Bir Müfettiş Masalı

BİR MÜFETTİŞ MASALI

Bir ilköğretim müfettişi, teftişi için gittiği köy yolunda tipiye tutulmuş. Bedeni buz kesilmiş, donmaya başlamış. Bir kaya dibine sığınmış. Ben buradan sağ kurtulamam diye düşünürken tipinin içinden ak sakallı bir dede belirmiş. “Ey yabancı bu karda kışta ne işin vardır buralarda?” diye sormuş. Onun müfettiş olduğunu öğrenince kızağına bindirip evine kadar götürmüş. Sıcak ateşin başında tir tir titreyen müfettişe demiş ki “Ben de bir zamanlar önemli devlet görevlerini ifa ettim. Devletin bekası için teftişin ne denli önemli olduğunu bilirim. Sana teftişle ilgili bir masal anlatmak isterim.”

Bir varmış bir yokmuş. Kaf Dağı’nın ardında, güzel şehirlerle bezeli bir ülkede müfettişler taşra teşkilatında yer alır ve il müdürlerinin emrinde çalışırlarmış. İl müdürleri, müfettişlerin kendi emirleri altında olmasından son derece memnunlarmış. Çünkü emirlerinde müfettiş çalışması onlar için bir güç kaynağı imiş. Güç kaynağı dediysek öyle bilgilerinden yararlanma anlamında değil. Hiçbir müdür müfettişlerden fikir almazmış ama ne zaman birilerine göz dağı vermek isteseler, kaşlarını çatıp ‘Gönderirim müfettişleri ha!” derlermiş.

Doğuda, yüce dağların ardındaki bir şehirde; il müdürü, şefin eline soruşturma dosyasını verip, şunu falanca müfettişe götür yazdığı bu raporun sonuç kısmı değiştirip şöyle bir teklif getirsin, demiş. Şef, elinde dosyayla müfettişlerin çalışma odasına gelip ‘Müdür bey soruşturmanın teklif bölümünü değiştirmenizi emretti” demiş. Müfettiş buna karşı çıkmış, “Ortada yasa var, hak hukuk var, asla olmaz!” demiş. İl müdürü duruma çok bozulmuş. Müfettişlerin başkanına baskı yapmış ve tüm yıllar sicili çok iyi olan bu müfettişin siciline o yıl düşük not verip, üst görevlere layık olmadığını yazmışlar.

Batıda, engin ovaların kenarındaki bir şehirde; müfettişler, ilçe müdürlüklerini teftiş etmekteymiş. Teftişte, ilçelerdeki eksik iş ve işlemler, yapılan usulsüzlükler ortaya çıkınca, ilçe müdürleri il müdüründen teftişin durdurulmasını talep etmişler. İl müdürü, müfettiş grubunun programını iptal ederek kalan ilçelerin teftiş edilmesine izin vermemiş.

Kuzeyde, koyu gölgeli ormanların içindeki bir şehirde; il müdürü, henüz açılma şartlarını tamamlamamış olan bir özel kurumun açılmasını istiyormuş. Açılışı uygun bulmayan inceleme komisyonuna, açılış onayı vermeleri için baskı yapmış, çünkü kurumun sahibi arkadaşıymış. İnceleme komisyonundaki müfettişler bunu kabul etmemişler, “Biz kimseye imtiyaz geçmeyiz, yukarıda Allah var.” demişler. Müdür, komisyondaki üyeleri bir günde değiştirivermiş.

Güneyde, sıcak denizlerin kıyısındaki bir şehirde; müfettişlerin soruşturmasını yaptığı arsız bir yönetici varmış. İdarecilik görevinden alınması ve bir daha kesinlikle idarecilik görevi verilmemesi gerektiği yönünde teklif getirmişler. Bu kişi araya hatırlı kişiler sokup il müdürüne idari teklifi uygulatmamış. İşin iç yüzünü bilmeyen herkes müfettişleri suçlamış.

Bu ülkede, kağıtlara sığmayacak yanlışlar yıllar boyunca devam etmiş gitmiş. Kamu düzeni bozulmuş, adalet tesis edilememiş, güçlü olan güçsüzü ezmiş, haksız olan haklı çıkmış, insanlar birbirine düşmüş, ülkede huzur kalmamış.

Durumu gören ülkenin sultanı, bu sorunu çözmek için Büyük Şura'nın toplanmasını emretmiş. Büyük Şura'da, müfettişlerin devletin merkezinde vezire bağlı olarak çalışmaları kararlaştırılmış. Sultan demiş ki “Daha önce yapılan hatalardan ders almalıyız. Ülkemiz ve milletimiz için doğru olanı yapmak boynumuzun borcudur. Doğru olan alınan bu kararı uygulamaktır.”

Güzel şehirlerle bezeli bu ülkede yıllar sonra nihayet doğru bir teftiş sistemi oluşturulmuş. Gökten üç elma düşmüş, biri sultana, biri vezire biri de bu masaldan ders çıkaranlara olsun.

 

 Doğan CEYLAN

  • 15 51
  • 18 Ocak 2023 12:49 13.732
  • Aktif Haberler
  • yunus6078
    23 Ocak 2023 17:09
    4 0
    Yıllardır öğretmenleri teftiş edemedikleri için çok üzülüyorlardı.Şimdi biz öğrenci merkezli eğitimi,velileri hiç saymıyorum bile nasıl anlatacağız bu ulu kişilere.
  • MEKİLER
    23 Ocak 2023 06:19
    5 2
    Araba sürmesini bilmeyen sürücü eğitmeni gibiler, genelleme yapmak yanlış ama bu durumda olan müfettişler oldukça fazla. Bu durum okul müdürleri için de geçerli. Bilmiyor, bilmediğini de bilmiyor ama bilirim zannediyor. Öğretmenlerin eğitmekte en çok zorlandığı insan tipleri bunlardır.
  • PAYİTAHT34
    23 Ocak 2023 00:29
    7 1
    Öğretmenler müfettişleri geliştirmek için az emek vermedi. Bilgisayar çıktısı planları bile kabul ettirmek için yıllarımız geçti. El yazısının yanlış bir uygulama olduğunu öğretmek için uzun yıllarımız geçti. Sadece çocukları değil müfettişleri de eğitiyoruz...
  • Abdullah3
    22 Ocak 2023 23:17
    0 4
    Güzel bir hikaye.İnşallah ders çıkarılır..
  • RebeL35
    21 Ocak 2023 18:20
    11 0
    Kısaca müfettiş kitabını satmak için yanlış yerde dükkan açtı 🙃
  • hknsay54
    21 Ocak 2023 17:54
    6 0
    Akrabam 35 sene öğretmenlik yapmış.Ben 24 senedir çalışıyorum.Egitim sistemi halen düzelecek de düzelecek.
  • reeemat
    21 Ocak 2023 14:56
    14 1
    En son dramatize edilecek konu müfettişler....
  • smyi
    21 Ocak 2023 12:23
    5 0
    Vay canına, demek üst mevkidekiler makamlarının verdiği gücü kullanarak haksızlık yapmışlar. çok korkunç bir masal. Neyse ki gerçekte bu tarz olaylar yaşanmıyor ... :)
  • vayvay
    21 Ocak 2023 11:38
    10 1
    1994 Zonguldak Devrek te ilk teftişin starjerliğim kalkmamaış daha Eğitim yönetimi mezunu bir müfettiş geldi. bana rehberlik yaptı. Kağıt kalem al gel dedi. onunla okulun etrafını gezdik. Neler yapacağımı nasıl yapacağımı söyledi kavak ağaçlarını sat dedi. Sonra sınıfa girdik. Ders anlattı çocuklara ama bana örnek oldu. Müdür odasına geçtik eksiklerin nasıl tamamlanacağını anlattı. Ses tonu hitabı tam bir bey efendi idi. Gözümde müfettişten çok kıymetli bir ağabeyoldu gitti. Adını hatırlayamadım ama allah razı olsun ondan. Sonra teftişler çok geçirdik. Tamamen insan olmakla alakalı her şey. Müfettiş seçerken sınavdan önce ruh sağlığı ve insan ilişkileri de tespit edilmeli nasıl olur bilmiyorum ama iş arkadaşlarına falan sorulmalı.
  • PAYİTAHT34
    20 Ocak 2023 22:14
    15 3
    Öğretmenliğimin ilk yılıydı. Müfettişler eğitim için toplantıya çağırdılar, gittik. İçlerinden bir tanesinin sözünü yıllar geçmesine rağmen unutmuyorum. "Arkadaşlar öğretmenlik çok önemli, özveri isteyen bir meslek, ben beceremediğim için müfettiş oldum." dedi. Beceremediğin mesleğin denetimini, rehberliğini nasıl yapacaksın ... diyemedik tabi. Dayakçı, sinirli öğretmenlerin bir sorumlusu da öğretmenleri sürekli geren, aşağılayan ve şevkini kıran müfettişlerdir.
  • HGT
    20 Ocak 2023 10:12
    21 1
    Bursa merkez ilçede bir ilköğretim okulu.
    Müfettişler geldi...Teftişin başında olan müfettiş bir saat boyunca öğrenciye bağırmayın,çocuğun seviyesine inin şeklinde anlatımlarla dolu çok güzel bir toplantı yaptı.Gecekondu mahallesindeki bu okulunun ve öğretmenlerin ne ihtiyacı var,yaşadıkları sorunlar neler diye sormadı hiç.Hatta bu okulun başarısız olması sizlerden kaynaklanıyor.iyi çalışsanız bu çocukların içindeki cevheri çıkarırsınız dedi.Aynı müfettiş 8.sınıflardan bir şubede teftiş yaparken sınıfın öğrencilerinden birisi içindeki cevheri ortaya çıkarıp sen ne diye geldin kafa .......diye küfür etti...Tabi ki idealist müfettişimiz öğrenciyi tekme tokat dövdü elinden zor aldık.
    Diyeceğim şu ki bizim bir ömür sabrettiğimiz tüm saçmalıklara beyefendiler 5 dk sabredemez.
  • yucel7461
    20 Ocak 2023 09:49
    13 0
    ilk öğretmenlik yıllarımda köye gelip bir sürü gereksiz şeylerle moral bozan müfettiş arkadaşlarına rağmen öğretmenim sen bunların dediklerine bakma canını sıkma deyip moral düzelten değerli insan Hamdi müfettişim, sana da selam olsun
  • muratoze40
    19 Ocak 2023 22:47
    12 0
    Sene 2005 köyde yol yok dereden geçip geliyorsun neyse okun bahçesine kendi elimle tuvalet yaptım ama okulda tuvalet yok çok heyacanlıyım müfettiş geldi ben mutluyum neyse müfettiş geldi hocam bu tuvaleti sen mi yaptın? Evet ya neden kapısı okula bakıyor şöyle dağa karşı yapsaydın demez mi? O gençlik hırsıyla müfettişlerden sonra yıkıp yeniden yapmıştım.
  • Raska_
    19 Ocak 2023 22:14
    10 0
    Türkçe bilinmeyen uzak hudut mezrasının elektriksiz geçen barut kokulu gecelerin sabahında yolda çamura batıp okula ulaşamayan rugan ayakkabılı siyah çantalı Rıza Bey. Okul niye çamurlu, soba niye tütüyor, içerisi neden tezek kokuyor dediğin günden bu yana sana da, o küçük tepe sahipleri topluluğuna da saygım kalmadı.
  • yıldızeli
    19 Ocak 2023 22:03
    13 0
    Parmağımdaki gümüş yüzüğü görüp bana soruşturma açmaya çalışan,bir sürü laf söyleyip nasihat vermeye çalışan kişi de Müfettişti.
  • tossty
    19 Ocak 2023 21:20
    11 0
    Eşimle tek sınıfı olan ve ikili öğretim yaptığımız köy okulunda çalışırken eşim sabahçıydı, 3-4-5 leri okutuyordu; ben öğlenciydim, 1-2 leri okutuyordum. Eşimin derslerinin bitmesini arabada beklediğim için ilçe milli eğitime bizi şikayet eden müfettiş sana da hakkımız haram olsun. Arabada beklememeliymişim eşim ders anlatırken sınıfta beklemeliymişim, niyeyse?
  • hknsay54
    19 Ocak 2023 15:46
    25 0
    İlk yilimda bir teftiş geçirdim.Tek kişiyim canla başla çalışıyorum her şeyi ama herşeyi didik teftiş ettiler.Sonra ilerideki köye teftişe gittiler orada 2 öğretmen var sucuk ve yumurta var mı demişler ne sınıf ne ders ne de okul teftişi yemiş içmiş gitmişler ve oradaki arkadaşlara yüksek puan vermişler.
    Sobayı yakan tuvaleti yıkayan çöpleri toplayıp yakan ben.Benim ne suçum var?
  • mamox
    19 Ocak 2023 13:12
    18 1
    koydeki imkansizliklara ragmen didindigim icin ,dyk ucretinin olmadigi yillarda, her gun ekstradan 4 saat fahri ders verdigim icin beni motive eden, bu ulke siz genclerden cok umitli deyip moralimi duzelten , karsilastigim tek olumlu mufettis iyi ki varsin
  • mamox
    19 Ocak 2023 13:08
    23 0
    ayrica genclik yillarimda bahce nobeti esnasinda sirf ellerim usudugu icin elimi ceketimin cebine koydugum icin tutanakla tehdit eden zat, sana da hakkimi haram ediyorum.
  • mamox
    19 Ocak 2023 13:07
    25 0
    oglen yemegi saatimizde kendisi tok gelip hepimizi toplayan, ikindi 16:40 a kadar bize maval okuyup bizi ac birakan, toplanti esnasinda tum gun okulda derslerin bos gecmesini saglayip sadece hayat hikayesini destan gibi atan, omrunde bir gun bile ogretmenlik yapmamis, belediyecilikten torpille gelmis adam, sana hakkimi haram ediyorum
  • alcalar
    19 Ocak 2023 12:05
    17 0
    Birleştirilmiş sınıflı okulda 5 sınıf bir arada ve mevcut 156 iken ,tek başıma sabah 4-5 öğleden sonra 1-2-3. sınıf okuttuğum anda gelen müfettiş benden baca temizlik tutanağı istemişti. Ayrıca çöp kovasına neden poşet yoktu 🤔
  • polinezya
    19 Ocak 2023 10:30
    26 1
    Müfettişler harici herkesin suçlu olduğu müthiş masal. Ben ikna oldum.
  • ayshee
    19 Ocak 2023 09:50
    18 5
    Müfettişlerin dertlerinden öğretmenin dertlerine sıra gelmiyor. Çok zor müfettişlik çok. Öğretmen sıcacık sobanın önünde elinde kahve sobada kestane. İlgili veliler birbiriyle yarışıyor sobayı yakmak için...
  • kaynarca87
    19 Ocak 2023 09:49
    24 0
    şırnak'ta dağ köyünde terör bir yandan kar kış bir yandan çalışırken okuluma gelen müfettişin " sınıf defterinize kazanımları taşırmadan yazın" demesini inanın hiç ama hiç unutmuyorum. kaldı ki taşan da birkaç kutudan ibaret. şimdi buna gülsem de o zaman motivasyonumu müthiş olumsuz etkilemişti.
  • nrmys
    19 Ocak 2023 08:50
    16 0
    Biz kalırken o müfettişin donmak üzere olduğu dağ başlarında, geldi müfettişin iyisi: "Hocam, burada bu bayrağı dalgalandırman yeter!" dedi. Sevindi öğretmen..
    Geldi müfettişin gidisi:"Şunlar, şunlar eksik." dedi. Bilemezdi öğretmende gerçekte nelerin eksik olduğunu...
  • omala
    19 Ocak 2023 08:47
    11 0
    Tabi ki siz masal yazıyorsunuz, gelin hep birlikte destan yazalım.
  • Gümüsok
    19 Ocak 2023 06:52
    12 2
    Koylere gelen mufettisler hakkinda yorumlarimi yazssam olMaz kotu sonuclari olur
  • ytas@
    19 Ocak 2023 00:41
    22 1
    Her sene 2 metre karın yağdığı, kışın 6-7 ay sürdüğü köyde-lojmanda kalırken kadife takım elbise için not düşen müfettişe de burdan selam olsun
  • olcaytoh
    18 Ocak 2023 22:48
    20 1
    MÜFETTİŞ :D biz yıllarca kaldık o köylerde.. Karın her halini,her şeyini yaşadık.
  • natal
    18 Ocak 2023 21:40
    24 3
    Bu ülkede, kağıtlara sığmayacak yanlışlar yıllar boyunca devam etmiş gitmiş. Kamu düzeni bozulmuş, adalet tesis edilememiş, güçlü olan güçsüzü ezmiş, haksız olan haklı çıkmış, insanlar birbirine düşmüş, ülkede huzur kalmamış.....müdür yetkili öğretmenleri ezenler kimler acaba???
  • MYD338
    18 Ocak 2023 21:35
    34 1
    Bu masalsı adalet timsali kahraman müfettişler,kendilerinin yılda bir iki kez gelip vatansever oldukları yolu, her gün kullanmak zorunda olan ücra köy okullarındaki her yük sırtlarında olan gariban müdür yetkili öğretmenlere aslan kesilip il merkezinde uysal kedi oluyorlar mıymış acaba merak ettim
  • osmngnydn
    18 Ocak 2023 21:29
    31 1
    Yorumlarda meslektaşlarım madalyonun bir de diğer boyutuna değinmişler, sonuna kadar da haklılar. Bu ülkedeki en fedakar öğretmen grubundan biri tek başına çalışan müdür yetkililer iken onların çabasını görmezden gelip açık arama telaşına düşen nice müfettişler görülmüştür.
  • öğretmen0366
    18 Ocak 2023 20:13
    37 1
    Yozgat ilinde dağ köyünde çalışırken soba yanmıyor diye ki çekmiyordu idealistlikten takım elbiseyle baca temizlemiş takım elbisem bile gitmişti ama denetime gelen müfettiş baca temizleme tutanağım yok diye eksik yazmıştı moral bozmaya gerek yok müfettişler empati yapabilmeli önemli olanın evrakta iyi olmak değil önce iyi bir insan sonra iyi bir öğretmen olduğunu anlamalı
  • nurdan90
    18 Ocak 2023 16:41
    59 1
    Köy öğretmenini hor gören ,güzellikleri ve fedakarlıkları görmezlikten gelen hiç ağzından güzel söZ çıkmayan , egosu tavan yapmış , akıllarında sadece yolluk ücreti olan insancıklar…..Aklımda kalanlar bunlar….Abartı yok fazlası var.
  • ritimci
    18 Ocak 2023 15:23
    84 2
    Doğuda yollar kapalıyken gelemeyen, gelemediği zamanlarda öğretmenlerin çalışıp çalışmadığını umursamayan, yollar açıldığında ve kuruduğunda gelen, sınıf defterlerinin yanlış doldurulmasına kafayı takan, gencecik öğretmenlerin yaptıklarını değil de eksikliklerini fark eden, motivasyon düşmanı, insanı bir günüyle değerlendiren, kar tatilinden haberi olmayıp okulu açan öğretmenlerin verilmeyen ek derslerinin haklarını aramayan ama amirlerin onaylamasına rağmen verilen ek derslerin haksız olduğuna hüküm vererek devleti dolandırdığımızı söyleyerek soruşturma açan müfettişlerin masalı mı bu?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK