Evde Teneffüs Ziliyle Teknolojiye Mola

Uzaktan eğitim sürecinde çocukların ders arasında verilen teneffüs vakitlerini teknolojiden uzak durarak geçirmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ailelerin bunu sağlamak için yapması gerekenleri şöyle sıralıyor: Birlikte egzersiz yapın, mutfakta vakit geçirin ve şarkılar söyleyin.

Milyonlarca öğrenci, ara tatilden sonra 23 Kasım'da okula dönmeyi beklerken koronavirüs salgınının artması nedeniyle yeniden uzaktan eğitime döndü. Online eğitim yıl sonuna kadar uzadı. Veliler eskiden çocuklara bilgisayarın önünden kalk derken şimdi zorla oturtmaya çalışıyor. Arkadaşları ile yan yana, omuz omuza olduğu sınıf ortamını şimdi evinde oluşturmaya çalışıyor. Öte yandan günlük hayatlarında öğrenciler, çevrim içi derslerde teknolojiyi ev içindeki belli bir alanda kullanıyor ve teneffüs zamanlarında da büyük oranda bu alanda kalarak teknolojinin oyun kısmına geçiş yapıyor.

Uzmanlar, arkadaşlarından uzak ve yalnız kalan çocukların fazlaca bireyselleştiklerini ve teknoloji ile arkadaşlık yapar duruma geldiklerini belirterek aşırı teknoloji kullanımının hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz etkilerine bir kez daha dikkat çekti.

Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, ders dışı zamanlarda, örneğin iki ders arasındaki teneffüslerde ve ders yapılmayan diğer zamanlarda öğrencilerin teknolojiden uzak durmasını sağlamak için yapabileceklerini maddeler halinde şöyle sıraladı:

EGZERSİZ YAPIN

Öğrencinizin dersten önce kahvaltısını yapmasını sağlayın. Özel bir sebeple dersten önce yapamadığı kahvaltısını derste değil de teneffüste tamamlamasını sağlayın.

30 dakika boyunca oturarak ders dinledikleri için teneffüslerde hareket etmelerine (boyun ve sırt kaslarına yönelik esneme hareketleri, dolaşımı desteklemek için bacak ve kol hareketleri gibi) destek olun ve hatta onunla beraber siz de egzersiz yapın.

Su, yemek, lavabo gibi ihtiyaçlarını mutlaka teneffüslerde gidermelerini sağlayın.

Ders programını takip etmesine ve bir sonraki ders hazırlığını teneffüste yapmasına yardımcı olun.

ŞARKI SÖYLEYİN

Gözlerinin yorulduğunu fark etmeyeceği için bu konuda şikâyet etmesini beklemeden 3. dersten sonra göz dinlendirici egzersizler yapmalarını sağlayın.

Bir sonraki ders arasında tüketeceği sağlıklı atıştırmalıkları hazırlamak için mutfakta beraber vakit geçirin. Birlikte meyve suyu sıkabilirsiniz ya da yemek için meyveleri yıkayıp hazır bırakabilirsiniz.

Özellikle sabah ilk saatlerde uykulu oluyorsa, ilk ders arasında müzik dinleme, beraber şarkı söyleme gibi faaliyetler ile zihnini canlandırmasına yardımcı olun.

Teneffüslerde ve öğle arasında vakit geçirebilmesi için resim çizmesi, kitap okuması ya da sevdiği bir etkinliği yapması için alanlar oluşturun.

RUTİNİ ÇOCUĞA GÖRE OLUŞTURUN

Çocuğa rol model olabilmek için ders aralarında ve ders dışı zamanlarda birlikte geçirdiğiniz vakitlerde siz de teknolojik cihazları mümkün olduğunca kullanmayın ve bu vakti kendisine ayırdığınızı ona hissettirin.

Oyun amaçlı teknoloji kullanımı için ders saatleri dışında bir saat aralığını onunla beraber belirleyin ve uymasını sağlamak için siz de kendinize sınırlar getirin.

Öğrenciniz merkezi sınava (LGS-YKS) hazırlanıyorsa ondan haftalık ve günlük programını yapmasını isteyip, programın bir örneğini de siz alın ve evdeki tüm etkinlikleri onun programına göre belirleyin.

Evin günlük rutinini öğrencinizin uzaktan öğretim programına göre düzenleyin.

Beslenme programınızda sebze ve salataya yer verin, hamur işlerinden kaçının.

Ders sonrasında ekrandan uzak kalmasını sağlayacak oyunlar oynayın ve yapboz, örgü örme, boyama, salata yapma vb. etkinlikler yapın.

 

Ceyda KARAASLAN /

  • 1 21
  • 07 Aralık 2020 00:37 7.869
  • Aktif Haberler
  • balamirkan
    09 Aralık 2020 00:30
    3 0
    10dakika ara. Bir nefes gibi
  • derelii
    09 Aralık 2020 00:15
    4 0
    Çocuklar, anne babaları uyurken canlı derse giriyor.
  • barca43
    08 Aralık 2020 23:08
    11 1
    En uygunu 4 ders ama korkak milli eğitim bürokratları öğretmen yatıyor algısına teslim olmuş durumdalar 6 ders bir çocuk ufacık bir ekrana bakmak zorunda bırakılıyor
  • zorunlu hizmet
    08 Aralık 2020 17:07
    9 0
    6 saat oturmaları çok sağlıklı ya 10 dakikada belki zararı olur
  • ADAM11
    08 Aralık 2020 00:05
    5 2
    arkadaşalr çocuklar için 6 saatın çok aşırı olduğunu ve sağlık açısından zararlı olduğunu düşündüğüm için sınıfı 2ye böldüm her gruba günde 3 saat der syapıyorum öğrencilerde sıkılomıyor ebnde 6 saaat ders yapıyorum daha verimli oluyor
  • seyfi ünaldı
    07 Aralık 2020 23:16
    13 0
    6-7 dakikalık aradan bahsediyoruz sanırım. 6 saat inadından vazgeçilmeli ilkokullarda. Yazık oluyor bu çocuklara.
  • kutay07
    07 Aralık 2020 23:16
    9 0
    3 kardeşin bir telefon için sıra beklemesi için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor? uzmanlardan açıklama bekliyoruz.
  • yiği
    07 Aralık 2020 17:58
    0 1
    tesekkurler
  • mumya
    07 Aralık 2020 14:44
    22 0
    Milyonlarca öğrenci cep telefonuyla canlı derslere katılmaya çalışıyor. Kim bilir kaç öğrenci de hiç giremiyor. Her alanda olduğu gibi eğitimde de paran kadar eğitim alıyorsun.
  • ümit üstel
    07 Aralık 2020 14:00
    32 0
    Şöyle yazılara sinir oluyorum. Oturduğu yerden yazması ne kadar kolay değil mi? Soba yanan tek odada tek telefonla ders yapmaya çalışan 3 kardeş için de tavsiylerde bulunurlarsa sevinirim!!!
  • php_korsan
    07 Aralık 2020 10:00
    35 2
    Sabah kalktığında millet, önce ne yiyeceğini sofraya ne koyacağını düşünüyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK