Devlet okuluna kayıt şartı: ‘Cüzi miktar’ para

Çocuğunu bir ilkokula kayıt yaptırmak isteyen bir veli, kendisinden 5 bin TL para talep edildiğini ileri sürdü. İddiaları yalanlayan okul yönetimi, “Sadece uzak ilçelerden gelen velilerden cüzi miktarda para istiyoruz” dedi.

Çocuğunu bir ilkokula kayıt yaptırmak isteyen bir veli, kendisinden 5 bin TL para talep edildiğini ileri sürdü. Yaşadıklarını BirGün’e anlatan veli, “Bakanlık eğer bu konunun takipçi olacağı konusunda samimi ise okul aile birliklerinin banka hesaplarını incelesin” diye konuştu. Okul yetkilileri ise iddiaları yalanlayarak “Uzak ilçelerden gelen veliler okul aile birliğimize bağış yapıyor ama kimseye kayıt için bağış şart koşmuyoruz” dedi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Öğrenci kaydı için velilerden para talep eden devlet okulları hakkında soruşturma başlatılacak” uyarısının yaptırım içermediği, İstanbul’daki bir okulda yaşananlarla gözler önüne serildi.

İddiaya göre, okul çağına gelen çocuğu için bir ilkokulun kapısını çalan veliden 5 bin TL kayıt ücreti istendi. Velinin anlattıklarına göre, kayıt işleriyle ilgilenen müdür yardımcısı, “Okul müdürümüzün kesin talimatı var. Ana sınıfı kaydı için 3 bin TL, birinci sınıf kaydı için ise 5 bin TL bağış yapmanız gerekiyor. Bağış yapmazsanız kayıt yaptırma şansınız da yok” dedi.

KİMİN PARA YATIRDIĞINI GÖRÜYORUZ

Müdür yardımcısı, okulun kayıt bölgesinden çok fazla talep gördüğünü, boş kalan kontenjanlara ise kayıt bölgesi dışından bağış yapan ailelerin çocuklarının alındığını ifade etti. Veli, okul yönetiminin kayıt için talep edilen paranın okul aile birliğinin banka hesabına yatırılmasını istediğini söyleyerek müdür yardımcısının “Biz ekstreden kimin para yatırdığını görüp ona göre kayıt yapıyoruz” dediğini savundu.

İddialara ilişkin bilgi veren okul yönetimi, kimseden kayıt için 5 bin TL istenmediğini anlattı. Okulun bulunduğu ilçeden uzak yerlerden gelen velilerden okul aile birliği için “Cüzi miktarlarda” para talep edildiğini ifade eden yetkili, “Ama 1 TL bile bağış yapmayanların kayıtlarını da alıyoruz” dedi. Yetkilinin, “Okul bağışlarla güzel ve tercih edilebilir hale geldi” sözleri de dikkati çekti.

  • 2 9
  • 23 Ağustos 2019 11:20 5.093
  • Aktif Haberler
  • dürüst
    24 Ağustos 2019 02:08
    10 0
    mazlum adı altında Dünyadan her önüne geleni bağrına basan milyarlarca dolar vergimizi çarçur eden büyüklerimiz, birazcık kendi çocuklarını düşünüp özellikle ilkokullara ödenek verseler, yönetici ve öğretmenler, velilerden, boyunlarını büküp para dilenmeyi bırakırlar. Resmen dilenci yaptılar okul yöneticilerini. Başka çare bırakmıyorlar. Veli üzgün , Yönetici mahcup, Yukarıdakilere göre: Olay çevre imkanlarıyla halledin. Yirmi birinci yüzyıl okullarımız.
  • karakale77
    24 Ağustos 2019 02:02
    2 1
    İyide burada yanlış olan ne ?
  • Unexpected
    23 Ağustos 2019 23:02
    6 0
    Haftada üc defa bedava dagittiklari sutun 1 tanesinin parasini okula verselerdi okul ihya olurdu.
  • merulaalba
    23 Ağustos 2019 21:31
    10 0
    Okulun mali işleri için ayrı bir birim kurulmalı. Müdür ve öğretmenler sadece eğitim öğretimle uğraşmalı.
  • muhammedcan79
    23 Ağustos 2019 21:17
    10 0
    Okulların ihtiyaçları oluyor.Okul aile birliği kararıyla para topluyorum. İnternetten okul için yardım istiyorum.Okulun ihtiyaçlarını ilçe MEM 'e bildiyorum. Öğretmenlik ve yöneticilik maddi konularda fedakarlık demek.Tabii nereye kadar.Bazı okullarda tüm personel belli bir miktar her dönem okula yardım ediyor.Allah tüm öğretmen ve yöneticilere maddi ve manevi kolaylık nasip etsin, karşılarına iyi insanlar çıkarsın.
  • mefa
    23 Ağustos 2019 20:26
    3 0
    Geçen sene arkadaşımız çocuğunu 1. Sınıfa gönderecekti mahallesindeki okula. 1. Sınıf öğretmenlerinden bir bayan isim yapmış. Onun sınıfına çocuk yazdırmak için en az 2000 tl para istemiş okul idaresi. Ama parayı kasım ayında alıyor hem de gönüllü bağış adı altında. Birebir yaşadı. Kasımda parayı da verdi. Bunlar oluyor. Vatandaş sözde kayıt parası vermemiş oluyor. İki ay sonra okula gönüllü bağış yapmış oluyor.
  • hazanın dünyası
    23 Ağustos 2019 19:31
    4 0
    Eğitime yardım etmek isteyen bu denli insanlar varken devlet eliyle parayı alıp her okula bölüştürse... Şirinler köyü hayali gb oldu bu da:))
  • İMPARATOR1
    23 Ağustos 2019 19:14
    2 0
    Müdür yardımcısının açıklamaları tam bir facia. Sonunda kurtarmaya çalışmış ama pek becerememiş....
  • eylem28
    23 Ağustos 2019 18:47
    4 0
    İlçe merkezinde çalışıyorum. Sınıfımın boyasını kendim yaptım.10 gün sonra seminer ....Seminerin 3.günü birinci sınıfa heyecanla başlayacak çocuklar ve karşılaşacakları manzara her yeri perişan sınıflar :( Çünkü okulda hizmetli yok...
  • php_korsan
    23 Ağustos 2019 17:43
    10 0
    Okulun bacasını ben temizlettim.3 bidon çamaşır suyu aldım.Sonra birşey öğrendik.Kaymakamliga 65bin tl geliyor tasarruf şampiyonuyuz okullarımız talep etmedi gerekçesiyle geri yollaniyormus bu para.
  • egitimci034
    23 Ağustos 2019 17:15
    14 0
    Veli neden kendi bölgesinde bulunan okula göndermiyor çocuğunu ısrarla farklı bir bölgede li okulu istiyor. Kendi bulunduğu yerde bulunan okulun şartlarını, veli profilini beğenmiyordur işte çocuğunu göndermek için uğraştığın okul o parayı aldığı için şartları iyi. Devletin büyük ayıbıdır okulları bu durumda bırakmak temizlik malzemesi alamayan okul var. Yazıklar olsun
  • yigiterc
    23 Ağustos 2019 17:09
    6 0
    Eskiden, kayıt bölgesi diye bir sistem yoktu. Okullar , belli bir dengeye ulaşıyordu , doğal olarak.

    Böyle bir şey icat ettiler. Müdürler ve velilere de " Tavşan kaç, tazı tut" dediler.

    Sonuç bu.
  • hazer
    23 Ağustos 2019 17:07
    5 1
    Ödenek Yok ama ilin Özde okulu müdür sihirbaz olmalı...gelsin üst kademe para olmadan yapsın
  • php_korsan
    23 Ağustos 2019 16:46
    10 0
    Beyaz bayrak töreninde idarecileri takım elbiseli isteyeni hatırlayın.Okullari temiz tutmak zor.Gecen seneki okulumun doğalgaz ücretini 2 defa unuttular kışın 3 gün donduk.Temizlik malzemesi faturası ilçeye gönderiliyor sen öde diyorlar veliden para alindiginda şikayet edilen idarecileri görevden aldılar.
  • sebocan
    23 Ağustos 2019 15:03
    2 13
    Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu:
    - "Hiçbir öğrencimizin, kayıt parası gibi birtakım nedenlerle okuldan geri döndürülmesine müsaade edemeyiz. Zorunlu olarak kayıt parası gibi bir durum söz konusu olamaz"

    -"Velilerimiz, kayıt parası konusundaki şikayetleri için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat edebilir"
  • delininbiri
    23 Ağustos 2019 14:14
    21 3
    Okullara ödenek vermeyin. Devlet
    Görece olarak daha güzel okul isteyin, adres tutmadığı halde. Veliler
    Sonra bas bas bağırın para istiyorlar diye, para isteyen suçlu olsun.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK