e-Okul Şifresini Ele Geçiren Kız Öğrenci, Sistemden Notlarını Değiştirip Mezun Oldu

Öğretmeninin internet şifresini ele geçiren lise öğrencisi Buse G., üç dönemlik notlarını değiştirip mezun oldu. Olay ihbar sonucu ortaya çıkarken, öğretmene dava açıldı

İstanbul'da, Fatih Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 2 Nisan 2019 günü bir ihbar yapıldı. İhbarda;

"Fatih'te bir lisede görsel sanatlar öğretmeni Muharrem V.'nin e-okul şifresi ile okulun 12-G sınıfı öğrencilerinden Buse G.'ye ait notların değiştirildiği" bildirildi.

Sabah'tan Dilek Yaman'ın haberine göre incelemede, Buse G.'nin ders notlarının çeşitli dönemlerde 'Muharrem V.' kullanıcısı tarafından değiştirildiği, bunun tesadüfi bir durum olmadığı, kısmen ihmal varsa dahi kasıtlı bir durum olduğu belirlendi.

İfadesi alınan Muharrem V. "O dönemde kendi telefonumda internet yoktu. Buse G. isimli öğrencim 'Benim internetim var hocam' diyerek kullanabileceğimi söyledi. Ben de telefonundan sınıfların notlarını girdim ve sistemden çıkış yaptım. Ancak öğrencinin telefonuna şifremi kayıt edecek şekilde ayarlamış olduğunu düşünüyorum" dedi.

Savcılık, Muharrem V. hakkında 'görevi kötüye kullanmak'tan dava açtı. İddianamede, öğretmenin öğrencinin telefonunda not girişi yapması, şifrenin öğrencinin eline geçmesine sebep olmasının ihmalkar bir davranış olduğu belirtildi. Bu şekilde öğrencinin mezun olmasının ihmali aşan kasti bir davranış olduğu, okul şifresini vererek notlarının değiştirilmesine neden olduğu anlatıldı.

Öğretmen Muharrem V.'nin iki yıla kadar hapsi istendi.

 

Dilek YAMAN /

  • 2 18
  • 23 Mayıs 2020 12:29 9.133
  • Aktif Haberler
  • wertigo
    26 Mayıs 2020 13:01
    0 0
    Bir öğretmene e okul şifresi verilirken tutanak karşılığında verilir.Ve birinci dereceden şifrenin korunmasında öğretmen mes'uldür. Pek çok öğretmene siber güvenlik ile ilgili etik sözleşme yapıldı diye hatırlıyorum.

    Buradan uyarayım.Şifrenizi hiç bir şekilde sadece kendi kullandığınız bilgisayar dışında hiç bir bilgisayara kaydetmeyin. Kimseyi de kendi kişisel bilgisayarınızı kullandırtmayın Özellikle Google Crome kullanıyorsanız bir başkası kendi gmailli ile cromu açar ve senkronize ederse bilgisayarda ne kadar kayıtlı şifre varsa hesap sahibine geçer. Google Crom un açığı bu. Dikkat edin.
  • lcomart
    26 Mayıs 2020 01:46
    3 3
    Şeytan, inek sağmakta olan bir kadını takip eder. Bu esnada ineğin buzağısı az ilerideki bir kazığa bağlı durmaktadır. Şeytan, şeytanlık yapacak ya; buzağının ipini bir parça gevşetir. Buzağının karnı aç olduğu için annesinin sağılmasına daha fazla dayanamaz. Debelendikçe boynundaki ipi gevşetir ve sonunda bağından kurtularak, annesini emmek için ona doğru koşar. Bu esnada süt kovasına çarpar ve kovadaki bütün süt yere dökülür. Sağdığı sütün ziyan olduğunu gören kadın, bu duruma çok sinirlenir ve eline geçirdiği odunu buzağının kafasına geçirir. Yavru kan içinde yere yığılır. Bunu gören inek bir tekmede kadını perişan eder. Üzerinde tepişirken kadını öldürür. Gürültüleri duyan kadının kayınbabası, ineğin gelinini öldürdüğüne şahit olur. Eline geçirdiği tüfekle ateş edip ineği öldürür. Silâh sesini duyan kadının kocası ahıra doğru koşar. Bakar ki, hanımı kanlar içinde yerde yatmakta ve babasının elinde de tüfek var; hemen silâhını çekip babasının üzerine mermileri boşaltır.

    Olayın şahitlerinden biri durumu ölen kadının kocasına anlatır. Gerçekleri öğrenen adam pişmanlıktan cinnet geçirip intihar eder ve oracıkta can verir. Şeytan bile bütün bu olanlar karşısında şaşkınlığını gizleyemez. Hemen açar ellerini: “Allah’ım olanlara sen şahitsin! Ben sadece bir parça ip gevşettim
  • php_korsan
    26 Mayıs 2020 00:24
    1 3
    Devlet memuru olduğu için.Bir devlet kurumunun sırlarının açığa çıkmasına sebep olduğu için.Arkadaşlar başınıza gelmeden bilemezsiniz.
    Devlet bana görev verdi.dedi ki okul müdürüne puan vereceksin.Biz de verdik.Sonra bu uygulamadan vazgeçildi.Bize ne oldu 3 ay sonra???
    Müdür hepimizi mahkemeye verdi savcının önüne görevini kötüye kullanmaktan ibaresi ile çıkacaktık neredeyse soruşturma izni veriliyordu.Bayağı uğraştık.Bu hocamıza Allah kolaylık versin.buradan yazmak öyle kolay değil.
  • ugur_29_
    25 Mayıs 2020 16:50
    5 0
    Ogretmen hata yapmis ama 2 yil hapus istemi nedir ?
    Eger kastli bilerek verdigi ispatlanirsa meslekren cikarilsin,hapiste de yatsin.
    Ama ogrenci sahtekarlik yapti ise cezanin ogrenciye verilmesi gerekir,ogretmende kinam veya maasla kesim cezasi alsin. Okulsa yazili sinav evraklari mevcuttur.
    Sonra donem sonu not evraklarini imza ile teslim ederken verdigi notlari incelemesi gereken butun ogretmenlerde da hata bulunabilir.
  • doganemin
    25 Mayıs 2020 06:41
    10 0
    mehmetalibozlu öğretmenim, ben zaten yorumumda öğretmenin kendi "öğretmen şifresiyle" değil de okul-idare (müdür) şifresiyle girdiğini belirtmiştim. Ki bu haberin son kısmında "okul şifresini vererek notlarının değiştirilmesine neden olduğu anlatıldı" şeklinde ifade edilmiş.

    Ben de biliyorum Görsel Sanatlar öğretmeninin "öğretmen şifresi"yle başka derslere ait notların değiştirilemeyeceğini ve sadece Görsel Sanatlar dersinin notlarının değiştirilerek sınıf geçilemeyeceğini.

    Tekrar izah edeyim, olay; öğrenci 11. sınıfta iken, Görsel Sanatlar öğretmeninin Okul-İdare (Müdür) şifresiyle öğrencinin telefonundan not girişi yapması, öğrencinin bu şifreyi kullanarak diğer derslerdeki notlarını değiştirerek 11 ve 12. sınıfı geçmesinden ibaret.

    Malumunuz Okul-İdare (Müdür) şifresi ile tüm notlara müdahale edilebiliyor.
    Öğrenci bu şifreyi ve özelliği kullanarak notlarını değiştirmiş.

    Ayrıca olay, öğrenci şifreyi bu yıl elde edip geçen yılın ve bu yılın notlarını değiştirmiş olması şeklinde de değil.

    Geçen yılın notlarını bu yıl değiştirip nasıl sınıfı geçip 12. sınıfta olacaktı ki. Zaten 11. sınıfta kalmış olurdu. Yani olay yeni yaşanmış bir olay değil, iki yıllık bir mesele. Olay öğrenci 11. sınıfta iken başlamış, bu yıl da devam etmiş.

    Bu haber bundan daha başka nasıl açıklanabilir ben de bilmiyorum gerçekten...
  • cybermavi
    24 Mayıs 2020 21:15
    2 2
    Resim dersiylemi sınıf gecmiş
  • php_korsan
    24 Mayıs 2020 20:56
    4 0
    Zaten müdürü de çağırırlar.Onun da sorumluluğu büyük.
  • halil_41
    24 Mayıs 2020 20:18
    3 2
    Asıl suçlu şifreyi öğretmene veren idare.
    Onlarda da kabahat büyük.
    Çocuk bütün okulun notlarını bile değiştirebilirdi.
  • bekhas
    24 Mayıs 2020 19:37
    12 0
    1) Öğrenci ile veli her zaman haklıdır.
    2) Diger her türlü durumlarda 1. madde geçerlidir..

    Ayağımızı denk alalım.
  • php_korsan
    24 Mayıs 2020 18:51
    2 2
    Başka bir telefondan öğrenci bu işi yapamaz.Ben bile 1 kere bile okulda not girmedim.Neden?Tuş vuruşlarını raporlayan yada e-posta yapan programlar var.Kötü niyetli bir öğrenci yada öğretmenden çekindiğim için.
  • mahmutocak42
    24 Mayıs 2020 17:37
    11 1
    Şimdi öğretmeni gömdük tamam suçlu cezayı yedi. Bankanın kapısını penceresini kasayı açık bırakan bekçinin canını yaktık hesabı kesildi. Peki hırsızın hiç mi suçu yok ?Bu çocuk bir halt yememiş gibi normal eğitim öğretim hayatına devam mı edecek ? Cevabını bekliyorum aklı selim meslektaşlarımdan.
  • php_korsan
    24 Mayıs 2020 17:00
    0 3
    Öğretmen kıyak geçeyim dedi.Başka bir telefonu kullandı.Kız ağzından kaçırdı.İhbar oldu.Şimdi hoca, görevi kötüye kullanmaktan, izinsiz verileri vermekten, ele geçirilmesine sebep olmaktan, yarar sağlamaktan, kaçarı yok makul şüphe yeterli savcı için.
  • mehmetalibozlu
    24 Mayıs 2020 07:53
    0 7
    Doganemin görsel sanatlar öğretmeninin şifresi sizce çocuk hangi notu değiştirmiş olabilir
  • doganemin
    23 Mayıs 2020 23:18
    12 1
    Haberin hiçbir yerinde öğrencinin Görsel Sanatlar dersi notlarını değiştirerek sınıfı geçtiği ve bu yıl geçen yılın notlarını değiştirdiği yazmıyor ki.

    E-okul'da böyle bir şeyin yapılamayacağını hepimiz biliyoruz.

    Ben haberi okuduğumda " Görsel sanatlar öğretmeninin 11. sınıfta not girmek için kızın telefonunu kullandığını, giriş yaparken okul şifresi ile giriş yaptığını ( ki bu haberin son bölümünde "okul şifresini vererek notlarının değiştirilmesine neden olduğu" ifadesiyle anlatılıyor) , kızın bu şifreyi elde ederek notları düşük olan derslerdeki notlarını değiştirerek 11. sınıfta ve bu yıl sınıfı geçtiğini" anladım.
    Ben mi yanlış anlıyorum, anlamadım gitti gerçekten.
  • göbekligeneral
    23 Mayıs 2020 18:12
    5 1
    bu öğretmen notları hiç mi kontrol etmemiş cetvellerden karneyi vermeden?
  • devranber
    23 Mayıs 2020 16:27
    5 1
    Geçmiş dönemlere ait notlar degistirilemez. İdareci şifresi olsa bile her sene yıl atlatılir. Sistem yeni egitim ogretim donemine gore acilir.Sadace görsel sanatlar dersini değiştirebilir ki notlar için imza atıldıktan sonra not kilitle yapılır.Haberin doğruluğu tartisilir.Bu yöntemi bize de ögretsinler sehven yapılan yanlışlar için bakanlığa yazı yazmayalım.
  • mehmetalibozlu
    23 Mayıs 2020 15:50
    5 1
    notlar kilitlenmişse değiştiremez davlumbaz hocamın dediği gii idare şifresi ile giriş yapılış olsa gerek işin ilgnç tarafı idare şifresiilede değiştiremez çünkü ilçemilli eğitim dönemi kapatıyor e okulda eski dönem notlarını asla değiştiremiyorsunuz bence başka bir iş var ve öğretmen kurban seçilmiş
  • narses
    23 Mayıs 2020 14:35
    6 0
    Başka işler var gibi görsel den kimse sınıfta kalmaz..
  • davlumbaz
    23 Mayıs 2020 14:29
    3 3
    Haberin sonunda "okul şifresini vererek" dediğine göre idarenin şifresiyle giriş yapmış olabilir. Üç dönemlik not değiştirme de her dönem sonu tekrar not değiştirilmiş olabilir. Yani Buse'nin telefonundan 11. sınıfta giriş yaptıysa ve şifre bir buçuk yıl boyunca hiç değişmediyse olabilir. Ya da şifre değiştikten sonra 12. sınıfın başında da aynı telefondan tekrar giriş yaptıysa olabilir. Herşeyi mantığına uydurdum da öğrenci telefonundan not girmek yerine kendi telefonuna internet paketi alsaymış daha iyiymiş. (Kredi kartı bilgilerinin çalınması :D )
  • php_korsan
    23 Mayıs 2020 14:19
    2 1
    Öğretmenin başka bir telefondan idareci şifresini kullanarak notları değiştirmeye çalışması... izinsiz bilişim sistemine girme, bilgileri izinsiz değiştirme...makul şüphe yeterlidir yargılanacak.Allah kolaylık versin.
  • ssszmzh
    23 Mayıs 2020 13:59
    11 0
    Haberin neresinden tutsan elinde kalıyor.

    Öğretmenin öğrencinin telefonundan not girmesi.
    Görsel sanatlar dersi notlarını düzelterek mezun olmak?
    Not kilitleme diye bir şey varken geçmiş notları düzeltmek.


  • faul
    23 Mayıs 2020 13:19
    10 0
    Her öğretmene atanan dersler ile ilgili not girişi yaptırılır..Diğer derslerin notunu değiştiremez ki öğretmen..bu işin içinde başka iş var..İdareci şifresi olmalı..ki biz de idarecilere bile görevli olduğu kısımlar atanıyor..Mesela ben öğrenci işlerinden sorumlu değilim o yüzden elimi bile sürmem, bir iş olursa sorumlu arkadaşa söylerim o halleder..
  • joje
    23 Mayıs 2020 13:13
    5 1
    Peki girse bile sadece görsel sanatlar notlarını değiştirebilir. 3 dönem değiştirmesi de ayrıca çelişki. Bu işin içinde olup haberi okuyan anlar yayınlayan arkadaş bu haberdeki çelişkileri fark etmedi mi?
  • übübü
    23 Mayıs 2020 12:49
    14 0
    3 dönem notları nasıl değişiyor?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK