Depremlerin Ardından Eğitimde Alınan Kararlar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında eğitimde alınan son kararlar şöyle:

71 ilde tüm eğitim kademelerinde okullar 20 Şubat’ta açıldı. Yaklaşık 15 milyon 242 bin öğrenci eğitime başladı.

10 il koşullarına göre 3 kategoriye ayrıldı. Okullar, Birinci Kategori’deki Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1 Mart’ta, İkinci Kategori’deki Adana, Gaziantep ve Osmaniye’de 13 Mart’ta açıldı. Üçüncü Kategori’deki Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ise eğitime verilen ara 27 Mart’a uzatıldı.

10 ilde ve Elazığ’da ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı yok. 10 ilden diğer illere nakil yaptıran öğrenciler için de devam şartı aranmayacak.

Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) 8. sınıf ikinci dönem konuları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 12. sınıf ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkarıldı.

Burslu okuyorlar

10 ilde ailelere, diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilme hakkı verildi. Şu ana kadar 242 bin 904 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı.

Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin yüzde 3’ünü tam burslu okutma şartı yüzde 10’a çıkarıldı. Özel öğretim kurumlarına şu ana kadar 35 bin 280 öğrenci geçiş yaptı.

10 ildeki ortaokul ve lise öğrencilerine istemeleri halinde nakillerini aldırdıkları illerdeki pansiyonlu okullara doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilme hakkı getirildi.

Anne veya babası ya da vasisi vefat eden öğrenciler, 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar burslu öğrenci kapsamına alındı.

1350 öğretmen nakil yaptı

Deprem bölgesinde tüm öğretmenlerin okullar kapalı olduğunda da ek ders ücretlerini almaları sağlandı.

10 ilde eşi veya çocuğunu kaybeden veya bakmakla yükümlü olduklarından sağlık sorunu olup deprem nedeniyle tedavisi bulunduğu ilde mümkün olmayan öğretmen ve idari personelin istedikleri illere norma bakmaksızın nakil yapabilmeleri sağlandı. Bu kapsamda şu ana kadar 1350 öğretmen ve 45 idari personelin nakilleri yapıldı.

Deprem bölgesinde ücret karşılığı derse giren öğretmenler ve usta öğreticilerin deprem nedeniyle eğitime ara verilen günlerde de ders ücretlerini alabilmeleri sağlandı.

 

  • 0 0
  • 15 Mart 2023 09:12 948
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK