Gözde Liselerde Yüzdelik Dilimler Yükselecek

LGS’de şampiyon sayısının artması, gözde liselerin yüzdelik dilimlerini de artıracak. Galatasaray, İstanbul Erkek ve Kabataş liselerinin 500 tam puan alan adaylarla kontenjanlarını dolduracağı öngörülüyor. Geçen yıl 0.27 dilimden öğrenci alan liselerin de bu yıl 0.16’lık dilime kadar yükselmesi bekleniyor.

Ceyda KARAASLAN
 
19 Temmuz'a kadar sürecek lise tercihleri devam ederken ülkenin en başarılı liselerinin son öğrencilerini hangi dilimlerden alacakları da merak konusu. Bu yıl şampiyon sayısı rekor kırdı ve çok sayıda 1 ya da 2 yanlışı olan öğrenci var. Bu nedenle veli ve öğrencilerin kafasında "Acaba elde ettiğim dilim bu okula yerleşmeye yetmezse tercihleri hangi alternatif okullarla zenginleştirebilirim?" sorusu var. "En yüksek puanlı liselerde bu yıl nasıl bir sonuç yaşanabilir?" sorusunu eğitim uzmanı Salim Ünsal ile çalıştık. İşte olası senaryolar:
 
ŞAMPİYONLARLA KAPATACAK LİSELER
 
Son yıllarda ilk üç sıradaki okullar değişmiyor. Bunlar, Galatasaray, İstanbul Erkek ve Kabataş liseleri. Geçen yıl 0.04'lük dilimden öğrenci alan bu liselerin bu yıl 500 tam puan alan adaylarla kontenjanlarını dolduracağı öngörülüyor. Belki Kabataş Erkek Lisesi'nin İngilizce eğitim verenine tek boşu ya da katsayısı düşük olan derslerden tek yanlışı olanların da diploma notu, devamsızlık, tercih sırası ve yaş gibi faktörlerle yerleşebilme şansları olabilir.
 
FEN LİSELERİNDE NE BEKLENİYOR?
 
Bu üçlü grubun hemen ardından köklü fen liseleri geliyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Çapa, Bursa Tofaş, Adana ve Kayseri Fen liseleri bu klasmanın en üstünde dilimlerini noktalayacak okullar. Ankara Fen Lisesi'nin 0.08, İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nin 0.10, İzmir Fen'in 0.08 Çapa Fen Lisesi'nin ise 0.16'lık dilimle son öğrencilerini alacakları tahmin ediliyor.
 
CAĞALOĞLU 0.16'YA YÜKSELEBİLİR
 
Üçlü grubun hemen ardında konumlanan Anadolu liseleri arasında en yüksek performansı yine Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nin göstermesi bekleniyor. Geçen yıl 0.27'den öğrenci alan okulun bu yıl 0.16'lık dilime kadar yükselmesi bekleniyor. Cağaloğlu'nu yine İstanbul'un gözde liseleri arasında bulunan Hüseyin Avni Sözen, Beşiktaş Sakıp Sabancı ve Kadıköy Anadolu liselerinin izlemesi bekleniyor. Geçen yıl 0.41'lik dilimden öğrenci alan Hüseyin Avni Sözen'in bu yıl 0.25'te son öğrencisini alması muhtemel. Yine geçen yıl 0.59'luk dilimden son öğrencisini alan Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ise bu yıl 0.45 ile son öğrencisini almayı noktalayabilir. Kadıköy Anadolu ise geçen yıl 0.68 ile aldığı öğrencisini bu yıl 0.50'lik dilimden alabilir.
 
MESLEK LİSELERİ DE İLGİ GÖRÜYOR
 
Bu yıl ilk kez öğrenci alacak ve yerleşkesi Başakşehir'de olan Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yerleşkesi Ankara Elmadağ'da bulunan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Havacılık ve Uzay Teknolojisi bölümleri de yoğun ilgi görüyor. Bunların da ilk dilimlerden öğrenci alması bekleniyor. Yine Pendik ve Samsun'da yerleşkeleri olan ve siber güvenlik eğitimi veren Teknopark Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile OMÜ Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri de çok ilgi gören okullar arasında. TÜBİTAK Fen Lisesi ise öğrencilerini doğrudan tercihle almayıp özel yetenek sınavına tabi tuttuğu için çok başarılı öğrencilerle kontenjanını doldurması bekleniyor.
 
ALT DİLİMLERDE NE OLUR?
 
Eşit puan alan adayların üst dilimleri yoğunlaştırmaları, bu okulların tercih trafiğini artıracağı için böyle yükselmelerin beklendiğini belirten Ünsal, daha alt dilimlerde olağan bir seyre dönüleceğini ve 2022'de oluşan dilim değerlerine yakın sonuçların çıkabileceğini ekliyor.
 
 
  • 1 1
  • 12 Temmuz 2023 15:59 1.878
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK