Fenomen Öğretmen Tartışması! Öğrencileriyle Paylaşım Yapmaları Doğru mu?

Öğretmenlerin sosyal medyada öğrencileri ile ilgili yaptığı paylaşımlar çok tartışılıyor. Uzmanlar, çocuğun dijital ve psikolojik zorbalığa maruz kalabileceğine dikkat çekerek paylaşım yapılmaması konusunda uyarıyorlar.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; Kimi öğrencilerini mutlu etmek için yaptığı şakaya yer veriyor kimi de daha iyi bir eğitim ortamı sunmak için düzenledikleri kampanyalara. Sosyal medyada öğretmenlerin öğrencileriyle ilgili paylaşımları son dönemde çok arttı. Bu örneklerin çoğalması tartışmaları da beraberinde getirdi. Paylaşımları izleyip takdir edenler de var; çocukların sosyal medyada malzeme yapıldığı görüşünde olanlar da. Önceki yıllarda da bu paylaşımlar çoğalınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 7 Mart 2017’de yayımladığı Okullarda Sosyal Medyanın Kullanımına Yönelik Genelge ile konuyla ilgili hukuki bir çerçeve çizmişti.

Peki, sosyal medyada yapılan paylaşımlar çocuklar için hangi riskleri barındırmakta? Konunun hukuki yönüyle ilgili, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Altunkaş ile Medeni Hukuk Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ayar, şu bilgileri verdi:

‘SANAL AYAK İZİ BIRAKIYOR’

Sosyal medyada öğretmenlerin öğrencileriyle ilgili paylaşım yapmaları, hukuka uygun mu?

Sosyal medyada öğretmenlerin, öğrenci ve velisinin iznini almaksızın paylaşım yapmaları, ceza hukuku açısından kişisel verilerin gizliliğini ihlal ya da özel hayatın gizliliğini ihlal gibi farklı suç tipleri kapsamında değerlendirilebileceği gibi özel hukuk açısından da çocuğun kişilik haklarının ihlaline sebebiyet verebilir. Paylaşımlar, çocukların okulları, katıldıkları faaliyetler gibi farklı konularda bilgiler içerdiğinden, kötü niyetli kişilerin çocukların yaşamları ve rutinleri hakkında bilgi sahibi olmasına imkân sağlayarak onları çok çeşitli tehlikelere de açık hale getirmektedir. Ayrıca her paylaşımla çocukla ilgili bir sanal ayak izi bırakıldığından, paylaşımların sayısı arttıkça çocuğun görsellerinin “deepfake” ya da “photoshop” gibi yöntemler kullanılarak başka görsellerle birleştirilmesi suretiyle müstehcen ya da cinsel içerikli materyallerin oluşturulmasında kullanılması riski de bulunmaktadır.

Paylaşım için veliden izin almak, hukuki açıdan yeterli mi?

Bu konuda kural olarak çocuğun yasal temsilcisinin izninin alınması gerekmekle birlikte, görselinin paylaşılmasının anlam ve sonuçlarını anlayabilecek durumda olması kaydıyla çocuğun da bu izin sürecine dahil edilmesi gerekmekte. Yasal temsilcisinin izni olmasına rağmen çocuğun kendisi görselinin kullanılmasına izin vermiyorsa görüntüsü kişilik hakkı kapsamında yer alıp çocuğun izninin esas alınması; onun izninin olmadığı hallerde bu görselin paylaşılmaması gerekmekte.

Ayrıca, MEB tarafından 7 Mart 2017’de yayınlanan genelgede, “İl, ilçe, okul ve kurum yöneticileri tarafından, okul veya kurumlarında görev yapan tüm personel ile öğrenim gören öğrencilerin, kişilerle ilgili her türlü ses, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı Kanun’a aykırı olduğu; bu fiillerin Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiş olduğu hususunda bilgilendirilmesi sağlanacak ve durumların önüne geçilmesi için önlemler alınacaktır” denilmiştir.

“Unutulma hakkı” nedir? Bu hakta zaman aşımı var mı?

İnternet yaygınlaşmadan önce kişiler hakkındaki yayınlar basılı eserler aracılığıyla yapılmakta ve bunlar zaman içerisinde güncelliğini yitirerek unutulmaktaydı. Bu sayede kişiler, geçmişte yaptıkları hatalardan bağımsız olarak hayatlarını sürdürme imkanına sahiplerdi. Bunlara ilişkin kayıtlar tutulsa bile sadece ilgili kişilerin erişimine açık olduğundan, geçmiş hataların geleceğe etkisi sınırlı düzeydeydi. Oysa bugün internet arşivlerinin sağladığı kolaylık sayesinde, kişilerin hatırlanmasını istemedikleri olaylar, aradan uzun yıllar geçse de tekrar gündeme gelebilmekte. Unutulma hakkı, internetin neden olduğu bu artırılmış erişimden korunmak amacıyla kabul edilen hak olarak tanımlanabilir. Bu hakkın kullanılması bakımından bir süre sınırı bulunmamakta.

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’ndan (TOÇEV) Psikolog Burcu Gökbulut 

Sosyal medya paylaşımlarının çocuklar açısından riskleri neler?

Bilişim teknolojilerinin hızlı büyümesiyle çocuğa yönelik ihmal ve istismar vakaları da arttı. Sosyal medyada pek çok platform var ve her saniye çocukların içinde bulunduğu paylaşımlar yapılmakta. Görüntü ya da ses, kişisel veridir, bunları rızaya dayanmaksızın paylaşmak doğru değil. Çocuğun görüntülerinin paylaşılması hem dijital ve psikolojik bir zorbalığa maruz kalmasına hem de çocuğun kişisel alanlarına dair algısının bozulmasına yol açmakta. Sosyal medya hesapları herkese açık olan kişilerin paylaşımları hızla yayılmakta ve sanal dünyada sonsuza dek kalmakta. Bu da üçüncü kişilerin çocuğa ulaşımını kolaylaştırmakta; ihmal ve istismara açık hale getirmekte. TOÇEV olarak çocuk görüntülerinin paylaşılmasını doğru bulmuyor, her zaman çocukların yüksek yararını gözetiyoruz. Kendi paylaşımlarımızda da destek verdiğimiz çocukların yüzlerini paylaşmıyoruz.

 

  • 15 4
  • 29 Nisan 2022 09:55 15.726
  • Aktif Haberler
  • makbulut
    06 Mayıs 2022 08:48
    4 0
    Yetersiz olan öğretmenler açıklarını bu şekilde kapatmaya çalışıyor.Reklamlar insanları aldatır.Dikkat etmek lazım.
  • pucca
    04 Mayıs 2022 18:41
    9 0
    Doğuda görev yapan bir öğretmen , çocukların yüzlerini göstererek videolar yayınlıyor ve bunlar maalesef alkışlanıyor.Aslında orada görev yapan tüm öğretmenler zaten , o meslekdaşımızın yaptığını ya da fazlasını yapıyor.Göze sokarak yapılan bu tür davranışlar reklam kokuyor.Öğrencilerin okul web sitesi dışında ( o da belirli ölçülerde) fotoğraf ve video paylaşımı yasak.
    Yurt dışında çoğu ülkede öğretmenlerin veli ve öğrencileriyle sosyal platformlarda iletişim halinde olmaları etik olmayacağı için yasak.
  • rifaterenler
    04 Mayıs 2022 09:11
    12 0
    Artık herşey instagram reklam takip ve beğeni sayısı oldu.. okulca bir etkinlik yapılıyor, okul müdürü mutlaka bir üst amirleri olan şube ve ilçe milli eğitim müdürünü etiketliyor.Hani biz bunu yaptık bak gör gibi. Bu süreçte çocukların konu mankeni olmasına veli/öğretmen olarak karşıyım.
  • sinaga
    03 Mayıs 2022 18:39
    7 1
    Sosyal medyada öğrencilerle iki de bir fotoğraf paylaşan öğretmenler, bu eylem için harcadıkları zamanı öğrencilerin dersi anlaması için harcasalar pisa da ilk 5 e gireriz
  • php_korsan
    03 Mayıs 2022 18:12
    6 1
    İnstagramdam takip ettiğim öğretmenler var.Bu arkadaşlar öyle güzel anneler günü yada sınıf içi yapılacak etkinlik videoları çekmişler ki hayranım, soruyorum, öğreniyorum ben de uyguluyorum ama bunların hiçbirinde öğrenci fotosu yada videosu yok.Olay budur yani.
    Okul web sitelerini yapan arkadaslar bilir MEB her türlü veri izni, görüntü sorumluluğunu yapan kişiye bırakıyor.Yani oradaki bir öğrenci fotosu yarın xxx sitesinde bir çıkar da şikayet gelirse kendine hemen iş arasın.
  • ismail0606
    03 Mayıs 2022 03:11
    1 21
    Neden rahatsızız bu kadar anlamıyorum. Gayette destekliyorum. Benim ufkumu açıyor öğretme hevesimi artırıyor. O kadar alışmışız ki farklı olanı eleştirmeye. Kedi ulaşamadığı ciğeri kötüler misali. Siz de yapın yahu. Ne güzel anılar birikiyor. Keşke benim ilkokul hocam da yapsaydı da o anları izleyebilseydim. Ben toplu olarak imza aldım velilerden,idareden de izin aldım ve paylaşıyorum. Para felan da kazanmıyorum. Ne kadar iyi öğretmen desinler diye de değil. İyi öğretmeni öğrencileri zaten belli ediyor ne reklama ne de başka birşeye ihtiyaçları var.
  • php_korsan
    02 Mayıs 2022 11:16
    7 1
    Okul web sitesinden paylaşılırsa ve veli izni alınırsa en ufak hiçbir sorun olmaz.Ama kendi sosyal medya hesabından yapılan tüm paylaşımlar hele ki izinsiz olursa şikayet akabinde bilişim hukukunda cezaya tabidir.
  • Migren
    01 Mayıs 2022 12:13
    11 1
    Okul kendi resmi hesabından paylaştığı sürece sorun görmüyorum. Eğitsel değeri yüksek olan etkinleri ön plana alarak yürütebilir. Ancak faydalı veya faydasız her türlü sınıf içi uygulamaların kendi özel hesabından paylaşmak son derece yanlıştır. Dansla öğrenci karşılama, sınıfta doğum günü kutlama.. vb gibi uygulamaları eğitim açısından ilişki kuramadım. Belki de vardır. ☺️
  • snowball
    01 Mayıs 2022 12:01
    8 0
    Öğretmen olarak çağın gerektirdiği şekilde kendimizi de yetiştirmemiz gerekiyor, evet. Hala bilgisayar kullanmasını bilmeyen, arkadaş grubundaki genç ogretmenlerden teknik yardım alarak mesleğini yapan arkadaşlar var. Madalyonun öteki tarafında da web donanımları, projeler vb ile amacı sadece veliye reklam yapmak olanlar da var Böyle arkadaşlar da ,sosyal medyada fenomen olanlar da tanıyorum Mesela devlet okulunda görev yapan, 4. Sınıf okutan öğretmen arkadaş, aylar öncesinden sosyal medyaya kendi resimlerini, projelerini, edindiği unvanları yazarak 1. Sınıfa hazırım mesajı veriyor. Broşür bastıran bile var. Ya da eğitsel paylaşımları kitap kahve paylaşımları arasında kaybolmuş binlerce takipçisi olanlar da var. Yapılan çalışmaları alana büyük katkı sağlıyor,orayi asla eleştiremem Bizlere de fikir veriyorlar Dediğim gibi kendimizi yetiştirmek, çağa uyum sağlamak, yeni nesilin gerisinde kalmamak gerek Ancak en iyi öğretmen benim algısı yaratmaya çalışmak ne kadar doğru? Hepimizin okulunda illaki boyle arkadaşlar var. Sosyal medyayı, fenomenligi bir yana bırakıyorum, velilerine zümre arkadaşını kotuleyerek, anasınıfı öğretmeni arkadaşlarla gizli gizli görüşerek kendilerine iyi öğrenciler yönlendirmesini isteyen arkadaslar var. Birbirlerinin kuyusunu kazan başka meslek yok kanımca
  • TugraÖzyıldız
    01 Mayıs 2022 09:27
    9 0
    Finlandiya eğitim sistemini uyguluyorlar. 17 özelliği varmış , derste çorba gözleme yapmak yapmış ,ödev vermek yokmuş... Bakıyorsun Finlandiya eğitim sistemine , aaa o da ne ? Ödev var ,hem de alası var. Yapmayana yaptırımlar var vs.. Demek ki Dünya'da 2 farklı Finlandiya varmış ,bunu da fenomen arkadaşlar sayesinde öğreniyoruz .
  • gsli0311
    01 Mayıs 2022 06:10
    4 0
    Sene 2018 okul ziyaretine gelen ilçe milli eğitim müdürü bizden en çok istediği şey: Yaptığınız etkinlikleri sosyal medyada bol bol paylaşın. Hiç paylaşım yapmıyorsunuz. Geldiğimiz nokta ise paylaşım yapanlar için yakında cadı avına başlanacak gibi geliyor bana. Van resmi yazıyı göndermiş. Arkası gelecektir.
  • Can Yongası
    01 Mayıs 2022 05:19
    11 1
    Müfettişler bizi değerlendirirken ne diyorduk?

    "Bir dersime girerek beni ne derece doğru değerlendirebilir ki?"

    "Gemi liman gelinceye kadar nice badireler atlattı, ama siz limana erişip erişmediğime bakıyorsunuz." diye ekliyorduk.

    Bahse mevzu öğretmenlerimizi takip ederken hep aynı bakış açısıyla izlerim. Örneğin hep en güzel defterleri paylaşırlar. Acaba sınıfta defter kullanımı konusunda yetersiz öğrenci yok mu?

    Hep şen şakrak sınıf ortamı paylaşırlar, acaba hiç kızdıkları olmuyor mu?

    Kamera yokken durum ne? Bilmiyoruz.

    Algımız (ki daha çok veli algısı) başarılı, ilgili, "iyi öğretmen."

    Lakin şöyle de bir durum var: İyi öğretmen varsa kötü öğretmen de vardır. Öyle ya, iyi neye göre iyi olacak? Kötüye oranla.

    Peki kötü olduğu iddia edilen herhangi bir öğretmenin bedel ödediğine şahitlik eden var mı?

    Sistemin buna cevaz vermişliği var mı?

    Yok.

    Peki neden şöyle bir sistem yok: Öğretmen işini yapar. İş tanımı bellidir ve kişiden kişiye göre DEĞİŞEMEZ. Öğretmeni öyle bir yetiştirirsin ki A şubesiyle B şubesi arasında nicelik farkı OLAMAZ. Nitelik farkı olsa bile yüzde beşi geçemez. (Gözle görülemez.) Mesela 2/A nın öğretmeni deneme sınavı yapmanın akademik faydasından bahsediyorken 2/B nin öğretmeni aksini iddia edemez. Kişiden kişiye en azından bu değişemez.

    Yazıyorum bütün bunları ama içim kan ağlıyor.

    Havanda su dövmekten yoruldum.

    Zira su çatladı.. Havan da..
  • hazanın dünyası
    30 Nisan 2022 23:46
    1 6
    Birbirimize vurmak için fırsat arıyorduk fenomenler yetiştiler. 😊 Bir doktor doktora reklamci bu diye ayyuka çıkarıyor mu acaba?
    Diğer yandan hoşuma gitmeyen paylaşımda bulunan öğretmenleri yav hehe diye geçerim giderim. Takipten çıkarırım. Materyal üretme noktasında takipçi olurum. Ki bu çok yabancı değil bize: Eğitimhane'mdeki üretimci fenomenlerimiz adına! 👏👏👏👏👏
    Misal; NurhanUz fenomenim odur😊
  • Farsu
    30 Nisan 2022 22:47
    1 0
    Eğitim şart,kim olursa olsun... Önemli eğitim...
  • Harmoni
    30 Nisan 2022 21:49
    10 0
    İşini tam manasıyla yapan öğretmenin, fenomen olmaya vakti de ihtiyacı da olmaz.
  • kaynarca87
    30 Nisan 2022 13:58
    29 1
    Eee ne demişler. Bu camiada bir çöpü dahi çöp kutusuna atacaksan göstere göstere atacaksin ki namin yürüsün.

    Reklam yapacaksin reklam. Yoksa kötü ögretmen olursun. Yil boyu bir şey yapmayacaksin ama 23 nisan'da öyle bir oyun cikaracaksin ki herkes helal olsun ne iyi ogretmen diyecek.

    18 yildir bu isi yapiyorum. Şov yapan her kimse ogleden sonralari cocuklari bahceye salar kendi de paylasim pesinde kosturur. Daha hiç sekmedi. Olan cocuklara olur. Bir de demezler mi biz ani biriktiriyoruz diye. Ani biriktiriyorsun ama cocuklar bir sey biriktiremiyor hocam o ne olacak.
  • carpediem03
    30 Nisan 2022 11:31
    14 1
    Burada şu ayrımı iyi yapmak gerekiyor, bu fenomen arkadaşların mesleği ne ? Öğretmenlik mi, sosyal medya içerik üreticiliği mi ?
    Sosyal medyada içerik üretebilirsiniz, bunun karşısında bir engel yok, varsa bir hüneriniz bunu sergilersiniz. Materyal tasarımı yapabilirsiniz, farklı yöntem teknik vs anlatabilirsiniz ancak ;

    Mesai saatleri içerisinde, göreviniz başında iken, işinizi yaparken, Öğrencileri kullanarak sosyal medyaya içerik üretemezsiniz. Böyle yaptığınız anda işinizi kullanarak başka bir iş yapmış oluyorsunuz. Tüm bunları mesai saatleri içerisinde film çeker gibi profesyonel bir şekilde çekmek öğrenciye değil size menfaat sağlıyor.

    Yok kapıda dans edip çekenler, okula inek getirenler... Bugün ne yiyeceğiz diyen adamdan ne farkınız var ?
    Bu fenomen arkadaşların bir birlerini reklam yapması da ayrı bir konu.
    Son olarak, bu kadar videoyu kim çekiyor , onun için de ayrı biri gerekli.
    Eyyorlamam bu gaddar.
  • adanadas
    30 Nisan 2022 07:51
    6 7
    Merhaba.benim de bir Instagram sayfam var. Çocuklara özel. Sadece anne ve babalar var. 50-60 kişilik. Tamamen gizli.4 yıl boyunca pek çok ani biriktiriyoruz. Velilerinin çok hoşuna gidiyor. Aynı zamanda ben de yıllar önceki etkinliklerimi takip edebiliyorum.Yapılan etkinleri herkese duyurma çabasını sadece şov olarak görüyorum. Etkinliklerle ünlü olma çabası. Oysa milli eğitim sessiz kahraman dolu. Linkler de cabası 🤐
  • nadir.009
    29 Nisan 2022 22:25
    14 2
    Önce masum gibi görünüyor sonra olay reklama dönüyor .kazandıkları para ile vijdanlarina rahatlatmak için çocuklara biseyler alıyorlar gerisi cebe akıllı para sever öğretmen bunlar ..çoğu kurnaz ...
  • volkankaz
    29 Nisan 2022 21:57
    15 1
    "Evraklarını işlerini iyi yapan öğretmenlerin iyi öğretmen sanılmasıyla sosyal medyada öğrencilerini sürekli eğitimle alakası olmayan konularda paylaşanların iyi öğretmen sanılması ölümüne kapışır" diye bir yazı okumuştum. Bir de alana faydalı olan her paylaşıma tamam ama öğrencileri kullanıp bir yerlere gelmeye çalışan anlayışa karşıyım.
  • Humanist Man 32
    29 Nisan 2022 19:57
    10 39
    Öğretmen bile öğretmene benzemiyor..Doğru düzgün kılık kıyafet yönetmeliği tekrar getirilmeli, kravat zorunlu olmalı, kadınlar memura yakışacak biçimde giyinmeli.
  • Son mohikan
    29 Nisan 2022 19:53
    13 1
    Bunun adi sosyal medya öğretmenliği, ne kadar reklam o kadar iyi öğretmen!!!
  • meleke
    29 Nisan 2022 19:06
    24 0
    Gerçekten bazıları sadece reklam yapıyor.Özel veya devlet fark etmiyor.İnstagram link veren öğretmenlerle doldu.Sınıfta video çekiyor saçma sapan ,veli de altına yorum yazmış “sizin gibi olsa keşke tüm öğretmenler “diye.Güleriz ağlanacak halimize.
  • php_korsan
    29 Nisan 2022 16:41
    12 2
    Fotolar buzlanir, veli izni alınırsa sorun olmaz diğer türlü Google Ab üyesi olmadığımız için verileri silmez.Yani indexler ve öğrencimizin fotosu yarın uygunsuz bir içerik sitesinde çıkarsa milyonlarca siteye dağılır artık veli sizi ipe cekmeye hazırdır.
  • eylulonur
    29 Nisan 2022 16:31
    3 11
    Güzel ve eğitici uygulamaların paylaşılmasında bence sakınca olmamalı.
  • php_korsan
    29 Nisan 2022 14:52
    14 5
    Benim zümreler paralı, özel bir yayınevinin deneme sinavini okulda yaptılar.Tek ben katılmadım.Bunu sosyal medyada paylaştılar.Bir veli rahatsiz olmuş.Simdi bakanlık müfettişleri bayramdan sonra bizim okulda.En rahat benim şimdi.
    Senin neyine başarılı göstermek için özel deneme yapmak.İlce kendisi yapsın bu işin sınav hizmetleri birimi var inkar yapsın onlar degerlendirsin.
  • bekhas
    29 Nisan 2022 14:06
    15 0
    Ana sayfadaki birinci haber bu,
    fenomen öğretmenleri eleştiriyor.

    ikinci haberse KUTUDAKİ SURPRİZ başlığıyla fenomen bir öğretmenden olumlu bahsediyor :))
  • alcalar
    29 Nisan 2022 13:48
    10 4
    Misal. Mardin 'de bir köy öğretmeni . Sosyal medya paylaşımından sonra fenomen oldu. Yılın Öğretmeni seçildi. Geleceğin genci seçildi. Üniversitelerde seminer veriyor. TRT Eba da program yapıyor. Eğitimci yazar ayrıca!
  • Oddo38
    29 Nisan 2022 13:39
    26 1
    Evet. Şükür ki birilerinin dikkatini çekmeyi başardı konu.
    Ama ben suçu o fenomenleri takip eden, her paylaşımına "Ay çok güzel olmuş." "Bayıldım!" gibi şeyler yazan meslektaşlarımda da buluyorum.
    Bir kaçının sayfasını gezdim. Yorumlara baktım. Özellikle bayan arkadaşlarımız sıradan paylaşımlara bile bayılmışlar. Sizler de bakabilirsiniz. İnsan gerçekten şaşırıyor.

    Bir de "İlk defa pizza yiyen çocuklar", "İlk defa hamburger yiyen çocuklar" gibi farklı mahrumiyetlerle prim kasmaya çalışınlar var.
    Sanki pizza ya da hamburger yemek güzel bir şeymiş gibi.. Biz çocuklarımızı geleneksel ev yemeklerine yönlendiriyoruz. O arkadaşların övdüğü fastfood. Yanına da kola.

    Alkış!
  • davlumbaz
    29 Nisan 2022 12:26
    17 0
    Okuldaki herhangi bir etkinliğin duyrulması amacıyla öğrencilerin adını kullanmadan, yüzleri görünmeyecek şekilde, okulun resmi hesabından yapılan her türlü haber gayet yeterlidir. Velilerle sadece kendi çocuğunun yer aldığı fotoğrafların veya videoların paylaşılması da olumlu. Bir öğretmenin her ne sebeple olursa olsun öğrencisini reklam eder şekilde paylaşım yapmasını doğru bulmuyorum. Etkinlik ve sonuçlarını paylaşmak yeterlidir diye düşünüyorum.
  • mbebek
    29 Nisan 2022 12:25
    18 0
    Kesinlikle bu olay bir istismar kimse bir çocuğun fotoğrafını paylaşmamalı. Kendi reklamlarını yapmak için kullanılıyor çocuklar. Bu konuda veli izni de yeterli değil nitekim veliler de olmayacak hallerini paylaşıyor çocukların. Velinin de böyle bi hakkı yok vicdan sahibi kimse yapmamalı. Hatta çocuk üzerinden para kazanıyorlar. Yazık bu devrin çocuklarına ekranla yaşayan teknolojiyle boğulan kimsesiz çocuklara..
  • gazel78
    29 Nisan 2022 12:18
    19 0
    Çoğu prim yapmak için kullanıyor net. Çok çabuk hesap büyüyor böyle.Çocukların kullanılmasından mutlu değilim.Aileler mutlu herhalde ki bir şey demiyorlar.Başka ülkelerde de var mı böyle şeyler merak ediyorum
  • mustafa_tekman
    29 Nisan 2022 12:05
    17 0
    YouTube içeriklerinden gelir elde ediliyor, çocukların suistimal edilme ihtimali yüksek.
  • harunca
    29 Nisan 2022 11:44
    33 0
    Bu konuya değinen birileri çıktı sonunda. Öğretmenliğine güvenen öğretmenliği üzerinden içerik üretsin. Gariban insanların yokluklarını sömürerek değil.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK