EBA'yı Bilgisayar Korsanları Değil Öğrenciler Çökertmiş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün EBA ile ilgili yaptığı bir siber saldırı olduğu açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. EBA'yı bilgisayar korsanları değil öğrenciler çökertmiş.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün EBA ile ilgili yaptığı bir siber saldırı olduğu açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sistemin öğrencilerin talebi sonrasında yavaşladığını belirtti.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

EBA'nın çökmesi ile ilgili bir soruya Selçuk, "EBA’nın dört saatliğine ‘login’ süresi iki saniyeden 30 saniyeye çıktı. Dört saat bu sürdü ve buna ‘Çöktü’ denildi. Bu dört saat içerisinde neden çöktüğüyle ilgili ki -tırnak içinde- neden yavaşladığıyla ilgili yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor: İki tane uluslararası siber saldırı var, bunu dışında bütün öğrencilerin hemen dönemin başında aniden sisteme girmesi ‘Bir siber saldırı var’ düşüncesi oluşturmuş ve bizim Telekom hizmetleriyle ilgili bir sınırlama getirilmiş yani ‘Bir saldırı var.’ Hâlbuki bizim çocuklar bunlar yani saldırı falan yok, onlar derse girmeye çalışıyorlar. Sonra bu anlaşıldığında derhâl açıldı ilgili ‘server’ ve altyapılar normale döndü" yanıtını verdi.

Selçuk ileride benzer bir durumun olabileceğini ancak şu an için yaptıkları kapasite arttırımının yeterli olduğunu belirtti.

 

  • 4 14
  • 06 Kasım 2020 11:51 7.520
  • Aktif Haberler
  • cmustafaengin
    08 Kasım 2020 23:38
    3 4
    Ya öğrenciler niye girdiniz derse? Hiç biriniz girmese sistem çökmeyecekti. Ahhh ahhh zamane öğrencileri işte! Bak sizin yüzünüzden sistem çökmüş. Ayıp ya! Bir de ebaya girip ders videosu falan da izlemişsinizdir siz!
  • m_aslan
    08 Kasım 2020 13:21
    4 2
    ümit üstel
    Ddosun işleyiş mantığını biliyorum. Ben şunu demek istedim, bu yapılan bağlantıların genelinin hangi ip aralığı üzerinde olduğunu yani öğrencilerin bağlantısı mı yoksa yabancı servis sağlayıcıların mı olduğu belli olur en azından. Öğrenciler mi yoksa yabancı kaynaklı bir ddos atağı mı ayırt edilir sanırım. Ben konum tespit edilir anlamında demedim.
  • ümit üstel
    08 Kasım 2020 11:46
    4 3
    m_aslan
    ddos saldısı tek bir cihaz üzerinden yapılmayacağı için yerini tespit edemezsin. binlerce ya da daha fazla cihaz tarafından "botnet" ya da zombi ağı denilen cihazlar ile yapılır. cihazın sahibinin bundan haberi yoktur üstelik. aynı anda 250 bin tane bilgisayarın bir adrese girmeye çalıştıklarını düşünün, hangi birinin yerini tespit edeceksiniz...
  • m_aslan
    07 Kasım 2020 18:41
    4 2
    Yani bu ddos denilen saldırı türünü onlemek için bizim siberci bir abi script yazmıştı, kim hangi ip ile ddos yapıyor onu görüyordu. Bu ülkenin ip whois yapacak teknik elemanı da mı kalmadı da nereden bağlantı yapılıyor tespit edemiyorlar?
  • tahir1699
    07 Kasım 2020 14:49
    18 2
    Taktik hep aynı.
    Başarısızlığı kabullenme yok.
    Hemen komplo teorilerini devreye sokuyorlar.
    Gizli düşman yaratılıyor.
  • inserdem
    07 Kasım 2020 11:54
    4 4
    suç öğrencilerin he?
  • hayber_38
    06 Kasım 2020 13:20
    9 2
    İlk gün ben de öyle söylemiştim. Bakan bey basına verdiği demeçte beni yalanlamıştı
  • okuma
    06 Kasım 2020 13:07
    5 2
    1. Dddos atak olduğunu bakanlığa kim söyledi?
    2. Eba yi yapan şirket log kayıtlarında görmüyor mu ddosu ki olsa idi eba hata vermez hiçbir şekilde ulasilmazdi. Çünkü server zaten trafigi otomatik kapatırdı.
    3. Bakanı kim yanılttı, yaniltanlar bedel ödeyecek mi?
  • php_korsan
    06 Kasım 2020 11:59
    6 2
    Bu açıklamayı en iyi ebayı tasarlayan ve programlayan şirket yapar.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK