Devlet Ücretsiz Dağıttı, Öğrencilerden Halen Kaynak İsteniliyor

MEB, bu yıl ilk defa ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynağı da ücretsiz dağıttı. Kitaplar okullara gitti ama sıkıntı çözülmedi. Devletin kaynak kitaplarını yetersiz bulan bazı öğretmenler, velilere hâlâ kitap listeleri gönderiyor. Yayınevine teslim kitaplar el yakıyor.

Türkiye Gazetesi'den Mahmut Özay'ın haberine göre; Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk defa bu yıl, ders kitaplarıyla birlikte yardımcı kaynakları da ücretsiz dağıttı. 2-12. sınıf düzeylerinde 91 çeşitten oluşan toplam 136 milyon yardımcı kaynak kitap, öğrencilerin sıralarına kondu. Bakanlık “Her sene tartışma konusu olan bir sorunu ortadan kaldırdık” açıklamasını yaptı. Ancak, uygulama sahadaki sıkıntıyı çözmedi. Kaynak kitap sorunu devam ediyor. Öğretmenler, “yardımcı kaynak listesi” veriyor. Bazı idarecilerin mesajlarında istediği yardımcı kitapların alınmasında satıcı ismini direkt verdiği bile öğrenildi.

ÖDEV KAYNAKTAN VERİLİYOR

Veliler öğretmenlerin bir rutini olduğunu ve bunu bozmamak için ücretsiz yardımcı kitap istediğini ifade ediyor. Aileler, birçok öğretmenin kaynak kitap talep ettiğini söylüyor.

MEB, 136 milyon yardımcı kitap gönderdi

İki çocuğu okula giden Ayşe Kul “Sadece İngilizce hocasının istediği kaynak kitap 600 TL. Daha bunun matematik, fizik ve kimya dersi var” diye dert yandı.

Ebubekir Kar “Kaynak kitabını bir şekilde yanında zorlanıp alıyorduk. Bakanlığın ücretsiz dağıtacağını duyunca çok sevindik. Ama yine istendi. Kırtasiyede 400 liranın altında kaynak kitap yok. Almak dışında başka seçeneğimiz yok. Çünkü ödevler kaynak kitaptan veriliyor” diye konuştu.

Yedinci sınıfa giden oğlu için 1750 lira kaynak kitap parası istendiğini belirten Mehmet Güldane şunları söyledi: Kitabı tek bir yayınevi satıyor. Okul yönetimi de onlarla anlaşmalı. Almaktan başka çaremiz yok.

“BİR NOKTA KONULSUN”

Bir başka veli Fatma Sevinç ise “Sayın Cumhurbaşkanı’mız okullarda kaynak kitap dağıtımı olacak dedi buna rağmen okulda öğretmenler her ders için öğrencileri kaynak kitap almaya yönlendiriyor. Şartlar ortada zaten millet zor geçiniyor. Buna bir nokta konulsun artık” dedi.

ÖĞRETMENLER: VELİ İSTİYOR

Ders kitapları yetersiz olduğu için öğretmenlerin kaynak kitaplara başvurduğu söyleniyordu. Konuştuğumuz öğretmenler “Biz değil, veli istiyor” diyor. İstanbul’da 8 yıldır öğretmen olan Zeynep K. “Kaynak kitapları öğretmenlerin istediği söyleniyor. Ancak kaynak istemeyen öğretmenin işini yapmadığı, sadece ders kitaplarından ilerleyerek öğrenciye ilgi göstermediği algısı var. Kaynak istemeyen öğretmen yetersiz görülüyor. Ne yapacağımıza şaşırdık” dedi.

Mardin’de 10 yıldır öğretmen olan Mehmet A. da “Dağıtılan yardımcı kaynaklar da ders kitapları gibi maalesef yetersiz. Zaten fırsat eşitsizliği var, kaynak kitapla denge kurabiliyoruz” diye konuştu.

Meslektaşını destekler ifadeler kullanan Öğretmen Kübra K. ise “Çocukları üniversiteye hazırlıyoruz. Devlet ölçme ve değerlendirmeyi test usulüne göre yapıyor kitaplarda yeterli test yok. Mecburen test çözme alışkanlığı oluşsun diye alıyoruz” ifadelerini kullandı.

BİRİNCİ SINIFTA YARDIMCI KİTAP MI OLUR!

İstanbul Bağcılar’da çocuğunu okula yazan Zeynep Karataş “Birinci sınıfta yardımcı kitap mı olur Allah aşkına! 250 lira verdim. Üstelik alacağım kitap sadece bir kırtasiyede satılıyor. Almaya gittim, bittiği söylendi. Bizi sıraya aldılar, bekliyoruz. Okul, oradan alınmasını istediği için yapacak bir şeyimiz yok” dedi.

 

  • 11 130
  • 18 Eylül 2022 12:11 22.522
  • Aktif Haberler
  • deliok
    25 Eylül 2022 19:22
    4 3
    Niye aldırıyoruz kaynak anlamıyorum.ders kitabıyla eğitim ver kafan rahat olsun.bakanlık diyor ki bu ilkokul çocuğu bu kitap yeterli.biz hala kaynak derdindeyiz.ilkokulda beden ,serbest et.,resim müzik derslerinin toplam saatini biliyorsunuz.kaç kişi bu dersleri yapıyor acaba...çocuklardan beklentimiz çok fazla sınıfta kötü çocuk istemiyoruz.kaynaklar ağır oluyor bir de sınıfta işleniyor ve çocuk yapamıyorsa vay haline o çocuğun .hemen etiketlenlr aile çağırılır yapamıyor denilir.o aileyi düşünsene....
    yılar önce kapı çaldı ilk defa gördüğüm bir adam benim öğretmen olduğumu öğrenmiş ve özel ders verip veremeyeceğimi soruyor.
    bazı sorular sordum ...çocuk 2.sınıfmış. baba Türkçe dersinden özel ders istiyor...okumaya geçemedi mi dedim.
    hayır okuma yazması iyi de noktalama işaretlerinde kötü demiş öğretmen...vallahi sopa ile dövecektim ...git kardeşim el kadar çocuğu rahat bırakın dedim.bunun için özel ders aldırma çocuğuna yazıktır çocuğa dedim .gönderdim...bakanlık diyorki kitap yeterli sen kitaptan işle bol bol beden yap oyunlar oyna...ama yok biz durmayız
  • KDesigner
    25 Eylül 2022 08:59
    6 0
    Benden başka bir öneri : ders kitapları tamamen kaldırılsın okullara etkinlik kitapları gönderilsin, aynı piyasadaki kaynak kitapları gibi. Ders kitaplarında konu anlatımlarına sayfa ayırmaya gerek yok, öğretmen zaten konuyu anlatıyor, öğrenciler bunlara bakmıyorlar bile, sadece etkinlik yapmak istiyorlar
  • JAN1
    24 Eylül 2022 21:59
    9 0
    Kitaplar test kitabı, ilkokul öğrencisinin test çözmeye değil etkinlik yapmaya ihtiyacı var.Bu kadar masraf edilmiş, keşke yaz döneminde ihtiyaç nedir diye bir anket yapılıp öğretmenlerin fikri alınsaydı.
  • cmustafaengin
    24 Eylül 2022 21:20
    6 0
    Gelin devlet olarak şunu yapın; Her öğretmen kendi kaynağını kendi seçsin, siz de parasını ödeyin velileri yormayın?

    Zaten olay böyle olsa piyasa o zaman düzelir! Yoksa yasak diye böyle devam ettikçe işimiz zor! Akademik dille yazılan kaynaklar ile daha çok zorlanır çocuklar...
  • Yağmur2019
    24 Eylül 2022 17:05
    2 0
    2 hafta bitti. Ders kitabımız halen yok. Yer İzmir
  • öffpüff
    24 Eylül 2022 16:02
    13 0
    İlk önce devletimize böyle bir çalışma yaptığı için teşekkür ediyorum.3.sınıf okutuyorum ve 9 yardımcı kitabımız var.Fakat bu kadar işlevsiz yardımcı kitap basmak yerine piyasada çok talep gören kaynak kitaplar incelenip onlar gibi kaynak kitaplar basılmış olsaydı şu an bu tartışmalar olmayacak hem öğretmenler hem veliler zor durumda kalmayacaktı.Velhasıl kelam bu kadar emek, bu kadar çaba, bu kadar maliyet…Düşünce güzel ama uygulama çok kötü.
  • ütopya27
    23 Eylül 2022 19:16
    2 1
    MEB'in gönderdik dediği kaynak kitaplar bize henüz gelmedi.
  • Yağmur2019
    23 Eylül 2022 01:33
    6 1
    Ders kitabımız halen gelmedi. Yer İzmir...
  • teknoport
    22 Eylül 2022 22:48
    8 1
    Meb in yaptığı seçim yatırımı birşeyler yapıyormuş gibi görünmek.
  • teknoport
    22 Eylül 2022 22:47
    4 1
    Üçüncü tam 9 tane kitap geldi. Bunların 7 tanesi test kitabı
  • tatov10
    22 Eylül 2022 22:08
    3 1
    Ülkemizin gelişmesi için okumaya,kitaba daha çok vermemiz gerekirken, bu devirde daha iyi bir eğitim vermek adına kitap aldıran öğretmen şikayet ediliyor , bunun için MEB'den yazı bile gönderiliyor...
  • cmustafaengin
    22 Eylül 2022 19:16
    21 1
    Kaynak kitaplar geldi ama 2. Sınıf kitabını aldık, içindeki dil akademik bir dil! Hani bu kitapları hazırlayan kişiler hiç mi çocuk psikolojisini bilmiyor? Bir sayfa paragraf yazıp soru sormuşlar. Tebrikler yani...
  • crzma_GFB
    22 Eylül 2022 14:25
    16 1
    1. sınıf için gerekli kimse kusura bakmasın 1 top kağıt 90 lira tonerler ateş pahası öğretmen fotokopici değildir. 20 çocuğa her gün fotokopi bas.
  • balamirkan
    22 Eylül 2022 14:01
    9 0
    kaynak kitaplar (biz daha görmedik) öğretmenlerin beklentilerini karşılasaydı böyle bir ihtiyaç duyulmazdı. kimse keyfi kitap aldırmıyor. bundan para kazanmıyor.
  • kaynarca87
    22 Eylül 2022 10:11
    7 1
    kaynak kitap yok ödev fotokopi yok. açın okuyun yazın demekten başka çare kalmadı bize.
  • demiroz22
    21 Eylül 2022 23:22
    15 0
    kaynak kitap madem gereksiz niye bakanlık kaynak kitap basıp gönderiyor? O 1. sınıfta yardımcı kitap mı olur diyen veliye de soralım madem ders kitabı yeterli bakanlık neden yardımcı kitap bastırıp yolluyor. Gönderilen kitaplarla ders kitaplarının yetersizliği kabullenilmiştir hiç olmazsa ders kitaplarını hazırlayan yayın evlerinin ata yayıncılık pasifik yayıncılık ada yayıncılık bunların kırtasiyede satılan yardımcılarını alsaydınız daha faydalı olurdu mebe ders kitabı hazırlayanlar kaynak alınsın diye kitap hazırlayanlardır o nedenle ders kitapları yetersizdir. AMA en önemlisi konu çokluğu yıllardır söyleriz müfredatta sadeleştirilmeye gidilmeli konular azaltılmalıdır türkçede 8 tema her temada 5-6 parça yerine daha özgün ve vurgulayıcı etkinlik ağırlıklı 2.sınıf için okuma ağırlıklı yazma ağırlıklı içeriğe uygun kitaplar olsa bu tartışma yıllar boyu sürmezdi en azından ben 34 yıldır şahidim bu tartışmalara ben yaptım oldu en iyisini ben bilirim siz işinize bakınla bu işler düzelmez
  • sebocan
    21 Eylül 2022 23:01
    28 0
    Devletin dağıttığı kaynak kitaplar bir şeye benzeyip işe yarasaydı, öğretmenler kaynak kitap tavsiyesinde bulunmayı gerek görmezdi. Herhangi bir yayınevine ait bir kitap ile MEB'in kitapları arasında ciddi anlamda kalite farkı var. Özel okullara uzaya çıkarken ( teşbihte hata olmaz) gariban devlet okulları ile orada okuyan çocukların velileri ve büyük fedakarlıklarla çırpınan öğretmenler ne yapsaydı? Öğretmenler, MEB'e rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyor ama suçlu yine öğretmenler oluyor. Maalesef yıpratılan yie öğretmenler oluyor.

    Son bir not: 2. sınıf öğrencilerine bile test kitabı dağıtanlar eğitime bakışını sorgulasın.

    Yazık çok yazık.
  • daywalker_01
    21 Eylül 2022 22:04
    15 0
    Sayın MEB yetkilileri amacınız eğitimi bitirmek islütfen zorlamayın artık zaten eğitim kalmadı ortada...bakıcılık yapıyoruz ....Allah için o kitapları bastırırken kimden akıl aldınız bir açıklayın yahu😀😀😀
  • porki1422
    21 Eylül 2022 21:47
    11 0
    Eğitimi, eğitimciler dışındaki kişiler konuşmaya devam ettiği sürece, tartışılan bu kısır döngü hep devam eder.
  • porki1422
    21 Eylül 2022 21:43
    11 1
    Bugün o kitaplardan öğrencilere ödev vereyim dedim, sayfayı açtım test ile başlamış 1. testte 3. ünitenin konuları var.
    Ne yapacağım işlediğim konuya ait soruları bulmak için her gün kitap mı tarayacağım?
    İşlediğim konu ile ilgili soruları yardımcı kitaplardan bulabilirsiniz demekten başka bir yol yok.
  • ali2344
    21 Eylül 2022 21:38
    5 0
    MEB 3 yıldır o kadar kaynak kitap dağıttı. Benim gördüğüm ilk ve şimdiye kadar tek (korkarım ki geleceğe dair de tek olacak) doğru düzgün kaynak kitabı ilk dağıttığıydı.
  • xkubix
    21 Eylül 2022 20:59
    19 0
    Bizden istenen;
    Kaynak kitap aldırmayın.
    Fotokopi için kağıt istemeyin. Fotokopi bilgisayar gibi cihazlar aldirmayin.
    Veliden herhangi bir okul ihtiyacı için para talep etmeyin.
    Ve Devletin verdiği kitapları kullanın oradan ödev verin ...
    Ne yapalım büyüklerimiz böyle uygun goruyor bize de uymak düşer.
  • tarkan61
    21 Eylül 2022 20:36
    15 1
    Öğretmen iki arada bir derede kalıyor ! 2.sınif kaynak kitaplari geldi..1 etkinlik ağırlikli 2 tanesi sadece test ! Veli toplantisi yapacagim . Ne yapmam gerektigine karar veremedim.İşe yarar 1 kitap var ancak 1 yil kullanilacak ! Yetmesi imkansiz ! Diğer tarafta extra kitap yasak,soruşturma var ! Öbür tarafta yasagi koyanlarin çocuklari özel kurs ,ders ve kaynak kitaplara fazlasiyla doymuş ! Adaletsizlik diz boyu...!
  • mehmetalibozlu
    21 Eylül 2022 20:29
    4 0
    yazıklar olsun zaten birine para kazandıracaksın mebbite bir sürü gereksiz pencere var 1 milyon fikir ilksan diye oraya soru havuzu koy öğretmenler etkinlik soru atsın onları bas meb. aaaaah meb sen yok musun
  • ishakipek
    21 Eylül 2022 19:28
    11 1
    Öğretmen sanki iskonto alıyor.İsteyen veli alır istemeyen almaz.Çok da umurumdaydı.Kendi çocuğunu düşünmeyeni ben mi düşüneceğim ?
  • burcak_30
    21 Eylül 2022 16:31
    3 1
    okulumuzda hala ilkokul kitapları yok elazığ merkez
  • zuzu6777
    21 Eylül 2022 16:26
    5 2
    Çalışma kitapları çok iyi değil.Kaynak aldırmayın diye sürekli mesaj geliyor.Vicdanım aldır ne olursa olsun diyor.Soruşturma geçirirsem diye sesim çıkmıyor.İki arada bi derede kaldım.
  • nedim35
    21 Eylül 2022 16:06
    5 0
    O kadar çok haber yapıldı ki veliler kaynak kitap olayında fazla tepki gösterir oldu. Sanki öğretmenler lüzumsuz yere aldırıyor, velileri ekonomik anlamda sıkıntıya sokmak istiyor düşüncesi oluştu. Durumun böyle olmadığını anlatmak ayrı zor. Sözde gelecek kitapları inceleme şansımız olmadı ancak kitap gelen okuldaki arkadaşların yorumlarına göre çok da ihtiyacı karşılamayacak gibi. Gel de anlat veliye. Her anlamda öğretmenlere yönelik karalama var. Bu bilinçli yapılıyor.
  • KDesigner
    21 Eylül 2022 15:48
    6 0
    Evet bu haber çarpılanma rekoru kırabilir. Haberlerde sahadan bihaber birileri tarafından öğretmenleri suçlayıcı bir dil kullanılmamalı
  • nihalzübeyde
    21 Eylül 2022 14:36
    3 1
    Nerde bu yardımcı kitaplar peki?????
    Bize gelmedi.....
  • delininbiri
    21 Eylül 2022 12:58
    10 2
    Kitap gönderilmesi çok iyi ama Kitapları inceleyip.memnun kalan yok.
  • deniz7979
    21 Eylül 2022 10:23
    5 3
    Dağıtmış mı??? Bursa' nın göbeğinde daha bize ders kitabı yardımcı kitap vs gelmedi 4.sınıf. Sene sonunda 100 liraya almıştık kaynak kitap güzelce dersimi yapıyorum, olmasa ne yapacaktık günlerdir boş boş...
  • zekirdek
    21 Eylül 2022 09:21
    7 5
    6 tane soru bankası adı altında kaynak kitap yollamıslar 6 sını toplasan bi tum dersler kitabı yapmaz ne onlar oyle ya berbat
  • hazanın dünyası
    21 Eylül 2022 02:50
    19 2
    MEB kaynak ve ders kitabı işinden elini ayağını çekmelidir. Ne ders materyallerinden verim alınıyor ne de velilere yaranabiliyorlar. Boşa giden her yıl fütursuzca basılan kağıt..
    Kitabı öyle usulüne uygun basarsın ve dersin ki bu kitap 2-3 yıl okutulacak ve emanet sistemi uygulanacak. İhale usulü ile eğitim düzenlenmemeli..
    Her yıl sırf firmalar kazansın diye 1-2 yayınevi değiştirip katrilyonlarca kağıdı boşa harcamamalıyız. Ayrıca üstüne para verip aldığımız kitap aldığımız (meşhur) firmalar da okul ders kitabı olarak kitap basınca tam bir fiyaskosunuz. Nerde sizin kaliteniz, ne oldu? Ders kitabında fasonculuktur bu!
    Öğretmenim sen sana verilenleri en iyi şekilde değerlendirirsin. Ülkemizin çocukları için yaptığın fedakarlıkları o yavrular unutmayacaktır. Her şeye rağmen...
  • lcomart
    20 Eylül 2022 23:49
    16 2
    Kimse de demiyor 1.sınıflara hazırlanmış sadece dijital olarak sunulan olan setler neden basılıp dağıtılmadı?
  • Genç Eğitimci
    20 Eylül 2022 22:56
    6 3
    Yıllardır ders kitapları aynı. İçerik güncellenmiyor. Özellikle 1. Sınıfta çok eksik var. Ne yapsın öğretmenler, veliler, çocuklar? Devletimiz kaynak kitap hazırlamış ama kaynak kitaplar hazırlanırken öğretmenlere sorulmuş mu muamma...
  • yildirayg
    20 Eylül 2022 21:46
    10 3
    Bazı velilerin gördüğü...
    veli: "aha kitap bu! aynı şey."
    öğretmen: "Evet aynı şey, bütün ağaçlar da aynı zaten. Gövdesi var, yeşil yapraklı, hepsi aynı meyveyi veriyor zaten."
  • venharun
    20 Eylül 2022 21:37
    4 1
    Demek ki bu kitap sürecine bu işin asıl paydaşı olan öğretmenlere sormadan sonuç alamıyorsunuz. Boşa giden her kuruşa o kadar ihtiyacımız var ki..
  • fzk64
    20 Eylül 2022 21:23
    5 2
    ders kitapları ve kaynak kitaplar yetersiz .gerçekten sadece basılmak için basılmış. hiç verimli olmayacak türden...
  • smyi
    20 Eylül 2022 21:09
    1 13
    Kaynak kitap, kaynak kitap... ne yani kaynakçı mı olacak bu çocuklar.
  • markknopfler
    20 Eylül 2022 20:56
    8 2
    Kaynak dediğiniz kitaplar ;etkinlik ve örnek anlatım konusunda yetersiz ,hem de öğrenci seviyelerine uygun değil ! Çocuğun ilgisini çekmiyor !
  • nrmys
    20 Eylül 2022 20:46
    6 2
    Bugüne kadar her yıl kaynak kitap yasak muhabbeti yapılır durur, peki bu kadar lüzumsuz, işe yaramaz, gereksiz, öğretmenlerin zorlaması olarak görülen kaynak kitaplar ne oldu da devlet tarafından basılmaya başlandı?
  • onur_6287
    20 Eylül 2022 20:37
    11 1
    1.sınıf ders kitaplarını özellikle okuma yazma kitabını inceleyin yeterli mi yetersiz mi görün .
  • pphammer2
    20 Eylül 2022 19:19
    3 1
    Bursa kaynak kitaplar gelmedi.
  • halisane42
    20 Eylül 2022 18:10
    17 1
    MEB, kitapları kalitesizlikte zirve yapmış durumda, sırf bazı yandaşlara rant sağlamak amaç olunca kitapların da yetersiz kalması çok normal oluyor. Hâlbuki bunun da bir çözümü illaki var ama daha önemliso MEB'in/Ülke yönetiminin bunu bir problem olarak görüp görmediği ve/veya bunu çözmek isteği....
    Yani MEB, eğitimdeki diğer sorunlar gibi bunu da çözmek şöyle dursun siyasete alet ederek öğretmen -veli- idareyi birbirine düşürmektedir. Maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmek değil de nedir!!?
  • murattkucukk
    20 Eylül 2022 17:32
    18 1
    Bu ne saçma bir haber ya dağıtılan kaynaklar nasıl nedir ne değilidr seviyelerin uygun mu bu velileri gereksiz şımartmaya devam edin onlar da o bitmek tükenmek bilmeyen şımrıklıklarına müsade etsin çocukların yazık gerçekten ya!.. Sanki öğretmen senin alacağın 3 kitaptan kar ediyor almazsan alma,velilerin her halta yorum yapmasından gına geldi
  • zagor000
    20 Eylül 2022 16:07
    18 2
    “Birinci sınıfta yardımcı kitap mı olur Allah aşkına! 250 lira verdim."
    diyen velinin ne kadar ilgisiz bir veli olduğunu anlamışsınızdır. Öğretmenin elinde bir sihirli değnek var ve dokunduğu an herkes okumayı yazmayı öğreniyor zannediyor. Gerçi suç bu velilerde değil, onlara bu gazı verenlerde.
    Hani nerde kaldı bu kaynak kitaplar hani sıraların üzerindeydi? Ders kitapları bile eksik hala. Sahalardan bihaber insanlar boş konuşup duruyor işte. He he diyip geçiniz.
  • yoncalodi
    20 Eylül 2022 13:33
    7 1
    1.sınıflara da dağıtılmalıydı , talep edenler muhtemelen 1.sınıflardır
  • Yağmur2019
    20 Eylül 2022 11:45
    8 1
    Bize ders kitabı bile eksik geldi.Kaynak kitabı gören yok zaten.
  • mustafa_tekman
    20 Eylül 2022 09:31
    9 1
    Okumak istemeyen çocuğa illa ki sınıfla uyumlu olsun diye kaynak kitap aldirilmamali.Aldirilan kaynak kitaplar da çocuğun evde ek çalışma pekiştirme yapma amaciyla kullanılmalı, isteyen veli almalı ve takip sorumluluğunu da öğrenci veya veli almalı.Ancak bizim velilerimiz hem kitap alınsın hem de takibini öğretmen yapsın ister.
  • kaynarca87
    20 Eylül 2022 09:24
    24 7
    “Birinci sınıfta yardımcı kitap mı olur Allah aşkına! 250 lira verdim."
    şu zihniyete bakar mısınız? gerçekten yazık bize. bir de birinci sınıfta kaynak olur muymuş diyor. asıl birinci sınıfta olur. gel de şimdi aşkla şevkle ders işle. niye seçtim bu mesleği demediğim bir gün olmadı nerdeyse.
  • Bayramd77
    20 Eylül 2022 09:11
    1 18
    dün akşam ilçe mem attığı mesaj
    Değerli okul müdürü arkadaşlar. Bu hafta CİMER şikâyetleri ek kaynak alınması konusunda. Öğretmen arkadaşlar acaba devletin vermiş olduğu kaynakları beğenmiyor mu, yetersiz mi buluyor veya öğretmen arkadaşlarımızın özel yayınevleri ile ortaklığı mi var? Lütfen arkadaşlar toplantılarda sürekli değinildi, kaynak alınmaması konusunda. İlkokul 1,2,3 veya 4.sınifa kaynak aldırmak da nedir? Aynı ısrar devam ederse biz de arkadaşlara yardımcı oluruz. İyi akşamlar diliyorum
  • Yağmur2019
    20 Eylül 2022 07:17
    7 2
    Bizde ders kitapları bile eksik.. Halen kitap gelmesini bekliyorum. Olmayan kitapla ders yapmaya calısıyorum deftere yazdırıyorum.
  • mcoskun
    20 Eylül 2022 06:42
    6 1
    Bizim okula hala gelmedi kaynak kitap. Geçen yıl en pahalı kaynağı tercih eden velilerime, seçme şansı sunmuştum, bu yıl meb kaynaklarını bekleyelim dedim. Bir haftadır okula gelen gelene, telefon eden edene, kaynak alalım diye. Ödev vermiyorum yasak, fotokopi çok pahalanmış üç günlük fotokopiyle kitap alınır diye çekmiyorum. Kitap almak da yasaksa almam, bizden istenen bu. Velilere önümüzdeki hafta isteyen alsın diyeceğim yapacak bir şey yok. Zorlamayacağım her veli konuyu takip edip çözdürsün, yaptırsın kaynak kitabı.
  • bekhas
    20 Eylül 2022 06:15
    20 1
    “Birinci sınıfta yardımcı kitap mı olur Allah aşkına! 250 lira verdim."

    Biz kendimizi boşa paralamisiz yillarca, öğretmen deli mi ki sorusturma riskini alıp, yardimci kaynak aldırıyor diye düşünen yok. O zaman risk almaya da gerek yok.
  • ebrugs55
    20 Eylül 2022 04:57
    4 2
    Kaynak kitaplar gelmedi ki !
  • şule27
    20 Eylül 2022 01:49
    7 1
    İstemiyorum artık, isteyen isterse, istediği yerden, istediği yayınevine ait kitapları, istediği şekilde gitsin alsın, istemiyorsa da almasın. Okula da getirmesin!
  • Deniz_03
    20 Eylül 2022 01:19
    22 4
    Haberi hazırlayan gazetedeki arkadaş bir eline devletin yardımcı kaynak kitabını alsın, diğer eline de dışardan özel bir kaynak kitabı alsın, sayfaları tek tek açıp incelemeye başlasın 10 sayfa geçmeden farkı anlayacaktır ve yaptığı haberden dolayı mahcup olacaktır... İşte o zaman öğretmenleri anlayabilecektir...
  • vedkaya
    19 Eylül 2022 23:03
    9 1
    2.sınıf yardımcı ders kitabı 3. Sınıf seviyesinde
  • 17asd
    19 Eylül 2022 22:55
    1 4
    LGS ders ortalamaları incelendiğinde matematik 20 soruda 4.74; fen bilimleri 20 soruda 9.5; Türkçe 20 soruda 9.22; TC inkılap tarihi 10 soruda 5.54; din kültürü ve ahlak bilgisi 10 soruda 6.45; yabancı dil 10 soruda 4.59 oldu.
  • Stargate_73
    19 Eylül 2022 22:54
    7 0
    Bu ders kitapları nasıl hazırlanıyor anlamıyorum. İçindeki örnekler hangi çağdan kalma. Gerçek hayata uygunluğu çok az. Yeni nesil soru desen bir tane yok. Milli kaynak bunlar. Daha iyi değerlendirilmeli. Geri dönüşüm diyoruz. Geri göndermiyoruz. Boş yere basılan kitaplar var. Onlardan yeni nesil sorular ek kaynak ile verilebilir. Biz düşünüyoruz ama bazıları düşünemiyor. Sonra da birçok ürüne vergi veriyoruz maalesef.
  • umut1.as
    19 Eylül 2022 22:32
    16 2
    Sistemin kurbanı olduğu öğretmen, bakanlık yetersiz ders kitapları basılmasını sağlayıp öğretmeni velinin karşısında masraf açan bir pozisyona sokuyor.Öğretmenler olarak kendimiz için yapmadığımız pazarlığı öğrenciler için yapıyoruz yetmiyor kendi cebimizden bazı çocukların ücretini karşılıyoruz o da yetmiyor bu kadar çabamız karşılığında soruşturma açılır mı diye düşünüyoruz gerçekten meslekten uzaklaşmamak için büyük çaba sarf ediyoruz.
  • joseph1618
    19 Eylül 2022 22:17
    11 0
    Bugün velilerime toplantıda meb yardımcı kitaptan bir soru okudum önemli bir kısmı 2. sınıf öğrencisi için bu kadar uzun paragraf sorusu mu olur ? diye tepki gösterdi. Özensiz kusura bakmayın.....
  • DUYGU3441
    19 Eylül 2022 22:01
    19 1
    Bakanlığın verdiği kitapların çoğu yetersiz , içerik az ve özensiz hazırlanmış kitaplar. Öğretmenler gerekli diyorsa vardır bir bildiği.
  • Oddo38
    19 Eylül 2022 21:15
    11 0
    Kaynak kitaplar da gelmedi zaten!

    Gece yarısı müdürler grubuna 12 Eylül sabahı herkesin sırasında kitaplar hazır olsun talimatı göndermeyi bilirsiniz ancak.

    2 ay sonra kitaplar gelir geçen seneki gibi..
  • mudo77
    19 Eylül 2022 20:58
    20 1
    2.sınıf kaynak kitap seviyesi 3.sınıflara göre, “Birinci sınıfta yardımcı kitap mı olur Allah aşkına! 250 lira verdim." diyen sayın velimiz evde ilgilenecekseniz kaynak kitaba gerek yok.Ama yok ilgilenmem diyorsanız ,sonra benim çocuğum neden yavaş okuyor neden geri diye öğretmene hesap sormaya çalışmayın.
  • hazer
    19 Eylül 2022 20:50
    12 3
    Bize gönderilen kaynakları hangi öğretmen grubu incelemiş .Hangi öğrenci üzerinde denenmiş. Hangi öğrenci grubu başarılı olmuş. Sonuçlar ne ....Eğitimhane nin bu haberi ana sayfaya alması beni üzdü..
  • edakasım
    19 Eylül 2022 20:32
    15 1
    Adam akıllı ders kitabı yapsalar kimse kitap arayışında olmaz.
  • sinan54
    19 Eylül 2022 20:07
    24 2
    Bunu yazan gazeteci !!! gelsin MEB'den gelen kitapla 1.sınıflara okuma yazma öğretsin, seslere 1-2 sayfa yer verilmiş ama okuma yazma setleri daha renkli daha çok etkinlik var yani kıyas bile edilmez.
  • mosit
    19 Eylül 2022 20:02
    13 0
    Beğenmediğimiz yayın evleri bile daha iyi kitap yapıyorlar. En azından en iyi yayıneblerine görev verilse onlar hazırlasalar. Akademik bakış açısı ile bir yere kadar. Saha ile kitapların içeriği uyuşmuyor.
  • sibelgr
    19 Eylül 2022 19:58
    10 1
    kaynak kitapları gören var mı? Kaynak kitapların her çocuğun ve sınıfın seviyesine uygun olduğuna kim inanır?Benim okuluma kaynak kitap da gelmedi...Gelen varsa güle güle kullansın...
  • cemcem
    19 Eylül 2022 19:46
    19 1
    Bu işin çözümü ders harici öğretmenin kendini her şeyden çekmesi. Özellikle ödev vermeyelim, iş yükümüzün neredeyse yarısını oluşturuyor. Kitaplardan dersini işle bitti. Emin olun en çok öğretmen rahatlayacak.
  • KDesigner
    19 Eylül 2022 18:45
    32 2
    Bu işin çözümü Meb'in bütün okullara aynı kaynak kitapları göndermesi yerine para göndermesi ve öğrencilerini iyi tanıyan öğretmenin de bu parayla öğrencilerine uygun kaynak kitabı alması
  • nadir.009
    19 Eylül 2022 18:40
    31 2
    İnceledik yetersiz kimse kusura bakmasın ....
  • ssszmzh
    19 Eylül 2022 18:23
    36 2
    Gönderilen (güya) kaynak kitapların % 90'ı çoktan seçmeli soru.
    İşlediğim konunun paralelinde konuyu pekiştirecek etkinlikler olan tek kitap gelse yetecek. Nitekim geçen yıl ek kaynak olarak sadece bir yayınevinin akıllı defterini kullandım. Zaman zaman fotokopi ile destekledim, yetti.
    Devlet "Alın ulan size kitap!" deyip kamyonla odun yığar gibi kitap göndermiş. Salgın döneminde hazırlanan online fasiküllerin alayını hangi mantıkla bastınız bu kâğıt pahalılığında?
  • Oddo38
    19 Eylül 2022 18:15
    46 2
    Dünya üzerinde öğretmenin bu denli kamuoyunun önüne atıldığı başka bir ülke yoktur.

    Senelerdir öğretmenler ders kitaplarının yetersizliğini haykırıyor; ama değişen tek bir nokta olmadı.

    Şimdi de kaynak kitap tartışması...
  • Oddo38
    19 Eylül 2022 18:05
    51 2
    Meb'de önemli olan istatistik. Kalitenin hiç bir önemi yok.

    Yıllardı ders kitaplarının içeriğinin inanılmaz derecede kalitesiz olduğunu, bu kitapların öğrenciye faydadan çok zarar getirdiğini söyledik. Umursayan olmadı.

    Şimdi de kaynak kitap kalitesi malum. Ama hüsnü niyetle kitap isteyen öğretmene kitapçılarla ortakmış muamelesi yapılıyor!

    Öğretmenlerim, Allah aşkına istemeyin tek toplu iğne bile. Mevcut şartlarda yapın dersinizi çıkın sınıfınızdan evinize gidin. Teneffüslerde fedakarlık yapıp soru çözmeniz bile bu millete ceza gibi geliyor. Her fedakarlıkta daha da değersizleştiriliyorsunuz.

    İş yerlerinden ellerini cebinden çıkarmayan, mesaisinin çoğunu çay içerek dolduranlar biden daha değerli.

    Lütfen ama lütfen bir müddet resmi tanımda olmayan hiç bir işe dokunmayın. (En azından değeriniz anlaşılana kadar)

    "İnsanlar, onlar için ne yaptığınızı anlamazlar; ta ki, siz yapmayı bırakana kadar."
  • hsynmmrt
    19 Eylül 2022 17:32
    58 1
    İstemeyelim arkadaşlar kaynak, defter,kalem....
    2.sinif için MEB'in gönderdiği kaynaklardan sadece 1 tanesi az buçuk iş görür. Etkinlik falan yok. Dayamislar testi al sana yardımcı kitap...
    Üzmeyelim, yormayalim kendimizi derse girip çıkalım...
    MEB'in önce burnunun dibindeki dershaneleri çözmesi gerek. Zenginin evladı okusun. Fakirin evladı otursun
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK