Ebeveynlere Sosyal Medya Uyarıları

Türkiye’de her 3 çocuktan 1’i tablet ya da cep telefonu kullanıyor. çocuklar, dijital araçları daha çocuk sosyal medya ve oyun amaçlı tercih ediyor.

Uzmanlar, çocuğun dijital teknolojiyi kullanması değil, nasıl kullandığının önemli olduğunu söylüyor. bu noktada ailelerin dijital teknolojilerin avantajlarının da tehlikelerinin de farkında olması gerekiyor. FutureBright Group’un Türkiye’de teknoloji kullanımı eğilimi konusunda gerçekleştirdiği son araştırmaya göre her 3 çocuktan 1’i dizüstü bilgisayar ya da tablet kullanıyor. Araştırmaya göre, çocukların yüzde 69’u akıllı telefon kullanırken, yüzde 52’si bir akıllı telefona sahip. Çocukların yüzde 33 tablet kullanırken, yüzde 27’sinin de kendi tableti bulunuyor. Dizüstü bilgisayar kullanan çocuk oranı ise yüzde 33. Çocukların telefon, tablet ya da bilgisayarı yoğun bir şekilde kullanmasının nedeni çoğunlukla sosyal medya ve oyun oluyor.

Sanal kimliklerle yaşam

Yetişkinlerin zamanının büyük bölümünü geçirdiği sosyal medya çocuklar için riskler de taşıyabiliyor. Bazı çocuklar için bağımlılık noktasına gelen sosyal medya ve dijital dünya uzmanlara göre, çocuğu gündelik hayattan kopartıp, sanal kimliklerle yaşamaya itiyor. Bu çocuklar, gerçek dünyada ilişkiler kurmak yerine, sanal dünyada arkadaş edinerek sosyal iletişim becerilerini geliştiremiyor.

Bilinçli kullanım faydalı

UNICEF tarafından yapılan ‘Dijital Dünyada Çocuklar’ isimli bir çalışma sosyal medyada belirli bir zaman geçirmenin çocuklar için gerçekten iyi olduğunu ve dijital teknolojinin çocukların sosyal ilişkileri için faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Bilinçli bir şekilde kullanılan sosyal medya çocukların akranlarıyla ilişkileri ve genel iletişim becerileri açısından olumlu karşılanıyor. Instagram gibi platformlar, çocuklara kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmek için ilham veriyor. Ancak tüm faydalara rağmen ailelerin siber zorbalık ve uygunsuz içeriklere maruz kalma gibi tehlikelerin de farkında olmaları gerekiyor.

İşte zararları

Uzman Sosyal Medyacı Mustafa Özalp, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki zararlarını anlattı:

● Diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından rahatsız edilip siber zorbalığa maruz kalabilir.

● Cinsel içerikli paylaşımlarla karşılaşabilir.

● Kötü niyetli kişilerin saldırılarına ve tacizlerine uğrayabilir.

● Yaşına uygun olmayan reklam içeriklerine maruz kalabilir.

● Kullanıcı bilgileri deşifre edilebilir ve sosyal medya hesapları kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

● Kendisine dair gereğinden fazla bilgi paylaşımında bulunarak güvenliğini tehlikeye sokabilir.

● İnternet ve sosyal medya kullanımı sebebiyle fiziksel aktivitelere daha az zaman ayırdığı için obezite gibi sağlık problemleri yaşayabilir.

'Yasak değil kural koyun'

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlenen Eğitimde Çocuk Koruma Sempozyumu için Türkiye’ye gelen Paris VII Üniversitesi’nden Psikanalist Serge Tisseron, çocukların sosyal medyayı aşırı kullandığından yakınan yetişkinlere önemli mesajlar verdi:

● Sosyal medya ve dijital teknolojilerin aşırı kullanımıyla ilgili çok fazla kaygı var ve elbette buna dikkat etmek gerekiyor. Ama kaygı duymak yerine önlem almamız gerekiyor.

● Çocuğun sosyal medyayı ve dijital teknolojiyi kullanması değil nasıl kullandığı önemli. Dijital teknolojilerin avantajlarının da tehlikelerinin de farkında olursak bu teknolojilerden faydalanabiliriz.

Doğru örnek oluşturulmalı

● Çocukları sosyal medyada vakit geçirdikleri için eleştirmek ya da yasaklar koymak hiçbir zaman doğru bir yöntem olmadı. Çocuklar meraklıdır, keşfetmek isterler. Ergenler ise kendilerini kabul ettirme dönemindedir, ne derseniz tersini yapmak isterler. Sakın unutmayın, siz de bir zamanlar hem çocuk hem de ergendiniz.

● Yasak koymak yerine, kurallar belirlenmeli. Mesela ailece yemek yenirken ve uyku saatinde yatak odasında cep telefonu kullanılmaması kuralı konulabilir.

● Çocuğunu üç yaşından önce ekran başına oturtmayan anne babanın elinden cep telefonu düşmüyorsa bu bir işe yaramayacak. Çocuk da büyüdüğünde sosyal medyayı patolojik boyutta kullanacak. Yetişkinler olarak bizler doğru örnek oluşturmalıyız. Biz çocuklarımızdan kendi yapmadığımız şeyleri yapmalarını bekleyemeyiz.

 

Sevim Büyüktaş DEMİR /

  • 3 1
  • 05 Mart 2020 22:27 4.128
  • Aktif Haberler
  • İMPARATOR1
    12 Mart 2020 18:51
    1 0
    laylaylom_ öğretmenim yazdıklarının altına imzamı atarım.
    Hatta kalıbımı basarım. O kadar doğru ki tespitlerin.
    Allahtan yorumunu okumuşum. Yoksa aynılarını azacakmışım : )
  • laylaylom_
    09 Mart 2020 18:40
    4 0
    Artık ilkokul çocuklarında bile telefon tablet var. Bebeklikten beri sussun diye ellerine tutuşturduğumuz telefonlar çocukları bağımlı yaptı bile. Çocuğuna kıyamayan bir velim hocam napalım elinden alınca çok ağlıyor kıyamıyoruz. İnternet olmayınca tebleti kafasıyla kırıyor bizi dövüyor etrafı dağıtıyor diyor. Çocuğunun başarısı ise diplerde. Fedakar anne baba ödevleri bile çocukları tabletten ayrılmasın diye kendileri yapıyor. Bunlar mı kural koyacak ?
  • reeemat
    09 Mart 2020 11:19
    3 0
    Okuma yazma bilmeyen küçükler, sesli komutla istediği şeyi internetten buluyor.
  • mc1
    07 Mart 2020 08:37
    4 0
    Kontrol ve yasaklama artık mümkün değil.
    MEB kaliteli içerik üretmeli .Bunu 10 yıldır söylüyorum duyan yok.
  • faul
    06 Mart 2020 10:23
    8 0
    Twiter hesabım var ama sadece var..aktif kullanıcı değilim..arada girip güncel konulardaki yorumları okuyorum da resmen çöplüğe dönmüş..Ne olduğu belli olmayan klavye şövalyeleri !!! atıp tutuyorlar..önce Vatanı bölüyorlar, sonra vatanı kurtarıyorlar..hepsi uzman doktor coronavirüsü yok ediyorlar..İftiralar, hakaretler, küfürler..düşünce yok herkes aklını kiraya vermiş..Sonra da öğretmenler tüm yükü sırtlasın..Bizim bir öğrencimiz evli bir adamla internetten tanışıp ona kaçmış..Bittiğimiz nokta....
  • Can Yongası
    06 Mart 2020 01:22
    10 0
    Akıllı telefonların aklı devreden çıkardığı gerçeği kabul edilmeli.

    Edilir mi?

    Hayır.

    Geçmiş olsun.
  • php_korsan
    06 Mart 2020 00:33
    8 0
    Bu yeni çağın durdurulamayacak gerçeği.Herkes kendi içine çekildi tablette internette yaşıyor.Bunu VR teknolojisi izleyecek.Ardından sinir ağlarımızın 5 duyumuzla bağlandığı ortamlarda gerçekmiş gibi sanal ortamlarda yaşayacağız.
  • suleyman45
    05 Mart 2020 22:56
    10 0
    Geçti artık...

    2-3 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki yetişkinine kadar herkes sanalda yaşıyor.

    Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, TikTok, Snapchat, Whatsapp, Pubg, başlıca yaşam ve bağımlılık yerleri. Tabi daha bir çok benzerleri de mevcut.

    Kontrol, denetleme, kısıtlama ve yönlendirme artık mümkün değil.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK