Eğitimciler: LGS Özel Okula Teşvik Ediyor

LGS puanları ve yerleştirme kılavuzunun açıklanmasından sonra, eğitimciler bu sistemin aileleri çocuklarını özel okullara göndermek zorunda bıraktığı eleştirisini yaptı. Eğitimciler, “Kılavuzdan sonra da rehberlik öğretmenlerinin telefonları susmadı” dedi. Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberi...

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanları ile tercih ve yerleştirme kılavuzunun yayımlanmasından sonra, eğitimciler bu sistemin aileleri özel okullara yönlendirdiği eleştirisini yaptı. Soruların da yalnızca özel okullardaki çocukların çözebileceği nitelikte olduğunu ifade eden uzmanlar, “Bu sistem aileleri ceketlerini satıp çocuklarını özel okula yollamaya zorluyor” dedi. Uzmanların sınav sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

‘CEKETİNİ SATIP ÇOCUĞUNU ÖZEL OKULA GÖNDERECEK’

Eski Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven: “Yeni sistem uygulaması çok güç. Anne, baba ve çocukların bu sınavın değerlendirmesini yapacak kültür, eğitim ve sosyal altyapısı yetersiz. Özel okullara kayıtların başlamasıyla kıyamet koptu. ‘Kendi sınavımızı mı yapsak?’ diye düşünmeye başladılar. Telefonlarımız susmuyor. Kılavuz bilinmeden sınava girildi. Zengin ailelerin çocukları güvence altında ama bir kör savaşı başladı. Sorular MEB’in örnek sorularına benzemiyor. PISA’ya ve ALES’e benzer sorular var. Soruları öğretmenlere çözdürdüğümüzde zamanı bile yetiştiremediklerini gördük. Yeni sisteme, daha hızlı olan özel okullar son birkaç ay da olsa uygun hazırlandı. Veliler bunun farkında olduğu için özel okullara yöneliyor. Veliler kahroldu, rehber öğretmenlerin yerinde olmayı istemezdim. Veliler ceketini satıp çocuklarını özel okula gönderecekler. Başarılı özel okullar zerre indirim yapmayacak. Apartman dairelerine daha fazla okul açılacak, şimdi bile 400 TL’ye çalıştırılan öğretmenler var.”

‘ÖZEL OKUL VE KÖY ÇOCUĞU EŞİT YARIŞMADI’

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmeni M.G.: “Sınavın açıklanmasının ardından yarım saat içinde yüzlerce veli telefonla aradı ya da direkt yanımıza geldi. Veliler çok kaygılı ve neyin içinde olduklarını bilmiyorlar. Bizlerin elinde kıyaslayabilecek veri yok. Özel okullara talep arttı. Geçen yıl birçok tam puan alan varken bu yıl birincimiz 465 puan aldı. Sistem güzel ama altyapısı yetersiz. Veliler istemedikleri okullara çocuklarını göndermek istemeyecek, bu da onları özel okula yöneltecek. Bu yıl sorular içinde ‘kodlama’ soruları da vardı. Özel okul öğrencisiyle köy çocuğu bu eşit olmayan sorularda eşitsizlik içinde yarıştı.”

‘TEOG’A YAPIŞAN OKULLAR BAŞARILI OLAMAZ’

Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal: “Bu sınav diğerlerinden farklı. Sınavın mantığını daha önceden açıkladılar. Özeleştiri yapmak gerekirse, bu tarifi bilmelerine rağmen hazırlık yapmayan özel okullar vardı. PISA örneği bir sınavdı. PISA’da başarılı olunamasa da özel okullarımızın PISA ortalaması yüksek. TEOG’a yapışan okullar başarılı olamaz. Özel okulların eğitim ve öğretim metodu bu sınava daha ilgili ve uyumlu olduğu için başarılı olacaktır. Devlet okullarının da bu mantığı kavraması gerek. Kitap okumaya daha çok önem verilmeli. Çok ciddi bir adaptasyon sorunu yaşanacağını düşünmüyorum. Bu bir eleme sınavı. Rehber öğretmenlere danışmaların artması normal.”

 

  • 1 1
  • 28 Haziran 2018 13:00 4.161
  • Aktif Haberler
  • göbekligeneral
    01 Temmuz 2018 23:15
    0 0
    Zaten bazıları son sene alıyor öğrencisini okuldan doğru açık öğretime okul puanından etkilenmiyor olumsuz olarak.
  • Seadreamer
    01 Temmuz 2018 06:42
    3 0
    Tebrikler, nasıl farkettiniz bravo...
    Devlet okullarının senelerdir içi boşaltıldı açık lise okusa daha faydalı duruma getirildi eğitim - öğretim.
  • mrdag01
    29 Haziran 2018 14:37
    5 0
    Sonunda...biz bunu okulda arkadaşlarimizla hep konusuyoruz zaten.sistem oyle bir hale geldiki özel okula göndermek bir ihtiyac oldu artik.Devlet okullarinin çogunun egitimini görüyoruz.Hele de iyi konumda olmayan liselerin,içler acısı.Idarecisini arkadasini bıcaklayanı mi ararsin,esrar eroin kötü her türlü alişkanlikları serserilik ve ahlak yoksunluklari mi?Sinıf ögretmeni oldugum icin kendimi şanslı,çocugumda bu yılin lgs kurbani oldugu icin bir o kadar da şanssız ve endişeli hissediyorum...
  • metalmania
    28 Haziran 2018 20:59
    4 0
    Nihayetine hepimiz özeliz...
  • NİLSU
    28 Haziran 2018 20:30
    4 0
    Bugün birkaç tane özel okula gittim.Önceden telefonla arayan kapıda karşılayan özel okullar kızımın yüzdelik dilimi 1.50 olmasına rağmen tok satıcı misali sınıflarımız hemen hemen doldu havasındaydılar.
  • yeni-üye
    28 Haziran 2018 18:21
    5 0
    tabiki ozel okul devletin isine geliyor.
    ozel hastanalerde oldugu gibi herkes ozel okula gitsin biz ugrasmayalim derdinde devlet.
  • firuza
    28 Haziran 2018 16:52
    4 0
    Boşuna dökmediler matematikten çocukları...
    Korku ve tedirginlik verdiler insanlara...
    Amaç belli değil mi...
    Haydi kızlar okula değil; özele...
  • firuza
    28 Haziran 2018 16:49
    2 0
    Boşuna dökmediler ya matematikten çocukları
  • metalmania
    28 Haziran 2018 16:19
    5 0
    aaaa.cidden?
  • Ayaz6000
    28 Haziran 2018 14:39
    11 2
    Bu yüzden çıkartıldı bu sistemde zaten. Yeni mi keşfettiniz. Kaldı ki sadece bu sistem değil birkaç yıldır amaç zaten bu.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK