Bunun Adı Fırsatçılık: Penceresiz Tek Göz Oda 3250 TL

YKS maratonundan başarıyla çıkan üniversiteliler şimdi de kalacak yer telaşında. Üniversiteliler için KYK yurtlarının yanı sıra ev, oda ya da özel yurt kiralama alternatifleri bulunuyor. Ancak başta İstanbul olmak üzere öğrencilerin yoğun olduğu kentlerde, ev kiralarının yüksek olması öğrencileri oda kiralamaya yönlendiriyor.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'ün haberine göre; Üniversite sınavında istedikleri bölüme yerleşen 850 bin 631 genç, 22 Ağustos Pazartesi gününden itibaren kayıt yaptırmaya başladı. Sınav maratonunu geride bırakan öğrenciler şimdi de ‘barınma’ telaşına düştü. Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara başvurular dün başladı, 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam edecek. KYK yurtlarına başvurular tamamlandığında üniversite öğrencilerinin büyük bölümünün barınma sorunu çözülmüş olacak. KYK yurtları dışında öğrenciler için üç alternatif bulunuyor; üniversite yurtları, özel yurtlar ve Ev ya da oda kiralamak.

İstanbul’da ev arayan öğrenciler için fiyatlar semtlere göre değişiklik gösterse de kiralar 5 bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çareyi oda kiralamakta arayanların karşısına ise hem yüksek fiyatlar hem de kötü yaşam alanları çıkıyor.

İnternet sitelerinde yer alan kiralık ilanlarında, ‘süit oda’ olarak sunulan ancak penceresi bile olmayan odalar için 2 bin 750 ile 3 bin 250 TL arasında Kira isteniyor. Pencereli oda farklı olarak da 500 TL talep ediliyor.

İSTANBUL’DA EN PAHALI İLÇELER

Ev kiraları evin konumuna göre değişirken en yüksek kira istenen ilçeler arasında Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar var. Ulaşım rahatlığı nedeniyle tercih edilen bu ilçelerdeki emlakçılar, “Elimizde ev yok, bu da fiyatları etkiliyor. Ev sahipleri 3 bin liralık eve 10 bin lira istiyor” diyor. Kadıköy’de Marmara Üniversitesi kampusu civarında emlakçılık yapan Abdülkadir Kılıçkap, öğrencilerin taleplerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını söylüyor: “Öğrenciler gelmeye başladı ama onlara hitap edecek ev yok. 1+1’ler için 8-10 bin liradan aşağı fiyat veremiyoruz. Ev sahipleri geçen sene 2 bin lira olan eve şimdi 8 bin lira istiyorlar.”

ARTIK ÖĞRENCİLERE KİRALAMAK İSTİYORLAR

Beşiktaş’ta emlakçılık yapan Turan Al ise öğrencilerin 2+1 evde 4 kişi kalma çözümüne gittiğini, böylece 12-13 bin lirayı bulan kirayı paylaştıklarını söylüyor. Üsküdar’da emlakçılık yapan Cem Karaman da eskiden Öğrenci istemeyen ev sahiplerinin artık öğrencilere ev vermek istediğini anlatıyor: “Bu dönem öğrenci daha kıymetli, çünkü evde uzun soluklu kalmıyor. Ev sahipleri artık öğrenciye ev verdiğinde ‘en azından kısa süre sonra evden çıkar piyasayla aldığım kira arasında makas açılmaz’ diye düşünüyor.”

ÖĞRENCİ KENTLERİNDE KİRA FİYATLARI

Öğrencilerin yoğunlukta olduğu illerde kiralık ev fiyatları yükselişte. Öğrenciye kiralık ev fiyatları İzmir’de 3 bin TL’den 11 bin TL’ye, Ankara’da 4 bin TL’den 12 bin TL’ye, Eskişehir’de 3 bin TL’den 7 bin TL’ye, Antalya’da 3 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Doğu Anadolu’da öğrenci nüfusunun fazla olduğu illerden Erzurum’da ise 2+1 evi 1250 TL’ye kiralamak mümkün. İç Anadolu Bölgesi’nin öğrenci şehri Sivas’ta da öğrenciye verilen evlerin kiraları 2 binden başlıyor, 4 bin TL’ye kadar çıkıyor.

YURTLARDA KAPASİTE 800 BİNİN ÜZERİNDE

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeniden yapılıp modernleştirilen Ankara Cebeci Öğrenci Yurdu’nda dün düzenlediği basın toplantısında, KYK yurtlarıyla ilgili açıklama yaptı. Kasapoğlu, KYK yurtlarında 2002 yılında 198 bin olan yatak kapasitesinin bu yıl 800 binin üzerine çıkarıldığını, böylece Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesine ulaşıldığını, ranzalı oda sayısının da yüzde 10’a düştüğünü söyledi. Kasapoğlu, “Benzer Yurt imkânları sunan başka bir ülke yok” dedi. Bakan Kasapoğlu, dün başlayan ve e-Devlet üzerinden yapılan KYK yurt başvurularının 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam edeceğini de kaydetti.

ÜCRETLER İÇİN EYLÜLÜ BEKLEYİN

Bakan Kasapoğlu, KYK yurtlarının bu yılki ücretleriyle ilgili sosyal medyada ortaya atılan iddialara karşılık da “Ücretlerle ilgili resmi açıklamayı eylül ayı içerisinde yapacağız. Onun dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemeli” dedi.

ÖZEL YURTLARDA 307 BİN KAPASİTE

- Yükseköğretim Kurumu’nun(YÖK) verilerine göre, 8 milyon 296 bin 959 üniversite öğrencisi var. Örgün eğitim alanların sayısı ise 3 milyon 761 bin 637.

- Türkiye genelindeki resmi ve özel yurtlara bakıldığında KYK yurtlarında kapasite Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni yapılan yurtlarla 800 binin üzerine çıktı.

- Özel yurtlarda 307 bin 125, üniversite yurtlarında ise 89 bin 32 olmak üzere tüm yurtlarda toplam 1 milyon 132 bin 311 kapasite mevcut. KYK yurtlarında fiyatlar fiziki koşullar ve barınma durumuna göre 6 kategoriye ayrılıyor.

ÖZEL YURT FİYATLARI

- İstanbul’daki özel yurtlarda tek kişilik odanın yıllık ücreti 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. En uygun fiyatlı dört kişilik oda ise 50 bin TL civarında.

- Ankara’daki özel yurtlarda tek kişilik odaların yıllık ücreti 84 bin, iki kişilik odalar 62 bin, üç kişilik odalar 52 bin TL.

- İzmir’de üç kişilik odalar için 40 bin TL talep edilirken, tek kişilik odada kalmanın maliyeti yıllık 120 bin TL.

- Eskişehir’de özel yurtlarda 23 bin TL’ye tek kişilik oda bulunabiliyor.

- Sivas’ta tek kişilik özel yurt odasının maliyeti yıllık 32 bin 500 TL iken, 3 kişi kalmak isteyenler yıllık 16 bin TL ödüyor.

  

  • 0 1
  • 25 Ağustos 2022 23:21 1.019
  • Aktif Haberler
  • emrah27
    25 Ağustos 2022 23:51
    1 0
    Yazık günah ya gerçekten. Ne yiyip ne içecek bu çocuklar. Serbest piyasa ne de olsa, herkes istediği fiyatı söyleyebiliyor, kimsenin bu gidişata dur dediği yok ki…
  • alpi61
    25 Ağustos 2022 23:30
    2 0
    Aynen.. bana göre %150’lerde olan enflasyonu memur enflasyon farkını az alsın diye %79 göstermekte bir nevi fırsatçılık.. keşke bununda haberi yapılsa..
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK