacaklarını ifade eden Özsoy "Kutuplar herkesin merceğinde. İstanbul'da susuzluğu yaşıyoruz. Tam olarak kış mevsimini yaşayamadık. Kuraklık geldi kapımızda. Kuplarda bu konudan etkileniyor. Karasal buzullar ciddi anlamda karada koparak okyanusa entegre oluyor ve deniz su seviyesini arttırıyor. Ekosistemin varlığını etkiliyor. Bütün dünyada ses uyandıran Tuz Gölü büyüklüğündeki bir kütle koptu ve okyanusa entegre oldu Bizim seferimizde direk gözlemleyebileceğimiz bir buzdağı olduğunu düşünmüyorum ama ciddi anlamda buzullarda erimeler mevcut. Bunun yanı sıra kendi üssümüzün bulunduğu alanda da daha önce mevcut buzum alanların olmadığını görüyoruz. Bütün çalışmalara iklim değişikliği ile ilişkilendirdiğimiz gibi buzu çalışmalarımız da mevcut olacak"diye konuştu

LİSELİ ÜÇ ÖĞRENCİ KUTUP SEFERİNDE

7'nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne TÜBİTAK'ın Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci biyolojik plastik projesi ile birinci olan lise öğrencileri Azra Ayşe Bıçakcı, Hilal Başak Demirel ve Zeynep İpek Yanmaz da dahil oldu.

BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS

Grup lideri Zeynep İpek Yanmaz, meşe ağacı palamudundan elde ettikleri biyolojik plastiğin 450 yıl gibi bir sürede doğada çözünen geleneksel plastikler yerine 45 gün gibi kısa sürede çözündüğünü söyledi. Ürettikleri plastiğin şuan kullanılan market poşetlerinden 20 kat daha dayanıklı olduğunu aktaran Yanmaz " Önce Giresun'da projemizi jüriye sunmuştuk Teknofest Karadeniz'de mülakata tabi tutulduk. Birinci seçildik. Çok heyecanlıyız. Projemizi bölgede deneyecek olmak bizim için büyük bir fırsat. Farklı ülkelerin bilim üslerini ziyaret etme, labarotavurlarında çalışma büyük bir şans. Bizim için büyük bir gurur"diye konuştu

HEM FİZİKSELS HEM PSİKOLOJİK OLARAK RAHATIZ

Sefer öncesi yaptıkları hazırlık sürecinde nasıl davranılması konusunda her şeyin kendilerini aktarıldığını kaydeden Yanmaz " Hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok rahat giriyoruz. Biz de yanımızda ürettiğimiz biyoplastiği götürüyoruz. Orada denemek çözünme süresini deneysel verilerle uyup uymadığını gözlemlemek için"dedi

 

  • 9 5
  • 31 Ocak 2023 10:47 2.074
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK