Eğitim Sektörü Alarm Veriyor

Koronavirüs nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi, birçok kolejin kapanmasına ya da personelini işten çıkarmasına neden oldu. Kantinciler ve servisçiler bu dönemde hiç iş yapamadı. Okullar tam açılsa bile sektörün yaralarını sarması uzun sürecek

Koronavirüs nedeniyle Mart 2020’de uzaktan eğitime geçen okullarda bir yıl geride kaldı. Bu süreçte birçok kez yüz yüze eğitim kararı alınıp ertelendi. Son olarak 15 Şubat’ta köy okullarında, yüz yüze eğitime başlandı. 1 Mart’ta da ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar ile özel eğitim okullarında salgının seyrine göre seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime geçilmesi hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasına göre tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler, öğretmenler ve veliler teknik problemler başta olmak üzere birçok sorunla boğuşuyor. Ancak bir de işin ekonomi boyutu var. Birçok sektörü etkileyen eğitimde, bazı iş kolları büyük zarar gördü. Özel okulların bir kısmı kapanırken bazısı personel azaltmak zorunda kaldı. Öte yandan okul kantinleri ve servisleri ise neredeyse hiç çalışamadı. Bu nedenle iflas edenler, sektör değiştirenler ya da kredilerle geçinmeye çalışanların sayısı oldukça fazla. Ekonomik sorunlarla uğraşan sektör temsilcilerine pandeminin etkilerini sorduk:

‘Doluluk yüzde 42’ye düştü’

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk: “Çocuklarda yaşanan kayıp ayrı, okullarda yaşananlar ayrı. Özellikle okul öncesinde sorunlar ciddi boyuta ulaştı. Anaokullarının nerdeyse yarısı kapandı, durumu askıda olanlar da var. Öte yandan özel okullarda Aralık 2019’da, 220 bin 746 personelimiz vardı, bugün bu sayı 193 bin 474’e düştü. 2019’da doluluk oranı yüzde 49.67’ken bu oran yüzde 42.66’ya düştü. Özellikle Anadolu’daki özel okullar, zor durumda. Veliler de bankalara ödeme yapmakta zorlandı. Erken kayıt döneminde okullar hem velilere destek olmak hem de kendini ayakta tutmak için burs dilimlerini artırdı. Ödeme kolaylıkları sağlandı.

KDV oranı yüzde 1’e indirildi ancak 1 Haziran’dan sonra ne olacağı belli değil. Bir an önce karar verilmesini bekliyoruz. Şu an belli olmadığı için okullar, KDV hariç ücret veriyor. KDV tartışması bitmesi için açıklanması gerekir. Gelecek yıl için de KDV’nin yükseltilmemesini bekliyoruz. Aldığımız sinyaller bu yönde. Eğitimde koronavirüs nedeniyle yaşanan sorunların çözülmesi için uzun bir zaman gerekiyor. Çünkü gelecek yılların daha da zor olması bekleniyor. Eğitim başlasa bile bir anda toparlanmak mümkün değil. Ekonomi bir zincir, bir yerde sıkıntı varsa her yerde sıkıntı vardır.

‘Okul ücreti iade edilmez’

Bazı veliler koronavirüs nedeniyle hizmetin sözleşmede belirtildiği şekilde verilemediği gerekçesiyle özel okullardan ücret iadesi talebinde bulunuyor. İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, bir velinin başvurusu üzerine eğitim ücretinin kısmen iadesini kararlaştırdı. Kararın geneli yansıtamayacağını belirten Öztürk “Online eğitimin yüz yüze eğitim yerine geçtiği MEB tarafından açıklandı. Tüketici Hakem Heyeti, İzmir’deki okulun online eğitimini yeterli bulmadığı için mi bu kararı verdi bilemiyoruz. Bundan önce bu kararın tersinde yüzlerce olumsuz karar var. Yani söylendiği gibi bu sonuç, emsal olacak demek anlamsız. Burada hukuki bir dayanak yok.”

‘Kantinciler kovidzede sayılmalı’

Türkiye Kantinciler Güç Birliği Platformu Sözcüsü ve Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin: “Son bir yılda ancak 20 gün açık kalabildik. Onda da zaten herkes gitmediği için çoğu kantinci açmadı. Üyelerimiz 2021 Eylül’e kadar pek umutlu gözükmüyor. Bu da 18 aylık süreçte kantincilerin evine ekmek götürememesi anlamına geliyor. Geçen yıl eylülde açılır umuduyla kredi kullandık. Erteleme yapıldı ama kredileri hiç kullanmadan faizli şekilde geri ödemeye başladık. Her sektör etkilendi ama kantinciler, servisçiler hiç çalışamadı. Ortalama 20 bin kantin işletmesi var. Bu konuda sektör analizi yapılmalı. Kapalı olanlara destek olunmalı. Nasıl afet bölgelerinde esnaflara yardım ediliyorsa kantinciler de ‘kovidzede’ sayılmalı. Çünkü bizim için afet etkisi yarattı. 18 ay iş yapamayan kimse ayakta kalamaz. İflas eden, başka işe yönelenler var. Kapalı kantine her ay damga vergisi, muhasebe ücreti, Bağ-Kur primi veriyoruz. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı. Para kazanamıyoruz bari borçlanmayalım.”

‘Servisçiler önlerini göremiyor’

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk: “Boşta kalan arabaların başka iş seçmelerinin önüne geçildi. Servisçiler okulların açılması devamlı ertelendiğinden önlerini göremedi ve farklı bir işe de başlayamadı. 1 Mart’ta açılacak deniyor. Kaç öğrenci okula gidecek? Hiç çalışmamamıza rağmen riski sıfıra düşmüş sigortalar, yüzde 30-40 oranında arttı. Bandrole yüzde 25 zam geldi. Sigorta, bandrollerin, muayenelerin mahsuplaşılması lazım. Arabalar çalışmadığı için aküleri bitti. Ödeyemediğimiz kredilerin faizleri ve yeni hibeler konusunda destek bekliyoruz.”

 

Ozan Ömer Kadüker / 

  • 0 14
  • 20 Şubat 2021 13:09 4.680
  • Aktif Haberler
  • burchin
    21 Şubat 2021 21:33
    4 0
    Benim yaşadığım şehirde kapanan özel okul yok. Nerde bu okullar çok merak ettim. Kdv indirimini vermeyip okul fiyatından düştük deyip okul parasını zamlandıranlar var. Hiç inandırıcı değil. Biliyorlarki ağlamayan bebeğe emzik verilmez.
  • morduman
    21 Şubat 2021 15:19
    2 2
    geçen sene oğlumu anasınıfına özel okula gönderdim 18 bin liraya hatta bu yılında ödemesine başlamıştım.

    geçen sene okula gitmediği halde 18 bin lirada 1500 lira yemek iadesi yaptılar gerisini vermediler.
    busene içinde 6 bin ödemiştim bu paradan bin lira kestiler ocak ayında kalan 5 bin liramı zor alabildim paramı

    okul çoğu veliyi icraya verdi. vs

    şimdi gelmiş ağlıyolar
  • aspercasper
    21 Şubat 2021 01:10
    9 1
    Her yıl gereksiz kitap forma yemek parası adı altında aldıkları binlerce liraya saysınlar. Sudan ucuza çalıştırdıkları öğretmenlerden kıstıklarıyla bir süre idare etsinler.
  • serkanakar
    20 Şubat 2021 22:54
    18 1
    Eğitim sektörünü öğretmen ve öğrenci oluşturmalı servisçiler değil
  • hazanın dünyası
    20 Şubat 2021 22:51
    9 2
    Eğitim sadece ekonomik olgudan ibaret değildir. Eğitim sektörü başlığı adı altında ekonomik sorunlar dile getirilmiş. Tutarsız bir haber
  • php_korsan
    20 Şubat 2021 22:27
    11 1
    Kantinde sucuklu yazıp da tost arasına salam koymayan kaç kantinci sayabilirsiniz?
    İşi sadece öğrenci taşımak olan kaç servisci var? Yiyecek kalitesi düşük, öğrenci binmeden fabrika servisi yapan o arabalara nasıl kalite kontrolü getirebiliriz.
  • mustafa_tekman
    20 Şubat 2021 21:13
    7 0
    Kartondan yaşamlar oluşturmuşuz, bir rüzgarda tarumar oldu.
  • tarkan555
    20 Şubat 2021 17:20
    11 0
    Okulun etrafında ki ekmek arası sucuk satan ve ekmek arası patetes kızartması satan yerleri atlamışlar .Onlar halkanın en altında en çok etkilenenlerden biri
  • kont142
    20 Şubat 2021 15:52
    1 14
    Öğretmen1934 kantinciler ve servisçiler eğitimin bir parçası olmasa da hayatın gerçeği.
  • ayselaysel
    20 Şubat 2021 15:26
    32 0
    Kantinden, servislerden, özel okuldan bahsedilmiş.Egitim sektörü anlayışımız bunlardan ibaret anlaşılan.
    Çalıştığım bölgedeki izlenimlerimi paylaşayım.Kantinler kalitesiz, sağlıksız ve dışarıdaki fiyattan kat kat pahalı ürünler satar.Yillardir çok iyi kazandilar.Servisler genellikle sadece öğrenci taşımaz günün çeşitli saatlerinde fabrikalara işçi taşıma vb işleri de olur.Özel okullar zaten ticarethanedir.Çalışan öğretmenlerine çok çok düşük maaşlar verir, giderleri az, nitelikleri az, kazançları çok olurdu.
    Yani bu kesim yıllardır kazanan kesimdi bir, iki sene de kazanmasınlar.Eğitimi bahane edip her şeyi paraya bağlamış haberimiz.
  • öğretmen1934
    20 Şubat 2021 15:00
    28 1
    Eğitim sektörü değil, rant sektörü. Kantincinin, serviscinin egitimle alakası yok.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK