Çalıştığı Tarlalarda Şimdi Öğretmen

Çocukluğunda tarım işçisi olan Zeynal Çelik, okuyup öğretmen oldu, şimdi kendisi gibi tarlada çalışan çocuklara ders veriyor, onların eğitimden kopmaması için çabalıyor. Çocuklar ve ailelerin ‘Bizden biri’ dediği Çelik, 6 Kasım’daki İstanbul Maratonu’nda ‘Destekle Okusun’ kampanyası için koşacak.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; Karadeniz’de fındık, İç Anadolu’da şekerpancarı, Çukurova’da pamuk… Yaklaşık 2 milyon mevsimlik işçi, her yıl Türkiye’nin dört bir yanındaki tarım alanlarında çalışıyor. Çocukları da aileleriyle birlikte şehir şehir geziyor. Bir zamanlar çocukluğu tarlalarda çalışarak geçenlerden biri de Zeynal Çelik. Bugün 25 yaşında olan Çelik, eğitimden kopmamış, Kafkas Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü bitirmiş. Şimdi Genç Hayat Vakfı aracılığıyla kendisi gibi tarım işçisi olan çocuklara eğitim veriyor. 6 Kasım’da İstanbul Maratonu’nda vakfın ‘Destekle Okusun’ kampanyası için koşacak olan Çelik, en az 3 çocuğun 1 yıllık bursunu karşılamayı amaçlıyor.

‘Yetersiz hissediyorlar’

Zeynal Çelik ile çocukluğu ve bugün benzer hikâyeleri paylaşan çocuklar için gerçekleştirdiği çalışmalar üzerine konuştuk. Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Projesi’nde yer almasının önemine değinen Çelik, “Bizzat yaşadığım zorluklar karşısında yine benimle aynı durumda olan çocukların hayatında yer edinmek oldukça mutluluk ve gurur verici” diye konuştu.

Çocukların durumuna dikkat çeken Çelik, şunları söyledi: “Sosyal, psikolojik, akademik ve hatta fizyolojik gelişimleri açısından dezavantajlılar. Bir yere ait olma duygusunu akranlarına göre çok zor şekilde kazanıyorlar. Bu durum eğitim hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Ders konularının birikmesi, sınıf arkadaşlarının konularda daha ileri olmaları gibi durumlar çocuklar üzerinde istenmeyen etkiler kalmasına yol açıyor. Bu yaşananlar, çocukların özellikle eğitim hayatlarında kendilerini yetersiz hissetmelerine neden oluyor.” 

Çocukların yaşadıklarını çok iyi hissettiğini dile getiren Çelik, “Tanıştığım her ailede kendi ailemden, her çocukta kendi çocukluğumdan bir şeyler gördüm. Daha önce bu işte çalıştığımı öğrenenlerin ‘Sen bizi en iyi anlayacak insanlardansın’ demesi ne kadar güzel bir yerde olduğumu defalarca kez anlamamı sağladı” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında sunulan eğitimlere çocukların ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen Çelik, yaşadığı şu güzel anıyı paylaştı: “Eğitim verdiğimiz bölgeye yakın bir noktada tarlada çalışan çocuklardan biri, tarladan kaçıp okulumuza gelmişti. Onu gören kardeşleri ve bölgedeki diğer çocuklar da eğitimlere katıldılar.”

12 bin çocuk yararlandı

Zeynal Çelik, Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Okuma yazma desteği, akıl ve zekâ oyunları, halk oyunları gibi kurslarla okulu sevmeleri için çocuklara destek veriliyor. Okula ulaşım, kahvaltı, öğle yemeği, kırtasiye, kıyafet, hijyen kiti gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Bugüne kadar 12 bin çocuğa ulaşıldı. Çocukların yanı sıra aileler, bahçe sahipleri, öğretmenler gibi gruplarla da çalışmalar yapılıyor.”

 

  • 5 5
  • 05 Kasım 2022 10:11 3.468
  • Aktif Haberler
  • mamox
    09 Kasım 2022 19:03
    1 0
    Haber şöyle olabilirdi: "Öğretmenlik yaptığı tarlalarda şimdi çiftçi"
  • serganii
    06 Kasım 2022 18:25
    5 6
    Tarımda daha çok kazanıp daha mutlu olurdu. Öğretmenli saygınlığı ve kazancı eskide kaldı.
  • korhan83
    06 Kasım 2022 16:02
    10 3
    Hangi zengin çocuğu öğretmenlik yapar ki? Ya memur ya çiftçi ailelerin çocukları bu mesleği yapıyor. Zengin yine zengin. Açıyo çocuğuna bir dükkan sayıyor paraları. Biz de fedakarlık masallarıyla uyutuluyoruz. Çünkü fedakarlık ödüyor markette hesabı...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK