Esin Öğretmenden Sınırsız Sınıf

Kütahya’nın Emet ilçesindeki Gazi Emet İlkokulu öğretmeni Esin Sarıkaya, ezber bozan bir eğitim sistemi geliştirdi. Tahta sıralardan oluşan dersliğini bilinenden çok farklı bir hale getirdi ve adına da ‘sınırsız sınıf’ dedi. İşte Esin Öğretmen’in, esnek bir öğrenme ortamında çocuklara yuva sıcaklığı veren sınırsız sınıfı...

Eskiden sınıflarda tahta sıralar, karatahta, tebeşir kokusu ve bir de pano vardı. Panoya çizilen en güzel resimler, beğenilen şiirler asılır, sınıfın en renkli alanı da yine burası olurdu. Ancak yıllar ilerledikçe kara tahtanın yerini akıllısı aldı, sıraların şekli değişti hatta eğitim sistemi bile baştan aşağı yenilendi. Bu değişime ayak uyduranlardan biri de eğitim öğretime bambaşka bir sınıf ortamı kazandıran Esin Sarıkaya. İlkokul birinci sınıf öğretmenliği yapan genç eğitimci, geliştirdiği ‘sınırsız sınıf’ kavramıyla öğrencilerin sevgilisi haline gelmiş. Esin öğretmen “Öğrenmenin sınırlarının olmadığı bir sınıf yaratmaya çalıştım” diyerek herkesin takdirini kazanan projesini şöyle anlatıyor:

SINIRIMIZ GÖKYÜZÜ

“İki yıl önce ‘sınırsız sınıf’ diye bir sınıf metodu geliştirdim. Sınıf ortamını yeniden düzenledim. Esnek bir öğrenme ortamı yarattım. Bunu da sadece velilerimizin ve hayırseverlerin katkısıyla yaptık. Sınıfımızda ‘Okuma Ormanı, Zekâ Oyunları Bahçesi, Müzik Köşesi, Konuşan Kürsü’ gibi farklı alanlarımız var. Bizim sınırlarımız yok. Çocuklar istediği şekilde istediği yerde oturarak öğreniyor. Yeri geliyor armut koltuklara yeri geliyor sıralara oturuyorlar. Teknolojiyi de çok aktif kullanıyorum. ‘Sınırımız gökyüzü’ dedik. Öğrenmenin sınırlarının olmadığı bir sınıf burası.” 

 Esin öğretmenden sınırsız sınıf

FENOMEN ÖĞRETMEN

Bu süreçte çektiği sayısız videoyla da bir Instagram fenomeni olmayı başaran Esin Sarıkaya’nın binlerce takipçisi var. Esin Öğretmen, “Ben bu sınıfı oluşturduktan sonra fotoğrafları ve çektiğim videoları birkaç kez sosyal medya hesabımda paylaştım. Arkadaşlarım ve tanıdıklarım sorular sormaya başladı. Benzeri paylaşımlar yapmaya devam ettikçe takipçilerim arttı. Şu anda takipçi sayım 75 binin üstünde” diyor.

Esin öğretmenden sınırsız sınıf

ZEKÂ OYUNLARI BAHÇESİ

“Emet küçük yer. Sosyalleşmek için alanlar da çok az. O yüzden burayı bir kafe havasında yaptım. Yerde suni çim halımız, etrafında çitlerimiz var. Öğrenciler okul sonrasında sınıfta kalıyorlar. Arkadaşlarıyla zekâ oyunları oynuyorlar.”

Esin öğretmenden sınırsız sınıf

MÜZİK KÖŞESİ

“Burası aslında geri dönüşüm müzik köşesi. Öğrenciler bir müzik köşesi oluşturmayı istedi. ‘Tamam ama müzik aletlerini siz yapacaksınız. Kabul ederseniz yapalım’ dedim. Hepsi geri dönüşüm malzemeleri kullanarak müzik aletleri yaptı. O müzik aletleriyle de müzik köşemizi yaptık.”

Esin öğretmenden sınırsız sınıf

OKUMA ORMANI

“Kitaplardan bir ağaç yaptık. Yine yerde çimler, papatyadan minderler, armut koltuklar, güneşimiz, gök kuşağımız var. Öğrenciler burada oturup kitap okuyorlar. Amaç zaten buydu. Çocukların dünyasına girerek onların kitap okumasını sağlamaya çalışıyorum.”
 
ÖĞRENCİLER ZİL ÇALINCA SINIFTAN KAÇMASIN DİYE
 
1986 yılında Emet’te doğan ve öğretmenlik çocukluk hayali olan Esin Sarıkaya, sınıfı böylesine renkli bir hale getirmesinin nedenini ise şu sözlerle özetliyor: “Benim çıkış noktam zil çaldığında öğrencilerin koşarak sınıftan çıkmasıydı. Saat 15.00 olduğunda okulda kimse kalmıyordu. Benim amacım öğrencileri biraz daha sınıfta tutmaktı. Okulu, sınıfı yuva gibi görmelerini sağlamaktı. Velilerin tepkisi de çok olumlu oldu. Öğrencilerimin anne babaları ‘Çocuklar sabahları hemen okula gitmek için hızlı hızlı kahvaltı yapıyorlar’ diyorlar. Bizim okul tam gün. Çocuklar öğle arasında eve gidip yemek yerler. Ama bu sınıfı yaptıktan sonra çoğu öğrenci, öğle aralarını bile sınıfta geçirmeye başladı.”

 

Abdullah ŞANLI / 

  • 16 34
  • 27 Ocak 2021 12:46 12.742
  • Aktif Haberler
  • Karakedi
    29 Ocak 2021 22:32
    0 4
    21 × ile ne kadar hakli oldugum goruluyor
  • hazanın dünyası
    29 Ocak 2021 00:16
    2 6
    Okul-veli-öğretmen uygun olursa her şey olur. İlginç bir zaman diliminde bu haber olursa insan düşünür. Övgü ve yergide denk olmak gerek, eline sağlık hocam, fenomen oldunuz tebrikler.
    Fenomen olamayan Meslektaşlarım durmak yok eğitime devam, henüz olmamış.
  • gurdaltekin
    29 Ocak 2021 00:01
    11 0
    Yarın bir gün velinin biriyle zıt düşüp kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında, çocuğumun resimlerini izinsiz paylaşım yapmış diye mahkemeye verirlerse satranç masası kurtarmaz hocam.
  • gazel78
    28 Ocak 2021 21:50
    13 0
    Bu zamanda fenomen öğretmen olmak varmış.Benim anlamadığım ben sınıfta başımı kaşımaya fırsatım olmuyor,bu öğretmenler hangi ara video çekiyor da yayınlıyor.
  • t._yildirim
    28 Ocak 2021 19:00
    9 0
    4 yıl aynı dersliği kullanma imkanı olanlar el kaldırsın....
  • Karakedi
    28 Ocak 2021 18:20
    3 10
    sacma sapan seyler fenonen olacagina ogretmenler olsun ne guzel iste
  • he.033
    28 Ocak 2021 17:44
    8 1
    Bizim idareciler duvara birşey yapıştırma boyası bozuluyor diyor. Bir de iki yılda bir sınıf değiştiriyoruz. Nasıl kafamıza göre sınıf yapalım? Yoksa bizim de kafamızda çok farklı sınıf ortamı var.
  • baler
    28 Ocak 2021 16:56
    7 1
    Bizim yeni atanan okul müdürü sınıfları standart hale getirdi. Bu şekilde köşeleri falan kaldırttı :):)
  • Sevgi_0635
    28 Ocak 2021 16:18
    18 2
    Peki öğrenci dolabı,öğretmen dolabı olmayıp milli eğitimden talep edip almayan okullar ne olacak?

    Bana da ödeneği versinler,bundan çok daha iyisini yaparım.Reklam yapmak mı gerçek öğretmenlik?
  • yeşiledoğru
    28 Ocak 2021 15:57
    16 1
    Okulun tuvaletini temizledim. Müfettiş geldi 'çamur içinde tuvalet' dedi, 'köyde olduğumuzdan tuvalet okulun dışında olduğundan olabilir mi acaba' diyemedim. Reklamını yaparsan iyi öğretmensin.Bakanlık hocalarımı eba tv ye de çıkarmış. Hepsi fenomen öğretmen.
  • fatoş80
    28 Ocak 2021 14:43
    29 1
    asıl başarı birleştirilmiş sınıflı köy okullarında görev yapıp kendi sobasını yakan okulun tuvaletine kadar tamir edip okulu kullanılabilir bir alana çevirip o çocukları eğitime kazandırabilenlerindir...
  • php_korsan
    28 Ocak 2021 14:41
    27 0
    Bu işleri tam 23 sene önce, 5 sınıf birarada BS okuturken yapıyordum. Okul dağılınca hortumu takıp çizmeleri giyip tuvaletleri yıkıyordum çöpleri yakıyordum.
    Kamyon lastiklerini boyar Mayıs ayında ceviz ağacının altında temiz havada kitap okurduk.
    Bize kimse teşekkür etmedi.
  • MRS_İMMORTAL
    28 Ocak 2021 13:41
    28 0
    Her sene öğrencilerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmayın diye bakanlıktan yazı gelir. Her ne hikmetse bu tarz paylaşım yapıp kendini gösteren öğretmenlere de ödül verilir, konferansa çağırılır vs vs... Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
  • sINIFÇI SELİ
    28 Ocak 2021 13:36
    20 1
    kaliteli şeyler üreten tüm meslektaslarimizi tebrik ediyorum. ama...amasi var. öğretmenin fenomen olma fikri bana kesinlikle hoş gelmiyor. her yerde karşıma sabit standart 10 hoca çıkıyor. o hocaların yaptıklarının kat be kat fazlasını yapan sayısız öğretmen var bu ülkede. eksikleri medyatik olmamak. kimse adlarını dahi bilmiyor. onlar da takdir edilsin isterim. değerleri bilinsin. çünkü takdir edilmeyen her çaba, zamanla maalesef sönüyor ve yok oluyor. kimsenin hevesini kırmamak lazım...
  • Oguz8
    28 Ocak 2021 13:00
    22 0
    Şov yapılmış ve burada da fenomen olmak amacıyla bunları yapanların reklamı verilmiş. Gereksiz bir çok uygulaması.
    Emek veren ve bu emeği reklam etmeyen ogretmenlerimin emeğine sağlık. Popüler olmak isteyenlere asla çanak tutulmamalı.
  • arador
    28 Ocak 2021 12:38
    12 0
    Bu tip etkinliklerin sınıfta değil okulun boş bir sınıf veya toplantı salonu gibi bölümlerde olması daha mantıklı diye düşünüyorum. Önceki çalıştığım okulda böyle bir bölüm oluşturmuştuk. Langırt, mini golf, mıknatıslı dart falan vardı. Serbest etkinlik dersinde götürürdük. Tabi oyunların sayısı yetersiz olduğu için kavga, gürültü eksik olmazdı :)
  • Karakedi
    28 Ocak 2021 12:08
    4 21
    yorumlari okudum da dehsete kapildim.yenilikler biz de hep itelenir.ne guzel tum siniflar boyle olsa keske.tebrikler cesur yürek.ogretmenin ogretmenden baska onunde engel yoktur zaten bunu ilk meslege basladigimda anlamistim.22 yil oldu.
  • 64ky
    28 Ocak 2021 11:03
    24 0
    Zor şartlarda çalışan, imkanların sıfır düzeyde olup çok çalışan meslektaşlarım varken bu haber tam bir reklam olmuş.
  • süreyyadansorun
    28 Ocak 2021 10:43
    0 12
    kültürel uyumu tamamlamış sınıf ortamlarında başarılabilir. tebrikler.
  • tamyigit
    28 Ocak 2021 09:32
    21 0
    Ben her türlü aşırılığa karşıyım. Eğitimin amaçlarından biri de belirli kazanımların çocuğa verilmesidir.Bu kadar çok uyaran kamera video çekim bu çocuklar ne ara ders işliyor ne ara öğreniyor.2 yıl sonra sınavlar başladığı zaman ne papatya ne böcek ne de satranç kalır. Kimse bunlara bakmaz sınıf bir oyun parkı eğlence alanından ibaret değildir.
  • 131981
    28 Ocak 2021 09:22
    24 1
    35-36 kişilikli sınıflarda çok öğrenci yetiştirdim. Ancak sınıf bize çok küçük/dar geliyordu. Benim bildiğim sınıfların büyüklükleri birbirine yakındır. Bu nasıl bir sınıf ki her türlü etkinliği gerçekleştirilebilecek alan bulmuştur? Üç kişilik kitap okuma köşesinde kaç kişi oturacak? Yetmeyen zamanı nereden buluyor? gibi soruların cevapları.
    Bu reklamlarla velileri ve öğrencileri kandırabilirsiniz. Ancak idealist öğretmenleri kandıramazsınız ve çok komik geliyorsunuz.
  • annabel
    28 Ocak 2021 09:01
    19 0
    Öğretmen hanımın instagram sayfasını inceledim. İnfluencerlar gibi link kaydırmalı hikayeleri var. Bu yasal mı ? Bir öğretmenin bu şekilde para kazanıyor olması hem diğer öğretmenlere hem de öğrencilere kötü örnek teşkil etmiyor mu ? Hanımefendi robot süpürge linki falan paylaşmış şaka gibi :)
  • MHMMTYLMZ
    28 Ocak 2021 08:26
    1 5
    Sınıf alanı ve öğrenci sayısı uygun olsa gerek, öğretmenimiz zenginleştirilmiş bir sınıf ortamı oluşturmuş. Bu tip tasarımlarda etkinlikler arası geçiş hızlı olabiliyor. Öğrenci ve öğretmen motivasyonu da daha yüksek oluyor. Öğrencinin sınıfa aidiyeti artıyor. Ben oldukça başarılı buldum. Öğrenme çıktıları her yıl sonunda paylaşılsa, öğrenmeye etkisi ortaya konsa iyi olur. Yaygınlaştırma açısından...
  • D.Hoca7
    28 Ocak 2021 03:24
    15 0
    Sınıf şovunun değil dersin veya ödevin videosunu paylaşmaya zor vakit buluyoruz hangi ara ders yapıyor bu şahıs?
    Gelsin reklam paraları
  • öğretmen1934
    28 Ocak 2021 03:10
    16 0
    Sadece etkinlik yapıyor derse zaman kalmıyorsa yapılanlar göz boyamaktan başka bir şey değil.
  • şule asya
    28 Ocak 2021 02:38
    16 0
    reklam kokan hareketler
  • OKYANUS88
    28 Ocak 2021 02:23
    24 0
    Proje diye reklam edilmesi hic dogru degil. Cunku bu proje degil.Senelerdir bunlari dusunup yapan ogretmenler var zaten. Onlara ayrica saygisizlik bu resmen. Devir ışıltılı gösteriş devri maalesf.. reklam reklam reklam...
  • denizbeyaz
    28 Ocak 2021 02:22
    13 0
    Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince sosyal medya üzerinden çocukların resimlerini paylaşmak ne derece doğru bilmiyorum. Yapılan çalışmaları fikir oluşturmak açısından paylaşmak güzel bir şey fakat sosyal medyada bu işlerden gelir elde etmeye çalışanlar da var mı varsa yasal mı?
  • kutay07
    28 Ocak 2021 01:38
    16 1
    Öğrenciler sınıfa zor sığıyor.
    Eşit şartlarda hertürlü kazanırım.
  • svidrigaylov
    28 Ocak 2021 00:35
    6 0
    Öğretmenden ziyade "showgirl"e benzettim arkadaşı. Fotoğraflarda kameraya direkt bakışı bu işte profesyonel olduğunu gösteriyor. Yaşasın kameralar...
  • ozlemmis
    28 Ocak 2021 00:32
    16 0
    Öğle aralarını sınıfta geçiren öğrenciler.. Yemeğini sınıfta yiyenler.. Bırakın oynasın bu çocuklar, koşsunlar, zıplasınlar. Okul bahçesinde kamelyada, bankta sohbet ede ede yemeklerini yesinler. Yoksa bu okuma köşelerini minderleri, satranç, mangala alanlarını isteyen öğretmenlerimiz zaten yapıyor. Yapıyoruz yaptırıyoruz. Heveslerini hemen aldılar mı, çocuk bu yine firarda, bağlasan durmaz:) Hele şimdi hiç durmaz.. Pandemi bitsin ilk gün ip atlayacağım öğrencilerimle:D
  • Ayglokan87
    27 Ocak 2021 22:57
    32 1
    Ben dersi zor yetistiriyorum..bu video resim cekip paylasan ogretmenler ne ara ders yapiyor ne ara video cekip paylaşıyor...
  • tolunays
    27 Ocak 2021 21:41
    22 16
    Instagram fenomeni olmayı başaran öğretmenimizi tebrik ediyor, sosyal medyayı etkin kullanamayan öğretmenlerimize "geçmiş olsun" dileklerimi iletiyorum.
  • 1y3k4
    27 Ocak 2021 15:09
    2 46
    Tüm öğretmenlerimize örnek olması dileğiyle
  • adanadas
    27 Ocak 2021 15:07
    14 6
    Az mevcutlu sınıfların avantajı çok. 30 küsür mevcutla hiçbir şeyi sınıfa sığdıramıyoruz. Eline sağlık
  • metin36
    27 Ocak 2021 14:23
    3 29
    Tebrik ediyorum,eğitime farklı bakış açısı ve yenilikçi uygulama getiren böyle genç meslektaşlarımızın çoğalmasını diliyorum.
  • halil_41
    27 Ocak 2021 13:29
    9 30
    Kendisini instagramdan uzun zamandır takip ederim.
    İnanılmaz bol etkinlik paylaşıyor.
    Çok faydasını görmüş,kullanmıştım.
    Başarılarını artmasımı dilerim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK