Depremi Çocuklara Tarihle Anlatın

Uzmanlar, deprem gerçeğinin her yaşa uygun bir dille anlatılması gerektiğini belirterek “Okul çağındaki çocuklara depremlerin milyonlarca yıldır olduğunu söyleyin. Tarihe geçen depremlerden örnekler anlatın’’ dedi.

CEYDA KARAASLAN- 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın ardından 71 ilde okullar önceki gün açıldı. Depremden etkilenen 10 ilde ise okullar mart ayı içinde kademeli olarak eğitim-öğretime başlayacak. İki haftadır evlerde depremin etkileriyle karşı karşıya kalan çocuklar, okulların açılmasıyla beraber depremle ilgili yaşantılarını farklı bir platforma taşıyacak, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaşımlar yapacaklar. Bu ortamda çocuklara nasıl yaklaşılmalı, neler konuşulmalı, deprem nasıl anlatılmalı? Uzmanlar okul çağındaki çocuklara, tarihten örnekler verilerek bilimsel bir dille depremin anlatılması gerektiğini söyledi.

GÖRSELLERDEN YARARLANIN

Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı, çocuk gelişimi, ergen psikolojisi ve ebeveyn çatışmaları uzmanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, "Çocuklara herhangi bir konuda açıklama yaparken onun yaşı ve gelişimsel düzeyi göz önünde bulundurulmalı, açıklamaları buna göre yapmalıyız'' dedi. Özen okul çağındaki çocuklara depremin nasıl anlatabilebileceğini şöyle sıraladı:

Temel bilgilerle başlanmalı: Çocuklara depremin ne olduğu, nasıl olduğu ve etkilerinin neler olabileceği açıklanarak anlatmaya başlanmalı. Bunu yaparken açıklamaya yardımcı olması için diyagram veya görsel bir materyal kullanılabilir.

Bilimsel bir dil kullanılmalı: Okul dönemi çocukları daha fazla bilgiye ulaşabildiklerinden onlara deprem anlatılırken "tektonik plakalar" veya "sismik dalgalar" gibi bilimsel terimler kullanılabilir. Ancak bunların açık ve anlaşılması kolay terimlerle yapılması önemlidir.

MERAKINI TEŞVİK EDİN

Tarihsel geçmişten söz edilmeli: Depremlerin milyonlarca yıldır meydana geldiğini açıklayabilir ve tarih boyunca yaşanan ünlü depremlerden örnekler verilebilir.

Güvenlik önlemleri tartışılmalı: Çocuklara bir deprem durumunda çökme, kapanma ve tutunma gibi ne yapmaları gerektiği, pencerelerden veya düşebilecek diğer nesnelerden uzak durmaları açıklanabilir.

Soru sormalarına izin verin: Çocukların soru sormasına izin verin ve meraklarını teşvik edin.

ÖRNEK ANLATIM NASIL OLMALI?

Okul çağındaki çocuklara depremin nasıl anlatılabileceğine dair bir örnek: "Deprem, yerkabuğunun devasa parçaları olan tektonik levhaların hareket ederek birbirine sürtünmesiyle meydana gelen bir doğal afettir. Bu hareket yerin sarsılmasına neden olabilir ve bu bazen çok şiddetli olabilir. Binalara, yollara ve diğer yapılara zarar verebilir. Bu nedenle, bir deprem durumunda hazırlıklı olmak ve ne yapılacağını bilmek önemlidir."

 

  • 4 1
  • 23 Şubat 2023 10:27 1.945
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK