Devlet Okullarında Özel Sınıf İddiası

İddialara göre, devlet okullarında ‘özel’ ve ‘normal’ olarak ayrılan sınıflara veli ve eğitimcilerden gelen tepkiler çığ gibi büyüyor.

Özel sınıf ücretleri 10 bin liraya kadar çıkıyor. BirGün'den Meral DANYILDIZ'ın haberine göre; devlet okullarında sınıflar ‘özel’ ve normal olarak ikiye ayrılıyor. Çocuklarını özel sınıflara kaydeden velilerin ödediği meblağ iddialara göre 2 bin liradan 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Yoğun İngilizce eğitimi verildiği ve ücretli öğretmenlerin olduğu gerekçesiyle oluşturulan paralı sınıf ayrımına veliler ve eğitimcilerden tepki yağıyor. Öğrenci velileri, devlet okullarındaki her çocuğun eşit imkân ve olanaklara sahip olması gerektiğini belirtiyor.

 

  • 11 8
  • 12 Ağustos 2019 20:57 13.277
  • Aktif Haberler
  • MAT44
    24 Ağustos 2019 10:24
    0 0
    sayın adlec profilli hocam. Okullardaki eğitimin ki diyemiyorum artık öğretimin sınav odaklı olmaması gerekiyor. Bizler de dahil hepimizin zihni bilgiyle dolu ancak performans adına ortaya pek bir şey koyamıyoruz. Özendiğimiz Avrupa ülkelerindeyse tersi durum var. Bilim ve teknolojiyi genel olarak bu ülkelerden alıyoruz, demek ki Avrupa işin doğrusunu yapıyor. Bizdeki bilim genel olarak bilmeyle kalıyor. Türkiye de üniversite sayısının artırılması, ilçelere dahi yüksek öğretimin açılması kaliteyi düşüren önemli faktörlerden biridir. Ortaokul ve lise karne notu ve devamsızlığın kontrol altına alınmasıyla kalite daha da artacaktır.
    Hocam Avrupadan gidersek bu ülkelerde insanlar bize nazaran kamuya yönelme eğiliminde değiller. Demek ki Türkiye de insanlar özel iş sektörlerinden memnun değil. Bu memnuniyetsizlik azaltılıp girişimcilik desteklenmeli, kamuda çalışmayan insanların hakları artırılmalı, kısacası daha cazip hale getirilmelidir.
    İnsanlarımızın özel sektörden uzak durmalarında işverenlerimizin de tutum davranışlarını göz ardı edemeyiz.
    Bunlar şu an için aklıma gelenler. Yorum ve düşünceleriniz olursa okumak isterim . İyi çalışmalar dilerim.
  • nursima
    17 Ağustos 2019 23:15
    1 1
    @naciekinci öğretmenim( para karşılığı ile değil )ama özellikle ortaokul ve liselerde okulla hiç alakası olmayan öğrencilerle tek amacı iyi bir eğitim almak isteyen aynı sınıfta olmamalı, bu da not ortalamasına göre bir ya da iki sınıf açılarak sağlanabilir,veli olunca insan daha iyi anlıyor,evde uğraş ,çabala,fedekarlık yap ama sınıf yeterli düzeyde değilse olmuyor,ortaokulda bile ödev yasak diye şikayet eden veli ile iyi bir lise için gerekli desteği veren velinin öğrencisi aynı sınıfta ,siz düşünün.
  • naciekinci
    17 Ağustos 2019 09:32
    1 0
    İmkanlar eşit olmalı ama özellikle ortaokulda not ortalamalarina göre sınıf oluşturulması (para karşılığı değil yanlış anlamayın) nasıl olur acaba? Kendim ortaokul öğretmeni olmadığım için fikrim yok, tartışmaya açık bir konu gibi sanki.
  • HAMZA97
    17 Ağustos 2019 07:53
    2 0
    Adlec mat44 ile ayni gõrūşteyim.malesef devlet okullari ozel sinif ayrimi ile dolu.
  • adlec
    16 Ağustos 2019 23:58
    2 1
    MAT44 Sistem eninde sonunda zaten seviye grubu yapacak.Siz sınavlara da karşımısınız?Liseye,üniversiteye nasıl öğrenci alacaksınız?Yöntemizi merak ettim.
  • MAT44
    16 Ağustos 2019 10:27
    4 3
    Sizin çocuklarınız olsa, üst grupta olabilir ancak sizin çocuğunuz alt grupta da olabilir. Alt grupta bulunan(başarı düzeyi olarak) çocuğunuzun böyle bir ayrıştırmaya tabi tutulmasını ister misiniz? Tecrübelerime dayanarak söylüyorum, hafta sonu kursu hariç öğrencilerin seviye gruplarına ayrılmasının öğrenciye olumsuz psikolojik etkileri vardır ve kabul edilemez. Bir kere iyi, kaliteli öğrenci nasıl olmalıdır? sorusuna biz öğretmenlerin vereceği cevap ne olmalıdır? Kısacası devlet okulları reklam amacı gütmemeli, ilde veya ilçede şöhret için canları yakmamalıdır.
  • ankaraankara
    15 Ağustos 2019 21:30
    11 5
    okul müdürü, ilçe mem, il mem herkes biliyor bunları. altta kalanın canı çıksın hesabı idare ediliyor. altta kalan gayet işini iyi yapsa da parlatılmayan öğretmen, parası ya da üstten tanıdığı olmadığı için işini yaptıramayan velinin öğrencisi. vasat bir sınıfta 2-3 parlak öğrenci heder olup gidiyor, öğretmen ne kadar çabalasa da diğer x sınıfa çocukları yetiştiremiyor. çünkü malum x seçme sınıfta veli profili yüksek, en az 10 tane parlak öğrenci var o sınıfta, anne babada çocuğa okulu karşı ilgi alaka üst seviyede, maddi durumları yüksek. çok afedersiniz seçmece sınıf okutan öğretmen de kendini bir şey sanıyor, kendi kendine büyükleniyor filan. saçma saçma işler. devlet okulunda ayrıcalık isteyemezsin, bu bu kadar net.
  • Aslıhan63
    15 Ağustos 2019 19:48
    17 3
    Devletin ilk yapması gereken ilk ve ortaokulara ödenek vermesi... Ben ilkokulda çalışıyorum.... Bu yıl boya da yaptık... Ne yapacağımızı şaşırdık... Olsaydı ikinci bir iş bulur okulun ihtiyaçlarını karşılardım... Faturalar dışında zırnık ödenek yok ama üst üste yazılar gelir MEB'den yok tuvaletlere sabun peçete yok temizlik... Vb bir sürü istek.... Kaynak nerede... Kimse bunu dile getirmiyor....
  • mustafauçar33
    15 Ağustos 2019 16:40
    7 2
    Her eğitim yılı başlamadan öğretmen hakkında bir sürü şeyler çıkarırlar yok 4 ay tatil yok falan yok filan .... Öğretmeni yüceltecekleri yerde saygı duyulmasını sağlayacakları yerde bizle ilgisi olmayan şeylerle gündeme geliyoruz.Devlet olarak ilkokullara da ödenek verin bitsin bu çile.Eğitim her vatandaşa eşit nasıl verilicek?Lafla bu işler olmaz.Bağış olmayacaksa verirsin ödeneği sorun biter.Kimsenin başı ağrımaz.Herkes eşit şekilde alır eğitimi!Velilerde gönderir çocuklarını okula beş para harcamazlar!
  • HAMZA97
    15 Ağustos 2019 15:33
    4 2
    Malabadi veli bildigini saniyor.esas sorun düzmece sınavla vasifsiz şahislari idareci yapanda .bu şahislar kendileri sinif okutmaktan acizler veliye şirin gõrünmek için õzel sınıf yaparkar.bir okula yeni müdür atandi özel sınıf yapmadı.daha önce seçme õgrenci okutan õgretmenlerin diger öğretmenlerle farkli olmadigi ortaya cikti.
  • HAMZA97
    15 Ağustos 2019 15:25
    3 1
    Yıllardır var soruşturma açacaklarmïş.kaf aferim devam derler idareye .
  • Unexpected
    15 Ağustos 2019 14:41
    3 3
    Maalesef bu haberle ilgili yorum yazinca bircok arkadas carpi atmis. Bu yapilani desteklemeleri ne kadr uzucu.
    Evet belki su an icin aldigmz maas asgari ucretliye gore iyi. Bir de cift maas ogretmn maasi olunca para vermek sorun olmaz. Ama
    Sosyal devlette egitim ucretsizdir. Ve bu ulkede birsuru asgari ucretli insan var. Bakanlik da bu gorusu destekleyen yazi paylasmis. Yqzinin bir kismi asagidadir.
    "Bakanlık ayrıca Anayasa’nın 42’nci maddesine göre eğitim öğretim faaliyetlerinin ücretsiz olduğu, hiç kimsenin bu haktan yoksun bırakılamayacağı, eğitim öğretim faaliyetlerinin eğitimde fırsat eşitliği ilkesi gözetilerek yapılacağına ilişkin, öğrenci ve velilerin okul yönetimlerince bilgilendirilmesini sağlayacak."
  • ylzkhvclr
    15 Ağustos 2019 13:47
    5 3
    aha da soruşturma açmış meb hadi bakalım ne olacak işin sonu görelim?
  • alper bocut
    15 Ağustos 2019 10:15
    5 3
    adlec şimdi berberler bize ikametgah belgesi mi soracak?
  • yasmin-seyma
    15 Ağustos 2019 10:02
    2 10
    Bu haberi destekleyenlerden bir öğretmen olarak utandım yazık ayrıcalığı normal karşılamış lar!!!
  • ogretmen1089
    14 Ağustos 2019 19:01
    14 8
    Bedava verilen hizmetin kıymeti bilinmez. Bunun en bariz örneğini ders kitaplarında görüyoruz. O yüzden bu şekilde paralı uygulamalar olmalı. Vatandaş para verdiği zaman okulun öğretmenin kıymetini bilir. Bedava olan bir şey özellikle alt sosyal gruplar tarafından çokça suistimal edilmekte ve işleyişi bozmaktadır. Eğitim sosyal devlete dayalı bir ihtiyaç değil, bedeli ödenerek kıymeti anlaşılan bir hizmettir.
  • adlec
    14 Ağustos 2019 15:24
    12 12
    Biraz uzun ve ironili bir yazı oldu.Sabırla sonuna kadar okuyan çıkar mı bilmiyorum ama onlara şimdiden çok teşekkürler.

    Geçenlerde berberler federasyonu karar almış.Herkes kendi mahallesindeki berbere gidecekmiş.Şansıma da bizim mahalledeki berber içi geçmiş ayakta zor duran elleri titreyen bir amca.İnanın gittim geçen hafta.İyice anlattım şöyle şöyle yap diye.Başüstüne efendim...Emredersiniz efendim...Bir hürmet,bir temenna...Ama birşeyler ters gidiyordu.Kesme dediğim yerlere makina ile daldı.Ne ettin dayı dedim.Özür dilerim efendim hemen düzeltiyorum dedi.Neyse yüzüne fazla birşey diyemedim babam yaşında adam.Çıkar çıkmaz hemen diğer mahalledeki berbere gidip düzelttireyim dedim ama kafada saç kalmadı.
    Evet sevgili dostlar..
    Berberi seçiyoruz
    Kasabı,marketi,doktoru,oteli,mimarı,terziyi,yoğurtçuyu bile seçiyoruz.Ama öğretmeni seçemiyoruz!
    Niye?
    Toplumu bölüyormuşuz:)
    Bazen mesleğimden çok bunalıyorum.
    Bu yazıyı da içimi dökmek için yazdım.
    Şehrimizin güzel bir okulunda,güzel bir sınıfım var.Daha önce de tam tersi bir yerde idim.Üniversite bizim okulun mıntıkasında olduğu için birçok öğrencim üniversite personeli yakını.
    Eski okulumda ne yapsan veli eyvallah derdi.
    Yeni okulumda en ufak hatanda tüm emeklerini silip seni her türlü yere mükemmel şekilde şikayet ederler.Fincancı katırı gibidir sınıf.İyi yönleri de vardır tabi.Genelde bir çok alanda başarılı olur sınıfın.Öğrencilerin derece yapar çok kere.Ama maalesef bir sınıfta sadece bir kişi birinci olur.Eğer yeni nesil bir velinin çocuğu sonlarda ise öğretmen olarak utanırsın,suçlanırsın kendi kendine...
    Bende kenardan geldiğim için asıldım iyice.Kaç yıldır hayalimdi sınıfımı uçurmak,tercih edilen bir öğretmen olmak.İki bayan öğretmen vardı yeni okulumda.Çok iyilerdi.Üstelik beni çok severlerdi.Herkes çocuklarını onlara vermeye çalışırdı.Kıskanırdım sanki, ya da imrenirdim.Üstelik zümre de değildik.Müdüre gittim o zümreye geçmek istediğimi söyledim.Güya yenecektim onları.Müdür bey kabul etmedi,geçemedim o zümreye ama deli gibi çalıştım.Bir taraftan ilimdeki özel okullardan zümre öğretmenlerle bağlantı kurup görüşüyordum.Bir taraftan yurt dışı sitelerdeki farklı uygulamaları araştırıyordum.Diğer taraftan özellikle eğitimhanedeki kıymetli dostlardan tüyolar kapıyordum.Bir diğer taraftan da teknolojiyi sınıfıma yerleştiriyordum.Kimde güzel bir çalışma görsem peşine düşüyor sınıfıma uyarlıyordum.Velilerde memnundu bende.Öğrenciler de sınıfta eğleniyor,yarışıyor ve başarıyordu.
    Başarmıştım artık.Kendi zümremde kayıtların büyük çoğunluğu bana yöneliyordu.Kimler kimler araya giriyor ne paralar dönüyordu.Kendi okulumun öğretmenleri çocuklarını bana vermeye çalışıyor diğer taraftan ise yavaş yavaş söylenmeye başlıyorlardı.
    Reklam yapıyor,
    Göz boyuyor,
    Zaten seçme sınıf,
    Bunlar başarılı olunca yapılan eleştiriler...
    Hele bir de başarısız ol!Allah korusun idama kadar gider:)
    Tabii erken uyandım.Bu yol öyle güllük gülistanlık değilmiş.Reklam dedikleri hiç bir işi yapmadım.Kayıtlarda kura olsun diye idareye yalvardım.Veli toplantılarımda diğer zümrelerimin daha çalışkan ve daha başarılı olduklarını anlatmaya çalıştım ama fayda etmedi.Hatta ne kadar alçak gönüllü dediler çoğu veliler, o bile pirim yaptı.
    Rüzgar bir kere o taraftan esmeye başlamıştı.
    Okulumuzda üç şubeli bir zümreye dördüncü şube açılacaktı.Son çare olarak bu üç kıymetli dostumla üç sınıfın en yaramazları ve akademik en başarısızlarını bana verin diye anlaştık ve o yıl hayatımın en rahat ve belkide en verimli dönemini yaşadım.(Atıyorum.Şöyle ki 50 lik öğrencilerimi 80 lik yaptım gibi)
    Ordan tekrar bire dönünce daha sakin bir kayıt dönemi bekledim ama nafile.Diğer şubeler 25 iken ben 34 oldum.
    Sonuç olarak:
    Çok yoruldum.Üstelik eğer gerçekten bir başarım varsa bile bunun ödülünü hep eleştirilerek aldım.İdare ile,kayıt yaptıramayan veli ile,zümrelerim ile kayıt yaptırıp mucize bekleyen varlıklarla sorunlar yaşadım.Yetmedi EĞİTİMHANE gibi bir platforma girip buradan saldıran ve amaçları farklılıklar gösteren fraksiyonlarda üstüne tuz biber oldu.
    Yukarıdaki haberi yapanları hiç saymıyorum bile:)
  • snowball
    14 Ağustos 2019 11:34
    8 5
    Ogretmen1089 adlı arkadaşa hitaben sesleniyorum,sosyal devletten bahseden benim ama siz belli ki zahmet edip yazıyi sonuna kadar okumamissiniz. Benim 2 çocuğum var,okuma çağında da değiller henüz.Bu özel okul özel sınıf seçme öğretmen algısını yaratmada sizin gibi öğretmenlerin de rolü büyük . Parası olan öğrencisini alt sosyal gruplardan siyirmali düşüncesi yerine alt sosyal gruplar neden var, eğitim sistemindeki hata nasıl düzeltilebilir şeklinde tüm eğitim camiasi el ele verip üzerinde dusunup projeler üretmek yerine bu uygulamayı savunuyorsunuz.
  • İMPARATOR1
    14 Ağustos 2019 10:26
    5 6
    işte eğitimin bitme sebeplerinden biride bu. Ayrımcılık...
  • MALABADİ
    14 Ağustos 2019 08:27
    9 8
    DURUM TESPİTİ:Temel sorun Öğretmen arasındaki nitelik farkı.Veliler kimin iyi kimin yetersiz öğretmen olduğunu çok iyi biliyorlar.Çözüm e okulun merkezden random olarak sınıfları otomatik yapması.
  • helinka
    14 Ağustos 2019 05:45
    2 4
    Gunaydın!!! diyim bazılarına,
    sabahışerifleriniz hayrola!!!!!
  • acozgen
    14 Ağustos 2019 02:08
    2 4
    Bence 5 TL den fazla vermeyin.
    Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 'Eğitim Kalitesi 2018' isimli rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında 99'uncu sırada yer aldı. Bununla birlikte Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan'ın eğitim sistemi Türkiye'nin önünde yer alıyor. Listedeki birinci ülke İsviçre iken toplam bütçesinin %30'unu eğitime harcayan Singapur ikinci oldu. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasındaysa Finlandiya ve Hollanda'yı görüyoruz.

    Geçen sene 101. sırada yer alan ülkemiz, bu sene iki sıra öne geçerek Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya’nın bulunduğu konumdan kendini ne yazık ki kurtaramadı.
  • esmercan
    14 Ağustos 2019 01:47
    4 2
    haberi yorumlayan birçok meslektaşlarım birinci kademeyi düşünerek hareket etmişler. Evet bu kademede de farklılaşan ayrıştırılan gruptan bahsedilmekte beraber tartışmaya değer durumlar var.
    Ancak
    Haberde bahsi geçen kademe bence ikinci kademe ki; bunun doğruluğu yanlışlığı ile ilgili de tartışma yürütülmesi gerekiyor.
    Kutuplaşma tehlikesi ve "paran kadar eğitim" algısı ile "özel sınıfa iyi öğretmen" anlayışı bir hem toplumun dinamitleri ile hem de okuldaki iş barışı ile oynama anlamı taşıyor.
    Çözüm eğitime ve eğitimciye inanacak, eğitimi toplumun her kesimini kapsayacak şekilde eşit ve kaliteli hale getirecek devrimsel reformlar yapmakta.
  • ozlemmis
    14 Ağustos 2019 01:01
    7 2
    Bizim okuldaki öğretmenler ucuza gidiyor demek ki. Bizde 100 Tl yi veren istediği sınıfa verdi geçen sene bu sene de zam yok aynen devam. Ha veli de 100 lirayı verince kendini bişey sanıyor. Havalardalar ven seçme sınıfa verdim diye.. Sürümden kazanıyor müdürümüz. Öğretmen de istenildi mi onda da bi havalar. Bizim çevre çalışan hırslı öğretmene vermez. Rahat çocuğu üzmeyen bir de çok eski öğretmen hariç erkek öğretmense o sınıf istenir genelde. Ha bir de 100 lira verince okul aidatından da muaf zannediyorlar. Öyle bir okul ve veli profili işte
  • seyfi ünaldı
    14 Ağustos 2019 00:22
    2 2
    Bu yeni bir şey değil ki.
  • php_korsan
    13 Ağustos 2019 23:20
    11 2
    Yam tersini de gördüm.Meshur öğretmenin sınıfı 40 kişi.Normal arkadaşın sınıfı 19 kişi.Adam rahatca çayını içiyor geziyor stres yapmıyor.Digeri deli gibi koşuyor.Hic gerek yok böyle şeylere.Bakin yine buraya yazıyorum.Velileri eğitebilirsek çocuklar kurtulur.
  • azimli99
    13 Ağustos 2019 23:09
    3 3
    Bizim meslek grubu kadar birbirini kötüleyen başka bir camia var mı ki? Yorumları okudum seçme sınıf okutanlari suçluyorlar. Onların öğrencileri doğru ya birinci sınıfa başlarken seviye tespit sınavına sokuluyor. En yüksek puanı alan tercihli öğretmene veriliyor.Diger boyutta veli olarak haklı çocuğunu donanımlı kendini yenileyen çocuğunu başarıya ulastiracagina inandığı bir öğretmene vermek ister. Hatta maddi gücü oranında bazı kurslara da yollamaya çalışır. Sorun milli eğitimde, sınavı kaldır. Yarışmacı zihniyet sona erer.
  • zeki2976
    13 Ağustos 2019 23:04
    6 2
    Az daha İnsaflı olanlar 30 kişilik 5 şube için 24-25 kişilik kura çeker. Özel öğrenciler kuraya girmez. Sonra yeni geldiler deyip sınıflara gönderilirler.
  • nurcan21_
    13 Ağustos 2019 22:37
    3 4
    Her okula var seçme sinif seçme öğretmen. Herkes halinden memnun malesef
  • cihandelal
    13 Ağustos 2019 22:23
    8 5
    Şöyle yapılır bu işler anlatayım hemen. Bir öğretmen idare ve öğrenci velileri tarafından parlatılır veya gerçekten emek veriyordur. Veliler okul bahçesi dedikodu alanında o öğretmeni konuşurlar ve 1.sınıfa geçeceği zaman idareye giderler idare onlardan belli bir para alır. Sonra zümre zamanı sınıf kuraları çekilir. Daha öğrencilerin sınıfı belli değildir. Öğretmen örneğin 1A yı seçmiştir. İdare para veren öğrencileri 1A ya kaydeder. Diğer öğretmenlerde kura çekildi sanar. Seçilmiş öğrenciler o öğretmene gider ve ününe ün katar. Çünkü çocuklar zaten iyidir.
  • Unexpected
    13 Ağustos 2019 20:21
    8 6
    Yanlis uygulama yapan okul ve idarecileri cimere sikayet etmeye davet ediyorum.
  • elif.10
    13 Ağustos 2019 20:17
    2 4
    ilkokula başlarken kura çektik.Hatta kurayı da kızım kendi eliyle çekti.Kura yapılırsa kimse hak iddia edemez.Birde önce başka okula kaydettirip sonra nakil getirenler var filanca öğretmen iyi deyip onlar da doğrudan istenen öğretmene alınmamalı Bunları da gördük çünkü
  • alpi61
    13 Ağustos 2019 20:17
    10 5
    Çocuğu birinci sınıfa başlayacak bir veli ve aynı zamanda bir idareci olarak bu tür durumlar birazda bizden kaynaklanıyor.. diyelim ki bir okulda 4 şube birinci sınıf açılacak ve bu açılacak şubelere verilen öğretmenler arasında bir öğretmen diğerlerine nazaran hem özveri hem de çalışma ahlakı açısından açık ara fark olsun, ben bu öğretmenin sınıfına çocuğumu kaydettirmek için gereken fedakarlığı yaparım.. ayrıca nerdeyse hiç bir geliri olmayan okullarımızında bu durumu fırsata çevirmesinde bi sakınca yok bence..
  • venharun
    13 Ağustos 2019 20:02
    6 4
    Açık söylemem gerekiyor evet bu okullarda yapılıyor sonrasında öğretmene ben bu kadar bağış yaptım diye istekler sıralanıyor oyuncak oluyorsunuz bı yerde idare de veliyi savunuyor ortada eziliyorsunuz.. kaprisi telefonu okuldan hiç cikmamalari tuzu biberi.. evet hocam doğru söylüyor kura e okul tarafından yapılmalı yalnız sınıf değiştirme olmamalı..
  • Barbarouslaz
    13 Ağustos 2019 18:22
    5 6
    Giresun da bir ayakkabıcıya girdim. Bana 1. Sınıfa kayıt olacak öğrencisinin olduğunu söyledi. 1500 tl okula bağış yapılması halinde istediği sınıfa kayıt yaptırabileceğinden bahsetti. İsimde vereceğim Giresun Merkez Yeşilgiresun İlkokulu. Bende bir sınıf öğretmeni ve idareci olduğum için bu durum beni çok rahatsız etti. Bakanlığın acilen önlem alması şart. Çözüm çok basit ilk kayıtlarda aday kayıtları yapılan tüm öğrenciler eokul üzerinden kura ile sınıflara dağıtılabilir. Aksi durumda hem idare hem öğretmenler zan altında kalmaktadır.
  • egitimci034
    13 Ağustos 2019 13:25
    5 2
    İlkokullarda idarelere yoğun baskı oluyor öğtemen tercihleri için 160 aday kayıt öğrencin var en az 100 tanesi bir öğretmenin ismini veriyor olmaz diyorsun ilçe müdürüne kadar arayanlar, zorlayanlar neler neler. İdarelerde böyle çözüyor olayı çok istiyorsan git aile birliğinin hesabına para yatır diyor. Doğru değil ama mecbur bırakıyorlar. Bu işin çözümü kolay daha önce bakanlığa öneri olarakta yazdım ama dikkate alınmadı. Sisteme birinci sınıfı okuyacak öğretmenleri okul idaresi kayıt eder aday kayıtta bulunan öğrenciler kız erkek vb değişkenlere göre e okul tarafından atanır. Bu sistemi yapmak bakanlık için ne kadar zor olabilir?
  • Mavide
    13 Ağustos 2019 12:58
    4 0
    Sanirim yanlis anlaşıldı sözlerim. Birileri okul saatleri dışında özel ilgi alanına göre halk oyunu kursu alabiliyorsa ve sınıf olarak daha ucuza mal edebiliyorsa bu neden olmasin? Tek başına çok pahali ancak sınıf olarak daha hesaplı. Devlet sınıflar arasında ayrım yapmıyor ki.. sınıflar kendi içinde organize oluyorsa bence bu olumlu bakılacak bir durum. Bu özel sınıf demek degil sınıf organize olmus demek. Özel sınıf devlette açılmaz ama sınıf kendi öğretmen tutabilir vee bence sakıncası yok.
  • yolcu-42
    13 Ağustos 2019 12:48
    5 4
    Bu haber bi şey değil ki....Bi tık ötesini söyliyeyim il milli eğitimin ilin başarı seviyesi yükselsin diye görmezden geldiği özel okul mantığı ile çalışan merkezde 4 veya 5 okul var...Ne özel sınıfından bahsediyorsunuz....:)
    Bahsettiğim yanında özel sınıf deve de kulak kalır....
  • demiroz22
    13 Ağustos 2019 12:11
    10 6
    Norveç'e özeniriz Finlandiya'ya özeniriz hiç birinde de özel okul yoktur sadece devlet okulu ama ne var senin adamın benim adamım kayırması yok herkes işini özenle yapıyor sonra eğitim tavan yapıyor bizde gelinen yer ABD güdümlü sistemin son aşaması iyi olan devlet okullarının özelleştirilmesi adımına gelindi zaten okulları sırtında yük olarak masraf olarak gören sistem önce köy okullarını kaldırıp köylerin boşalmasını şehirlere göçü hızlandırıp köy nüfusunu ve tarımı bitirdi şimdilerde de kadrolu öğretmenliği kaldırıp öğretmenleri itibarsızlaştırdı son darbe özelleştirme olacak millette yok yararlı olur yok vatandaş yararlanmasın mı tartışırken altı oyulan ülke eğitimine son darbe vurulup cahil bir ülke halkı ile güzel bir sömürü devleti oluşturulur. Osmanlının son dönemlerinde düştüğü sömürünün aynısını yaşamaktayız o kadarda değil diyenlerin yaşananlara bir kez daha bakmalarını tavsiye ederim
  • boran.
    13 Ağustos 2019 11:37
    8 3
    İddia derken ? Yıllardır yapılıyor bağış adı altında. Daha birkaç gün önce o hocamızın sınıfına kayıt yapmanız için 3000 tl bağış yapmanız gerekir cümlesini duyduk. Bu durumu sanki yetkililer bilmiyor gibi haber olmuş da..
  • hazanın dünyası
    13 Ağustos 2019 11:33
    6 4
    Yorumları merakla beklemiştim, yazılanları görünce herkesin durumdan haberdar olduğunu gördüm. Haber gereksiz yapılmış:)
  • ogretmen1089
    13 Ağustos 2019 11:19
    16 10
    Bence olması gereken yapılmış. Umarım Tüm ülkedeki eğitim kurumlarına yayılır. Kimse çocuğunun, olumsuz davranışları taşıyan, eğitimde başarısız olan alt sosyal grup öğrencilerle okumasını istemez. Bu yüzden pamuk eller cebe. Burada sosyal devlet diyenler, söz konusu kendi çocuğu olunca aynı yönteme başvurmaktan geri kaaz.
  • carpediem03
    13 Ağustos 2019 10:57
    19 3
    Ek olarak bu durumu şikayet eden ya da haber olmasına sebep olan kimse de muhtemelen öğrencisini o özel sınıf ya da öğretmene kaydettirmek istemiş ve bağış konusunda anlaşamamıştır :)
  • a.badem
    13 Ağustos 2019 10:36
    16 2
    Genelde bu durumları haber konusu edenler de bu tarz bir talebi olmayan veliler. Öğrencisini okul gezisine göndermez. Okul idaresini gezi pahalı diye şikayet eder. Ders dışı etkinliğe katmaz. Sadece belli çocuklara ders dışı etkinlik yapılıyor diye şikayet eder. Okulun devlet okulu olduğunu ve kuruş alınmaması gerektiğini söyler. Bir talepte bulunulduğunda da hemen şikayet eder.
  • carpediem03
    13 Ağustos 2019 08:48
    13 4
    Bu işler genel olarak şöyle oluyor :
    Veli geliyor diyor ki; ben öğrencimi Ahmet öğretmenin sınıfına kaydetmek istiyorum. Ahmet öğretmen iyi öğretmen olarak nam salmış bir kere. E her gelen Ahmet öğretmen istiyor. Müdürlük de bunu fırsata çeviriyor. Madem Ahmet öğretmen istiyorsun sen verecek 2500 TL. Merkezdeki tüm okullarda var bu uygulama.
    Bu haberde bahsi geçen sınıf da ya Montessori sınıfıdır ya da benzer bir sınıftır. Diğer sınıflardan farklıdır. Herkes orayı istiyor. Bir sınıfa 100 kişi kaydedemezsin ya ? Bu ayrımcılığı çıkaran veliler. İyi öğretmen arama sevdalarından vazgeçmeleri gerekiyor önce.
  • Unexpected
    13 Ağustos 2019 08:35
    6 11
    Ne demek tutabilen tutan, açabilen açsin.
    Burasi devlet okulu sayin hocam. Burada 82 milyon insanin hakki var. Oradaki idarecilerin parasini halk oduyor.
    Ayrica sosyal devlette ozel imtiyazli sinif açamazsiniz.
    Parasi olan ozel okula gider. Kaynak israfi yapmaz.
    Ayrica siz birkac kisiye degil 82 milyona vatandas icerisinde maddi gucu olmayan en az 82 milyon insana celme takmis oluyorsunuz.
    Sarı inek hikayesini biliyorsaniz. Dikkatli olmaniz gerektigini bilirsiniz.
  • Mavide
    13 Ağustos 2019 00:02
    11 11
    Devlet okullarında edit eğitilmiş. Niye? Imkani olan keman hocası tutabiliyorsa tutsun. Böyle sınıflar oluşuyorsa da oluşsun. Benim imkanım yok diye niye başkasına celme takayim
  • snowball
    13 Ağustos 2019 00:01
    16 3
    Olaya iki açıdan bakmak gerekiyor. Sosyal devlet gereğince eğitim tüm yurttaşlara parasiz, fırsat eşitligi ilkesine uygun olarak verilir-verilmelidir.Ancak en başta dershanelerin, özel okulların açılması ardından özel okullarin devlet desteği ile çoğaltılması eğitimin ozellestirilmesi sonucunu doğurmuştur. Eğitim hızla kamu hizmeti olmanın dışına çıkmaktadır.Habere konu olduğu uzere, devlet okullarında böyle uygulamalar maddi imkanları diğerlerine göre iyi ancak bir özel okul giderini karşılayamayacak olan velilerin eşitlik ilkesi disina çıkarak ihtiyactan ziyade istedikleri ve daha faydalı buldukları eğitim hizmetini satın alma yönündedir.Nedir bı özel siniflar? Daha az mevcut, satranç, zeka oyunları,halk oyunlari,ingilizce vb daha çok sosyal imkanlar,özel sira-masalar, 0 yabancı uyruklu öğrenci, belli bir ekonomik düzeyi gerektiren bir uygulama olduğu için bu düzeyi karsilayabilecek nitelikte ( geneli öğretmen,doktor, hemşire vb meslek sahibi) veliler...Öte yandan ilgili velilerin ve hazirbulunusluklari diğer çocuklara oranla daha yüksek öğrencilerden oluştuğu öğrencilerden oluştuğu için başarı oranı daha yüksek olan sınıflar.Bana kalırsa özel sınıf uygulaması yanlis,ama bu uygulamaya yol açan eğitim politikalarinin da gözden geçirilmesi gerek
  • cbci
    12 Ağustos 2019 23:40
    18 2
    Böyle sınıflar var maalesef. Herkes de bunu biliyor ve buna üst yöneticiler dahil kimse ses çıkarmıyor.
  • RhEmek
    12 Ağustos 2019 23:39
    6 3
    Bu durumu farklı amaçlar için kullanan idareciler var ne yazık ki. Doğuda çalışırken, kendi cemaatinden (malum yapı değil başkası) olan branş öğretmenlerini aynı şubelere verip,başarılı öğrencileri de o sınıflara kaydeden, işi kız erkek ayrı sınıf oluşturmaya vardırdığında da artık dur denilen bir müdüre şahit olmuştum. Para ya da siyasi faaliyet farketmiyor, ikisi de yasaya aykırı.
  • mehmetalibozlu
    12 Ağustos 2019 23:17
    9 3
    Herkes memnun çünkü kendi çocuğu da olsa o da aynı şeyi yapacak kimse kimseyi kandirmasin ben başkasının çocuğunu 1000 TL ile kabuk eden kendi çocuğunu kendi okutmak için okula 500 TL bağış yapan öğretmene şahit oldum
  • zeynepgulsu
    12 Ağustos 2019 22:48
    21 1
    Ben kimsenin tepki verdigine sahit olmadim cevremde.Herkes memnun gorunuyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK