Bu Adam Nasıl Serbest Kalır?

Hemşire Ömür Erez’i öldüren Rahmi Uygun'un 20 suç kaydına rağmen cezaevinde değil de toplumun içinde olması tepki yarattı. Hukukçulara göre sorumlu mahkemeler değil, yasalar...

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Kartal'da Aile Sağlığı Merkezi'nde hemşire olarak çalışan Ömür Erez’i (34) katleden Rahmi Uygun'un 2009 yılında eniştesini tabancayla vurduğu için 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 10 yıl cezaevinde kaldığı belirlendi. 20 suçtan kaydının olduğu öğrenilen zanlının, bunca suça karışmasına rağmen cezaevinde değil de toplumun içinde olması sosyal medyada eleştirelere neden oldu. Suç makinesinin güpegündüz belinde silahla dolaşabilmesine tepki gösteren halk, yasaların suçluları cezalandırıp cezalandırmadığını tartışırken, hukukçular da Milliyet'e şu değerlendirmelerde bulundu:

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş: "2020 yılında 7242 sayılı dolaylı af niteliğindeki kanunla, cezaevlerinde bir rahatlanma sağlanması amaçlandı. Bundan yaklaşık 100 bin kişi yararlandı. Hemşire öldüren Uygun da, kuvvetle muhtemel onlardan biridir. 20 suç kaydı olan bir kişi nasıl serbest bırakılır? Eğer dolaylı aftan yararlanıp çıkmışsa, hayatını kaybeden hemşirenin ailesinin tüm yetkililer hakkında dava açması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de son yıllarda bir cezasızlık uygulaması söz konusu."

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Köksal Bayraktar: "Bu şahsın 20 suç kaydının bulunması vahim bir durum ve savunulacak tek tarafı yok. Ancak dosyanın doğrudan içeriğini bilmeden, 'Bu şahsın içeride ya da dışarı olması gerekiyor' diyebilmek hemen doğru değil. Hangi suçlardan, hangi tarihlerde suç kaydının olduğu tam olarak bilinmiyor. Para cezası bile suç kaydına işleniyor. O nedenle hemen açık bir şekilde bir şey söylemek çok doğru değil."

İNFAZDA DÜZENLEME ŞART

Hakim Hüseyin Nuh Köklü: "Asıl sorun şu ki; infaz yasalarından kaynaklanan nedenlerden dolayı, o 20 sabıkası olan insanlar dışarıda geziyor. Yoksa hakimler, 'serbest bırakalım' demiyor. 'Hükmün açıklanması geriye bırakılmıştır' demeyeceksiniz, 'Cezaevleri doldu, bunları serbest bırakalım' demeyeceksiniz. Alınan cezaları uygulamak esas olmalı. Dolayısıyla infaz sisteminde bir düzenlemeye gitmek gerekiyor o da ülke şartlarında çok bağdaşmıyor. 20 sabıkası olan birinin sokakta gezmesinin sorumlusu mahkemeler değil, yasalar ve infaz sistemidir.”

TUTUKLANDI

Hemşire Ömür Erez’i öldüren Rahmi Uygun ve olaydan bir gün önce Konya’dan birlikte geldiği tespit edilen Musa T., dün adliyeye sevk edildi. Rahmi Uygun “Tasarlayarak öldürme” suçundan, Musa T. ise “Tasarlayarak öldürmeye yardım etme” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI

İstanbul Kartal’da aile sağlığı merkezinde Rahmi Uygun tarafından silahla vurularak öldürülen hemşire Ömür Erez’in cenazesi dün Kocaeli Dilovası’na getirildi. Erez’in cenazesi, vasiyeti üzerine Şehitlik Mezarlığı’nda 1992’de hastalığı nedeniyle vefat eden babası Menderes Erez’in yanına gözyaşları arasında defnedildi.

 

  • 1 0
  • 22 Ocak 2022 13:40 8.111
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    25 Ocak 2022 15:24
    2 2
    Çin gibi sosyal kredi puanı uygulaması olmalı.Bakin araştırın ne güzel bir şey.
  • alcalar
    25 Ocak 2022 14:12
    4 0
    Egitim eğitim eğitim... 500 cezaevi yapsan da ,en katı kanun çıkarsan da sonuç hüsran.
  • dürüst
    24 Ocak 2022 22:33
    4 0
    cezalar yetersiz. Vatana ihanet, cinayet, tecavüz gibi suçlara idam cezası gelmeli ve kimse af falan edememeli. mala zarar verme , hırsızlık ve dolandırıcılık, cezaları artırılmalı. 80 dosyası olan 18 yaşından küçükler salıveriliyor, vatandaşın mağdur edilmesine göz yumuluyor. 18 yaşından küçüklere de caydırıcı, katı cezalar verilmeli. ne yani suçu işlemeyi bal gibi biliyor yargılamaya gelince çocuk deniliyor. çocuk falan değil o. Bir suçlu. Çalışma cezaevleri kurulmalı hüküm giyen suçlular çalıştırılmalı cezası bitiminde de biriken paraları verilerek tekrar suç işlemeleri önlenmeli. öyle cezaevinde yan gel yat milletin vergisini ye, çık gene yap yakalanırsan ekmek elden su gölden. keyfine devam et olmamalı. Fakat konuşacak konu olsun, ekonomik... gerçek sorunlar unutulsun , vatandaşın çenesi bu gibi katliam yorumlarıyla yorulsun mantığı da olabilir. bu durum her zaman birilerinin işine yarar. Sonu: gene canı yanan masum insanlarımıza oluyor. memleket bir zamanlar Texas a döndü. Ne bu silahın bolluğu anlamıyorum.
  • mahmutocak42
    24 Ocak 2022 22:00
    10 1
    Boşanma davasının 7 yıl sürdüğü nafakanın sonsuz olduğu kavga ayıran adamın 18 yıl hapis aldığı 24 yıl ceza alan adamın şartlı salıverildiği ülkede ne bekliyorsunuz neye şaşırıyorsunuz? Mesele ithal edilen yasalar değil mesele kişiye uygulanan kanunlar.Öğretmene maaş zammının sınavla verildiği bir ülkede şaşırmak bence komedi :)))))
  • snowball
    24 Ocak 2022 20:29
    6 6
    6mayis hocam, yorumlar arasinda en mantıklısı, en doğrusu sizden gelmiş.Umarim Medeni Kanun'u suçlayici yorumlar yazanlar aynı kanunun İsviçre'de de olmasına ragmen bizde asıl sorunun uygulama kısmında olduğunun farkındadır.
  • mahmutocak42
    24 Ocak 2022 12:55
    6 2
    bu konunun eğitimle ne alakası var.Ülkede bunun gibi 500 tane dosya var hepsini haber mi yapacaksınız
  • halisane42
    24 Ocak 2022 11:37
    1 9
    Kanunları bile ithal etmek zorunda bırakılan bir ülkede daha başka ne beklenir!!?

    Tüm yargılamalarda suçluyu koruyan veya hep zenginden yana olan kanunlardan ancak böyle şeyler ortaya çıkar!!?
  • 6mayıs
    23 Ocak 2022 15:12
    14 16
    Medeni Kanunla ne ilgisi var sırf laf söylemek için yorum yapıyorsunuz. Sorunlu olan Türk Ceza Kanunu ve onu uygulayamayan kıdemsiz, sadece bir takım bağlantılar nedeniyle hakimlik mesleğine alınan kişiler. Cumhuriyet'le derdinizi (?) anlıyoruz ama siz konuları anlayamıyorsunuz.
  • MEKİLER
    23 Ocak 2022 13:11
    15 24
    100 yıllık medeni (!) kanunlarımız sağolsun. Çaldıkları çocukları köle gibi çalıştran (Heidi çizgi filmi bunu anlatır) İsviçreden bile aldığımız kanunlar bizi çoook ilerilere taşıdı...
  • carkin
    23 Ocak 2022 11:41
    16 14
    çünkü o bir "düşünce suçlusu" değil !!!
  • lcomart
    23 Ocak 2022 00:19
    12 0
    Maalesef kanunlarımız suçlu olana ne kadar az ceza verebiliriz üzerine kurulu gibi. Kılık kıyafetle, iyi hal denilen durumla ceza indirimi verilen biyer daha var mı merak ediyorum.
  • cmustafaengin
    22 Ocak 2022 22:31
    5 1
    Bakın bizdeki adalet sistemi şöyle; İlk suçunu işleyen İdam değil ama idam kadar ağır ceza verelim! Bakalım bir daha cesaret edecek mi?
    İkinci suçundan itibaren "Evet bundan bir şey olmaz artık, bu akıllanmaz. Salın gitsin ya"

    Maalesef gördüğüm, gözlemlediğim bu!
  • Oddo38
    22 Ocak 2022 15:02
    14 0
    Yasalar pek namusludan yana değil.
    Sanki birileri ülkede sürekli kaos olsun diye koymuş gibi. Sağdan soldan derlenip uyarlama bile yapılmayan yasalar.. Darbe anayasaları...
    Bitmez...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK