Çocuklara Bu Yıl Yeni Uyum Eğitimi Programı Uygulanacak

Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl gerçekleştirilecek okula uyum eğitimleri kapsamında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıf öğrencilerine yeni uyum eğitimi programı uygulanacak.

MEB'den ailelere tavsiyeler

Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı, dijital ortamda da (https://tegmmateryal.eba.gov.tr/https://www.eba.gov.tr/ ve https://matematik.eba.gov.tr/ internet adreslerinde) aileler için okula uyum sürecinin detaylarının paylaşıldığı "okula uyum rehberleri" hazırladı. Rehberlerde ailelere yönelik tavsiye ve bilgilendirmelerden bazıları şöyle:

-Okul öncesi eğitimi, çocukların hareket, bilişsel, sosyal ve duygusal, dil ve öz bakım alanlarında desteklenerek var olan potansiyellerini ortaya çıkarmalarını ve en üst düzeyde geliştirmelerini amaçlayan, programlı ve sistemli bir eğitim sürecidir. Bu süreçten çocuğunuzu mahrum bırakmayın.

-Okuldan söz ederken "Okulun çocuklar için düzenlenmiş özel bir yer olduğu, orada çocukların hoşuna gidecek etkinliklerin yapıldığı, oyunlar oynandığı, okulun yeni arkadaşlar edinilecek hoş bir yer olduğu" vurgulanmalıdır.

-Çocuğun herhangi bir uyum problemi yaşaması durumunda çocuk sınıfındaki diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, çocuğun benliğine zarar verecek ifadelerden (Örneğin "Ağlarsan sana kötü çocuk derler, seni okula almazlar." "Seni bebeklerin gittiği sınıfa alırlar.") uzak durulmalıdır.

 -Çocuklar deneyerek öğrenir, yaşıtlarıyla uyum sağlamayı öğrenir, hata yaparak sonuca ulaşmayı öğrenir, sorgulama yaparak problem çözer ve bireysel öğrenme yöntemlerini tanır. "Okulda sıkıldın mı, korktun mu?" gibi olumsuz ifadeler kullanarak sorular sormayın.

 -Sabırlı olun.

-Çocuğunuzla okula birlikte gelip gidin.

-Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin.

-Kaygılarınızı çocuğunuza hissettirmeyin.

 -İyi davranışlarını övün, onu takdir edin.

-Önemli ve değerli olduğunu hissettirin, ona sevginizi ifade edin.

-Okulda vedalaşma sürecini çok uzun veya çok kısa tutmayın.

-Çocuğu öğretmen ve okul ile korkutmayın.

 -Çocukların zamanında okula getirilip zamanında alınması önemlidir. Diğer çocuklardan farklı zamanlarda okula getirilip, farklı zamanlarda alınan çocuklarda kaygı düzeyi artabilir.

 -Çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başladığı ilk günlerde uyum güçlükleri yaşaması beklendik bir durumdur. Bazı çocuklar okula ilk başladıkları dönemde uyum sorunu yaşarken, bazıları önce iyi başlayıp belirli bir süre sonra tepki verebilirler, bazıları ise okula çok kolay uyum sağlarlar. Tüm bunlar doğaldır.

  • Aktif Haberler
  • tamyigit51
    09 Eylül 2022 07:16
    2 1
    Nolacak atomumu parçalayacağız gelecekler çiz boyat oynat.Her işleri ayrı bir olay merasim ya.
  • smyi
    07 Eylül 2022 14:58
    4 2
    Bana kalsa uyum haftasını kaldırırım.
  • Oddo38
    05 Eylül 2022 21:39
    7 1
    Ki aileler katılırsa çocukların uyum süreci çok daha uzun oluyor.
    Meb'dekiler öğretmenlikten de çocuk ruhundan da anlamıyorlar.
  • KDesigner
    05 Eylül 2022 20:04
    10 2
    Aileler okuldaki uyum eğitimine kesinlikle katılmamalı. Geçen sene pandemi sebebiyle hiçbir veli katılmadı, biz ve öğrenciler birebir kaldık, hiçbir sorun çıkmadığı gibi öğrenciler hemen uyum sağladı, kendilerine güvenleri de geldi.
    Bu sene şöyle bir 1. Sınıfların uyum eğitimine baktım da yine aileler sınıfta! Hiç etkili değil

    Yapılması gereken yenilik, aileleri okul ve sınıf ortamından tamamen uzak tutmak olmalı bence, böylece öğrencilerin kendilerine güvenleri geliyor
  • nez_50
    05 Eylül 2022 18:29
    6 1
    Peki içerik nerde?? Öğretmen bu yeni uyum programında ne yapacak?Yine yaptım oldu uygulamalardan biriyle daha karşı karşıyayız.Haftasonu bir anda ortaya çıkan uyum programı ve uygulamaya yönelik hiçbişey yok🤦🏻‍♀️Milli eğitim yine bildiğimiz gibi
  • hursits
    05 Eylül 2022 18:10
    6 2
    nasıl uygulayacağız acaba çarşamba perşembe seminer koymuşlar yüz yüze, yetmemiş çarşambaya bir daha koymuşlar. bugün sayı istediler kaç kişi katıldı diye. bilmem kaç bin kişi uyum haftasına katıldı diyecekler. işimiz gücümüz reklam oldu
  • smyi
    05 Eylül 2022 17:37
    2 6
    Oddo38 Hocam gecen sene günde 3 saat ders yapılıyordu uyum haftasında. İlk defa bu sene bu tarz etkinlikler koydular. Etkinliklere aileleri de dahil ettiler. Yenilikler bunlar.
  • Oddo38
    05 Eylül 2022 14:49
    11 1
    Neresi yeni?

    Başlık değiştirince yeni mi oluyor.

    Şu yeni olunca daha iyi oluyor algısından vazgeçin artık.
    Her yenilik olumlu gelişme demek değildir. Hatta son zamanlarda hep geriye götürüyor bu yenilikler!
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK