Hece Yöntemi ( Ba Sa) İle Okuma Yazma Öğreten Var Mı?

ozel egt.hulyaa
18 Eylül 2018 20:50

merhabalar sorum özel eğitimcilere ve özel çocuklarla çalışmış öğretmenlere. Hece yöntemi bilinen adıyla ba sa yöntemi bu yöntemi kullanıp öğrencisine okuma yazma öğreten var mı?

pamiraaa
18 Eylül 2018 21:03

Merhaba öğretmenim.
Yöntem okuma yazma öğretiminde çok kullanılan ve etkili bir yöntemdir.Yazıdan daha çok okumaya önem verir.
Rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

ozel egt.hulyaa - 18 Eylül 2018 21:09
ses temelli, cümle temelli gidemeyen öğrencilere tercih ediliyor, fakat bu yöntemi uygulayan bir özel eğitimci arkadaş işe yaramadığını çocuğun daha sonra heceleri birbirine karıştırdığını yani sürenin boşa gittiğini söyleyince kafam karıştı. Kullandığnız kaynak hangisiydi*
pamiraaa - 18 Eylül 2018 21:44
Ben her türlü yöntemle okuma yazma çalışması yürüttüm öğretmenim.Materyalleri kendimiz hazırlıyoruz,herhangi bir kaynak kullanmıyoruz. Öğrenci sonradan heceleri birbirine karıştırdıysa öncesinde bir yerde eksiklik olmuştur diye düşünüyorum.Ama şöyle de bir gerçek var ki her yöntem her öğrencide işe yaramayabilir.Bunun değerlendirmesini en güzel siz yaparsınız.Öğrencinin performansına göre bir yöntem belirleyip ilerleyin derim naçizane.
TRON
19 Eylül 2018 11:55

Gecikmesi muhtemel öğrencilere uygularsınız. Yazı ve dikte için sonrasında bol zamanınız kalır.
İlk kendi oğluma 4 yaşında uyguladım.
2-3 günde cin Ali serisine başladı.
Okulda ise geri kalması muhtemel sürekli unutan yafa sıkça hastalanan öğrencilerime uyguladım.
Hızlı sonuç alırsınız. Yaklaşık bir ay. Okuma hızı pek farketmiyor. Anlama da ise ...Zaten geri durumdaki öğrencilerin anlama yüzdesi ilerisi için de düşük kalacağı için ölçümleme yapamazsınız. Oğlum da ise anlama oldukça iyiydi. Yani varacağınız nokta aynı.
Sanırım hece tablosu daha hızlı ve yazı yazmada güçlük çekenlere çok uygun. Yazdırırken tablodan öğrendiğini güzel yazıya dikkat ederek ba-ca ka-ça ka-za ka-ba yazdırarak devam eder. Zaten ocaktan sonra dikte yi halledersiniz.

TRON
19 Eylül 2018 21:59

Ba sa yöntemi Tümdengelim den önce Türkiye'de 1990 lara kadar yıllarda uygulanmış ve tümevarım yönteminin kökenini oluşturan temeldir. Tüm hece tablosunun önce sesli harfler ağırlıklı başlayarak öğretilmesi esasına dayanır. % 70 okuma ağırlıklıdır.
Zaten şu anda da tümevarım yöntemini kullanıyoruz. Lakin tüm heceler birden değil de, belli bir harf sırası var. Ayrıca dikte yazı çalışması ile birlikte Eşit olarak yürütüyoruz.

cbci
19 Eylül 2018 17:58

Aman okusun da kurtulayım denilen bir öğrenciye uygulanan yöntemdir. Bu yöntemle okuma öğrenenler genelde okuduğunu anlamaz ve yazım imla hatası yapar.

ozel egt.hulyaa - 21 Eylül 2018 21:55
beni düşündürende bu hocam okumanın nihai amacı okuduğunu anlamaktır. Yaşı ileri her yöntem denenmiş sonuç alınamamış çocuklar için daha uygun gibi bu yöntem.
cbci - 21 Eylül 2018 23:01
yok, kesinlikle değil. sürekli okuyarak kendini geliştirenler elbet vardır ama çocuklar için en uygun yöntem tümden gelim yöntemidir.
k_elif87
24 Ekim 2018 21:32

bu yöntemle otizmli öğrencimle destek çaışması yapacağım acaba nerden nasıl başlamalıyım anlatailir misniz

muslumkoc1
21 Kasım 2018 11:50

Merhaba once ses temelli daha sonra cumle temelli basladim hafif duzey ogrencime..ikisi de olmadi.çokca da telaffuz hatasi var ogrencimde.olmayinca ba yontemine gectim 1 ay oldu 8. Hece" na "ya gectim.iki yontemden de daha iyi gidiyoruz su anda.Önemli olan tam kavramadan heceyi gecmemek.herkese kolay gelsin

merdom1
06 Aralık 2019 13:57

ba sa ra kitabının mavi renk olan üçüncü kitabını kaybettim. İnternette üçünü beraber satıyor. Acaba kitabı olan benimle iletişime geçebilier mi? zeynep.ey@hotmail.com. ben bu yöntemi çok kullanıyorum disleksi, otitik, zihinsel engellihatta hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çok öğrencimde çok iyi oldu. benden gören diğer arkadaşlar kendi özel durumdaki öğrencilerinde kullandılar. kitap ve hece kartlarını okula aldık. yöntemden çok memnunuz.

Sinem2109
30 Ocak 2019 18:11

Merhaba bu yöntem ile yaklaşık 10 öğrencine okuma yazma öğrettim. Uzun yıllar okuma yazma öğrenememiş büyük yaş gruplarıyla daha etkili. Yöntemin doğru uygulanması ve okuma yazmaya hazırlık becerilerinin tam çalışılması gerekmekte gerekmekte.

HİCRAN01 - 07 Şubat 2019 10:24
hocam merhaba birleştirilmiş sınıf okutuyorum. öğrencimin biri okumaya geçemedi harfleri dahi öğrenemiyor. bu yöntemi uygulamayı planlıyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. siz uyguladığınızı söylemişsiniz bana yardımcı olur musunuz? nasıl uygulayacağım nerden başlayıp nasıl ilerlemeliyim? net bilgi bulamıyorum internetten..
yakbalık - 14 Şubat 2019 21:29
Hocam kaynak kullanıyor musunuz ? Sınıf tekrarı yapan kaynaştırma öğrencim var. Nasıl uygulayabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim
sahure - 24 Ekim 2019 11:23
Kaynak olarak Canalp yayıncılığın okuma yazma öğreniyorum kitabı var. Oldukça faydasını gördük tavsiye ederim fiyatı da uygun diğer kaynaklara göre.
merdom1 - 06 Aralık 2019 13:56
ba sa ra kitabının mavi renk olan üçüncü kitabını kaybettim. İnternette üçünü beraber satıyor. Acaba kitabı olan benimle iletişime geçebilier mi? zeynep.ey@hotmail.com. ben bu yöntemi çok kullanıyorum disleksi, otitik, zihinsel engellihatta hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çok öğrencimde çok iyi oldu. benden gören diğer arkadaşlar kendi özel durumdaki öğrencilerinde kullandılar. kitap ve hece kartlarını okula aldık. yöntemden çok memnunuz.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK