Eğitimden Koptular

Kimi maddi olanaksızlıklar nedeniyle uzaktan eğitime ulaşamazken kimi de ekrandan ders takip etmekten çok sıkıldı. Okuldan ayrı kalan çocuklarda depresyon, yalnızlık, umutsuzluk gibi olumsuz duyguların arttığını kaydeden uzmanlar, ilkokul 4’e kadar olan çocukların haftada en az 2 kere yarım gün de olsa okula gitmesi gerektiğini söylüyorlar. Uzmanlar, diğer öğrencilerin ekran karşısında görecekleri günlük ders sayısının da 4-5’i geçmemesini öneriyorlar.

İlk ve ortaöğretimde, 4 Ocak’a kadar uzaktan eğitim devam edecek. Geçen eğitim-öğretim yılının bahar dönemini uzaktan eğitimle tamamlayan öğrenciler, bu öğretim yılının başında kademeli de olsa yüz yüze eğitime başlamışlardı. 1-1,5 ay gibi kısa bir süre, haftada 2 gün bile olsa okuluna, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmuşken, artan vakalar nedeniyle ara tatilden sonra okullarına dönemediler.

Maddi olanağı olanlar Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve EBA TV üzerinden derslerini takip ediyorlar. Ancak MEB’in verilerine göre yaklaşık 3,5 milyon öğrenci internete erişemiyor. 900 bin civarında öğrencinin ise evinde televizyon dahi yok. Bu öğrenciler, uzaktan da olsa eğitimlerini takip edemezken maddi olanağı bulunup da bilgisayarı, televizyonu olanlar da ekran karşısında ders dinlemekten çok sıkıldı. O nedenle onlar da gördükleri derslerden artık pek fazla verim alamıyorlar.

Bunun yanı sıra en önemli sosyalleşme ortamı olan okuldan uzaklaşan çocuklarda, yalnızlık, umutsuzluk gibi olumsuz duygular da artmaya başladı. Peki, yüz yüze eğitime geçene kadar, aileler, öğretmenler, özellikle ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukların bu süreci sağlıklı geçirmeleri, aynı zamanda da eğitimden verim alabilmeleri için ne yapmalı? Bu soruları Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun’a yönelttik:

‘Travmatik bir süreç’

- Uzaktan eğitim çocukların psikolojisini nasıl etkiledi?

Özellikle sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin çocukları hem akademik hem de sosyal gelişim açısından daha fazla sorunla karşılaştılar. Bu sorunların yarattığı olumsuzluklar yaşamlarını derinden etkileyecek. UNICEF’in verilerine göre dünya genelinde 463 milyon okul çağı çocuğu uzaktan eğitime erişemiyor. Bu başlı başına bir sorun. Çünkü çocuğun akademik gelişiminin tamamen durması anlamına geliyor. Ancak ailenin sosyo ekonomik düzeyinden bağımsız olarak çocukların bir pandemi kaygısı yaşadığını ve bu kaygının onları olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Okul, akranlarıyla sosyalleştikleri, birlikte öğrendikleri, çok önemli bir kurum. Okuldan uzaklaşma, yalnızlık, huzursuzluk, umutsuzluk gibi olumsuz duyguların yaşanmasını artırıyor. Amerika’da, 2 bin 330 çocukla yapılan bir araştırma, pandeminin ilk 34 gününde eve kapanan çocukların yüzde 22’sinin depresif belirtiler gösterdiği, yüzde 18’inin ise kaygı bozukluğu yaşadığını ortaya koydu. Bu oranların marttan beri artış gösterdiğini tahmin etmek zor değil. Yani pandemi çocuklar için travmatik bir süreç.

Uzun süre olumsuz duygu durumunda olmak bireyin öğrenme sürecini olumsuz etkiler. Çünkü olumsuz duygularla dolu benliği öğrenme için en önemli adımlar olan seçici dikkat ve algı süreçlerini yavaşlatır. Genel olarak öğrenme güçlüğü olarak adlandırdığımız bu durumu çocuklar uzaktan eğitimde daha yoğun yaşamakta.

Dersler verimsiz

- Ekrandan ders dinlemekten sıkılan çocukların motivasyonu nasıl sağlanabilir?

Çocuklar sıkıldılar çünkü gelecekte neyle karşılaşacaklarını bilemiyorlar. Sanılanın aksine özellikle gelişim çağındakiler sınırlardan, kurallardan ve kesinlikten hoşlanırlar. Böylece kendi rahatlık alanlarını bilebilirler. Davranışlarını bu alanlarına göre düzenleyebilmeleri öz kontrollerini ve dolayısıyla öz güvenlerini artırır. Öğrenme sürecinde de aynısıdır. Hangi konuyu, ne kadar, nasıl ve ne şekilde öğreneceğini bilen çocukların öğrenme süreçlerini düzenlemesi kolaylaşır.

Evde kalma süresinin belirsizliği bu soruların yanıtlarının sürekli değişmesi anlamına geliyor. Bu da çocuk ve gençlerin öz düzenleme ve motivasyonlarını olumsuz etkiliyor. Uzaktan eğitim sürecinin verimsizliği, bu olumsuz süreci pekiştiriyor. Televizyondan ders dinlemek bu çağın çocukları için doyurucu bir uygulama değil. Uzaktan eğitimle ilgili reformist uygulamalara gidilmeli. Eğitimcilerin teknoloji okuryazarlıklarının yanı sıra dijital sınıf pedagojisine ilişkin yeterlikleri de artırılmalı.

Aileler ise çocuklarının bir anlamda akademik mentörlüğünü üstlenmeli. Onların günlük çalışma planlarını oluşturmalarını desteklemeli; bu planın uygulanmasında özen göstermeli. Ebeveynlerin pandemi ya da gelecekle ilgili kaygılarını çocuklarla paylaşırken daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuklar duygularını yönetebilen ebeveynler sayesinde umutsuzluk hissiyle daha kolay başa çıkabilir. Çünkü duygu yönetiminde de onları model alırlar.

‘30 dakikadan  fazla olmamalı’

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, özellikle somut öğrenme çağındaki küçük yaş gruplarının, en azından ilk 3 sınıf için her türlü önlem alınıp haftada iki yarım gün bile olsa okullarda yüz yüze eğitim alması gerektiğine dikkat çekiyor. “Eğer bu yapılamıyorsa ilkokul 4. sınıfa kadar bir ders 30 dakika olacak şekilde, 3-4 dersi geçmemeli. Sınıf düzeyi arttıkça ders sayısı artabilir ancak günde 5-6 dersi geçmek uygun değil” diyen Coşkun, uzaktan eğitimde bilişsel kapasitenin çabuk dolduğunu, bilişsel yük arttıkça öğrenme niteliğinin düştüğünü belirtiyor. Öğrencilerin etkin katılımının bu durumu ortadan kaldırabileceğine değinen Coşkun, şu önerilerde bulunuyor: 

- Derslerin içeriği sosyal etkileşime dayalı olarak yapılandırılmalı. Kritik kazanımlar belirlenip onların işlenmesine öncelik verilmeli.

- Ders öncesinde öğrencilere hangi konunun, nasıl işleneceğinin bilgisi verilmeli ve ön hazırlık yapması sağlanmalı.

- 30 dakika içerisinde olabildiğince soru-cevapla sözel etkileşim yaratılmalı konu anlatımında görseller kullanılmalı, kısa bir video vs. ile öğrencinin dikkati canlı tutulmalı.

- Dersin değerlendirmesinde de mümkün olduğunca öğrencilerin kendi öğrenmesini değerlendirmesi varsa öğrenme eksiklerinin belirlenmesi ve ders dışı zamanda ek çalışma yapması sağlanmalı.

‘Ekrana yapıştık’

Uzaktan eğitimden sıkılanlar, dertlerini sık sık sosyal medyada dile getiriyorlar:

- Çocuğum 2. sınıfa gidiyor. Günde yarım saatlik derslerle 6 ders görüyor. Saatlerce ekran başında durmaktan, öğretmenimiz yoruluyor, çocuklar yoruluyor. 6 ders diye bir mecburiyet niye var anlamış değilim. Çocukların gözlerine yazık.

- Müfredat sadeleştirilmeli, çocuklar ve öğretmenler olarak telefon elimize yapışık geziyoruz. Uzaktan eğitimle tüm müfredatı vermek büyük hata.

- Zaten öğrencilerin büyük bir çoğunluğu uzaktan eğitim için gerekli olan teknolojik araçlara ve yeterli internete sahip değil. Ayrıca okuldaki ders yükü kadar öğrencinin bilgisayar başında oturması mantıklı, gerçekçi ve de pedagojik değil.

- Öğretmenler için uzaktan eğitim nasıl bir işkence bilemezsiniz. Bıktık artık.

- Uzaktan eğitim yüzünden okuldan da okumaktan da nefret ettim.

 

AYSEL BOZAN YILMAZ /

  • 12 13
  • 27 Kasım 2020 22:39 12.433
  • Aktif Haberler
  • özgülceren
    30 Kasım 2020 12:54
    5 0
    okul idarecileri de dahil vaka sayıları saklanıyor neyin davasındayız acaba sınıfımda üç vaka var isim vermeden velileri uyardım diye müdürün psikolojik şiddetine maaruz kaldım.arkasından sınıfımdan dört vaka daha.okuldahiç yok diyen müdür nerdeyse 30 a yakın vaka saydı.çocuklara test yapılmıyor özel haricinde tabi okullarda yok denir.inanmıyorum bu sistemde söylenelere nasıl bu şartlarda okullar açılsın denir.özel okullar tüm derdimiz
  • yildirayg
    29 Kasım 2020 21:19
    2 2
    Eğitim bir şekilde telafi edilir ama kayıplar telafi edilemez.
  • hsyn50
    29 Kasım 2020 12:20
    6 0
    Olması gereken 4 ders canlı, 2 ders Eba Tv, Ek ders de tam yazılmalıydı.
  • yavrukartallar
    29 Kasım 2020 02:10
    8 0
    Uzmanlar şöyle dedi: Çocuklar mutsuz, huzursuz, kaygılı, travma yaşıyor... Ne zaman ki çocukları "o malum muhteşem kuramlar"a göre yetiştirmeye başladık çocuklar zaten hep mutsuz, umutsuz, kaygısız... Çünkü onları hep pembe rüyalara sardı, sakladı bazılarımız... Oysaki hayatın zaten gördükleri ve bildikleri gerçekleri ile nasıl mücadele edeceklerini göstermek yerine " oyunlarla terapi" yaptık, hiç bir şey yokmuş gibi davrandık... Yeri gelince de "yarının büyükleri" olmalarını istedik... Eskiden arkadaşı okula başladı diye okula gitmek için can atan çocuklardan "sevgili uzmanlarımızın" önerileriyle okuldan korkan, okul kaygısı yaşayan çocuklara döndük... Sosyal medyadan ebeveynlik ihtisası yapan veliler ve her konuya pedagojik kelimelerle bir kılıf bulan uzmanlarımız bence çocuklardan daha mutsuz umutsuz ve terapiye ihtiyaçları var, sadece çocukları artık bir rahat bıraksınlar... Yoksa cocuk, en zor şartlarda bile mutlaka tebessüm edebilen Dünyanın en umutlu ve mücadeleci varlığıdır...
  • asyanar
    29 Kasım 2020 01:55
    1 0
    2.sınıf öğretmeniyim 6 saat canlı ders çok değil mi ve kırsal kesimdeyim katılım 3 ü geçmiyor malesef bir de ek ders yönetmeliğinde canlı ders diye birşey yok
  • asyanar
    29 Kasım 2020 01:48
    0 0
    2.sınıf öğretmeniyim 6 saat canlı ders çok değil mi ve kırsal kesimdeyim katılım 3 ü geçmiyor malesef
  • tarkan61
    28 Kasım 2020 23:26
    4 0
    Meb de farkinda 6 saatin fazla olduğunun...Ancak daha az saat olursa ek dersi de azaltmak zorunda kalacak . O da tepkilere neden olacak..Zincirleme siyasal kayip,oy kaybi...O nedenle Şimdilik 6 saatte diretiyor...
  • necip767
    28 Kasım 2020 23:15
    10 0
    Daha önce başka bir başlıkta paylaşmıştım ama affınıza sığınarak tekrar paylaşmak istiyorum:
    ''Çocuğum 1.sınıfta , 6 saat boyunca bilgisayar başında ders mi olur? bu ne fikirsizliktir.Özellikle son iki saatinde neredeyse ağlayacak halde derse devam ediyor ve agrasifleşiyor. Çoğu öğrencide de aynı durumu gözlemliyorum.Öte taraftan sınıf öğretmeni hem okuma hem matematik öğretmek için hem de sınıf kültürü verebilmek için kendini adeta paralıyor.Her çocuk kendini göstermenin yeni bir şey öğrenince kendini ifade etmenin heyecanı içinde söz istiyor onların bu şevkini kırmamak için öğretmen havada kırk takla atıyor.Bu da yetmiyor dersten sonra watsapptan birçok ödev atıyor ,çocuk ödevini yapınca fotografını çekip tekrar biz ona gönderiyoruz .Eminim ki yüz yüzenin en az on saatine denk bu altı dersin sonunda yere seriliyordur.
    Yetkililer bu zulme mantıklı bir çözüm bulmalıdır.
  • zgryks
    28 Kasım 2020 23:02
    9 0
    Bababa birde ornek vermis ilkokul 4 e kadar olanlar 2 yarim gun gitmeliymis 35000 vaka varken sizi tutmayalim sayin uzmanlar 20 metrekarelik sinifta onlarca kisi kışın ortasında saatlerce ders işlemeye davet ediyorum.Özel okulların rica araştırması gibi geldi uzmanlik boyle bisey degil ayip ayip.
  • yselimc
    28 Kasım 2020 22:32
    7 2
    Saatlerce film ,oyun takip ederken sorun olmuyor da canlı derse gelince vahim deniliyor. Müfredat ağır deniliyor, herkes uzman kesiliyor. Neden okuma alışkanlığı, araştırmak ve öğrenme isteği her geçen gün köreliyor? Cevap: Eski sistemi ezberci diyip bir kenara atan, çocukların her geçen gün sorumsuz ve şımarık yetişmesine sebep olan Finlandiya heveslisi sözde uzmanlar.
  • dürüst
    28 Kasım 2020 22:12
    7 0
    meb in verileri de sağlık bakanlığının verileri gibi dürüst değil, eğitim adına çok şey yapmış görünmek adına şişirilmiş. 3,5 milyon öğrencini internet erişimi yokmuş, çok komik en az on milyon. daha hiç bir çocuk bölgede ne tablet gördü ne bilgisayar, dağıtım falan yok. olanlar anne babalarını telefonları nadiren tablet ve bilgisayar. 6 ders canlı ders, yararı olmayan sayı. en fazla dört olmalı ve öğretmen öğrencisinden verim alabileceğini düşündüğü saat yapmalı. vs vs. ben uzman falan tanımam dostlar. Uzman , köylerde, kentlerde çalışmış ve en az on yıl istekle ve işinin ciddiyetini bilerek yapan fedakar öğretmenlerdir. bu öğretmenlere gereğini yapın arkadaşlar deseler, eğitim için en iyisi olur. gerisi boş teneke misali. sesi çok, içi boş.sağlıcakla kalın.
  • metalmania
    28 Kasım 2020 21:55
    3 0
    Kopan eğitim olamaz ki ; olsa olsa öğretim olur.
  • ahudeniz
    28 Kasım 2020 21:12
    7 1
    Burada ahkam yazmakla olmuyor kaç taneniz sendikaya bildirdi? kaçınız bakanlık veya cimere yazdı :6 ders çok zor eziyet
  • aretias28
    28 Kasım 2020 16:13
    14 0
    Ya şimdi bu pandemi bitince diyecekler ki; uzaktan eğitimde altı saat gerçekten çocuklar için fazlaydı,çocuklar tablet TLF bağımlısı falan filan zırvalıkları saçmalanacak..
  • hazanın dünyası
    28 Kasım 2020 15:58
    11 0
    Uzmanlar, diğer öğrencilerin ekran karşısında görecekleri günlük ders sayısının da 4-5’i geçmemesini öneriyorlar.
    Uzmanlar sesinizi lütfen bakanlığa ordan da okul müdürlerine bildirin!
    Ekran yoğunluğu karşısında bittik eğitim ordusu: öğrenci öğretmen veli..
  • turko_
    28 Kasım 2020 15:40
    12 0
    Sanki eğitimimiz çok iyidi de geri kaldılar.
  • kaynarca87
    28 Kasım 2020 15:13
    17 0
    Bu korona belası yüzünden sevdiklerimiz kaybediyoruz genci yaşlısı yok. Daha bugün yaşadığım yerde 22 yasinda bir hemsire vefat etti. Anlam veremiyorum bu uzmanlar neyin peşinde. Bir uzman varsa o da öğretmendir kimse kusura bakmasın. işin mutfağında olan kimse uzman odur.
  • toprakana
    28 Kasım 2020 12:28
    26 1
    Insanlar birer birer hayattan koptu artik yoklar ölüp gitti bir daha gelmeyecekler siz egitimden bir muddet uzak kalmayi kopus olarak nitelemeye devam edin insanoglu o kadar dunyevilesmis ki kimin öldugu kimin aci cektigi umurda degil ogretim telafi edilir insanlik oturup bu ucsuz bucaksiz dunyevilesmenin derdine yansin bunun cozumu yok cunku
  • cihan4444
    28 Kasım 2020 11:49
    18 0
    Kırsalda, sobalı evlerde, akşam tek odada toplanan aile üyeleri arasında ders yapmak da hem öğrenci hem öğretmen için sıkıntı oluşturuyor. Bu da yeni eklenen bir sıkıntı türü oldu.
  • ugur_29_
    28 Kasım 2020 09:59
    19 1
    Özel okul sahiplerinin paslattığı haberler. Bu yazar da ya rica üzerine ya da bir nemalanma karşılığında yazmıştır bu yazıyı.
    Düşüncem bu.
  • naciekinci
    28 Kasım 2020 09:38
    12 2
    Ben günlük 4 ders yapıyorum 6 gün boyunca. Günde 6 ders gerçekten çok fazla hele ki ilkokul için. Dersleri akşam saatlerinde yaptığım için hem katılım oranı çok yüksek oluyor hem de yoğunluk daha az olduğu için rahat ders işliyoruz. Bunun dışında da bir çare yok ki şu an okulları açmak da açmamak da bir dert. Bence açılmaması da gerekir vakaların bu denli artmasında okulların etkisi büyük kim ne derse desin.
  • carpediem03
    28 Kasım 2020 09:25
    20 1
    Çarpı atan arkadaşlar olayı yanlış anlamış, ben 6 saat canlı ders olsun demiyorum, makul olan neyse o kadar olsun ama öğretmenin de ekdersine dokunulmasın. Gece yarısına kadar elimizde telefon zaten sürekli ders halindeyiz. Bir de hocam Ahmet sizi görüntülü aramak istiyor müsait misiniz modası çıktı canlı dersler sayesinde. Çocuğun görüntülü aramak istediği filan da yok, anne çocuğu eyleyecek maksat o. Tam şebek olduk bu süreçte. Okul açıkken kimse görüntülü aramak istemiyordu.
    Daha bin tane olay.
    Ama sorsan bizim camiadaki arkadaşlara, ni kidir ikmik, i kidir kifti.
  • auset35
    28 Kasım 2020 09:18
    10 0
    Eğitimde tek önemli kademe ilkokul mu? Tamam çocuklara zor bize zor ama en çok velilere zor uzaktan eğitim bir de özel okulculara. Salgının ciddiyetini her gün hatırlatan sağlık bakanını takip etmeye davet ediyorum bu okul meraklısı uzmanları!!
  • şule44
    28 Kasım 2020 00:55
    11 0
    Derste öğrencim ağlıyor veli bana söylüyor ben çocuğa bakarak çaresiz kaldım küçücük bir çocuğa neyi nasıl açıklarım kendi adıma 4 saatten fazlası olmaz ek derste istemiyorum çocuk benden ve okuma da nefret edecek daha ilk hafta bitti.
  • ozlemmis
    28 Kasım 2020 00:44
    28 0
    İmkanı olup da bir ders girip sonra girmeyen bu konuda geniş ve bahanesi hazır olan, dersin ortasında girip hangi dersteyiz sayfa kaaç deyip ders programı ve ders saatinden bihaber, biz balanamıyoruz hocamm deyip canlı ders dışında telefonla bilmedikleri uygulama olmayan velilerin de çocukları eğitimden koptu.
  • bekhas
    28 Kasım 2020 00:23
    17 1
    Vakalarin okullar açıldığı için firladigini bilmeyen uzmanlar!! , hala okullar açılsın diyor..

    Eğer bu yapılamıyorsa ilkokul 4. sınıfa kadar bir ders 30 dakika olacak şekilde, 3-4 dersi geçmemeli

    Aynı uzmanlar!! derslerin zaten 30 dakika olduğundan da habersiz..

  • carpediem03
    28 Kasım 2020 00:03
    11 8
    Yakında canlı ders saati 4ü geçmemesi diye yazı gönderilir, üstüne de ekdersler kesildi mi tamamdır
  • huseyinyesilot
    27 Kasım 2020 23:55
    26 4
    "Uzmanlar, ilkokul 4’e kadar olan çocukların haftada en az 2 kere yarım gün de olsa okula gitmesi gerektiğini söylüyorlar."

    Bu uzmanlar kendi çocuklarını haftada 2 kere okula göndersin hatta öğretmenliklerini de kendileri yapsın.Yav arkadaş vaka sayıları 30000 öğretmenler patır patır dökülüyor.Zekamızla dalga mı geçiyorsunuz bu ne psikolojiymiş ne eğitimmiş.Eğitim camiası olarak daha kaç arkadaşımızın ölmesi gerekiyor...
  • laylaylom_
    27 Kasım 2020 23:33
    25 0
    İlkokullarda ders sayısı kesinlikle 4 ü aşmamalı. Biz bile yoruluyoruz küçücük bebekler sürekli ekran karşısında.
  • akbey55
    27 Kasım 2020 23:30
    8 4
    Üniversitelerden bahsetmemiş. Tam 1 yıl oldu hiç açılmadı. Varsa yoksa ilköğretim...
  • neo24
    27 Kasım 2020 23:12
    17 1
    6 saat çok bizde diyoruz ama...
    Pedogoji...
  • baler
    27 Kasım 2020 22:46
    9 5
    Az laf çok iş!!!Ülkemizde biraz kitap okuyan uzman kesiliyor başımıza.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK