Emekli Öğretmen Maaşıyla Okul Yaptırıyor

Ömrünün yarısını eğitime harcamış bir öğretmen Mürüvvet Kibaroğlu. Emekli oldu ama emekli ikramiyesine de her ay aldığı maaşına da hiç dokunmadı. Parasını hep biriktirdi ve hiç okula gidemeyen, eğitim hasretini yaptırdığı okulla dindirmeye çalışan rahmetli annesi gibi o da bir okul yaptırmaya niyetlendi. 1987 yılında başladığı meslek hayatında sayısız öğrenci yetiştiren Mürüvvet öğretmenin tek isteği doğup büyüdüğü ve yıllarca görev yaptığı memleketi Kayseri’ye bir eğitim yuvası daha kazandırabilmek.

“Başarının yüksek olması için bir sınıftaki öğrenci sayısının az olması gerektiğine inanıyorum. Bir okul daha kazandırırsak hiç olmazsa bazı öğrencilere yer açılır diye düşünüyorum” diyen Mürüvvet Hoca okul yaptırmak için biriktirdiği tüm parasını bir ara kaybetse de şimdi hedefine çok yakın. Okulu 2021 yıl sonuna kadar kapılarını açmış olacak.

DAYAKLA DEĞİL SEVGİYLE YETİŞTİK

“Küçükken kendi öğretmenime çok hayrandım. Eskiden öğretmenler biraz sert olurdu. Fakat dayakla kötekle değil sevgiyle yaklaştı hep ilkokuldaki Mehmet öğretmen bize. Onun gibi olmak istedim ben de. Bir de bizim zamanımızda öğretmen okulu vardı Kayseri Talas’ta. Belediye otobüsü çocukları götürür akşam da tekrar alır eve getirirdi. Annem hiç okuyamamış. O yüzden ben çocuklarımı öğretmen yapacağım derdi. Biz de öğretmenliği tercih ettik. 6 kız kardeşiz dördümüz öğretmen olduk.

ANNEM OKUL HASRETİNİ GİDERMEK İÇİN OKUL YAPTIRDI

Anneannem ilkokula sonra da rüştiye mektebine gitmiş. Ama dedem annemi kız çocukları okula gitmez diyerek göndermek istememiş. O, çok istediği okula gidemese de dayılarımın kitaplarından gazete kağıtlarından falan bir şekilde okumayı sökmüş. Ben emekli olmadan önce de annem benim görev yaptığım okulun yanındaki arsaya ailesinden kalan gayrı menkulleri satarak bir anaokulu yaptırdı. Ben de okula gidip gelirken her gün annemin yaptırdığı okulun önünden geçiyor, ona gıpta ediyordum. Sonra bir gün dedim ki ben de emekli olunca bir okul yaptıracağım. 2010 yılında emekli oldum. Emekli ikramiyemi ve her ay aldığım maaşı bankaya yatırdım.

OKUL YAPTIRMAK İÇİN BİRİKTİRDİĞİM TÜM PARA SIFIRLANMIŞTI

Bir akşam acaba ne kadar birikti bakayım dedim. Hesabımı açtım bir de ne göreyim. Hiç para yok. Yanlış mı bakıyorum diye düşündüm kapatıp geri açtım ve hakikaten hiç param yoktu. Şok oldum o an ve telaşla bankacı bir tanıdığımızı aradım. 6 ay hiç para çekmezseniz paranız geri çekilir dedi. İçime biraz olsun su serpildi ama emin de olamadım. Sabahı zor ettim, ertesi gün hemen bankaya gittim. Hiç paranız yok dediler. Nasıl olur dedim ben emekli ikramiyemi, her ay maaşımı bu hesaba yatırıyordum. Epeyce paramın olması lazım dedim. Bankacı arkadaşın söylediği gibiymiş. Sosyal güvenlik kurumuna gidip dilekçe verin dediler. O şekilde geri aldım okul parasını.

‘BİRİKTİRDİĞİNİZ PARA TRİLYONLARDAN DEĞERLİ’

Geçen yıl öğretmenler gününde bir yemek daveti verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü ve belediye başkanı da oradaydı. Onları bir arada görünce yanlarına gittim okul yaptırmak istediğimi söyledim. Beni belediyeye çağırdılar. Orada bu parayı nasıl biriktirdiğimi bu banka olayını anlattım. Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da öğretmen kökenlidir o yüzden çok ilgilendi. “Sizin bu biriktirdiğiniz para başkasının trilyonundan daha değerlidir” dedi. Ben hepsini onlara teslim ettim. Şimdi sabırsızlıkla o okulun yapılmasını bekliyorum. Geçtiğimiz öğretmenler gününde de bana müjdeyi verdiler. 2021’in sonuna kadar okulun bitirileceğini söylediler. İnşallah ben de annem gibi bir okul yaptırırım. Doğduğum büyüdüğüm memleketime bir okul kazandırmış olurum. Eşim esnaf, çocuğumuz yok, onun geliri bize yetiyor. Hatta o da bir okulun anasınıfının tamiratını yaptırdı. Yani biz kazandığımızı eğitime yatırıyoruz. İnsanın gönlü zengin olsun önemli olan bu.

AŞIDAN KORKAN ÖĞRENCİM DOKTOR OLDU

Ankara’da mesleğe ilk başladığım yıllarda çalıştığım okulda çocuklara aşı yapılacaktı. Doktorlar hemşireler içeri girdi. Öğrencilerden bazıları çekiniyordu aşıdan. İlk çocuk tam aşı olurken arkadan küt diye bir ses geldi. Bir baktım ki Berfu adından bir öğrencim düşmüş, kafasını çarpmıştı. Sağlık çalışanları aşıyı bıraktı onunla ilgilendi. Sonra aradan zaman geçti bu öğrencim evime geldi “öğretmenim okul birincisi oldum” dedi. Aradan yine yıllar geçti bu kez lise birincisi olmuş şekilde bana geldi karnesini verdi. Bir gün telefon çaldı yine Berfu. Tıp fakültesini kazanmış. Her başarısında beni aradığı gibi düğününe de çağırdı. “Dün aşıdan korkup bayılan çocuk bugün doktor olmuş. Ne mutlu size” dedim babasına. Bu bir örnek sadece. İsterim ki yaptıracağım okulda ve diğer tüm okullarda böyle çocuklar yetişsin iyi yerlere gelsin.

 

Abdullah ŞANLI /

  • 19 14
  • 21 Aralık 2020 17:08 7.866
  • Aktif Haberler
  • TERK563
    24 Aralık 2020 02:50
    3 0
    Çalışan öğretmen geçinemiyor.Ek işin yapan olursa bilemem.
  • zeki2976
    24 Aralık 2020 00:16
    5 0
    Hangi öğretmen maaşıyla okul yaptırabilir? Ya öğretmen öğretmen değil ya da ailesi zengin. Biz ay sonunu zor çıkarıyoruz.
  • DenizCan77
    22 Aralık 2020 19:12
    15 0
    Köy okulları için konuşuyorum. Hayır severler ve mücadeleci öğretmenler olmasa Türkiye'deki köy okullarının %50 yok olur. Köy okullarına 1 kuruş ödenek yok. 8 sıra 1 masa 1 tahta 1ton odun 1 ton kömür 1 öğretmen .
  • atlıkarınca
    22 Aralık 2020 16:31
    3 2
    helal olsun gerçekten kimisi de bu yardım bağoş adı altında götürüyor paraları herkese örnek olmasını dilerim
  • eren_87
    22 Aralık 2020 16:29
    6 0
    Tebrik ederim, güzel bir davranış. Ben şu an bile kendime ev almaya kalksam ve u yil hiç maaşa dokunmadan biriktirsem sıfır bir ev anca alabiliyorum. Bizim ülkemizde verilen vergiler yerini bulmadığından, müteahhitlere bol bol garantili şekilde para dağıtıldığı için böyle saygı değer insanlara kalıyor.
  • cihan4444
    22 Aralık 2020 15:40
    4 0
    Öncelikle hocamın ellerinden öperim. Keşke tüm öğretmenlerin ek gelirleri olsa da böyle hayırlar işleyebilse. Tek maaşlı ve kirada olan öğretmene, açlık sınırının 2500 tl, yoksulluk sınırının 8200 tl olduğu günümüzde yüzde 4 + 4 ler vs ler yetmiyor maalesef.
  • AYHANAYDIN
    22 Aralık 2020 08:52
    10 0
    Helal olsun Mürüvvet Öğretmenim! Bol bol okul yaptırıp, maliyeti iki üç kat gösterip, vergiden düşenler utansın.
  • php_korsan
    22 Aralık 2020 08:30
    3 11
    En çok okul ve üniversite yaptıran, arsalarını eğitime bağışlayan şehrimiz Kayseri'dir.
  • sebocan
    22 Aralık 2020 01:10
    8 2
    Ellerinizden öpüyorum Mürüvvet Kibaroğlu öğretmenim. İyi ki varsınız. Sağolun varolun.
  • Ela Cemre
    22 Aralık 2020 00:23
    4 2
    helalllll
  • spidercont
    21 Aralık 2020 23:28
    8 2
    Ellerinden Öperim Öğretmenim, Kayseri'nin en zengini değil ama en yüreklisi kesin .
  • uzunkale
    21 Aralık 2020 22:58
    6 4
    Kayserinin aydın öğretmenleri bütün Türkiye ye örnek olduğunuz için sizin ellerinizden öpüyorum...Kayserililer her zaman öğretmenlerine sahip çıkmışlardır eğitime sahip çıkmışlardır. Çağdaşlığın ve vatanseverliğin kalesidir aslında Kayseri dışarıdan Kayseri ye göçler nedeniyle bazı olumsuz haberler de gelmekte ama Kayserili olarak söylemek isterim ki Kayseri Öğretmenlerine eğitime sahip çıktıkça gelişecek eğitim de de Türkiye nin merkezi haline gelecektir...
  • hll-22
    21 Aralık 2020 21:32
    16 5
    Öğretmene ne kadar çok para verilirse devlet o kadar karlı çıkar çünkü öğretmenler kazandığı parayı yine eğitime harcarın örneği
  • arador
    21 Aralık 2020 21:18
    7 2
    Kayseri'nin yerlilerinin yüzde doksanının soyadı oğlu ile biter. Büyük bir çoğunluğu zengindir. Hocamız da muhtemelen zengin bir ailedendir. Hocamızı bu örnek davranışından dolayı tebrik ediyorum.
  • toprakana
    21 Aralık 2020 20:03
    19 4
    Maaşın yetip yetmemesi kısmına hiç girmeyeceğim sadece bir düşünce ve gözlemimi paylaşacağım , sayın hocalarım yuzde 90 ımız belki de daha da fazla banka kredisi kullanmışızdır , bunu ev ve araba için yapıyoruz genelde iki yıldır ev piyasasını takip ederim evim yok şunu gördüm geçen yıl ufak bir faiz indirimi yapıldı kredilerde yapılır yapılmaz ev satanlar yuzde 10 konuta zam yaptı bu yıl haziran ayında yine bir faiz indirimi bir gecede konuta yuzde 30-40 oranında zam yapıldı yani konuta kendi değerinin en az yuzde ellisi kadar zam geldi bu sürecte konut dediğimiz patates soğana benzemez yer yer 200 bintllik ev 300 , 300 lük ev 450 oldu arabada aynen böyle bunun sebebi bankaların verdiği krediler düşünsenize şu an bir konuta 150 bin tl fazladan para ödüyoruz arabaya da 70 bin fazladan etti 220 bin çalışıp çabalayıp elimizdekini bankaya galeriye muteahhite veriyoruz bir ömür, bu çark içinde banka ve kredi var olduğu müdddetçe isterse maaşınız iki katı olsun bir ev ve bir araba için çalışır aç gezeriz bu banka kredisi hayatımızdan çıkmadığı muddetçe bu maaşlar hiç kimseye yetmez çünkü gelire göre kredi çekiyoruz gelirimizin yuzde 80 i daha elimize geçmeden bankaya gidiyor ne için değerinin iki katına satılan bir ev ve bir araba şu an konuta fazladan ödenen para bir ömür kiramıza yetecek kadar fazla bugün o krediler olmayaydı konutu bu fiyata kim alacaktı ?İşin özeti sayın hocalarım paranın ne kadar olduğundan daha önemlisi nereye nasıl gittiği bunu çözünce rahat yaşayacağız
  • ufukbey
    21 Aralık 2020 19:29
    15 1
    bütün maaş kredi kartına geldiği gibi gidiyor maalesef
  • php_korsan
    21 Aralık 2020 19:24
    10 1
    Bizim kayseride çoğu emekli öğretmenin 2 tane evi bir tane de üzüm bağı vardır.Hocamı tebrik ederim.
  • emir3417
    21 Aralık 2020 19:04
    13 2
    borç batağındayız maalesef...
  • reeemat
    21 Aralık 2020 18:20
    18 5
    Geçim sıkıntısının haf safhada olduğu; öğretmenlerin dahi, bu bol maaşla ne yapacağını şaşırdığı bir zamanda dalga geçici bir haber...
  • Oguz8
    21 Aralık 2020 18:00
    31 4
    ''her ay aldığı maaşına da hiç dokunmadı.'' şöyle imkanlar için yaşayan kaç öğretmen ya da emekli öğretmen varsa okul yaptırır bence. Mesele şu ki mevcut maaşla ucu ucuna geçiniyoruz. Hatta çoğu şeyden kısıyoruz. Başka geliri ya da mirası olmayan bir öğretmen okul yaptıramaz maalesef.
  • halil_41
    21 Aralık 2020 17:56
    26 6
    Koca öğretmen 30 yıl çalışmış 20 yıldır da emekli yaptıra yaptıra bir tanecik okul mu yaptırmış. Yazık vallahi.
    O kadar çok para kazanıyoruz ki ben emekli olayım kampüs yaptıracağım.

  • Banu06
    21 Aralık 2020 17:36
    19 2
    Sayin hocam tesekkur ederim.
    Lakin ben 38 sene calistiktan sonra emekli olacagim. Oyle herkesin erken yasta emekli olup guzel rahat emeklilik gecirdgi gunler geride kaldi.
    O yasa kadar ölmezsem, eksi hesaplardan kurtulursam ben de okul yaptirmak icin para verecem söz.
  • mosit
    21 Aralık 2020 17:16
    30 6
    Biz ek hesapla zor geçiriyoruz. Allah hayırlısını versin. Umarım zam yapmamak için yapılan haberlerden değildir. 100 lira ile 5 lt yağ alıyoruz çünkü. Aldığımız ücret asgari ücret olması gereken bir meblağ şu şartlarda.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK