Eğitim İş: ÖBA'yı Eline Yüzüne Bulaştıran MEB, Mesleki Yeterliliğimizi Değerlendiremez

Eğitim İş Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklama:

''Yıllardır tek bir sınavı bile sorunsuz/hatasız yapamayan, uzaktan eğitim sürecinde EBA denilen garabet ile eğitimi hem öğrenciye hem eğitimciye eziyete çeviren MEB, uzman öğretmenlik eğitiminde de aynı istikrarı sürdürmeye kararlı olduğunu göstermiştir.

Eğitim emekçisine sormadan, tepeden inme biçimde getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan eğitim programlarına ulaşılabilmesi için hazırlanan Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA), skandallarıyla daha şimdiden EBA’yı aratmamaktadır.

ÖBA’ya ilişkin skandal bilançosu daha şimdiden şöyledir:

• Her şeyin akıllı cep telefonlarıyla yapıldığı bu çağda, ÖBA’ya telefondan bağlanmak yüzlerce öğretmen için neredeyse hiç mümkün değildir. Bu eğitim programından faydalanmak için bir tablet ya da bilgisayar şart olmasına karşın, MEB zaten yoksulluğa mahkum ettiği öğretmenlere teknolojik destek de sunmamıştır.

 • İnternet kullanımı da öğretmenin sırtına yüklenmiştir. Bir videonun ortalama 400 MB internet kullanılarak izlendiği, programda izlenmesi şart olan 180 video bulunduğu ve bunların toplamda 72 GB internetle ancak izlenebileceği düşünülürse, öğretmenin olmayan bütçesinden bir de internete pay ayırması beklendiği anlaşılacaktır. Üstelik eğitim programının böyle bir internet ihtiyacı olduğu ve bu konuda öğretmenlerin kendi başlarına bırakılacağı önceden belirtilmediği için özellikle tatilde memleketine giden eğitimciler büyük sorun yaşamaktadır.

• MEB, Türkiye’de bu programlardan faydalanacak öğretmen sayısını net olarak bildiği halde programın serverlarını yeteri kadar güçlü yapmadığı için kullanıcılar sitede donma ve çökme sorunlarını sıkça yaşamakta ve her defasında izlemesi zorunlu olan videoları baştan izlemek durumunda kalmaktadır.

• Bazı öğretmenler, bir videoyu defalarca izledikleri halde sistemin izlenmiş kabul etmeyip yeni derse geçmediği şikayetinde bulunmuştur. Yani internet pahalı, öğretmenlerin zamanını çalmak ise ucuzdur.

• AKP’nin keyfi olarak belirlediği kariyer basamaklarını tırmanmak için tamamını izlemenin şart koşulduğu bu videolar özensiz ve çoğu zaman yararsızdır. Akıcı olmayan, donuk bir anlatımla sürüp giden ve çoğu zaman halihazırda öğretmenlerin üniversite yıllarında gördüğü derslerden ibaret olan bu videolar, uzman öğretmenlik sınavı için hazırlanan 461 sayfalık yazılı dokümanlarla da çelişmektedir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı ÖBA, daha şimdiden eğitim emekçileri için eziyete ve maddi bir yüke dönüşmüştür.

Yapılması gerekenler bellidir:

• Daha 1.5 ay sürmesi beklenen bu eğitim için öğretmenlere derhal tablet/pc ve internet tedariği yapılmalı, onlara zorunlu kılınan bu programlar bir de onların zaten ekside olan bütçelerine bindirilmemelidir.

• Elinde her türlü bilgi, veri ve ödenek olduğu halde ÖBA’yı da eline yüzüne bulaştıran MEB, pişkinliği bir tarafa bırakıp önce özeleştiri vermeli, sonra sitenin teknik sorunlarını çözmelidir.

• Sitedeki teknik sorunlar ve imkansızlıklar nedeniyle, yani kendileriyle ilgili olmayan nedenlerden ötürü programda geri kalanlar için telafi adımları atılmalı; bu beceriksizliğin de faturası eğitim emekçisine kesilmemelidir.

Eğitim-İş olarak, konunun takipçisi olduğumuzun ve yaşanacak her skandalda kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getireceğimizin altını çiziyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu ilk gündeme geldiği andan itibaren, “her öğretmen uzmandır” uyarımızı duymazdan gelen ve mesleki yeterliliğimizi ölçmeye kalkan bir Bakanlıktan, en azından bir internet sitesini becerebilecek “yeterliliği” bekliyoruz.''

 

Eğitim İş

  • 53 9
  • 20 Temmuz 2022 18:30 11.181
  • Aktif Haberler
  • BAYRAM ALİ
    23 Temmuz 2022 16:19
    1 1
    Ben Vodafone kullanıyorum.
    Sallıyor diyen vatandaş:
    Videolara başlamadan ve bitirince kontrol ediyorum.
    20 GB internetle başladım. 100 video izledim, diğer işlerim için de kullanıyorum. Hala 2 GB internet var. Nasıl hesap?
  • php_korsan
    23 Temmuz 2022 14:01
    6 1
    Sınav kalkarsa şöyle olur:
    16 senedir uzman olan arkadaşlar devam eder ve ücretlerini alırlar.
    İptal edilen arkadaşlar sınava da giremez unvan da alamaz bizim hizmet puanı işi e döner.Bakanlik bir daha da bu konuyu rafa kaldırır.Seneye de performansa dayalı teftiş sistemi gelir uğraşır durursun.
    Maaş az , ek ders az.
  • eucly79
    23 Temmuz 2022 08:47
    0 4
    mavi_ce55, bence Bayram bey sallıyor, çünkü video boyutları genelde 380-400 mb arasında değişiyor. 15 video en az 5,5 GB yapar. Videoların çözünürlüğü de ayarlanamıyor Youtubedaki gibi 144p yapıp izlemek mümkün değil. Ben tüm videoları indirdim toplam 70 GB
  • süreyyadansorun
    22 Temmuz 2022 09:05
    1 0
    Nasrettin hocanın bindiği dalı kesmek adlı fıkrasını biliyor musunuz :) :)
  • ücü
    22 Temmuz 2022 02:46
    7 1
    Hamurcu38 öğretmenim Eğitim İş kariyer basamakları ile ilgili davayı zaten açmıştır.

    Gündeme geldiği günden itibaren her aşamasında karşı durduğumuz Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öngörülen, kariyer basamakları sisteminin uygulanmasına dair yürürlüğe konulan Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine Danıştay nezdinde dava açılmıştır.

    Eğitim İş
  • olcaytoh
    22 Temmuz 2022 01:15
    4 2
    Öğretmenlik Meslek Kanunu ilk gündeme geldiği andan itibaren, “her öğretmen uzmandır” bu cümleyi anlayamayan öğretmen arkadaşlar yazmıs,SINAV KALDIRILSIN demiyor da diye.Size az bile en az 3 sınav yapmalılar,daha okumadan anlamadan yorum yapıyorsunuz
  • ramazan mesci
    21 Temmuz 2022 16:13
    9 32
    Elbette eksiklik olacaktır ama biz elimizden geleni yaptıktan sonra geri kalanlar telafi edilebilir.Mükemmelliik Allah'a mahsustur unutmayalım! Hatasız kul olmaz.Bu dünya hayatında herşey fanidir , geçicidir.Zaman,ömür geriye çalışmaz.Kıymetini bilmemiz gerekiyor.Yoksa kaybedenlerden oluruz .Maazallah !...Kıymetini bilelim ve çalışıp geliştirelim.Bunlar hepimizin görevidir.Suçlamak yerine üretim yapalım,destek verelim,geliştirmeye katkı verelim bence...
  • ramazan mesci
    21 Temmuz 2022 15:57
    7 19
    Milyonlarca öğretmen var . Gerekli bir uygulama ülkemiz şartlarında.!
  • mavi_ce55
    21 Temmuz 2022 15:15
    2 1
    Bayram Ali hocam operator farki mi acaba? benim 15.video bitmeden 8gb bitti turktelekom. Sizin hangisi?
  • zfryslts
    21 Temmuz 2022 10:21
    10 24
    Sendikacılık yapacağım diye akıllarına geleni yazmışlar. Bu söylemlerin kimseye bir faydası yok amaçları üye devşirmeye çalışmaktan başka bir şey değil. Şu dönemde tableti bilgisayarı olmayan öğretmen varsa derhal öğretmenliği bıraksınlar. Videoların sıkıcı olduğu, daha etkili dersler hazırlanabileceği gibi eleştiriler kabul edilebilir ama yukarıdaki söylemler tamamen saçmalıktan ibaret.
  • hamurcu38
    21 Temmuz 2022 09:18
    24 7
    Sınav kaldırılsın demiyor da öğretmenlere pc tablet verilsin diyor yaaa...😀
  • BAYRAM ALİ
    21 Temmuz 2022 09:03
    9 22
    "Bir videonun ortalama 400 MB internet kullanılarak izlendiği, programda izlenmesi şart olan 180 video bulunduğu ve bunların toplamda 72 GB internetle ancak izlenebileceği düşünülürse, "
    Diyor, 15 video izledim, internet kullanımını kontrol ettim. Toplam 1,5 GB gitti. Yani ağzı olan konuşuyor.
  • smyi
    21 Temmuz 2022 03:22
    27 8
    Güzel eleştiriler. Bu sene tatilimizin de zehir olduğu eklenebilir. Yıllık izinde olan herhangi bir memura böyle angarya dayatabilirler mi? Fakat öğretmen iyice herkesin kepazesi oldu.
  • demirfeza
    21 Temmuz 2022 02:01
    23 4
    Sınavı kaldırmayı gündeme alırsanız seviniriz. Bir de önceki sene biz eba ile değil, zoom ve benzeri programlar sayesinde dersleri işledik, eba sadece dersleri tanımlama ve yükleme zorunluluğuyla iş yükümüzü artırdı. Şunu da belirtelim sınavla ve tonla teorik bilgilerle öğretmen uzman olamaz, sahada pratikle uzmanlık olur.
  • nrmys
    21 Temmuz 2022 00:37
    14 33
    Henüz ÖBA'dan video izlemeye başlamadım ama EBA'yı falan eleştirirken, acaba hiç kimsenin hesap edemediği bir salgında nasıl bir çözüm bulanabilirdi acaba?
    Normal eğitim ile bile okuma-yazma öğretmede zorlanılırken EBA sayesinde okur-yazar oldu birinci sınıflar..
    Hiç bir sistem sorunsuz değildir, dört dörtlük değildir, her iş biraz fedakârlık ile daha iyi sonuç verir, şikayet etmekle değil...
  • turaç
    21 Temmuz 2022 00:08
    13 14
    İşte sendika(!)
  • Oddo38
    20 Temmuz 2022 20:55
    15 14
    İşte sendika.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK