Bin 500 Yeni Köy Okulu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İzmir’de düzenlenen törenle Türkiye genelinde hazırlanan bin 500 köy okulunun açılışını yaptı. Bakan Özer, köy okullarının yeniden değerlendirilmesiyle eğitime kazandırılan ve toplu açılışı yapılan 1.500 köy yaşam merkeziyle birlikte köy yaşam merkezlerinin toplam sayısının 3 bin 500’e ulaştığını söyledi.

Hürriyet'ten Zülal ATAGÜN'ün haberine göre; Bakan Özer, İzmir’in Urla İlçesine Bağlı Barbaros Köyünde 1.500 köy Yaşam Merkezi Toplu Açılış Programına katıldı. Menemen Seyrek ilkokulu öğrencilerinin zeybek gösterisi ile başlayan Törende Özer şunları söyledi:

“Köylerimizin eğitimle buluşturulmasıyla ilgili bir özlemi son iki yılda bizim Bakanlık olarak öncelik verdiğimiz projelerden birisi olarak sisteme dahil ettik. Bizim bakanlıktaki önceliğimiz üç tane temel noktaydı. Birincisi, okul öncesi eğitimdi. Eğitim sistemlerindeki en kritik olan eğitim kademesi okul öncesi eğitimdir. Türkiye maalesef bunu yeterince algılayamadı.Türkiye son yirmi yılda diğer kademelerdeki okullaşma oranlarını artırmakla uğraştığı için okul öncesi eğitimin eğitim sisteminde neye karşılık geldiğini fark edemedi. Okul öncesi, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin başladığı yerdir. Eğer ülkenin çocuklarının bir kısmı okul öncesi eğitime gidiyor bir kısmı gitmiyorsa eşitsizlik orada başlar. Özellikle Amerika’daki çalışmalara bakınca şunu görürsünüz; okul öncesi eğitime gitmiş olan bir bireyin yaşamı boyunca eğitimde ve istihdamda kaldığı süre okul öncesi eğitime gitmemiş bireye göre çok daha uzundur. Yani okul öncesi eğitim nitelikli insan yetiştirmeyle ilgili çok önemli bir fırsattır.

ATIL BİNALARI YENİLEDİK

Bu bilinçle biz okul öncesi eğitim seferberliği başlattık. Göreve geldiğim zaman Türkiye’de 2 bin 782 tane anaokulu vardı. Biz 3 bin tane yeni anaokulu yapmak için yola çıktık ve öyle yoğun bir şekilde çalıştık ki buradaki tüm arkadaşlarımızla birlikte, bakan yardımcılarımız, genel müdürler, il müdürlerimiz her fırsatı değerlendirdik. Sadece yeni binaları yapmadık. Aynı zamanda atıl binaları revize ettik, tahsis ettik, bilim sanat merkezlerinin gündüz kısımlarını kullandık. Ama en önemlisi her okuldakiboş sınıfları da okul öncesine kazandırdık.
 
2023 SONUNA KADAR TÜM KÖY OKULLARI AÇILACAK

Kim derdi ki köylerdeki okullarımız sadece çocuklar için değil halk için de eğitim veren yerler olsun. Geriye dönüp baktığımızda yaptığımız en güzel projelerden biriydi diyebilirim. 2023 sonuna kadar biz olsak da olmasak da tüm köy okulları açılacak.”
 
HEM ÇOCUKLAR HEM YETİŞKİNLER FAYDALANACAK
 
İzmir’deki programı kapsamında Balıklıova İlkokulu ve Köy Yaşam Merkezini de ziyaret eden Bakan Özer burada öğrencilere tablet hediye etti. Buradaki konuşmasında İzmir’de yapılan eğitim yarıtımlarını anlatan Özer,  "Bakanlık olarak bir buçuk yıl içinde en önem verdiğimiz konu köy okullarının yeniden açılmasıydı. Artık yeni dönemde yetişkinlerimizi de istedikleri kursu alma imkanına kavuşturduk. O yüzden buralara artık köy okulu demiyoruz. Köy yaşam merkezi diyoruz. Köylerdeki bu merkezlerde yetişkinler çeşitli alanlarda eğitimler alırken çocuklarımız için de yaz okulunda, bilim, kültür ve sanatla faaliyetleri yürütülecek.”

Programa Bakan Özer'in eşi Nebahat Özer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Strateji Geliştirme Başkanı Mehmet Fatih Leblebici, İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu ile İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür de katıldı.

 

  • 0 6
  • 31 Mayıs 2023 09:26 2.944
  • Aktif Haberler
  • osmngnydn
    02 Haziran 2023 15:52
    3 1
    OmehD8 katılmamak elde değil. Bu ülkenin en çok zahmet çeken öğretmenleri birleştirilmiş sınıflı okullarda çalışan vefakar müdür yetkili öğretmenlerdir. Ödüllendirilmek şöyle dursun cebinden, zamanından harcarlar. Okulun öğretmeni, müdürü, hademesi, işçisi her şeyidirler.
  • curcu
    02 Haziran 2023 12:40
    3 2
    2 çocuklu her aileye bir öğretmen kampanyası da yapılsın
  • OmehD8
    02 Haziran 2023 09:11
    7 1
    Köy öğretmenlerinden en ufak bahis yok.

    Evet evet köy okullarını açın da üç beş çağ atlayalım.
    Birleştirilmiş sınıfın, tüm işlerin yükünü 1 öğretmene yükleyin. Karşılığını da vermeyin hatta öğretmen cebinden para harcasın kamu hizmeti için.

    Sonra tvlere çıkıp şöyle böyle yaptık diye reklam yapmaya çalışın.
  • göbekligeneral
    01 Haziran 2023 22:07
    5 2
    Neymiş bu yılın sonuna kadar tüm köy okullarini açacaklarniş!!!
  • clepyg
    01 Haziran 2023 10:06
    7 1
    Gerçekten hiç önünü arkasını düşünmeden konuşuyorlar. O lojmanlar viran haldedir. Eğer eskiden varsa altyapısı tahrip olmuş ya da köylü boru kablo söküp götürmüştür. Bu çağda zaten öğretmeni köyde oturtamazsın. Yeni atananı yollamaya çalışırsın onun da arabası yoktur. Arabası olan yakıt fiytlarından dolayı istemez. Yakıt yardımı yaparsın iş barışı bozulur. Gerçi bu benim dile getirdiklerimin yarısı oradaki müsteşarın aklına gelmemiştir bile. Maksat laf olsun torba dolsun.
  • serdaraydın
    31 Mayıs 2023 22:31
    6 1
    Mesele köy yada merkezde okul açmak değil. Asıl mesele yeniden açılan okullarda, görev yapacak personeli yalnız bırakmamakta.
  • hazanın dünyası
    31 Mayıs 2023 17:05
    2 3
    Her köy okulunu da açmak için açmayın. Mesela ilçeye yakın olanların açılmasını uygun görmüyorum.
  • niluferr
    31 Mayıs 2023 10:34
    5 1
    Köy okullari aciliyor yazarak işin icinde olmayanlarin dogru anlamalari engelleniyor. Ana sinifi ve kurslar aciliyor sadece. Ilkokul, ortaokul yok. Tasimali sisteme devam maalesef.
  • OmehD8
    31 Mayıs 2023 10:01
    3 1
    Hala rakam peşindeyiz...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK