Felsefe Öğretmenliğine Geçecekler

Çevrimdışı ozlem_77_ist

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 137
  • 202
  • 137
  • 202
19 Ara 2023 20:11:10
Hocam alan değişikliği yaptınız mı ? Memnun musunuz ?

Çevrimdışı hisar44

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.552
  • 925
  • 1.552
  • 925
20 Ara 2023 10:22:21
Geçemedik kontenjan vermediler. 

Çevrimdışı yoncalodi

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 10.306
  • 18.552
  • Müdür Yetkili
  • 10.306
  • 18.552
  • Müdür Yetkili
20 Ara 2023 10:42:15
Son senem sosyolojide :) kontenjan yok vaktinde okuyacaktık ya da hiç okumayacaktık

Çevrimdışı asikkb

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 133
  • 33
  • 133
  • 33
08 Nis 2026 21:00:38
Alan değişikliği ile felsefe öğretmenliğine geçen arkadaşlar. Tecrübelerinizi paylaşır mısınız? Tavsiye eder misiniz?

Çevrimdışı sözleşmeliyeson

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 178
  • 119
  • Lise Branş Öğrt.
  • 178
  • 119
  • Lise Branş Öğrt.
09 Nis 2026 00:01:58
merhaba arkadaşlar..  Sizlere fikir olması açısından düşüncelerimi paylaşmak istiyorum En başta şunu söyleyeyim.Öğretmenlikte ilk-orta-lise  pek farkı yok. hepsininde ayrı bir yıpratıcılığı var. Ama ilkokulda öğrenciden çok veli ,işgüzar idare, gereksiz sınıflar arası rekabet, boğucu etkinlikler öğretmeni en fazla yıpratan unsurlar. Benide alan değişikliğine iten bu unsurlar oldu.Felsefe branşınada bu yüzden geçtim diyebilirim.Ha bu felsefe alanına nasıl geçtiğime de gelince Sınıf öğretmenliğinden branşa geçmede çok kararsız kaldım.15yıllık sınıf öğretmenliğinden felsefeye geçmeyi istemek öyle kolay olmadı benim için.ilk başlarda bu branşta yapabilirmiyim, liseli gençlerle nasıl olacak ,lise ortamı,sınavlar vs...gece gündüz hep bu düşüncedeydim. Artı alan değişikliğinde  bulunduğum yerden farklı ilçeler  açıldı.Gidip gelmek hep  kafamı hep kurcalıyordu. Ama sınıf öğretmenliğide öyle kolay değildi.Sonunda uzun düşünme, liseli arkadaşlarımla  istişare sonucu felsefeye geçmeye karar verdim.Şuanda  bir anadolu lisesinde 5.yılım.İlk yıl farklı ortama alışma,tanımayı çıkartırsak öyle ahım şahım bir durum yok lisede.Çocuklar bu derse karşı öyle istekli değil.Senin çabanla ders işleniyor. Alana geçerken kafamdaki milyon tane düşüncenin yüzde doksanı boş çıktı.Yaptığım sınavlarda bile öğrencinin önüne cevapları da koysan yine yanlış yapıyorlar:)) Felsefe dersi öğrenciler için  YKS de iddalı bir ders olmadığı için öğrenci pekde umursamıyorlar. Türkçeyi yapıyorsam tyt felsefeyide çok rahat yaparım kafasındalar. Dolayısıyla felsefeye ayrıcağım zamanı başka derse veririm  düşüncesindeler.
Olumsuz yönler olarak;
Öğrencilerde ergen davranışlarına tahammül. Bunada zamanla alışıyorsun.Ders esnasında konuşma bazen karşı gelmeler,itirazlar,uyumalar bana ilk başlarda ben ne yaptım dedirtti ama zamanla alışıyor insan.Bunları aşabilmenin yoluda akışına bırakmak bunu öğrendim.Öğrencilerle az çok bir frekans yakalayınca çokta sıkıntı olmuyor.Ayrıca boş günler de ilaç gibi geliyor.Bulunduğun okula göre değişiyor tabi. Bazı okullar 2 gününü boşaltabiliyor.3 gün okula gidiyorsun. Ders yükün bu alanda çok yok.Ek ders ücreti  sınıf öğretmenliği gibi değil. Girdiğin ders sayısına göre alıyorsun.Nöbetlerde öyle ağır bir durum yok.Nöbet zamanı gençlerle sohbetle geçiyor. Bazen gençler arasına ufak sürtüşme oluyor ama bu da konuşarak halledilebiliyor.Bu anlattıklarım benim bulunduğum okul ortamında olan şeyler.Anlattıklarımı başka okullara genelleyemem.Meslek liseleri daha faklı bir dünya. Fen ve proje okulları öğrenci profili açısından daha iyi. O okullarda öğrenciler sınava odaklı oldukları için işleri güçleri sınav.Bu durumda öğretmende dersine odaklanabiliyor. Ben Anadolu lisesinde olmama rağmen mesela sürekli soru çözüyorum.Felsefe konularına vakıf olmama rağmen düzenli tekrar yapıyorum. Öğrenciler soru getiriyor ve bu soruları beraber çözüyoruz. Bunlarda olumlu şeyler.
Öğretmen ortamıda  herkes kafasına uyan öğretmenlerle takılıyor.ı.Kimi tek takılıyor kimi grupla beraber oturuyorlar.Ama herkes birbirine karşı saygılı. Son olarak şunları söyleyeyim yada tavsiye olarak alın felsefeye geçmeyi düşünüyorsanız
 liseli gençlerle muhatap olacaksınız buna zihnen hazırlanmanız gerekir. Ek ders düşüyor hatırlatayım. idare ve öğrenci açısından iyi bir okula düşerseniz çok rahat  edersiniz. Boş günlerinizde kendinize zaman ayırmak çok güzel.Ben mesela boş günlerimde ailemle vakit geçiriyorum.Bu gerçekten çok kıymetli benim için.
Umarım anlattıklarım bir nebze faydalı olmuştur.Geçmeyi düşünen arkadaşlar için haklarında hayırlısı olsun. 

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK