Eğitim-Bir-Sen: Yarıyıl Tatili Yüz Yüze Eğitime Hazırlık Dönemi Olmalıdır

Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklama;

''2020-2021 eğitim-öğretim yılı birinci dönemi, eğitimde her geçen gün telafisi daha da zor olacak kayıplar oluşturarak, öğretmenlerin fedakârlıkları, çoğu zaman eğitim kurumu yöneticilerinin kullanmış olduğu inisiyatifler doğrultusunda tamamlandı. Salgın nedeniyle büyük oranda uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştirilen birinci yarıyılın sonunda objektif bir ölçme-değerlendirme yapmak, başarı notu takdir etmek mümkün olmadı.

Okullar öğrencisiz, öğretmenlerimiz sınıflarından uzakta, kendileri açısından meşakkatli bir eğitim-öğretim sürecini geride bıraktılar.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanlardan biri de eğitim-öğretim oldu. Yüz yüze eğitime ara verilmesi gibi, salgınla mücadele konusunda alınması zorunlu ve kaçınılmaz kararlar, eğitim-öğretimin her aşaması ve kademesine ne yazık ki telafisi zor zararlar vermiştir, hâlâ da vermeye devam etmektedir. Hayatın her alanda normalleşmesi için, salgının sona erdirilmesi adına alınan tedbirlere uyulması hepimizin sorumluluğudur. Bu süreçte oluşan öğrenme kayıplarının telafisi, yüz yüze eğitime geçilebilmesi için normalleşme gerekli ve zorunludur.

2020-2021 eğitim-öğretim yılı salgınla mücadele tedbirleri kapsamında 31 Ağustos tarihinde TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla başlatıldı. Yüz yüze eğitim, ana sınıfları ve birinci sınıflar için 21 Eylül’de başladı. 12 Ekim tarihinden itibaren ilkokullar, köy okulları, 8 ve 12. sınıflar, lise hazırlık sınıfları ile özel eğitim öğrencileri için; 2 Kasım tarihinden itibaren ise 5 ve lise 9. sınıflarda yüz yüze eğitime geçildi. Ancak salgının yeniden artış göstermesi üzerine ilk ara tatil sonrası 23 Kasım tarihinden itibaren uzaktan eğitim başlatıldı.

Eğitim yönetiminde kararlılık, koordinasyon ve uyum esastır

Salgın sürecinde eğitim yönetiminde kararlar zamanında alınmalı, süreç içerisinde alınan farklı kararlar eğitim çalışanlarını belirsizlik içerisinde ve zor durumda bırakmamalıdır. İkinci dönem bu tür kararsızlıklara ve çelişkilere düşülmemelidir. Bakanlığın eğitim paydaşlarıyla istişare hâlinde olması, merkez ve taşra teşkilatları arasında güçlü koordinasyon kurması zorunludur. Zor şartlarda birçok şeyden mahrum olarak sürdürülmeye çalışılan eğitim faaliyetlerinin verimliliğinin ve niteliğinin artırılması için istişareyle uygulanabilir net kararların alınması önemlidir.

Uzaktan eğitim öğretmenlerin fedakârlıklarıyla icra edildi

Bu süreçte eğitim-öğretim, TRT EBA kanalları ve EBA platformu başta olmak üzere uzaktan eğitim araçlarıyla sürdürülmüştür. Ancak canlı ders veya EBA TV erişiminde bölgesel ve yöresel eşitsizlikler ile aynı eğitim kurumundaki öğrenciler arasında dahi var olan eşitsiz derse katılım imkânları, merkezî planlamanın göremediği sonuçlar üretmiştir. Bu olumsuz duruma rağmen, öğretmenlerimizin öğrencilerin eğitimde geri kalmaması adına gösterdiği olağanüstü ve fedakârca çabalar, uzaktan öğrenimi mümkün kılmıştır. Öğrencisi için sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar bilgisayar başında, bir yandan öğrencisinin dikkatini derste tutmaya çalışıp diğer yandan ders veren öğretmenlerimiz, bu zorlu süreçte hem eğitimin ayakta tutulmasının hem de öğrenme kayıplarının en aza indirilmesi mücadelesinin mimarları olmuştur.

Öğrenme kayıplarının telafisi için şimdiden planlama yapılmalıdır

Salgın süreci özellikle eğitimde fırsat eşitliği konusunda eğitim sistemimizdeki sorunları daha görünür kılmıştır. Sosyo-ekonomik özelliklerin uzaktan eğitime erişim imkânlarına etkisi göz önüne alındığında yüz yüz eğitimin ertelenmesinin daha fazla mümkün olmadığı ortadadır. Önümüzdeki günlerde Bakanlığın ana odak noktası, uzaktan eğitim sürecinde oluşan öğrenme kayıplarının giderilmesi olmalıdır. Bu amaçla öğrenme kayıpları tespit edilmeli, okulların kapasitesi güçlendirilmeli, öğrenciler yönlendirilmeli, öğretmenler desteklenmelidir.

25 Ocak tarihi itibarıyla Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında yüz yüze eğitime başlanacak olması kararı yerinde ve doğrudur. Ancak, bu kararın okul yönetimlerine ve öğretmenlere yeterli hazırlık imkânı bırakılmadan alınmış olması eğitim çalışanlarını zor durumda bırakmıştır.

Ertelenen sınavlarda belirsizlik giderilmelidir

Eğitimin uzaktan sürdürüldüğü eğitim-öğretim yılının birinci döneminde aynı şekilde hizmet içi eğitimlerden unvan değişikliği sınavına kadar personel politikasının belkemiği niteliğindeki çok sayıda faaliyet de askıya alındı veya ertelendi. Geçici bir tedbir olarak zamanında gerekli görülen bu ve benzeri faaliyetler daha fazla ertelenmemelidir. Ertelenen unvan değişikliği sınavlarının ne zaman gerçekleştirileceğinin duyurulmaması, belirsizliğe ve haklı beklentinin karşılıksız kalmasına neden olmuştur.

Eğitim-öğretimin yükünü çeken eğitim personelinin unvan değişikliği sınavları beklentileri karşılanmalı, sınav tarihi netleştirilerek gerekirse online gerçekleştirilmelidir.

Eğitim çalışanlarının yer değişikliği talepleri karşılanmalıdır

Salgın süreci ve alınan tedbirlerin doğurduğu olumsuz sonuçlar gözetilerek, öğretmenlerimizin il içi ve iller arası yer değişikliği talepleri, mazeretlerinin giderilmesi başta olmak üzere, istekleri dâhilinde mağduriyet üretmeyecek ve yeni mağduriyetlere sebebiyet vermeyecek şekilde karşılanmalıdır.

En az 60 bin öğretmen ataması yapılmalıdır

Öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik gibi hak kayıplarına neden olan güvencesiz istihdam türleriyle kapatılmak yerine, öğretmen ihtiyacı gözetilerek yarıyıl tatili döneminde en az 60 bin öğretmen atanması yapılmalıdır.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir

Aynı işi yapan, aynı sorumluluklara sahip kamu görevlileri arasında eşit olmayan özlük hakları doğuran statü farklılıkları kabul edilemez. Öğretmenler odasında farklı haklara sahip eğitimcilerin bulunması ayrımcılıktır. Bu ayrım eğitimciler arasında iş barışına, öğretmenin iç huzuruna ve eğitimin verimliliğine zarar vermektedir.  

Haklarımızı koruyacak ve geliştirecek içerikte bir meslek kanunu artık çıkarılmalıdır

Öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alacak, yöneticilik ve liderlik süreçlerine katılım, bu pozisyonlardaki mali, sosyal ve özlük hakları da içerecek, uluslararası standartlara uygun, öğretmenliğin kariyer mesleği niteliğini dikkate alan, öğretmenin etkinliğini artıracak, itibarını yükseltecek nitelikte bir meslek kanunu eğitimin geleceği açısından ertelenemez bir zorunluluktur.

Okullar yüz yüze eğitime hazır hâle getirilmelidir

Bakanlık 15 Şubat tarihi itibarıyla eğitimin her kademesinde yüz yüze eğitimi başlatma iradesini ortaya koymuş bulunduğundan devam eden salgın süreci gözetilerek tatil döneminde bazı ivedi adımların atılması zorunludur. Bu çerçevede okulların yüz yüze eğitime hazır hâle getirilmesi ekseninde okullara bütçe/ödenek tahsisi yapılmalı, okullarda güvenlik önlemleri artırılmalı, öğrenme kayıplarının hızlı bir şekilde tespiti ve giderilmesi için ilave kurs/ders imkânları getirilmeli, istekleri dâhilinde aşılamada öğretmenlere öncelik verilmeli, unvan değişikliği sınavları başta olmak üzere ertelenen sınavlar bir an önce gerçekleştirilmeli, salgın sürecinde ortaya çıkan özlük hakları kayıplarını telafi edecek, yüz yüze eğitime ara verilmesi hâllerine ilişkin toplu sözleşme hükmünü eksiksiz hayata geçirecek somut düzenlemeler yapılmalıdır.

Salgın süreci, eğitim sistemi içindeki tüm paydaşlarla iş birliğine dayalı etkin bir iletişimin önemini ortaya koymuştur. Bundan sonraki süreçte, bunun gereklerini yerine getirecek adımların atılması olumlu olacaktır.''

 

Eğitim-Bir-Sen

  • 5 59
  • 24 Ocak 2021 01:00 10.586
  • Aktif Haberler
  • gkhnhoca
    26 Ocak 2021 23:34
    1 0
    Bırakalım kendini öğretmenlerin temsilcisi diye adlandıran insanların açıklamalarını. İcraat olmadıkça neye yarar. Sadece kendilerini beğendirmek için suya sabuna dokunmadan, büyüklerini üzmeden konuşmaya devam etsinler. Gözleri gerçekleri görmeyi seçmiyorsa bizlere de onları görmezden gelip o sendikaya üye olan sayın meslektaşlarımızı gerçeklerle yüzleşmeye davet etmek düşer. Üzücü olan şu ki: o sendikada olan tüm öğretmenler bu durumun farkında ve başkanları gibi hiçbir şey yapmamayı tercih ediyorlar.
  • mehmet6752
    26 Ocak 2021 22:41
    4 0
    3 Haftalık tatil iyi bir dinlenme fırsatı olacak derken, şimdi 3. haftada seminer on line mi olsun yüz yüze mi olsun tartışması başladı. On binlerce öğretmen tatil için çalıştıkları illerden ailesinin yanına gelmiş, hiç olmazsa 3 haftanın tadını çıkarsınlar. Allah aşkına yıllardır yapılan seminerler öğretmene ne kazandırdı. Tatil diyoruz ama hala watsaptan ,bip ten okul idaresinin ,velilerin istekleri bitmiyor. Yetkili sendikadan beklentimiz bu sorunu olsun çözmeleri.
  • emir3417
    25 Ocak 2021 10:43
    8 1
    Hatırlayın Bir ara sendikalardan istifa edelim furyası çıktı .hatta eğitimhane de çok yorumlar yapıldı.bazı arkadaşlar istifa etti .ben de istifa ettim.hemen o hafta on line bazı illerle sendika başkanı toplantı yaptı ."kullanılan cümlenin birisi dikkatimi çekti "siz istifa ederseniz sol sendikaların iline yarar.onlar istifa etmezler." adamların hala derdi.üye sayısını korumak...bu ülkede iki sendika birbirine çok yaklaştı...bu iki sendikada da durmanın hiç mantığı yok...
  • memetrabia
    25 Ocak 2021 09:59
    6 0
    Eylemsiz söylemler,ruhsuz insanlar gibidir.
  • php_korsan
    25 Ocak 2021 07:49
    3 0
    Her yarıyıl tatili, sendikaların rahat rahat MEB'den randevu alıp öğretmen sorunlarını görüşmeye gidecekleri bir dönem olmalıdır.
    Okullar tatil, öğretmenler yok neden bakanlığa gidip sürekli görüşmelerde bulunmuyorsunuz? Klavye başında yazmak daha rahat oluyor ama.
  • NAZMANYA
    25 Ocak 2021 01:05
    3 0
    alacağımızdan değilde meslektaşlarıma naçizane bir uyarım var. seyyanen kelimesini lügatınızdan cikarin arkadaşlar. seyyanen tek bir kaleme zam yapmaktir. bizim maaşlar tek kalemden oluşmuyor.
  • koyay
    25 Ocak 2021 00:04
    18 1
    Ali Yalçın, her fotoda elin kalbinde...orada vicdan da var. Vicdanın nasıl o imzayı atmaya el verdi? Öğretmensin, meslektaşların zamlarla uğraşıyor, neredeyse asgari ücrete çalışıyor. Niçin? Sen o imzayı iki kuruş zammı ilerde m.vekili vs. olurum simdi bir aferin alayim diyip imzayı attın diye. Hepimiz olüp gidecegiz sen de Ali Bey. Değer mi milyonlarca insanın hakkına girmeye? Bırak bu -meli -malı dostlar alışverişte görsun açıklamalarını. Başında olduğun sendika isterse her şeyi yapar. Seni seçenlerden yana ol seni arayabilme ihtimali olanlardan yana değil...
  • ufukbey
    24 Ocak 2021 20:02
    19 2
    maaş zammını konuşun siz...
  • şahin toy
    24 Ocak 2021 19:35
    22 1
    Hep - meli hep -malı.... Maksat muhabbet. Başka bir icraat yok.
  • adaletlazım
    24 Ocak 2021 19:08
    11 1
    Nasıl yorum yapsak da yayınlansın anlamadım ki. Lafa gelince var masaya oturunca koca bir sıfır.
  • koyay
    24 Ocak 2021 18:26
    35 3
    Asgari ücret 2800, ögretmen maaşı 4bin. 2-3 ayda çicek yağı 35 ten 70'e, süt 4'ten 7'ye, ekmek 1 den 2 ye çıktı. Reel enflasyon en az yuzde 30, temsilcimiz olarak mutabakata vardığınız maaş zammı yuzde 7. O toplu sözleşmenin altına imza attınız ya, tüm öğretmenin kul hakkı üzerinizde. Böyle boş soylemleri bırakın. Bu surecte bir de hakki olan ek ders için oğretmen dilenci konumuna sokuldu, internet-bilgisayar vs. hiçbir destek-yardım almadı. Bunlardan bahsedin.
  • NURSEL EROĞLU
    24 Ocak 2021 17:35
    24 2
    Seyanen Zam Ne Oldu ? Maaşlar Eridi Gitti. Yağ Ve şekerin 1kg Fiatının Kaç Defa Değiştiğini Biliyor Musunuz ?
  • zeki2976
    24 Ocak 2021 15:32
    20 2
    Samimi değilsiniz. Siz yönetici atamaya bakın. İşiniz bu.
  • Oguz8
    24 Ocak 2021 14:34
    32 3
    Ne şimdi bu?
    Sendikanın üzerine düşen görevden başka her konuda diller pabuç gibi.
    Sonuçsuz olsa da...
  • Karakedi
    24 Ocak 2021 14:21
    14 1
    meb tatilde.14 subat gece 23.59 da düşüñülür. geregi yapilir kardesim.
  • volkansurmeli
    24 Ocak 2021 13:56
    17 4
    Yetki-sizsiniz
  • selek03
    24 Ocak 2021 13:53
    9 1
    Bize zaten herşey helal diğerlerine de herşey haram olsun demeyi unutmuşlar.
  • sasad
    24 Ocak 2021 13:53
    14 1
    Okumadım
  • öğretmen1934
    24 Ocak 2021 13:44
    16 1
    Samimi değilsiniz.
  • mamost
    24 Ocak 2021 12:54
    12 0
    Ögretmenlik meslek kanunu nedir? İçeriği önemli.Çikarilmalidir ,böyle olmalı, meli malı. Toplu sözleşme olsun denildi sonuç ortada..
  • ferayserhan
    24 Ocak 2021 12:29
    19 1
    Sonuç: laf çok icraat yok
  • carpediem03
    24 Ocak 2021 10:40
    18 2
    Yetkili sendika kimse söyleyelim madem bu yukarıda sayılan talepleri bakanlığa iletip kazanım elde etsin
  • haturka
    24 Ocak 2021 10:34
    44 3
    3 haftada hazırlık olmaz, 3buçuk hafta olsaydı olurdu.
  • kadirizm_27
    24 Ocak 2021 10:08
    16 1
    Teklifi 100 liraya indirmişler....????
  • php_korsan
    24 Ocak 2021 10:04
    7 1
    Tatilde öğretmen ve öğrenci iyice yoruldum değil mi?Çoğu okula 5 yada 15 tane tablet geldi değil mi? 15 Şubat'ta zor açılır kardeşim.
  • İMPARATOR1
    24 Ocak 2021 09:45
    15 1
    Eziyet ile geçen koskoca bir dönemden sonra konuşmuşlar. Kime ne faydası varsa.....
  • firzan
    24 Ocak 2021 07:59
    15 0
    Seyyanen zam teklifleri vardı. Cevap geldi mi acaba
  • ugur_29_
    24 Ocak 2021 01:52
    17 0
    İmza atmazsınız sorumluluğunuzda kalmaz, yetkiliyiz ama imzasısız dersiniz.
  • Şevkiyat
    24 Ocak 2021 01:47
    11 1
    Öğretmenlik Meslek Kanunu bir an evvel çıkarılmalıdır...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK