Formasyona Danıştay'dan Yürütmeyi Durdurma Kararı

Eğitim Fakültesini bitirmeyen bireylerin öğretmen olabilmesini sağlayan formasyona Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Pedagojik formasyon eğitimi uzun süredir eğitim dünyasının tartışma konusu... Geçen sene eylül ayında Yükseköğretim Kurulu, Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde pedagojik formasyon eğitimine ilişkin usul ve esasların güncellendiğini duyurmuştu. Açıklamada “Üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir” denildi. O tarihten sonra Eğitim Fakültesi mezunu olmayan bireylerin öğretmen olabilmesini sağlayan belge olan formasyon alabilmek için öğrenciler üniversitelerde eğitim için başvurdu ve kontenjanlar açıldı. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, atılan adımın yanlış olduğunu söyleyerek yürütmenin durdurulması için geçtiğimiz ekim ayında Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8’inci Daire’den dikkat çeken bir çıkış geldi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Alınan karar ile hâlen süren pedagojik formasyon eğitimi ve sonraki uygulamaların hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalktı. Kararda “Pedagojik eğitim sertifika programı açılış izni verilen üniversitelerin, ‘Başvuru ve Yerleştirme’ başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında hukuka uyarlık bulunmamakta. ‘Rehberlik Alanına’ yapılacak atamalarda ‘Psikoloji Bölümü’ mezunları yönünden dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İPTAL OLACAĞI BELLİYDİ

Türkiye Gazetesi’nden Mahmut Özay’a konuşan Türk PDR Derneği ve Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat “İptal olacağını herkes biliyordu. Limitsiz, oransız kontenjanlar açıldığı ve hatta birçok fakültede staj için fiziki ortam imkânı olmadığı hâlde şartlar gözetilmeden açıldığı ortadaydı. 700 bine yakın öğretmen MEB’e atama beklerken ve özel okullarda asgari ücrete dahi iş bulamazken yeni işsiz öğretmenler oluşturulmasının önüne geçildi. ‘Hiçbir şey olamıyorum bari öğretmen olayım’ mantığı doğru değil. Eğitim, 7-8 dersle öğretmen yapılarak sunulacak kadar ucuz bir hizmet değil. Kaldı ki verilen pedagojik formasyon eğitiminde, öğretmenlik meslek yetkinliğini sağlayacak doğru dürüst ders de bulunmamaktadır” dedi.

 

Mahmut ÖZAY /

  • 23 0
  • 21 Haziran 2022 11:39 6.797
  • Aktif Haberler
  • süreyyadansorun
    26 Haziran 2022 11:29
    1 0
    bu tür karala ne müjde olarak ne de iptal olarak kısa vadede verilmemeli. yazık değil mi gençlere. geleceğini nasıl planlayacak bunlar . beşeri sermayeyi niye boşa düşürüyoruz . yazık oluyor herkese
  • saslan2179
    24 Haziran 2022 22:14
    3 0
    İnşalllah bundan sonra formasyon tamamen kaldırılır ve ihtiyaç sayısına göre eğitim fakültelerinde kontenjan belirlenir. Bir işi yaparken bunun sonuçlarını ön görmeniz gerekir. Formasyon varsa, eğitim fakülteleri niçin var, eğitim fakülteleri varsa formasyon neden var.. yazık değil mi bu kadar insana. Benim bildiğim bir şey var, eğitim sistemi siyasi politikalarla heba edilmemelidir. Eğitim politikalarını, işin mutfağında yetişen öğretmenler belirlemelidir.
  • Raska_
    23 Haziran 2022 16:32
    3 0
    Oğuz Özat'ı uzunca süredir takip ediyorum. Yerinde ve orantılı çıkışları var.
  • HAMZA97
    23 Haziran 2022 10:50
    7 2
    öğretmen sadece eğitim fakültesi mezunları olmalı fen edebiyatlar düşük puan ile kazanılıyor. formanla öğretmen oluyorlar .eğitim mezunlarına haksızlık o zaman sağlık mezunlarıda formasyonla doktor olsunlar.
  • tarkan61
    22 Haziran 2022 22:15
    11 2
    Formasyon alan herkesin öğretmen yapılması bence yanlış ! Fen Edebiyat fakülteleri dahil...
  • hasanasd
    22 Haziran 2022 15:56
    7 3
    formasyon ile öğretmen olmanın savunulacak bir tarafı elbette yok ama mevcut sistemin vermiş olduğu hakları gözeterek bu yola girmiş insanların düşeceği durum elbette üzücü. belki yeni kayıt yaptıracakları kapsayacak şekilde bir düzenlemede bulunulursa herkes en azından okul bitince formasyon alamayacağını bilip buna göre kendine bir yol çizer.
  • ali2344
    21 Haziran 2022 15:47
    6 1
    Umarım planlı ve düzenli bir şekilde, kimseye zarar vermeden yürütülür.
  • kaynarca87
    21 Haziran 2022 15:41
    19 3
    Aklın yolu bir. Öğretmen olmak isteyen gider egitim fakültesine.
  • tplink
    21 Haziran 2022 15:23
    9 1
    :) seçimden önce formasyon müjdesi verilmezse bişey bilmiyorum. ısıt ısıt ye.. afiyet olsun :D
  • Oddo38
    21 Haziran 2022 12:31
    17 1
    Doğru karar.
    Her seferinde formasyonu kaldırıp en ufak baskı ve istekte tekrar formasyon veren Meb diye bir bakanlık var. Ülkenin belki de en güçsüz bakanlığı oldu Meb maalesef.
  • mustafa_tekman
    21 Haziran 2022 12:09
    17 1
    Yıllardır yapılan hukuksuzluğun, yenilen hakların bedelini kim ödeyecek?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK