Her Okula Rehber Öğretmen Atanacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2023 öğretmen atamalarında rehber öğretmenlere öncelik vereceğiz. Atamaları her okulda en az bir rehber öğretmen olacak şekilde planlayacağız” dedi. Bakan Özer, Ankara’da düzenlenen “Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı Çalıştayı’na katıldı.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çocuk ve gençleri çeşitli risklerden korumak, iletişim becerilerini geliştirmek, duygularını tanıyıp sağlıklı yollarla ifade etmelerini sağlamak için gelişimsel önleyici ve iyileştirici rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri sunulmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Bakanımız Sayın Mahmut Özer'in katılımıyla Bakanlığa akran zorbalığını önlemeye yönelik farkındalık kazandırmak amacıyla "Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı" konulu bir çalıştay düzenlendi. Ankara Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen çalıştayda akademisyenler başta olmak üzere İzmir'den Diyarbakır'a, Trabzon'dan Gaziantep'e uzanan çok sayıda farklı ili temsilen farklı tür ve kademelerden okul/kurum yöneticileri ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar da hazır bulundu.

Çalıştayda konuşan Bakanımız Sayın Mahmut Özer, eğitimde ortaya çıkan konuların okuldan öte okul dışı faktörlere de bağlı olduğunu belirterek "Eğitimde okul dışı faktörler, okuldaki performansın ana belirleyicilerinden biridir çünkü yaşam bir bütündür. İnsanın var olduğu her noktadaki temaslar insanı sürekli şekillendirmekte ve dönüştürmektedir. İşte hepimizin malumu, akademik başarıları belirleyen, özellikle eğitimin ilk kademelerinde belirleyen şey, bizatihi okulun kendisi değil, okul dışı faktörler ve ailelerin sosyoekonomik seviyesidir." ifadesini kullandı.

Sayın Özer, bu sebepten dolayı çocukların ailelerinden okula taşıdığı kültürel ve sosyal sermayenin etkileri üzerine çalışıldığını kaydederek "Çocuğun okula, ailesinden taşıdığı kültürel ve sosyal sermayesinin etkisini minimize edebilmek için Bakanlık olarak okul öncesi seferberliğini uygulamaya soktuk. Çünkü biliyoruz ki okul öncesi eğitime erişenlerle erişmeyenler arasında çok ciddi bir fark var." dedi.

Konuşmasında ayrıca bir müjde de vereceğini ifade eden Özer, "Öğretmen atamasında, biliyorsunuz, her atamada öncelik verdiğimiz alanlarımız var. Mesela 2022'de okul öncesi eğitime çok büyük ağırlık verdik. Son 20 bin atamanın 7 bin 503'ünü okul öncesi öğretmenlerle yaptık çünkü öyle bir politikamız var, sahada sayıyı artırıyoruz, o zaman öğretmen de istihdam etmemiz lazım. Yakın zamanda İçişleri Bakanlığımızla bir çalışmaya başladık, özellikle bağımlılıklarla mücadeleyle ilgili çok ciddi bir seferberliğe başladık. Hedefimiz şubat ayının sonuna kadar 19 milyon öğrencimizin tamamını, öğretmenlerimizin tamamını ve ilave 5 milyon veliye ulaşarak 25 milyon vatandaşımıza bağımlılıkla ilgili bir farkındalık-önleyici davranış parametresi üretecek destekleyici mekanizmalarla ilgili eğitimleri uygulamaya başladık. Başarılı bir şekilde de gidiyor. Şimdi bu ihtiyaçlar, hep rehber öğretmen ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Onun için 2023 öğretmen atamasında her okulda en az bir rehber öğretmen olacak şekilde öncelik vermeyi planlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan, akran zorbalığı konusunda tüm öğrencilere yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlayan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri için farkındalık programları ve etkinlikler hazırlandı. Bu konuda kuramsal bilgilerin yer aldığı rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara yönelik bilgilendirici kitapçık ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanların okullarda tüm öğretmenlere ve velilere uygulayabileceği her kademeye özgü sunu içerikleri oluşturuldu.

Ayrıca akran zorbalığına uğrayan ve akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik olarak ayrı ayrı ve her kademeye özgü psiko-eğitim programları geliştirildi. Programların dışında da öğretmen ve velilere yönelik afiş, bülten ve broşürler düzenlendi.

 

MEB

  • 5 21
  • 24 Ocak 2023 15:02 6.705
  • Aktif Haberler
  • Öğretman
    30 Ocak 2023 07:50
    1 1
    Arkadaşlar psikolojik danışmanların öğretmen olmadığını artık anlayın. Adamları kendinizle kıyaslamayın. Madem çok rahat alıp puanı okusaydınız. Bazılarının kıskanmaktan ve bunu utanmadan dile getirmekten başka işi yok. Not: Rehber öğretmeni değilim.
  • korhan83
    29 Ocak 2023 23:22
    1 2
    Rehber Öğretmen derse girmediği sürece öğrencileri tanıyamaz ve faydalı olamaz. Mevcut hali ile okula gezmeye gelir gibi gelir tüm öğretmenler ders anlatırken onlarda güzel odalarında kahvelerini içmeye ve simitlerini yemeye devam eder. Hakkıyla yapan var mı yok değil ama derse girmeden akıl vermek kolay…O zaman neymiş haydi Rehber Öğretmen derse…
  • hasanasd
    29 Ocak 2023 01:29
    9 0
    ortaokul ve liseleri bilmem ama ilkokulda rehber öğretmenlerin rehberlik ile ilgili evrakları toplamaktan başka bir iş yaptıklarını görmedim. öğrencilerle ilgili yaşanan sorunlarda da sorun çözdüklerini görmedim. Öğrenci Kişilik Hizmerlerinden doğrudan sorumlu olmalarına rağmen bu hizmetleri verdiklerini de görmedim. Sağlık, sosyal yardım, sosyal ve kültürel hizmetler gibi hizmetler yine sınıf öğretmeni tarafından verilmekte. mesele eğer odada özel görüşme ise onu da sınıf öğretmeni zaten teneffüste ya da uygun bir zamanda yapıyor zaten. üç tane rehberlikçimiz var üçü için de bu dediğim geçerli. daha önce de gelip giden onlarca rehberlikçi gördüm onlar için de geçerli bu yazdıklarım.
  • OmehD8
    26 Ocak 2023 12:25
    19 1
    Bu yanlış daha önce yapıldı.
    Bir yanlışı tekrar etmenin mantığı nedir?
    Rehber öğretmenler odalarında takılarak mı engelleyecek akran zorbalığını ve diğer sorunları!

    Öğrenciyle en çok iletişim halinde olan branşlara gereken destek ve yetki verilmedikten sonra bunlar sadece göz boyamadır, devlet parasının israf edilmesidir.
  • xxsebo
    26 Ocak 2023 06:58
    18 1
    Bu şekilde görev yapacak iseler hiç gerek yok.Sınıf rehber öğretmenleri tüm gerekenleri yapıyor.Evraklar idarenin sorumluluğunda.Rehberlik ne iş yapıyor (hiiiç bir şey)
  • Raska_
    26 Ocak 2023 00:10
    16 1
    Yıllardır bizi yönetenlerin eğitimci olmamasından yakınılır. Aynı mantık ile ömrü hayatında bir ders saati ders anlatmamış, bir konuyu öğretirken zorluk çekmemiş, sınıf yönetimi hakimiyeti olmayan, öğrenme öğretme sürecinde yer almamış bir kişiye öğretmen denmesini yadırgıyorum. Danışman denilsin razıyım. Rehberlik Uzmanı, psikolog vs değilsin tamam. Yok öğretmen denilecek ise eğitici ve öğretici kimliği olmalı. Yoksa ahkam kesmemeli, çünkü süreci bilmiyor.
    Ama en bilen gibi baş köşede yönlendirme yapıyor. Yanlışa yanlış diyebilmeliyiz. Bu durum Yanlıştır.
  • hazer
    25 Ocak 2023 17:32
    10 0
    Ne yapmalı
    3 ay 6 ay 9 ay 12 ay 18 ay 24 ay lık iken çocukları psikolojik değerlendirme yapılmalı
    Özel ilgi eğitim gereken öğrenciler önceden belirlenmeli
    Anaokulunda veya 1.sınıfta fark edilmesi geç
    hemde öğretmenin işini zorlaştırıyor
    Aileler de psikolojik olarak desteklenmeli
    Aile sağlıklı değilse çocuk zaten sorunlu oluyor
    Atalar boşuna dememiş ağaç yaşken eğilir diye
    Evlenen çiftler mutkala eğitime alınmalı
    Fiziki ve psikolojik testlerden geçirilmeli
    Çocuk yetiştirmek ve büyütmek çocuk oyuncağı olmadığı anlatılmalı..
  • filizer80
    25 Ocak 2023 15:07
    22 1
    Rehber öğretmen olan okullarda rehber öğretmen hiçbir iş yapmıyor ki.Rehber öğretmen odada oturup elini suya sabuna dokunmuyor. Davranış problemiyle bile öğretmenin kendisi uğraşıyor. Velilere her türlü rehberliği de öğretmenin kendisi yapıyor. Böyle olduktan sonra istersen 10 rehber öğretmen olsun. Hiçbir şey değişmez. Rehber öğretmenin görev ve sorumlulukları iyi tanımlanıp bu görev ve sorumlulukları ile ilgili denetim yapılmadıktan sonra okulda rehber öğretmen olmuş ile olmamış arasında hiçbir fark olmaz.
  • Harmoni
    25 Ocak 2023 15:00
    16 0
    Rehber öğretmenler haftada birer ders sınıflara girmeli.Bu şekilde lokal çalışmalar çözüm getirmiyor.Rehber öğretmen okulla içiçe olmalıdır.Rehber öğretmen psikolog ya da psikiyatrist değil ki odasında danışan ağırlasın.
  • demirfeza
    25 Ocak 2023 08:56
    6 6
    Kaynaştırma öğrencilerine sınıfta dersi dinlerken birebirde yardım eden bir yardımcı gönderiniz. Avrupa'da bazı ülkelerde varmış.
  • mamox
    25 Ocak 2023 02:14
    22 0
    rehber ogretmen olan okullarda calistigim yillarda daha cok yoruldugumu hatirliyorum. onlarin yapmasi gereken tum evrak isini bize yaptirirlardi.son calistigim kurumda rehber ogretmen toplantida herkese flash verip icindeki dosyalari yap getir demisti ben de yazililarimi hazirla notlari da eokula gir projeleri degerlendir o zaman olur demistim , sonra isteyememisti bir daha
  • TERK563
    24 Ocak 2023 23:43
    13 2
    Rehber öğretmen ...o formları her öğretmen doldurur...
  • darklarrrr
    24 Ocak 2023 22:53
    8 2
    Bazı okullarda 4-5 tane var , onları olmayan okullara dağıtmak mantıklı geldi bana da , her okula 1 rehber öğretmen yeter de artar bile
  • reeemat
    24 Ocak 2023 21:16
    29 0
    Okulumuza iki rehber öğretmen var. Onların yapması-uygulaması gereken işleri yine biz yapıyoruz. Şimdi ki okulumun rehber öğretmenin olmadığı önceki okullarımdan farkı yok.
  • müdüryetkisiz
    24 Ocak 2023 20:33
    24 0
    Çocuğa sınırsız özgürlük ver sonra suç işliyor diye uğraş. Boş uğraşlar bunlar. Eskiden 62 öğrenci okuturdum sınıfımda bukadar sorun çıkmazdı. Bitirdiler öğretmenliği. Veli öğrenci memnuniyeti sağlamak felakettir.
  • hknsay54
    24 Ocak 2023 16:35
    18 1
    1 kere, 1 tane bile sınıf öğretmenine müjde olmaz mı?
  • toprakana
    24 Ocak 2023 16:24
    13 2
    Her sınıfa bir tane atanmalı
  • askan4040
    24 Ocak 2023 15:31
    34 1
    Biz sınıf öğretmenlerine hiç mi müjde yok acaba? Maaş karşılığı, yıpranma payı veya birleştirilmiş sınıflar için bir şeyler. Rehber öğretmeni bazı okullarda olsa nolur olmasa nolur?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK