Derslere Bir Hafta Mola

İlk ders zilinin 12 Eylül’de çaldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili 14- 18 Kasım arasında yapılacak. Ancak hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil bugünden itibaren başlayacak. 21 Kasım pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara verecek öğrenci, öğretmen ve ailelerin süreci verimli geçirmek için neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk.

Tatillerin ebeveynlerin çocuklarını ve kendilerini tanımak için bir fırsat olduğunu belirten Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Meydan ailelere şunları söyledi: 

İHTİYAÇLARINIZI DOĞRU BELİRLEYİN

“Böyle zamanlar ‘neler yapmalıyız?’ sorusundan ziyade çocuğunuzun, anne baba olarak sizin ve ailenizin ihtiyaçlarını düşünüp harekete geçmek için iyi bir fırsat olabilir. Dolayısıyla, tatilde çocuğunuzla Film izleyin, kahvaltı hazırlayın, oyun oynayın, alışverişe çıkın gibi davranışsal önerileri bir kenara koymakla başlayabilirsiniz. Bunun yerine çocuğunuza ve kendinize ‘neye ihtiyacımız var?’ sorusunu sorabilirsiniz. Her çocuğun ve ailenin ihtiyaçları farklılaşabilir ve çeşitlenebilir. Örneğin sarılmaya, gülmeye, eğlenmeye, kendi başına zaman geçirmeye, aile büyükleriyle ve sevdiklerinizle birlikte olmaya, sevilen bir sanat etkinliğine gitmeye, bir spor dalına başlamaya, sohbet etmeye ve belki biraz öylece durmaya ihtiyacınız olabilir. Bu ihtiyaçları konuşmak ve birlikte karar vermek tatilin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.” 

SOSYAL ETKİNLİKLERİ ATLAMAYIN

“Ara tatil öğrencilerin yoğun okul temposuna verdiği kısa bir dinlenme molası gibi düşünülmeli. Dinlenmenin yanı sıra çocuk ve gençlerin sosyal etkinlikleri de bu tatile katmaları gerekir. Bu nedenle okula verilen aranın öğrenme ve gelişmeyi teşvik edecek biçimde planlanması önemli” diyen Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun ise ara tatil önerilerini şöyle sıraladı:

1. Öğrencilerin ara tatili öğrenilenlerin ya da önemli konuların tekrar edilmesi açısından kullanması faydalı olacaktır.

2. Ara tatil yoğun sınav zamanları sonrasında zihnin dinlenmesi için önemli bir fırsat olarak görülmelidir.

3. Zihin eğlenceli etkinliklerin yanı sıra kültür sanat faaliyetleri ile de dinlenebilir. Bu nedenle ara tatilde öğrencilerin bu tür faaliyetlere katılması sağlanmalı.

4. Her tatil gibi kısa da olsa ara tatiller de ailenin birlikte verimli zaman geçirmesi için bir fırsat olarak görülmeli.

5. Ara tatillerde okul zamanındaki uyku, Yemek, oyun rutininin çok fazla dışına çıkılmaması tatil dönüşü uyumu kolaylaştırır.

EVDE SORUMLULUKLARI PAYLAŞIN

6. Diğer tatillerde olduğu gibi ara tatilde de öğrencilerin kitap okuması, okuduklarını paylaşması teşvik edilmeli.

7. Ara tatilde çocukların kalan dönem ile ilgili çalışma planı yapması, ihtiyacı olan derslere ilişkin çalışma hedefleri oluşturması teşvik edilmeli.

8. Pek çok belediye, sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluş çocuk ve gençler için ücretsiz atölyeler, sosyal etkinlikler düzenliyor. Bunlara katılmalarını sağlamak hem verimli zaman geçirmelerini hem de kendilerini, potansiyellerini tanımalarını sağlamak açısından yararlı olacaktır.

9. Tatillerde öğrencilerin evde sorumluluk alması, ev işlerine yardımcı olması sağlanmalıdır. Bu konuda tatil olsun olmasın doğru yönlendirilen, desteklenen öğrencilerin öz düzenleme becerileri de olumlu yönde gelişim gösterecektir.

10. Öğrencilerin ilgi duyduğu konuları araştırması için ara tatiller iyi birer fırsattır. Ara tatillerde verilen ödevlerin bu kapsamda olması faydalı olacaktır.

YARI YIL TATİLİ OCAK SONUNDA

2022-2023 eğitim ve öğretim yılı 12 Eylül’de başladı. İlk ara tatili 14 Kasım ve 18 Kasım tarihleri aralığında yapılacak. Yarı yıl tatili ise 23 Ocak’ta başlayacak ve 3 Şubat’a kadar devam edecek. Öğrenciler ikinci ara tatili 17-20 Nisan tarihleri arasında yapacak. Eğitim yılının son ders zili ise 16 Haziran’da çalacak.

 

  • 1 5
  • 11 Kasım 2022 10:12 1.451
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK