Eğitim Kaybı Giderilecek: Eba Hep Devrede Olacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okuldan uzak olmanın getirdiği öğrenme kayıplarını tespit ederek uygun müdahale planını hayata geçireceklerini söyledi. Salgın sonrasında da EBA’nın devrede olacağını belirten Selçuk, “Yapay zeka, bulut bilişim, sanal gerçeklik, robotik kodlama, nesnelerin interneti gibi teknolojileri daha etkin kullanmayı hedefliyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gelecekte Kovid-19 benzeri felaketlere karşı Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi’ni planladıklarını açıkladı. Bakan Selçuk, projeyi “Normal dönemlerde örgün eğitim sistemimizi dijital platformla bütünleşik bir yapıda daha etkili çalıştırmayı mümkün kılacağız” sözleriyle özetledi. ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile eğitimde ortaya koydukları yol haritasının büyük bir kısmını yürüdüklerini vurgulayan Bakan Selçuk, bir yandan da yeni hedeflerin planlaması ve hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.

DİJİTAL EĞİTİMDE DÜNYA BİRİNCİLİĞİ

  • Salgın sürecinde eğitimde dijitalleşmenin önemine değinen Bakan Selçuk, şunları anlattı: “Bu çabalarımız bize, dünya çapında ödüller getirdi. Kullanıcı kapasitelerini ve bant genişliğini artırdığımız EBA, salgın sürecinde uzaktan eğitimin başladığı 23 Mart’tan bugüne yaklaşık 12 milyar 249 milyon kez ziyaret edilerek dünyada eğitim kategorisinde en çok ziyaret edilen web sitesi oldu. Yapay zekâlı EBA asistanı, kendi kategorisinde dünya birinciliği, çağrı merkezimiz dünya ikinciliği getirdi bize. Dolayısıyla 2021’de çalışmalarımız bu minvalde devam edecek.”

SINIF DIŞINDA DA EĞİTİM

“Salgın dönemi son bulduğunda da televizyon kanallarımız ve EBA, bu yöndeki hizmetlerini sürdürecek. Bu harmanlanmış eğitim modeliyle eğitim ve öğretim sadece sınıfta değil, sınıf dışında da hep devam edecek, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz sınıf dışında birbirleriyle iletişim ve etkileşim halinde olabilecekler. Harmanlanmış eğitimin en verimli şekilde yürütülebilmesi için her zaman olduğu gibi teknolojinin bize sağladığı faydalardan yapay zeka, bulut bilişim, sanal gerçeklik, robotik kodlama, nesnelerin interneti vb. teknolojileri eğitim süreçlerimizde daha da etkin kullanmayı hedefliyoruz.

ÖĞRENME KAYIPLARINA MÜDAHALE PLANI

  • “Okuldan uzak kaldıkları dönemde oluşan muhtemel öğrenme kayıplarını tespit ederek uygun müdahale planını hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu noktada öğrencilerin akademik becerileri kadar, salgın sürecinde zayıfladığını düşündüğümüz sosyal ve duygusal becerilerini de izliyoruz. Bu tabloya bakarak gerekli becerileri kazanamayan öğrencilerimizi yönlendirmek için programlar hazırlıyoruz.”

Patent atılımı

Mesleki ve teknik eğitimin de her daim gündemlerinde olduğunu belirten Bakan Selçuk, belirledikleri mesleki eğitim hedefine ulaşabilmek için sektörle iş birliği içerisinde çalışmalarının sürdürdüğüne dikkat çekti. Bakan Selçuk, şöyle konuştu: “Mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızda üretilen teknik bilginin patente dönüştürülerek ülke ekonomisinin ve teknolojisinin gelişmesine katkı sağlanması amacıyla çalışmalar devam ediyor. Bu doğrultuda 632 patent, faydalı model, tasarım ve marka başvurusu yapıldı.”

100 bin atölye kurulacak

  • Okullarda oluşturulan “tasarım beceri atölyelerine” de değinen Bakan Selçuk, “Okullarımızda robotik, ahşap, seramik, teknoloji, drama, bahçe ve hayvan bakımı gibi alanlar başta olmak üzere 9 bin 479 tasarım beceri atölyesi açmış bulunuyoruz. Hedefimiz okullarımıza 100 bin tasarım beceri atölyesi kurulmasıdır” dedi.

Salgınlara hazırlık planı

Bakan Ziya Selçuk şunları söyledi: “Gelecekte de Kovid-19 benzeri felaket durumlarına yine ulusal ölçekte hazırlıklı olmak, engelli kullanıcılar için erişilebilir hizmetler sunmak, harmanlanmış öğrenme sisteminin gerektirdiği sürdürülebilir bir yapı için eğitim teknolojileri alanında inovasyon ekosistemini oluşturmak amacıyla Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi’ni planladık. Bu proje kapsamında kurulması öngörülen yeni sistem ile sadece afet ve kriz dönemlerinde çok daha etkili uzaktan eğitim hizmeti sağlamış olmayacak, aynı zamanda normal dönemlerde örgün eğitim sistemimizi dijital platformla bütünleşik bir yapıda daha etkili çalıştırmayı mümkün kılacağız. Ayrıca böyle bir sistemle açık öğretim kurumları öğrencilerine ve halk eğitim merkezleri kursiyerlerimize de dijital ortamda ulaşmış olacağız.”

 

Yasemin ASAN /

  • 5 47
  • 02 Ocak 2021 23:57 9.751
  • Aktif Haberler
  • smyi
    05 Ocak 2021 09:55
    2 1
    Uzaktan eğitim, normal zamanda da kullanılabilecek bir eğitim bence. Mesela çok uzak ve yolları kardan sık sık kapanan bir köy düşünün. Çocukları zor şartlarda minibüs ile taşımak yerine uzaktan eğitim yapılabilir.
  • kodes35
    04 Ocak 2021 10:03
    2 0
    keşke bir gazeteye röportaj verseydi sayın bakan
  • emir3417
    03 Ocak 2021 23:57
    2 1
    Ne değişik fikri olan insanlar varmış hayret....
    Kendi yaptığı işe ters düşenler var...
  • mumya
    03 Ocak 2021 19:41
    6 0
    Canlı ders saatlerini girmeye çalışırken bile EBA yavaşlıyor. Yerli uygulama olmadığı için zoom vb. yabancı uygulamalara muhtacız. Uzaktan eğitimimiz Amerika'nın konferans uygulamalarına emanet.
  • halil6666
    03 Ocak 2021 17:43
    14 0
    Teknolojiden faydalanmak iyidir ancak sınıf ortamındaki eğitimin yerini hiç bir şey tutmaz. Teknolojinin rolü eğitimde o kadar önemliyse Avrupa okullarında neden hala kara tahta kullanılıyor? Yıllardır tabletler, akıllı tahtalar, Fatih projeleri havada uçuşuyor. Oldu mu faydası? Hayır, çürüyen binayı rengarenk boyadık sadece.
  • öğretmen1934
    03 Ocak 2021 15:47
    2 17
    Okulsuz eğitim yıllardır dile getiriliyordu. Sonunda oldu. Hayırlı olsun. Dört duvar arasına onlarca kişiyi toplayarak yapılan ilkel egitim yöntemi tarih olacak.
  • daywalker_01
    03 Ocak 2021 15:06
    22 0
    Desen ya sayın bakanım yine bir senaryo planımız var diye.bunlardan başka bişe duymadık çok şükür.unutmadan Şubat ocaktan daha iyi olucak Mart şubattan dahada iyi olacak Nisan ohoooo anlatmaya gerek yok Mayıs i saymıyorum bile
  • sanayici
    03 Ocak 2021 15:01
    18 1
    eba ya zorunluluk olmasa kimsenin gireceği yok. canlı derse bile baskı yapa yapa öğrencilerin yarısını zor topluyorum. bu işin temel direği öğretmen ve okuldur. ayrıca bu müfredat ve geçim zorluğuyla (herkesin) çok başarılı olacağımıza inanmıyorum.
  • cihan4444
    03 Ocak 2021 15:00
    5 1
    İnternet ve cihaz sorunu ortadan kalkmadan uzaktan eğitiminin verimliliği düşük olacak. Olan yine garibana olacak.Bu, bu dünyanın adaleti(zliği). Bir kaç nesil daha bu böyle gider, sonra makas kapanır inşallah.
  • nurdan90
    03 Ocak 2021 14:49
    6 1
    Eğitim gerçeklerini duymazlıktan ve görmezlikten gelen yöneticiler....
  • göbekligeneral
    03 Ocak 2021 14:32
    3 1
    Petrucci valla herşey özetlemiş aslında.her harfini alkışlıyorum.diğerleri acunu izlemeye devam etsin.
  • 3005eko
    03 Ocak 2021 13:30
    8 0
    eğitim eba ile olacak iş değil
  • cimbom_80
    03 Ocak 2021 13:28
    9 0
    Her şey ebadan işlendiği için teleafiden bahsedilirken, kaybın tekrar ebadan giderilmesi ....
  • Petrucci
    03 Ocak 2021 13:27
    37 1
    La Fontain' den masallar... Yanlış anlaşılmasın okumayanlar için tavsiye ediyorum.
    Konuya gelirsek ilçeye sınırlı sayıda tablet gönderiyorsun, köy okulundaki öğrenciye tablet versen de interneti olmadığı için hiçbir işe yaramayacağını düşünemiyorsun. Sonra okul müdürü tableti kime versem diye fellik fellik öğrenci arıyor. Masal değil, fıkra değil, ülke gerçekleri bunlar.
    @Carpediem03 arkadaş yazmış, çoğuna katılmakla birlikte velilerin çıldırmış olmasını eğitimin yetersizliğine değil çocukların evde başlarına kalmış olmasına bağlıyorum. Biz öğretmenler artık çocuk bakıcısıyız, okullar öğrencilerin eğlenceli vakit geçirip zaman doldurduğu at koşturduğu mekanlar. Öğrenci enerjisini atsın, evde olamadığı kadar özgür olsun, yorulsun, eve gelince yaramazlığa hali kalmasın gözüyle bakılıyor. Veli dahil (bilinçli olanlar hariç) kimsenin umurunda değil eğitim öğretim.
    Zaten okuyup da ne olacak? Yıllarca okuyan memurların (başta öğretmen) hali ortada. Girer 18 yaşında işe asgari ücret mis gibi.
    Uzatmaya gerek yok sistem böyle istiyor.
    Robotik, yapay zeka mı demişti biri?

  • emir3417
    03 Ocak 2021 13:25
    16 0
    Personelini karşısına almış bir bakanlık başarılı olur mu acaba?
    İçler acısı bir durum...
  • arador
    03 Ocak 2021 13:10
    18 0
    Bakan Bey iyi, güzel konuşmuş da bir de hayatın gerçekleri var. Canlı derslere katılan 5-6 öğrencim var. Geçen haftalarda canlı dersde karabiber sıvı sabun deneyi yaptırıyım dedim iki veli " Hocam evde karabiber yok" dedi. Beden eğitimi ve oyun dersinde bazen oyun çarkı çeviriyoz " meyve getirin diyor" çocuk domates getiriyor başka bir şey yok diyor. Okuttuğum kelimelerle cümle kurduruyıorum. " Kalmadı" ile cümle kur dedim. Öğrencinin kurduğu cümle aynen şu. " Dolapta bir şey kalmadı."
  • php_korsan
    03 Ocak 2021 12:50
    2 4
    Bu sistemleri eğitime sokacaklar, dışardan hizmet alacaklar.Az öğretmen, az günle ders, fazla teknolojik eğitim.Yük...
  • kirkyedi
    03 Ocak 2021 12:40
    2 4
    Ne satıyor, kaça kilosu:)
  • carpediem03
    03 Ocak 2021 12:08
    1 4
    Ben çocuklara bir şeyler öğretiyordum ama gizli gizli, o da mı serbest?
    Serbest, açık öğretim.
    Ben kendim açık öğretimliyim ya.
  • ferayserhan
    03 Ocak 2021 11:46
    12 0
    “Yapay zeka, bulut bilişim, sanal gerçeklik, robotik kodlama, nesnelerin interneti gibi teknolojileri daha etkin kullanmayı hedefliyoruz” peki bunları kullanacak öğrencilerin gerekli alt yapısı var mı ? insan merak ediyor. sürekli planlarımız var deniyor ama eba da zorla ders yaptırılması dışında herhangi bir plan görmüyorum ben
  • carpediem03
    03 Ocak 2021 11:26
    21 2
    Ebacı geldi. Matematik derslerine, Türkçe.derslerine eba. Hemen öğretilir, 5 dakikada teslim edilir.

    Bakan bey sürecin başından beri uzaktan eğitim de uzaktan eğitim. Salgın bitse de uzaktan eğitim diye vurgu yapıyor, benim bir önerim var, canlı ders de olmasın, okulları kapatalım, eba tvden öğrenciler derslerini işlesin. 1 yıl sonra ne öğrenmişler ölçelim. Böylece milyonlarca öğretmenin yaptığı işi bir stüdyoda 10 tane adam yapıyor, öğretmenler şöyle yük böyle yük diyen uzaktan eğitim sevdalıları da çenesini kapar öğretmenin kıymeti anlaşılır.
    Dediğimi yapın çok değil 2 aya herkes isyan eder. Şimdi bile veliler çıldırmış vaziyette.
  • aretias28
    03 Ocak 2021 10:17
    6 3
    Eba sayesinde herkes istediği okula gidecek..
  • 1y3k4
    03 Ocak 2021 08:40
    5 45
    ne kadar güzel ve doğru konuşmuş sayın bakan neden çarpı atıyorlar anlamıyorum.
  • ugur_29_
    03 Ocak 2021 02:39
    17 1
    Nesnelerin interneti:))
    Eğitimdeki , bağlantı sorunu yaşayan ÖZNELERİN İNTERNETİNİ(internete ulaşamayan öğrencilerin) çözün önce , sonra nesneye , tümlece bakarsınız.
  • ayselaysel
    03 Ocak 2021 01:08
    13 4
    7, 8 ay önce havuza gönderdiğimiz sorulara dönüş olmadı.Bu hızla eminim eba MUHTEŞEM olacak.(!)
  • ufukbey
    03 Ocak 2021 01:03
    16 2
    okulun yerini hiçbirşey tutmaz
  • php_korsan
    03 Ocak 2021 00:58
    9 5
    İçinde öğretmen yok gibi.Yukarıda yazılanlar yönetim bilişim sistemleri ve yazılım mühendisliğinin temel konularıdır.Bunlara dışardan hizmet alımı gerektirir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK