Çocukların Yükü Ağır

Ders kitapları, kalem kutusu, beslenme çantası derken öğrenciler, okul yolunda kilolarca yükü sırtlarında taşıyorlar. Öyle ki kiminin çantası ağırlığının yüzde 30’unu bulabiliyor. Bu durum kas iskelet rahatsızlıkları, akciğer fonksiyonlarında azalma gibi sağlık sorunları yaratıyor.

 Öğrenciler okula giderken ders kitapları, yardımcı kaynaklar, kalem kutusu, resim, müzik gibi dersler için malzemeler, suluk, beslenme çantası gibi pek çok şeyi sırt çantalarında taşıyorlar. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri bu ağırlığı taşımakta zorlanıyorlar. Çünkü kimi zaman çantalarının ağırlığı, vücut ağırlıklarının yüzde 20’si kadar oluyor hatta bazen yüzde 30’u bulabiliyor. Bu durum kas iskelet rahatsızlıkları başta olmak üzere akciğer fonksiyonlarında azalma gibi çok önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; Konu hakkında bilgi aldığımız Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Ülger, çocukların ağır sırt çantalarıyla ilgili velileri uyardı. Doğru sırt çantasının, stabiliteyi korurken omurgayı yakından ve simetrik olarak yüklediği için çocukların çeşitli gereçlerini taşımalarında avantajlı bir araç olduğunu belirten Ülger, “Ancak ağır sırt çantası kullanımı okul çağı çocuklarında farklı kas iskelet rahatsızlıklarının gelişmesine yol açmakta. Sırt çantasıyla ağır yük taşımanın yürüyüş sırasında yer ile bedenimiz arasında oluşan tepki kuvvetini ve omuzlarda sertliği artırdığı bilinmekte. Bu durum bacaklardan başa kadar daha fazla yüklenmenin olmasına neden olmakta” diye konuştu.

Yüzde 15’i geçmemeli

Ağır sırt çantası kullanımının en yaygın görülen sonucunun omurga eğriliği yani skolyoz olduğuna dikkat çeken Ülger, “Skolyoz dışında brakial pleksus ile akciğer fonksiyonlarında azalma da görülebilmekte. Özellikle kız çocukları erkek çocuklarına göre daha fazla sırt ağrısı yaşamakta ve bu ağrıya neden olan önemli faktörlerden birinin de ağır sırt çantası taşıma süresi olduğu bilinmekte” dedi.

Yapılan araştırmalara göre okul çağındaki çocukların bir günde vücut ağırlığının yüzde 30’unu aşkın seviyelerde sırt çantaları taşıdıklarını kaydeden Ülger, ideal sırt çantasının çocuğun ağırlığının yüzde 15’inden fazla olmaması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Sırt çantası ağırlığının yüzde 15’in üzerinde olduğunda vücut duruşu, adım uzunluğu ve sıklığı, solunum sıklığında değişiklikler olduğu biliniyor. Kısa boylu çocuklarda sırt çantası yükseklik oranı nedeniyle bu semptomların görülmesi daha olası hale gelmekte.”

Asimetri varsa dikkat!

Çocukluk çağında bel ağrısı yaşamak ile yetişkin olarak bel ağrısı yaşamak arasında açık bir ilişki bulunduğunu belirten Özlem Ülger, şu anda bel ağrısı çeken çocuklar ve ergenlerin, yetişkin olduklarında bu ağrıyı çekebileceklerini kaydetti.

Çocukluk ve ergenlik döneminde bel ağrısının oluşmasını önlemek için hafif çantalar taşınmasının öneminin altını çizen Ülger, ailelerin çocuklarının duruş bozukluğu olup olmadığını çok kolay bir şekilde tespit edebileceklerini ifade etti. Ülger’in bu konuda ailelere önerileri şöyle:

Çocuğunuzu karşınıza alın; önden, yandan ve arkadan inceleyin. Omuz ve ayaklarda oluşan asimetriler en belirgin olanlardır. Bir asimetri görmeniz durumunda uzmanlardan yardım isteyin.

Çocuğunuzun dizlerini bükmeden öne eğilmesini isteyin. Sırt bölgesinde bir eğiklik olduğunu düşünürseniz bir uzmana danışın.

Bir birim zamanını bilgisayar, tablet, telefon başında geçiren bir çocuk, en az iki birim zamanını hareketli geçirmelidir.

Düzenli yapılan egzersizle çocukluk çağından itibaren sağlığın korunması, sağlıklı büyüme ve gelişimin desteklenmesi mümkündür.

Fransa, yasa bekliyor

Öğrencilerin taşıdığı çantaların ağırlığı, dünyanın birçok ülkesinde de tartışma konusu. Öyle ki Fransa’da Eğitim Bakanlığı, 1995’te resmi olarak okul çantalarının, çocukların ağırlıklarının yüzde 10’unu geçmemesi önerisinde bulunmuştu. Ancak bakanlığın son araştırmasına göre bu oran şu an yüzde 20. Yaklaşık 10 kilo ağırlığındaki çantalar, 50 kilogram altındaki çocuklar tarafından taşınıyor. Ağır okul çantalarına karşı Veli Temsilcileri Birliği (la FCPE) bir yasa bekliyor.

 

  • 0 0
  • 13 Aralık 2021 23:22 8.338
  • Aktif Haberler
  • araktini
    22 Aralık 2021 11:23
    0 0
    Maalesef kızım her gün eşek ölüsü gibi bir çantayla gitmek zorunda kalıyor.İdare ile konuştuk herkes durumu kanıksamış.Çözüm yok.
  • Burhan5
    21 Aralık 2021 20:02
    5 0
    sınıfta dolabı var,ders programı elinde varöğrencinin,her ders sonunda çantya girecek çalışmaları söylediğim halde bazı çocuklar bir bakıyorum her şeyi doldurmuş çantaya ,neden diye sorduğumda boş gözlerle bakıyorlar ki buçocuklar genellikle annesi babsı her şeyine koşmuş sorumluluk almamış çocuklar
  • AİŞE
    16 Aralık 2021 09:51
    3 7
    Ünitelere bölünmüş fasikül uygulaması. Her çocuk değerlidir. Öğrencileri küçümsek eğitimciye yakışmaz. Zaten öylesine eğitimci denmez.
  • Remzi Hoca44
    15 Aralık 2021 21:15
    13 7
    Prens ve prensesler çanta taşımaktan aciz olmamalı.
  • kelebek088
    15 Aralık 2021 21:04
    17 1
    O kadar mesele var. Kala kala okul çantası kalmıştı. Tamam aşırısına herkes karşı. Ama çocukların büyük çoğunluğunun da taşımadığı bi gerçek. Ödevi yaz whatsaptan ana baba okusun yaptırsın. Çantaya konulacakları yaz whatsaptan ana baba hazırlasın. Okula gelip montunun fermuarını çekemeyen, pantolonla normal tuvalete gitmeyi bilmeyen, bizim sorumsuz yetiştirdiğimiz bir nesil var. Tam öğretim okullarda yüz 90 kitaplar okulda kalıyor. İkili devrede ise gecenin bir körü okula gelmekten tut da, gecenin bir körü eve dönmeye, hatta kendi mülkiyetinde bir sırası, bir dolabı bir panosu bile olmamaya kadar öyle çok sorun var ki çanta solda sıfır kalıyor...
  • kelebek088
    15 Aralık 2021 20:59
    11 0
    O kadar mesele var. Bir çanta eksik. Abartıya ben de karşıyım ama ödev gelsin whatsaptan, anne baba baksın başına oturtsun, çantaya konacaklar watsaptan. Anne hazırlasın. Okula gelir "ben normal tuvalete gidemem
  • pucca
    15 Aralık 2021 19:48
    8 2
    Öğrenci kitapları sınıf dolabında duruyor , eve göndermiyorum. Çantalarında kalem ,silgi taşıyorlar.Onu da bir zahmet taşıyıp sorumluluk alsınlar.Diğer sınıf velilerine de bakıyorum zaten okul kapısına kadar çanta boş bile olsa veli taşıyor.Gerçekler bunlar.
  • AİŞE
    15 Aralık 2021 11:36
    7 1
    O kadar yüke rağmen çıkan ürüne bakıyoruz gene ortada birşey yok. Avrupada bu yükler yok ama çıktılar çok güzel
  • cmustafaengin
    14 Aralık 2021 14:28
    6 2
    Eski okullar komple yıkılıp full donanımlı okullar yapılabilir. Her öğrencinin kendi dolabı olan cinsten. Hatta her sınıfın kendi fotokopi makinesi olacak şekilde. Bu sağlanmadığı sürece günde 7 ders orta okul, 8 ders lisede eğitim alan çocuklar başta olmak üzere her öğrenci bu sıkıntıyı çeker...
  • zekirdek
    14 Aralık 2021 10:30
    19 4
    bizde cocukları yoran okul cantası degil hayat sartları:)
  • delireis
    14 Aralık 2021 09:50
    18 3
    yap adam gibi okul her sınıfta öğrenci dolabı olsun kimse taşımasın ama nerde
  • enes5838
    14 Aralık 2021 02:11
    21 5
    Ders kitaplarının hiç birini eve yollamıyorum.
    Zaten ders kitaplarının hali malum... İçindeki etkinlikler berrak değil. Çocuğa faydadan çok zarar veriyor.

    Ha taşısa ne olur? Hiç bir şey olmaz. Aman paşam yorulmasın, aman prensesim üff olmasın zihniyetiyle çocukların sorumluluk duygusu eksilere yaklaştı. Kendi çocuklarımıza zarar veriyoruz.
  • halisane42
    13 Aralık 2021 23:39
    38 6
    80-90'larda bu hastalık yok muydu, yeni mi çıktı bu hastalık!!?
    Biz o kadar ağır çantaları 1 km sırtımızda taşıdık, servis falan da yoktu, bize niye niye bir şey olmadı!!?
    Külliyyen uydurma bunlar!!!
    Şimdi çocuğa hiçbir sorumluluk verilmiyor, aman psikolojisi bozulmasın aman rahat olsun... derken çocuk zaten hayata atılmadan yorgun ve hasta oluyor!!?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK