Deprem Travması Oyunla Atlatılıyor

İzmir’de yaşanan deprem faciasının ardından çocuklarda travmaya bağlı stres bozuklukları oluşabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ailelerin bu süreçte yapması gerekenleri sıraladı: RUTİN YAŞAMINIZI SÜRDÜRÜN, ÇOCUĞUNUZA SARILIN, HAREKETLİ OYUNLAR OYNAYIN

Ruh sağlığı uzmanları İzmir'de meydana gelen ve çevre illerde de çok şiddetli hissedilen depreme maruz kalan çocuklarda travmaya bağlı stres bozukluğu oluşabileceğine dikkat çekti. Depremin ardından birçok bedensel ve psikolojik belirtiler görülebildiğini vurgulayan uzmanlar "Depremin ardından bir ay içerisinde verilen tepkiler akut stres tepkileridir. Bu belirtiler 1 ay içerisinde birçok kişide görülebilir. Önemli olan ise 1 ay sonrasında bu belirtilerin devam edip etmediğidir" dedi.

Çocuklarda deprem travmasının en iyi kaç-kovala gibi hareket oyunlarıyla aşılabileceğini söyleyen uzmanlar deprem travmasının belirtilerini ise şöyle sıraladı:

Süreklilik gösteren korku, dehşet duyguları.

Şok, tepkisizlik, ağlayamama.

Depremle sıkıntı veren düşler görmek.

Deprem yeniden oluyormuş gibi hissetmek.

'RUTİNLERİ KORUYUN

Çocuklarla depremi konuşurken sakin olmaya çalışın. Çocuğunuza bol bol temas edin. Sarılmak ve şefkat göstermek çocuğunuza iyi gelecektir.

Rutinleri mümkün olduğunca korumaya çalışın. Travmatik olayın ardından, rutinler çocuklara hayatın devamlılığına dair güvence verir.

Düzenli yemek ve uyku saatlerine sahip olmaya çalışın.

ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN

Çocuklarınızı aktivite yapmaya ve oynamaya teşvik edin. Yaşanan zorlu olayların, zihinde sindirilmesi için hareket içeren, kovalamaca gibi oyunlar faydalı olur.

Çocuklara, yaşanan olaylar ve süreç hakkında bilgi verebilirsiniz. Kısa ve dürüst olmaya ve çocuklarınızın olayla ilgili sorular sormasına izin verin. Medya kullanımını sınırlandırmak özellikle okul çağındaki çocuklar için kritik öneme sahiptir.

Rahatsız edici görüntülere tekrar tekrar maruz kalmak ikincil bir travmaya sebep olabilir. Çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey, sorularının dinlenmesi, duygularının kabul edilmesidir. "Korkma", "Geçti" gibi cümleler kullanmak yerine onu anladığınızı gösteren "Evet, korktuğunu görebiliyorum. Sana nasıl yardımcı olabilirim?" gibi cümleler kullanmaya özen gösterin.

Eğer çocuk, süren ya da gittikçe artan alt ıslatma, gece kabusları, parmak emmek gibi hareketler yapıyorsa mutlaka çocuk ruh sağlığı uzmanından destek alın.

 

Ceyda KARAASLAN /

  • 1 5
  • 06 Kasım 2020 11:28 2.133
  • Aktif Haberler
  • inserdem
    07 Kasım 2020 11:55
    3 1
    hiçbir travma atlatıl(a)maz. hafifletilebilir sadece.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK