Hızlıca Toparlanın Sınava Odaklanın

Pandemi sürecinin öğrencilerin kaygı ve stres düzeyini daha da artırdığını dile getiren uzmanlar, “Son bir ay sınavda yükseliş dönemidir. Pes etmeyip kararlı olan kazanacak” dedi

Koronavirüs salgını ve uzaktan eğitim süreci, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrencilerin kaygı ve stres düzeyini daha da yükseltti. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik ve Aday İlişkileri Müdürü Tuba Uçar, "Sınavın son zamanlarında yapılan psikolojik hazırlık en az akademik hazırlık kadar önemlidir. Bütün adayların zor bir süreçten geçtiği ortada fakat şu zamana kadar verdikleri emeğin boşa gitmemesi için hızlıca toparlanıp sınava odaklanmaları gerek" dedi. Uçar adaylara şu önerilerde bulundu:

* Aslında her yıl öğrencilerin karşılaştığı birtakım problemler olabiliyor. Mesela sınav sisteminin değiştiği yılları hatırlayın. O yıllarda pes etmeyen motivasyonunu sağlayan öğrenciler hedefine rahatlıkla ulaştı.

* Bu süreçte stresten uzak durmaya çalışmalısınız. Size en çok değer veren kişilerin yanında; evinizde, ailenizle olmanın verdiği güveni hissetmelisiniz.

ASLA PES ETMEYİN

Uçar, YKS'ye 1 ay kala nasıl çalışılması gerektiğini konusunda da şunları söyledi:

* Büyük bir heyecanla beklediğiniz YKS'ye neredeyse bir ay kaldı. Sınavın bir maraton olduğunu unutmadan ve son bir aya kadar netlerinizde bir artış olmadıysa da çalışmayı kesinlikle bırakmamalısınız Çünkü son bir ay sınavda yükseliş devridir. Burada pes etmeyip kararlı olanlar kazanacaklardır.

* Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir. Günlük çalışma saatinizi ve temponuzu arttırmanız gerek.

* Daha çok anlayabildiğiniz konulara yönelin. Yani yıl boyunca gayret göstermenize rağmen yapamadığınız konular varsa eleyin. Tam öğrenilmeyen konular varsa da endişe etmeden tekrar edin.

* Eğer sınavda çok çıkan konuları öncelikli olarak bitirirseniz kısa sürede sınav sonuçlarında daha fazla net yapma şansınız olur.

* Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz size fayda sağlayacaktır. Zira ÖSYM'nin kendine özgü bazı soru kalıpları var ve bunları bazen birkaç sayı değiştirerek tekrar sorabiliyor. Her yıl orijinal birkaç soru çıksa da geçmiş yılların sınav sorularını çözerek bu soru kalıplarına aşina olursunuz ve sınavda karşılaştığınızda daha hızlı çözersiniz.

* Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir karamsarlığa kapılmayın. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin.

* Öncelikle deneme sınavı çözerken gerçek sınav sürelerini baz alın. Sınavda o süre boyunca yerinizden kalkmayacağınız için, deneme sınavı çözerken de sınav süresince sabit kalın.

 

Ceyda KARAASLAN

  • 3 6
  • 11 Mayıs 2020 11:30 5.990
  • Oguz3838
    13 Mayıs 2020 04:56
    5 0
    Dobarla bıragma gendini :D
  • Özenli
    11 Mayıs 2020 15:24
    2 0
    Öğrencilere diyecek bir şey yok şu ortamda. Kafamızı toparlamamız bayağı bir zaman alacak. Çocuklar yine bizden çabuk atlatır kanaatimce.
  • turko_
    11 Mayıs 2020 11:59
    0 0
    Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık.
    Sınavla alan okulları sınav yapmadan dolduramazsın, sınav yaparsan kalabalıklar oluşturur virüsün yayılımını artırırsın.
    Tam bir açmaz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK