Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: EYT'de yaş sınırı olmayacak

Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin toplantı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzenlemeyle ilgili ayrıntıları canlı yayında açıkladı. Erdoğan, "EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT'de son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar: 

Aziz milletim, değerli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığının son örneği olan, EYT müjdesiyle sizlerin huzurundayım.

EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz.

Gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık. Bizden önceki dönemde 1999 Eylül’de yürürlüğe giren adımları dünyamızın ve ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık.

1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaş alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz.

"HEMEN İLGİLİ KURUMLARIMIZA TALİMATINI VEREREK ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK"

Sistemin idamesine zarar vermeden uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir. 85 milyon hep birlikte geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

Hemen ilgili kurumlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, emekli maaşı artışlarıyla zaten gösterdik gösteriyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamı bu iradenin tezahürüdür.

Bugün 1999 öncesi işe başlayan vatandaşlarımızın müjdesiyle kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenleme ile birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturmuş olacağımıza inanıyorum.

"HERKES İÇİN GEÇERLİ KILIYORUZ"

Herkese dokunan alanlar öncelikli olarak bunları paylaşmayı sürdüreceğiz. Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Aziz milletim tekrar hatırlayacak olursak ülkemizde emekl olabilmek için 3 şartı. Prim ödeme sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor.

Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk 2’sini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan sistemi eski sistemdeki SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli kılıyoruz.

2 MİLYON 250 BİN KİŞİ EMEKLİ OLUYOR

Bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye’ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yaptığımız yüksek oranlı artışlarla bu kesimin kendi geliriyle geçinmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık.

Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

Taşerondan kadroya alınandan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenleme hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemesinde güçlük çekmemek için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Her vatandaşımızın tecrübesine ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyecek çalışanlarımız için sosyal sigorta teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır."

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı

  • 11 32
  • 28 Aralık 2022 21:33 9.734
  • Aktif Haberler
  • duncajet
    30 Aralık 2022 12:34
    1 2
    Muhalefet ve İktidar bir olup çıkarmasaydı keşke bu kanunu. Ülkemiz büyük bir ekonomik yüke girdi malesef.
  • zekirdek
    30 Aralık 2022 10:33
    1 0
    sgk önündekiler hep genç insanlar (bir kısmı) bişekilde çalışmadan kendilerini orada çalışıyor gibi (eşleri tarafından )gösterilmiş kişiler ... bunun acısını yine bu gençler çekecek ve hepimiz tabiki...
  • hafize KARAKAYA
    29 Aralık 2022 16:56
    6 14
    Bekleyenlerin,emekli olma hayali kuranların gözü aydın
    Her şeyi eleştiren tayfaya da farklı bir konu çıktı onların da gözü aydın olsun
  • nicholai_hel
    29 Aralık 2022 15:56
    5 3
    Emekli etmezsem emekli ederler yasası ;)
  • taylantaylan
    29 Aralık 2022 14:27
    3 1
    iki kardeşim ve ben "eyt" liydik kardeşlerim dört gözle bekliyordu. özelde gerçekten zorlanıyorlardı. ben emekli olmayacağım oğlum öğrenci kızım atama bekliyor emeklilik bana zor
  • Sencer Melik
    29 Aralık 2022 13:03
    11 24
    Yıllardır EYT EYT diyenler teşekkür etmeyi bırak niye çıktı diyor. Ülke batacak diyor. Niye önce demiyordun EYT çıkarsa ülke batar diye. Seversiniz sevmezsiniz yapılan iyi bir şeye de teşekkür edin. Başkasının yaptığı yanlışı düzeltiyor, yine hakaret ediliyor.
  • mahx
    29 Aralık 2022 12:17
    11 24
    Hükümet birilerinin istemediği birşey yapıyor...çalışıyor ve vatana millete hizmet ediyor.İşte o birileri hizmet etmesinde bundan malzeme çıkaralım çabasında malum...Ülkesine ,halkına yapılan hizmeti bile hazmedemeyen bir güruh var içimizde.İşin garip tarafı üç beşi geçmeyen bu kişilerin sesi çoğu zaman çoğunluğu bastırıyor.Ey öğretmen kardeşim eğer bu yapı iktidara gelsin sana maaş yada emekli maaşı veremeyecek duruma düşürür ülkeyi.Şu kazanımların hepsi altı farklı görüşte siyasi partinin çekişmeleri arasında yok olur gider...Bunun yayınlanmayacağını bilerek yazdım bu yazıyı.
  • bekhas
    29 Aralık 2022 11:17
    9 7
    Eyt vatana millete hayırlı olsun,
    benim yorumum da bol çarpılı olsun. :)
    Çarpı basmayana kırılırım, rekor bekliyorum :D
  • BGE
    29 Aralık 2022 11:00
    5 7
    emekli arkadaslara hayırlı olsun reis yapmış yine
  • efsane_78
    29 Aralık 2022 10:15
    10 11
    ülke batmaya doğru koşar adım gidiyor.
  • mamox
    29 Aralık 2022 09:18
    6 5
    ayahu adam emeklilik ile ilgili bir soru sormus ona bile carpi atmissiniz :)))
  • hazan_gazel
    29 Aralık 2022 07:38
    16 38
    Getirdiğim sudan kana kana içecekler ama boğazları kuruyana kadar bana sövecekler diyen cennet mekan Abdülhamit han geldi aklıma . Güzel şeyleri bile takdir etmekten aciz bir kesim anca eleştirme hakarete ayarlı bir bakış açısı

    Gelsin çarpılar 🥳😁
  • nadir.009
    29 Aralık 2022 07:18
    26 6
    Batmaya az kaldı.bu kadar insanı calısmadan bu ülke kaldırmaz...
  • md84
    29 Aralık 2022 06:53
    7 6
    Eşeğini kaybettirip buldurma hikayesi.
  • sopar
    28 Aralık 2022 23:48
    15 8
    nidelimm: Neden şimdi acaba? Dış mihraklar mı önceden engelliyorlardı?
  • aytac0505
    28 Aralık 2022 23:21
    5 4
    Değerli meslektaşlarım öncelikle hayırlı olsun. İnternetten durumumla ilgili çok araştırma yaptım ama yanıtını bulamadım. Benim 1998 ağustos ayına ait 30 günlük bir ssk dan prim ödemem var.1981 doğumluyum. Öğretmenliğe 2003 te başladım. Eyt kapsamında mıyım? Velev ki EYT kapsamındaysam emekli olabileceğim tarih nedir? Bilgisi olan meslektaşlarım yardımcı olursa sevinirim
  • D.Hoca7
    28 Aralık 2022 22:22
    9 19
    Harika haber. Çok şükür
  • nidelimm
    28 Aralık 2022 22:09
    12 38
    Bu haberi beğenmeyen dış mihraklar fazla anlaşılan.. İnsanları anlamak da zor.... EYT çıkmaz insanlar beğenmez, ama milyonlarca vatandaşımız hakkı olan emekliliği bir şekilde elde eder, ne yazık ki bu haber yine beğenilmez... Belki benim yazımı da beğenmeyecekler ama biraz harbici olmak gerek.. Devlet iyi şeyler yapıyorsa takdir etmek gerek... Kötü şeyler yapıyorsa da sonuna kadar eleştirmek gerek...
  • sati38
    28 Aralık 2022 21:49
    6 6
    Askerlik borçlanması ile sigortalılık süresini öne çekme konusu, memurlar için de geçerli mi?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK