Eğitimde Çözüm Bekleyen Konular

Deprem felaketinin ardından öğretmenlerin özlük haklarında kayıp yaşanmaması için harekete geçen eğitim sendikaları, yer değiştirmede kolaylık sağlanmasını istiyor. Sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanlarının artırılması da talepler arasında.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberi; Türkiye’de büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından eğitimde çözüm bekleyen sorunların sayısı daha da arttı. Özellikle deprem bölgesinde görev yapan öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili sorunların bir an önce çözümü için eğitim sendikaları, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) taleplerini iletiyor. Son olarak Eğitim-Bir-Sen, MEB’e başvurarak, deprem bölgesindeki eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı olarak değerlendirilmesini talep etti.

‘Değişiklikler oldu’

Eğitim-Bir-Sen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, deprem sonrasında bölgede fiziki altyapının, konutların, kamu hizmet binalarının çökmesinin, ağır hasarlı veya kullanılamaz hâle gelmesinin, günlük hayatın idamesinin devletin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle mümkün olabilmesinin, öğretmenlerin çalışma şartlarında esaslı değişiklikler ortaya çıkardığına dikkat çekti. O nedenle depremden etkilenen illerdeki eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı olarak değerlendirilmesini talep eden sendika, emniyet personeli için depremden etkilenen bölgelerde yapılan görevlerin şark hizmetinden sayıldığını hatırlatarak, MEB’in de benzer bir uygulamayı öğretmenler için hayata geçirmesini istedi.

‘Kolaylık sağlanmalı’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan da Zorunlu Hizmet Tazminatı benzeri bir uygulamanın, depremin oluşturduğu zor koşullarda görev yapan öğretmenlere yönelik bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Geylan, ayrıca depremzede öğrencilerin, sınavlar için alınan ücretlerden muaf tutulmasına yönelik ÖSYM’ye çağrıda bulundu. 

ÖSYM’nin MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS 1’in depremden etkilenen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da yapılmayacağını, adayların sınav merkezi değişikliğine gitmesi gerektiğini açıklaması üzerine Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, kararın depremzede adayları bir kez daha başka yere taşıyarak mağdur edeceğini vurguladı. Deprem bölgesinde az sayıda da olsa öğrencilerin bulunduğunu söyleyen Özbay, “Bu çocukların oldukları yerlerde sınava girmelerini sağlamak yetkililerin sorumluluğunda” dedi.

‘Kontenjanlar artırılsın’

Deprem bölgesinden diğer illere öğrenci nakilleri devam ederken sınavla öğrenci alımı konusunda Anadolu Eğitim Sendikası’ndan (AES) bir öneri geldi. Deprem bölgelerinden farklı illere nakillerini aldıran 8. sınıf öğrencilerinin mağdur olmaması için AES, deprem bölgesi dışındaki illerde sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanlarının artırılması yönünde MEB’e resmi yazı yazdı.

Deprem bölgesinde mazeret kapsamında yer değiştirme başvurusunda bulunacak öğretmenlerin kendilerinden istenen belgelere erişimde sorun yaşadığına dikkat çeken AES, belgelerin dijital ortamlarda elde edilmesi için gerekli kolaylığın sağlanması yönünde de MEB’e başvuruda bulundu. 

 

  • 2 0
  • 03 Mart 2023 18:39 6.519
  • mamox
    09 Mart 2023 18:31
    1 0
    ben bir milyon fikir bolumume bos ilserle ugrasil milletin parasini car cirnediyorsunuz yazmistim. hala okuyup degerlendirecekler
  • bekhas
    07 Mart 2023 12:30
    6 1
    Sistemin kendisi başlı başına sorun..
    2018 yılında BİR MİLYON ÖĞRETMEN BİR MİLYON FİKİR uygulamasıyla, öğretmenlerden fikir istendi.
    27.09.2018 tarihinde, hevesle yazmış olduğum görüşümün karşısında hala ""alındı değerlendiriliyor"" yazıyor.
    Değerlendirildi mi ya da işlem yapıldı mı , hiç sanmıyorum. :)
    Ee niye öğretmenlerden görüş istendi o zaman kocaman bir muamma.

  • toprakana
    06 Mart 2023 11:06
    8 3
    Değerler eğitiminin en az matematik dersi kadar önem arzettiği bir müfredat hazırlanmalı , bu müfredatla öyle nesiller yetişmeli ki haksız kazanılan 1 milyon liranın helal 1 tlden daha değersiz olduğunu bilerek yetişmeli her fert sendikalar bunun mücadelesini versin
  • OmehD8
    04 Mart 2023 10:28
    34 0
    Operasyon zamanı Şırnak'ta çalıştım. 4 sene oradaydım.
    Her türlü sıkıntıyı yaşadık. Her gün yürüdüğümüz yollar patlatıldı. Okulumuz yakıldı yıkıldı.

    Öğretmenin farkı şu:
    -Güvenliğini sağlayacağı herhangi bir silahı, aracı, evi yoktu.
    -Bölgeyi her anlamda ılıman iklime kavuşturuyordu.
    -Halkla ve çocuklarla güzel kaynaşıyordu.
    -Esnafın her türlü kazığını yiyor, kira veriyordu. Maaşını bölgede harcıyordu.
    -Yol, yemek hep cepten.

    Şimdi de her bölgede özellikle köy öğretmenlerine zulüm gibi uygulamalar mevcut.
    Tek başına çalışan köy öğretmenleri kaderine terk edilmiş ve her şeyi cebinden karşılamak zorunda bırakılmış durumda. Ekstra parayı geçtim puan bile verilmiyor.

    Bu ülkede öğretmenliğin öğretmenler içinde de sınıf öğretmenliğinin sistematik olarak aşağı çekildiğini düşünüyorum. Her açıdan.

    Ama sorsan en rahat meslek öğretmenlik derler. Bazı köylere gidebilmek için her gün takti tutan öğretmenler biliyorum...
    Ben cebinden mesleğini yapabilmek için para harcayan başka meslek görmedim bu ülkede.
  • tossty
    04 Mart 2023 09:59
    10 0
    Ara ara gelen mecburi görev afları yüzünden o görevi yerine getirmiş olanlar haksızlığa uğruyor. Ayrıca sınavla öğrenci alınan okullara öğretmenleri de sınavla seçmek lazım eskiden olduğu gibi
  • naciekinci
    04 Mart 2023 06:47
    11 1
    Var hocam, askerlere ödendiği gibi öğretmene de hakkaniyetli ücret verilirse, barınma vs. problemi çözülürse, durumu müsait olan gider, neden gitmesin. Doğu'da öğretmenin askerden ne farkı var?
  • MEKİLER
    04 Mart 2023 06:32
    14 1
    Eğitim sistemimizin iki sorunu var:
    1- Eğitim
    2- Sistem
    Hastalığı kökünde olan ağacın yapraklarını ilaçlıyorlar.
  • D.Hoca7
    04 Mart 2023 03:59
    8 6
    Öğretmenlere rotasyon dışında bhnun çaresi yok. Herkes ayy çok üzüldüm der, kimse de kınforunu bozup rotasyona gitmez. Zorunlu olmalı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK