EBA, 'Uzaktan'a hazır mı?

Eğitim yılının başında, uzaktan eğitime geçilmesiyle altyapı yetersizliği nedeniyle EBA çökmüştü. 23 Kasım’da okullar açıldığında, 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen aynı anda sisteme girdiğinde yine aynı sorun yaşanacak mı? Tableti, internet erişimi hatta televizyonu bile olmayan milyonlarca öğrenci ne yapacak? Eğitim alan ile alamayan arasındaki fark nasıl kapatılacak? Uzaktan eğitime geçilmeden önce cevap bekleyen ve çözülmesi gereken pek çok soru ve sorun var.

Koronavirüs salgınının artmasıyla alınan son tedbirler kapsamında, okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmi, özel, örgün ve yaygın eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitimle devam edilecek.

31 Aralık’a kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlama salgının seyrine göre gerçekleştirilecek.

MEB’e bağlı tüm okul öncesi kurumlar, kreşler, ilkokul, ortaokul ve liseler, özel eğitim okulları ve sınıfları, meslek liselerindeki uygulamalı dersler ile özel öğretim kursları da bu kapsamda olacak. Yine destekleme ve yetiştirme kursları ile takviye kurslarında da bu süreçte yüz yüze eğitim yapılmayacak. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki bireysel eğitimler yüz yüze olabilecek. Öğretmenler ise haftada en az bir gün okula gidecek. Kısacası, eğitim öğretim kurumlarında Mart 2020’ye geri döndük. Peki, şartlar o döneme göre değişti mi?

Yoğunluktan çöktü

2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 16 Mart’tan itibaren Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT EBA TV üzerinden uzaktan eğitimle tamamlanmıştı. Uzaktan eğitime ilk geçildiğinde, 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen aynı anda EBA’ya girmeye çalıştığında sistem çökmüştü. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamalara göre o dönem EBA aynı anda 260 bin kullanıcıya hizmet verebilecek altyapıya sahipti. Bakan, ilk etapta 5 milyon kullanıcıya hizmet verecek altyapıya kavuşması için teknik çalışmaları hızlandırdıklarını açıklamıştı.

Ancak aradan 6 ay geçti, 21 Eylül’de okullar, ilkokul 1 ile okulöncesi sınıfı öğrencileri haricinde, uzaktan eğitimle açıldı. İlkokuldan liseye tüm öğrenciler EBA’ya girmek isteğinde yine ekranda “Çok kalabalık” anlamına gelen “Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’da. Yoğunluk yüzünden sorun yaşamış olabilirsin! Bu süreçte EBA TV kanallarımız yanında...” mesajıyla karşılaştı.

Eylülün ilk haftalarında MEB’den yapılan açıklamalarda EBA’nın teknik kapasitesinin 4 kat artırıldığı, yine anlık kullanıcı sayısının 5 milyon ziyaretçiye cevap verecek şekilde tasarlanmasının hedeflendiği duyuruldu. Mart 2020’de 260 bin kullanıcıya hizmet verebilecek altyapıya sahipti, 4 kat arttıysa EBA aynı anda ancak 1 milyon kişiye hizmet verebiliyor. Oysa ki ilk ve ortaöğretim kurumlarında yaklaşık 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen bulunuyor. Bu durumda 23 Kasım Pazartesi günü okullar açılıp uzaktan eğitime geçildiğinde EBA, bu yoğunluğu kaldırabilecek mi?

3 milyon erişemiyor

Bakan Selçuk, mart ayında yaptığı açıklamalara göre öğrencilerin yüzde 5’nin evinde televizyonu yok, yüzde 20’si ise internete erişemiyor. Bu durumda 3 milyon 600 bin civarında öğrenci internete erişim sorunu yaşıyor. 900 bin civarında öğrenci ise televizyon dahil, EBA’dan verilen eğitimlere hiç ulaşamıyor.

MEB, 60 bin öğrenciye tablet dağıttı. Bakan Selçuk, 30 bin tabletin 10 gün içinde, 500 bin tabletin de yıl sonuna kadar öğrencilere ulaştırılacağını kaydetti. MEB, uzaktan eğitime erişim sıkıntısı yaşayan öğrenciler için 81 ilde, EBA Destek Noktaları kurdu. Bunların sayıları 13 bin 584’ü bulurken, Mobil Destek Noktaları’nın sayısı da 133’e ulaştı. 

‘Eşitsizlik yaratıyor’

Eğitim sendikaları, MEB’in aldığı tüm önlemlere rağmen yaklaşık 3 milyon öğrencinin uzaktan eğitimde sıkıntı yaşayacağı, bunun da eğitimde eşitsizliğe neden olacağı görüşündeler. Çünkü maddi durumu iyi olan ailelerin, EBA’nın yanı sıra özel derslerle çocuklarının eğitimlerine katkı sağlayacaklarını diğer taraftan yüzbinlerce öğrencinin temel eğitime bile ulaşma imkânı olmadığını söylüyorlar.

Eğitim-İş, yayınladığı açıklamayla bu soruna dikkat çekti. Eğitimin okullarda ve yüz yüze olması gerektiğine fakat pandemi nedeniyle buna imkan kalmadığına işaret edilen açıklamada, öne çıkanlar şöyle:

- Uzaktan eğitim süreci yönetilirken fırsat eşitliği temel alınmalı. Bunun için tüm öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi sağlanmalı. Öncelikle tüm öğrencilerin uzaktan eğitimin temel aracı olan bilgisayar/tablet gibi cihazları karşılanmalı.

- Öğretmen ve öğrencilere ücretsiz ve sınırsız internet uygulaması getirilmeli.

- Öğrenci ya da öğretmenlerin sabahtan akşama kadar ya da gece geç saatlere kadar bilgisayar başında bulunmaları sağlık açısından sakıncalı olduğu ortada. Bu nedenle uzaktan eğitimde yapılacak ders sayıları azaltılmalı, ders saatleri mesai saatleri ve günleri dışına taşmamalı.

- Güvenlik tedbirleri alınamayan EBA dışı platformlardan ders tanımlanması uygulamalarına son verilmeli.

‘Çocukların bir dönemi daha kayıp’

Okullarda, 31 Aralık 2020’ye kadar uzaktan eğitime geçilmesi, sosyal medyada da gündem oldu. Öne çıkan yorumlar şöyle:

- Aldığınız karar yanlış. Çocuklarımız evlerde büyük tehlikede. Geleceğe bilgisizce, bir dönemi kaybetmiş nesiller olarak devam edecekler. Lütfen yüz yüze eğitime bir an evvel geçelim. Başka tedbirler alın...

- Anne, baba doktoruz, tek çocuğumuz var, o da 5 yaşında. Şimdi anaokullarını kapattınız, bizim izinler zaten kapalı. Birimiz istifa edelim desek o da kapalı. Soru şu; çocuğu hastaneye mi götüreyim yoksa hastaları eve mi getireyim?

- Lütfen köy okullarını kapatmayın! Bu çocukların tableti, interneti yok, bu çocukların eğitime ihtiyacı var, bu çocuklar uzaktan eğitim alamıyor. Ne olur köy okulları eğitim öğretime devam etsin!

- Öğretmenlerin haftada 1 gün okulda olması nedir? Biz, 1 gün için mi eşimizden, çocuğumuzdan ayrı memlekette kalacağız? 1500 kilometre öteden nasıl aile olacağız?

- Online eğitim oluyorsa online toplantı da olmalı. Köy okuluna servisim kaldırıldı, arabam yok, minibüs zaten hiç olmadı, yürüyerek mi ulaşacağım arabayla yarım saatte gittiğim okuluma. Bu kararları alırken öğretmen neden düşünülmedi?

- 1-2 hafta önce okullar sokaklardan daha güvenli dediniz şimdi ne değişti de okulları kapattınız?

- Oğlum eylülden beri okula gidiyor. 8. sınıf. Sınıflar zaten ikiye bölündü, 10 kişi vardı. Hiç değilse 8 ve 12’ler devam etseydi. Okulda vaka yok. Kapan dışarıdan kapıyor bu virüsü!

- Bugünün geleceği 4-5 ay önceden belliydi. Neden bugüne kadar gerekli önlemleri almadınız? Neden hayat güllük gülistanlıkmış gibi eğlence yerleri, AVM’ler hep açıktı. En son kapatmanız gereken yerler eğitim kurumları. Okullarda kontrollü olarak eğitim devam etmeli!

- Ücretli çalışan binlerce öğretmenin ücreti kesilmemeli. Umuyoruz ki alınan karar onları mağdur duruma düşürmez.

- İlkokul 1’ler yüz yüze eğitime devam etmeli, kurslara 20 yaş yasağından vazgeçilmeli. Bu kararları alırken milyonlarca insanın maddi manevi emeği düşünülmüyor?

- 1. sınıfı geçen yıl bitiren öğrenci okuma yazmayı öğrenemeden 2. sınıfı da bitirecek, 3. sınıfta bocalama yaşayacak. İlkokul bitecek, temeli zayıf bina yıkılır. Ekonomi bitti, eğitim bitti, özelden şişirme notlarla doktor olur yarın koronaya çözüm bulur, neyin kafasıdır bu sistem?

 

AYSEL BOZAN YILMAZ /

  • 5 7
  • 20 Kasım 2020 16:30 12.446
  • Aktif Haberler
  • kartal01
    23 Kasım 2020 13:24
    1 0
    Ek dersi aldırmamak için yapıyorsun 'sistem',ama o ek dersi almak için o dersleri atayacağım.Bakın 2 gün sonra sistem düzelir.Vatansever sistem.Tasarrufu düşünüyor.
  • TEACHER-man
    23 Kasım 2020 11:32
    1 0
    Devlet ücretsiz İnternet Sağlasa
  • newzad
    23 Kasım 2020 11:28
    1 0
    EBA dan ders atayamıyorum imleç dönüp duruyor sınıf seçimine geçemiyorum
  • derty12
    23 Kasım 2020 01:21
    0 1
    Bizim millet bir garip. Okul açıldı diye ortalığı ayağa kaldırdınız.Şimdi de niye kapandı. Duruma baktılar riskli gördüler demek ki. Benim okulumda özelikle son hafta inanılmaz artmıştı öğrenciler arasında.. Kalabalık okullar istediği kadar bölünsün yine kalabalık
  • D.Hoca7
    22 Kasım 2020 23:28
    0 4
    Bu haberde yazılanları kim uyduruyor ki?
  • dicey
    22 Kasım 2020 23:01
    5 0
    Şahane hazır!!! Bütün gün ders tanımlayamadım. Telefon başında perişan oldum başlamadan.. geçen vaktime mi yanayım, hiçbir şey yapamadığıma mı?
  • php_korsan
    22 Kasım 2020 00:46
    11 4
    ABD ilkokul uzaktan eğitimi inceledim. Bilgisayarı olmayanlara HP chromebook veriliyor.Yanında öğrenciye özel tanımlanmış barkodlu kart.Öğrenci kartı bilgisayara tutup eğitim portalına öğretmenin kanalına giriyor orada video etkinlik sorular hazır.Ödevini yapıyor yolluyor çıkarken de check listesini işaretliyor.Yani öğretmene dersini yaptın mı sorulmuyor.Şifre ID link böyle işler yok.Abd bu konuda çok önde.Eba buna rakip olamaz
  • dürüst
    21 Kasım 2020 23:33
    11 5
    3 milyon erişemiyormuş ne üç milyonu ya? en az 13 milyon de şuna. 30 öğrenciden en fazla 5 tanesi imkanı var katılabiliyor, gerisinin imkanı yok derdi karnını nasıl doyuracağı. MEB mi önümüzdeki 50 yıl hiç bir şeye hazır olması beklenmiyor. Mars gezegenine çay içmeye gitmek gibi hayal ötesi.
    velinin hiç bir şey umurunda değil, derdi çocuğuna okulda bakılması. eğitim mi? o ne? umurunda değil. kendileri öğretmen ötesi zaten. her şeyi öğretiyorlar. mış... ondan sonra üniversite sınavlarında 0 puan altı 500 bin çocuk. suçlu kim? veli mi? meb mi? öğretmen mi? öğretmenin olmadığı kesin.
  • aretias28
    21 Kasım 2020 23:30
    0 2
    Aslında bu iyi bizeyyy..çocuklarımız çok girmek istiyor ebaya
  • memetrabia
    21 Kasım 2020 21:33
    3 0
    Daha değil.Bekliyoruz.
  • KASIM05
    21 Kasım 2020 21:22
    3 18
    En başından başlayalım, sistem çökebilir belki ama yazıda yazdığı gibi 1 milyon öğretmen ve 18 mikyon öğrenci aynı anda girmeyecek şekilde bir planlama yapılmış. Evet okul sokaktan güvenli ama maalesef sokaklarda kurallar hiçe sayıldığı için sokaklarla irtibatlı olarak okul çalışanı ve öğrenci etkileniyor. Okul güvenli demek, okula dışarıdan virüs giremiyor demek değil, okulda bulaşı oranı çok çok düşük demektir. Daha bu anlayamayanlar yorum yapıyor. Öğretmenler haftada bir gün okula gidince ailesinden 1500 km uzakta kalacakmış habere göre! Yani yüz yüze eğitim varken görev yerindeysen şimdi de görev yerinde olsan ne olur? Yazıya göre anne baba çalışanlar, 5yaşındaki çocukları için anasınıfı kapandı diye şikayet ediyorlarmış, o çocuk 2 yaşındayken ne yapıyorlardı?
    Yine habere göre geçen sene 1. sınıfı bitiren öğrenci okuma yazma öğrenmeden 2. sınıfı da bitirecekmiş, miş, miş,miş.
    Bir çokları bana kızacaklar ama maalesef iş eleştiriye gelince bir çoğu işin aslını düşünmeden araştırmadan mangalda kül bırakmıyor, herkes kendi yaptığı iş dışında ne varsa(özellikle eğitim dışında çalışıp eğitim hakkında yorum yapanlar için söylüyorum) en ağır şekilde eleştiriyor. Ama kendi işimize gelince özeleştiri olamaz, düşünülemez bile biz mükemmeliz!
    Neyse kimse üzerine alınıp kusura bakmasın, herkesin düşüncesine saygım var ama şu an geldiğimiz noktada yukarıdaki yazıda yazılanların çoğuna katılmıyorum.
  • SINIFCI87
    21 Kasım 2020 18:56
    3 0
    Daha simdiden açılmıyor hizmetici kurs videolari
  • hazanın dünyası
    21 Kasım 2020 01:23
    6 7
    Okullarda korona bulaşlarindan bihaber olan bir gazeteci.. Sınır denilen bir noktadayız. Uçurumun kıyısındayız Hızır(!) AKILLAR DUMURA UĞRAMIŞ. Şimdiye kadar bir şekilde yürütüldü pandemi süreci, insanlar bir yandan hastalık bir yandan AÇLIK ile karşı karşıyaydı.
    Dünyada s.o.s verilirken alınan kararları eleştirmek çok basit! En azından araştıran bir gazeteci için. İnsanlar kurallara uymuyor, tıp dünyası bezdi: hangisini kurtarsak diye düşünüyoruz seçim yapacağız artık diyor. Neden 3 maymun oynuyorsunuz, hayat bitme noktasında neyi, ne amaçla eleştiriyorsunuz(?)
  • baler
    20 Kasım 2020 23:24
    1 5
    Bu yorumları kim hangi izinle bizim adımıza yapıyor.
  • İMPARATOR1
    20 Kasım 2020 22:34
    5 3
    Acaba Bakanlık Yetkilileri Bu Yazıyı Okur mu ?
  • ufukbey
    20 Kasım 2020 21:26
    12 17
    En son okullar kapanmaliydi ülkede tabi eğitime önem verseydik
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK