Eğitim Müfettişi Olmaya Değer mi?

Müfettiş Olmaya Değer Mi?

MEB’in 750 eğitim müfettiş yardımcısı alacağı duyulunca sınava hazırlık kitapları yayınlandığını, hatta sınav hazırlık kampları başladığını gördüm. Özellikle öğretmenlerimizin sosyal medyada eğitim müfettişliği maaşları vb. konularla ilgili sorularına cevap aradığına tanık oldum. 25 yıldır müfettişim ve ilgilenenleri ilk ağızdan bilgilendirmek isterim.

En çok merak edilen hususla başlayayım.

-Eğitim Müfettişlerinin maaşları ne kadardır?

Eğitim müfettişlerinin maaşlarında geçmiş yıllarda gerekli iyileştirmeler yapılmadığı için diğer kamu görevlilerine göre maaşlarında yeterince artış olmamıştır. Şubat 2022 ayı itibariyle 33 yıl hizmeti olan bir eğitim müfettişinin maaşı 10.000. Tl civarındadır. (Benim derece kademem 1/4; maaşım ise iki çocuk yardımı dahil 10.224.TL). Eğitim müfettişlerinin derece kademesine göre bu maaş daha aşağı düşecektir. Müfettiş yardımcılarının maaşı ise 7-8 bin Tl civarında olacaktır.

-Eğitim Müfettişlerinin çalışma koşulları nasıldır?

Eğitim müfettişleri il milli eğitim müdürlüğü bünyesinde çalışırlar. Birim, eğitim müfettişleri başkanı ve başkan yardımcıları tarafından organize edilir.

Yıl boyunca yapılacak rehberlik ve denetim çalışmaları ile inceleme, soruşturma görevleri nedeniyle çalışma koşulları çok ağırdır.

Eğitim müfettişleri il merkezleri dışındaki köy, kasaba, ilçe okul ve kurumlarında rehberlik ve denetim yapabilmek için her gün kilometrelerce yol gidip gelirler. Özellikle kış aylarında sıkıntılar daha da artar. Yüzölçümü büyük illerde her gün saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalırlar. Müfettişler, uzak ilçelerde görev yaptıklarında şayet yatacak yer varsa orada da kalabilirler. İlin durumuna göre her ay belli sürelerde ailelerinden ayrı kalmak zorundadırlar.

Rotasyon olayı mesleğin en zor yanlarından biridir. Çocuklar başladıkları okulları bitiremeden başka illere tayininiz çıkar. 21 yılda 5 kez şehir değiştirmek ve taşınmak zorunda kalırsınız.

-Eğitim müfettişlerinin Görevleri Nedir?

Eğitim müfettişlerinin görev alanında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel tüm eğitim öğretim kurumları ile öğrenci yurtlarının rehberlik ve denetimi yer almaktadır. Anaokulları, ilkokullar, liseler, halk eğitim merkezleri, özel eğitim okulları, rehberlik ve araştırma merkezleri, bilim ve sanat merkezleri, özel okullar, sürücü kursları, kişisel gelişim kursları, özel öğretim kursları, dil kursları vb. her çeşit özel kurslar dahil 80 bin kurumun denetiminden sorumludurlar. Kurum teftişiyle birlikte tüm kurumlarda çalışanların (1 milyon 250 bin civarında personelin rehberlik ve denetiminden de sorumludurlar. Eğitim müfettişlerinin bu görevin dışında ayrıca inceleme, soruşturma ve araştırma görevleri vardır ki bu da çalışmalarında önemli bir zaman dilimi ayrılmasını gerektirir.

-Rotasyon uygulaması nasıldır?

Eğitim müfettişleri ile eğitim müfettiş yardımcılarının Yönetmeliğin Ek-3’te yer alan 5 hizmet bölgesinde toplam 21 yıl rotasyonla çalışması zorunludur. Daha önce öğretmenlikte yapılmış zorunlu hizmet dikkate alınmamaktadır.

-Müfettiş eşlerinin ataması nasıldır?

Müfettiş eşleri müfettişlere tabidir. Bir müfettişin eşinin yanına tayin istemesi mümkün değildir.  Müfettişlerin görev yeri değiştiğinde eşleri de oraya tayin isterler. 3-5 yıl arayla sürekli başka ile gittikleri için merkez okullar şayet dolu ise müfettiş eşleri, ulaşım sıkıntısı olan okullara giderler.

-Öğretmenler için Müfettiş Yardımcısı alımı nasıl yapılır?

Bakanlıkça branşlar bazında ne kadar müfettiş yardımcısı alınacağı duyurulur. Müracaat edenler ilk önce yazılı sınava alınırlar. Yazılı sınav yüz puan üzerinden değerlendirilir. 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda alanları itibarıyla en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere, ilan edilen kadro sayısının iki katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanır. Yapılan Sözlü sınav sonrasında atamaya hak kazananlar ve yedekler ilan edilir. Atama için tercihler alınır. Başvuruda bulunanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak yarışma sınavı puan üstünlüğüne göre yapılır. Göreve başlamayan vb. sebeplerle boş kalan yerler için yedek listeden alım yapılır.

Sonuç;

Değerli eğitimciler, eğitim müfettişliği gerçekten fedakarlık isteyen bir meslektir. Bu mesleği düşünüyorsanız müfettiş yardımcılığına geçtiğinizde 3 yıl boyunca mevcut gelirinizden çok daha düşük maaş alacağınızı, daha sonra ise bir okul müdürü kadar veya ek deri tam alan bir öğretmen arkadaşınızdan daha düşük gelire sahip olacağınızı, müfettişlerin çalışma koşullarından kaynaklanan iş zorluğunu, rotasyon uygulamasının aile düzeninize ve çocuklarınızın eğitim hayatına getireceği külfeti dikkate alarak karar vermenizde fayda var.

Tüm bunları göze alıyorsanız. Sizi aramızda görmekten gurur duyarız. Ya delisinizdir ya da gerçek bir vatansever.

 

Doğan Ceylan

  • 50 20
  • 16 Mart 2022 16:26 21.530
  • Aktif Haberler
  • genelbaşkan
    27 Mart 2022 20:45
    3 0
    Müfettişlerin içinde her türlüsü vardı. İnsan olanlar, olmayanlar... Buz devrinden kalma yöntemlerle teftiş yaparak bir saatte öğretmenin yeterliliğini ölçtüğünü sananlar... Hepsini anıyorum. Bazılarını saygıyla, bazılarını çok iyi düşüncelerle...
  • EĞİTİM(Cİ)Nİ
    27 Mart 2022 19:59
    3 0
    Hocam hani Bi zamanlar sende öğretmendin ya... Yediğin önünde yemediğin de önünde... Ama vatan sevgin ağır bastı değil mi? Her gün meslektaşlarının öğretmenler odasında akşama kadar TV seyredip bilgisayarda oyun oynadığını görünce tepenin tası attı tabi bu vatanı Bi seven gerek dedin müfettiş oldun. Helal sana!!!
  • isikayhan
    27 Mart 2022 08:57
    1 2
    29 Şubat’ttır o
  • Can Yongası
    27 Mart 2022 01:43
    2 2
    Sencer Melik hocam, 28 Şubat 1988 tarihi günlerden pazarmış. DYK kursu felan mı vardı? :)
  • USTA
    25 Mart 2022 11:40
    2 0
    Olmak isteyen ile olmamak isteyenin işine karışılmaz...
  • Sencer Melik
    24 Mart 2022 12:56
    6 0
    Sınıfıma ilk müfettiş 28 Şubat 1988 de gelmişti. Aman Allah'ım sormadığı soru, bakmadığı evrak, eleştirmediği konu kalmamıştı. Neredeyse ağlayacak hale gelmiştim.3-5 aylık öğretmene bu yapılır mı?
  • yoncalodi
    23 Mart 2022 14:21
    6 0
    Yazı gayet aydınlatıcı hiç bir yerde rahat yok,çalışmaya talipseniz gelin minvalinde olmuş,her mesleğin kendine göre zorlukları illaki vardır. Buna karşın sınavla alınan belirli kriterler belirlenmiş en önemlisi birazcık deneyim isteyen bir alan fazlasını istemiyorlar,çok deneyimlileri zaten var demek için herhalde :) .elbetteki talep edeni çok olacaktır. Daha bağımsız bir oluşum olduklarından talep edilmeleri çok normal, veli yok,zümre yok, idare yok,ilçe yok kafa rahat. işler belli yapılacaklar belli, bir vakit çalışılırsa kolaylaşacak bir meslek. öğretmenlik öyle değil.
    Okul denetimlerinin çok yararlı olmadığını düşünenlerdenim, Bir öğretmen plan yapması gerektiği için plan yapar, bir okul yönetimi de işleri mevzuata uygun bir şekilde yürütmekle yükümlüdür. Denetime muhtaç olunduğu hissettirilirse denetimsiz iş yapılmaz hale gelir. Denetim klasik olacak ama insanların kendi vicdanlarında olmalıdır. Buna müsait olmayan insanların da eğitim camiasında yeri olmamalıdır.
  • simyacıı
    23 Mart 2022 12:00
    6 0
    Hocam o gidilen yolların parasını alıyorsunuz zaten. Geçen hafta geldiler 20 yıl önce kafa yapıları nasılsa aynı. Hala evrak derdindeler. Günlük planları kesinlikle beğenmiyorlar ve bizi kursa alacaklar günlük plan nasıl yapılır diye. Günde 110 km yol yapıyoruz çok sıkıntılı bir yerdeyiz ama işleri güçleri evrak.
  • soundtrack
    22 Mart 2022 09:19
    0 5
    Eğitim Müfettişi şartlarında; "Sınava fakülte veya en az dört yıllık yüksek okul mezunu olan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda branşında en az on yıl öğretmenlik veya branşında beş yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Bakanlık teşkilatında veya okul ve kurumlarında asıl olarak en az üç yıl yöneticilik yapmış bakanlık mensupları katılabilecek." yazmakta. Sorum: Branşında 3 yıl öğretmenlik ve 5 yıl idarecilik yapmış biri başvuramıyor mu?
  • soundtrack
    22 Mart 2022 08:46
    5 2
    Yukardaki yazı gerçekten amacının yönünü şaşırmış bir yazı. Özellikle son paragrafı. "Almanyadaki Türklerin buraya asla gelmeyin burası kötü, ülkeniz harika her şartlarıyla" diyenler gibi olmuş. Kimin neye karar vereceğini, tercih edeceğini kişinin kendisi belirler. Mesleği Öğretmenlik olsa bile. Genel hatlarıyla bilgi vermek dışında kimsenin bu tarz konularda yorum yapmaya hakkı yoktur.
  • Oddo38
    22 Mart 2022 02:00
    4 0
    neset hocam aklınıza, elinize sağlık.
    Çok güzel ifade etmişsiniz.
  • neset
    21 Mart 2022 23:12
    5 4
    Şöyle bir düşünelim iyi bir öğretmensiniz ve işinizi yaparken mutlu oluyorsunuz. O zaman maceraya ne gerek var, sorusu gündeme gelir. Ya da mesleki olarak sıkıntılı bir süreç geçiriyorsunuz, bir nevi nefes almak istiyorsunuz. Bu tabloda teftiş teftiş gezerek, inceleme soruşturma dosyaları arasında boğularak mı nefes alacaksınız?
    Bir diğer nokta müfettişlik için vatanseverlik vurgusu yapılmış. En iyi ihtimalle yılda bir kez ziyaret ettiğiniz bir öğretmene, sınıfına samimi olarak ne katkı sunacaksınız? "Her şey güzel ancak..." şeklinde bir cümle kurarak vatana millete nasıl bir moral motivasyon sağlayacaksınız? Lütfen bırakalım öğretmenler işlerini nasıl daha iyi yapacaklarının planıyla meşgul olsunlar. Geçmişte yaşanmış minik mutsuzlukların rövanşının hayalini kimse kurmasın. Eğitimin denetimini de yönetimini de eğitimini verdiğimiz kadrolardan bekleyelim. Bu ülkenin hiçbir öğretmeninden vazgeçmemesi gerekiyor, ne müdürlük ne de müfettişlik için...
  • rdeniz55
    21 Mart 2022 22:25
    1 1
    Ego
  • nrmys
    21 Mart 2022 17:42
    3 0
    Müfettişin eşi öğretmen olacak ve merkezde yer yok diye sıkıntı yaşayacak ha!!!
    Gerisini bilmem ama en inandırıcı kısım burası galiba.
  • Sencer Melik
    21 Mart 2022 14:49
    5 3
    Burada yazan arkadaşlar müfettiş olursa vay halinize.
  • kani24
    21 Mart 2022 11:19
    2 2
    yaş şartı ile ilgili bir değişiklik var mı arkadaşlar..bu 35 yaş olayı çok saçma
  • yunus6078
    21 Mart 2022 10:20
    8 2
    Bence değer.Müfettişin havası yeter,teftiş yapamadıkları için çok üzülüyorlardı.Veli,müdür,müd.yard,öğrenci ,zümre öğretmenler yok
  • mamost
    20 Mart 2022 23:51
    8 0
    Öğretmenliğe geçis yapabilirsiniz...:)
  • selbi03
    20 Mart 2022 12:45
    7 2
    Müfettiş olacaksanizda eşiniz ogretmen olmasın. Müfettişe yapamadiklarini söyleyemediklerini iclerindeki kini ve nefreti eşinize kusarlar..
  • SUMERA06
    20 Mart 2022 09:56
    9 2
    Değer elbette zaten değeceğini en çok da yıllardır bu mesleği yapanlar bilir. Yaş sınırı da şaka gibi asıl meslekte pişmiş olanların bu göreve seçilmeleri gerekirken durum yine ters uygulanan yine akıl dışı. Hiç olmazsa Yaş şartını kaldırın bari de isteyen girsin hem bize 60-65 yaşına kadar çalış diyorsunuz hem de 40 yaşında müfettişlik sinavina girmeye bile layık görmüyorsunuz..."Parası da havası da, çalışma şartları da iyi" bence de ben hazırım beni gönderin istediğiniz her yere...
  • denizbeyaz
    19 Mart 2022 15:21
    7 0
    Gerçekten soruyorum; müfettişlerin ve müfettiş yardımcılarının aldığı ek bir ücret yok mu? Mesela dosya tazminatı, soruşturma ödeneği gibi.
  • mhmu
    19 Mart 2022 12:15
    11 1
    Değer. Kaç öğretmenin beden ve ruh sağlığı, 65 yaşına kadar çalışmasına müsaade ediyor. Ama müfettişler 65’ten önce emekli olmuyorlar.
  • HAMZA97
    19 Mart 2022 09:55
    9 0
    Değer Parası İyi ,havası İyi ,
  • halisane42
    18 Mart 2022 23:15
    19 0
    Bal🍯 gibi değer, sınıfta 35-40 sinir sınırlarını zorlayan, bazen kafa yedirten zamane terbiyesiz çocuklarla uğraşmaktansa müfettişlik; tabiri caizse "öp başına köy." kıymetini haizdir. Her ne kadar bazıları değersiz göstermeye çalışsa da... Yaş sınırı 40 olsa hoş durmam hazırlanırım!!? En azından müfettişlikte keyif alırım, öğretmenlikte keyif mi kaldı, sadece günü kurtardigimiza seviniyoruz!?
  • denizbeyaz
    18 Mart 2022 01:47
    10 1
    Müfettişler soruşturma başına ayrı bir ücret almıyorlar mı? Denetleme ücreti gibi bir ücret yok mu?
  • php_korsan
    17 Mart 2022 21:20
    18 0
    Kağıdın zamlandigi, fotokopi toner mürekkep masraflarının ikiye katlandigi, kitapların hem zamlanip hem de okullarda kullanımı yasak olduğu, öğretmenlerin 1000 lira ek gelir olsun diye akşam kurs sınav üniversite işleriyle meşgul olduğu bu zorlu dönemde denetlemek nedir müfettişlerin maaşı da artsın diye mi bu uygulamalar?
  • yeni-üye
    17 Mart 2022 15:46
    27 3
    mufettis olmadigim icin onu bilemem

    ama ogretmen olunmaz.
  • ogretmen1089
    17 Mart 2022 12:45
    20 3
    Öyle bir anlatmış ki Doğan Ceylan, sanki 80 bin kurum ve 1 milyon 250 bin personeli kendisi ve altı kişilik ekibi denetliyor. Tüm ülkenin denetim yükü sırıtında. Evet rotasyon ve zorunlu hizmet dezavantaj. Ama okul ortamında iş bilmez idareci ve çok bilmiş velilerin gözetimi altında işini yapmaya çalışmak kadar zor değil. Öğretmen arkadaşlarımda tükenmişlik sendromu yaşamayan yok. Müfettiş olunca en azından tepenize binecek müdür idareci veli müfettiş vb. çoklu bir değişken yok.
  • erdemgtr
    17 Mart 2022 12:36
    10 2
    30 yaşın altındaysanız şansınızı bir deneyin ama kurulu düzeninizi bozup uğraşmaya değmez bencede.
  • muratmurat
    17 Mart 2022 12:35
    6 4
    Smyi hocam ;
    Yazının bir amacı yok anlamı da yok .Müfettişliğin zorluğundan bahsedilmesi falan da ilginç Öğretmenlik müfettişlikten abartısız en az 10 kat daha zor olduğunu her öğretmen bilir .
    yazının amacı olsa 1 cümlede olsa 35 yaş sınırı neden var 14 yıldır yapılmayan bir sınavın 35 yaş sınırı neden var diye bir cümle de olsa eleştirilir . 48 yaşındayım sınava girip kısmetse kazanıp müfettiş olarak ücra her bölgeye gitmek müfettiş olarak görev yapmak istiyorum yaş sınırı da nedir
  • fatih8001
    17 Mart 2022 12:20
    17 2
    Hamasi sözlerle yazılmış bir metin. Öğretmen olarak kalınca vatansever olunmur mu ? İnsan neden müfettiş olmak ister kariyeri için, maaşı için. Aldıkları sınav görevğinden yolluklarından bahsetmemiş. Onları hayır kurumuna mı bağışlıyor. Ve son cümle TORPİLSİZ kimse müfettiş olamaz. Boşa girmeye değmez. Hakkaniyet ölçülerinde mülakat olsa gireyim diyeceğimde Mülakat=Torpil demek.
  • smyi
    17 Mart 2022 10:16
    15 4
    Her işin zorluğu var. Bu yazının amacını çok anlamadım. Acaba çok fazla başvuru var, insanları vaz geçirmeye mi çalışıyorlar?
  • creasy
    17 Mart 2022 09:29
    3 4
    Değmez
  • php_korsan
    17 Mart 2022 08:57
    7 0
    Sınıf Öğrt bölümüne en basitinden öğretim görevlisi olup akşam derslerine girerse sadece 4-5 bin ek dersi var.
  • muratmurat
    17 Mart 2022 08:14
    8 4
    Eğitim Müfettişi Olmaya Değer mi? Elbette ki değer . Yaş 40 küsür sınava giremiyoruz!!!! .Doğan Bey yaş sınırının kalkması için de sizin yazılarınızı bekliyoruz şu an paylaştığınız yazı benim durumdakiler için(yaşı 35 in üstündekiler için ) hiç bir anlamı yok . 13-14 yıldır bu sınav yapılmamış bu kadar aradan sonra 35 yaş sınırı da neyin nesi !!!!!!!!!!!
  • kaynarca87
    17 Mart 2022 07:52
    18 2
    Arkadaş o kadar şikatet etmiş ki herhalde zorla tutmuşlar dedim. bildigim kadariyla kimseyi müfettiş yapmak için zorlamiyorlar. Olanlari da silah zoruyla tutmuyorlar.
  • 12345
    17 Mart 2022 01:58
    8 0
    Değer mi?
    Değer birileri için.
    Hayırlı olsun şimdiden.
  • Oddo38
    16 Mart 2022 23:42
    14 5
    Eğitim müfettişine gerek var mı?
    Bir insanın, özellikle de öğretmenin en iyi denetmeni vicdanıdır.
    Sen zaten bir öğretmeni bu bilinçle yetiştiremezsen senede 1 kere gelip de değerlendiremezsin.
    Güzel insan yetiştirme politikası gütmedikçe de hiç bir değişiklik işe yaramayacaktır.
    Allah o günleri de bizlere göstersin inşaallah.
  • Antimat
    16 Mart 2022 23:27
    5 4
    Tüm şartlarım tutuyor eğitim denetiminde yüksek lisans da var ilgim ve bilgim de var bu alanda ama özlük hakları yetersiz ayrıca 9 yıldan sonra memleketime gelmişken tekrar en az 7 yıl doğu görevi yapmak devamında da 4/5 yılda bir yer değiştirmek alınacak paraya değmez . Maaş 15 bin üstü olsaydı düşünebilirdim. Ya da doğu görevinden muafiyet olsaydı.Tekrar düzenli denetimlerin gelmesi de iş yükünü baya bir arttıracak değmez açıkçası.
  • yahya73eser
    16 Mart 2022 22:50
    1 9
    Doğan CEYLAN hocamı tanırım.Dediklerine harfiyen katılıyorum."Ya vatansever ya deli" bu yola çıkan...
  • halisane42
    16 Mart 2022 20:48
    23 1
    Ya sınıfta 35 öğrencinin maskarası olmak, velilerin oyuncağı olmak kolay mı, öğretmenlik itibarsizlikta zirveye çıkmıştır, müfettişlik kaçış için mantıklı, sınava girme şartları uyarsa eğer...
  • ekremerden
    16 Mart 2022 19:52
    19 1
    Yok tayin olayı zormuş yok merkezde yer bulamayan eş köylere gidermiş miş bende yedim inandım. Birde bu tercih meselesi değer mi değermez mi olayına neden giriliyo kardeşim herkesin kendi tercihi
  • göbekligeneral
    16 Mart 2022 19:25
    19 2
    peki madem koşullar ağır neden istifa etmiyorsunuz?
  • naciekinci
    16 Mart 2022 17:42
    7 7
    İdareci dahi olmayı düşünmedim.
  • soundtrack
    16 Mart 2022 17:32
    7 1
    40 yaşından gün almamış olmak diye okudum bir yerde, doğru mudur?
  • blue38127
    16 Mart 2022 16:41
    9 3
    Yaş şartı tutarsa sınava gireceğim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK